Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lise Meitner

Elektromanyetik radyasyon - Burgu verimi

2 dakika
97
Lise Meitner Solvay Conference
  • Blog Yazısı
Lise Meitner
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Lise Meitner (1878 - 1968)

Meitner, Viyana Üniversitesi'nde doktorasını aldıktan (1906) sonra, 1907'de Berlin'de Max Planck'ın derslerine katıldı ve radyoaktivite araştırmalarında Hahn'a katıldı . Otuz yıllık birliktelik boyunca o ve Hahn, protaktinyum izotopunu ilk izole edenler arasındaydı . 231 (adını verdikleri), nükleer izomerizm ve beta bozunması üzerinde çalıştı ve 1930'larda (Strassmann ile birlikte) uranyumun nötron bombardımanının ürünlerini araştırdı . Yahudi olduğu için 1938 yazında Nazi Almanyasını terk ederek İsveç'e yerleşti.

Nükleer fisyonun keşfinde çok önemli bir rol oynadı ancak meslektaşı Otto Hahn'ın bu çalışmasıyla aldığı Nobel Ödülü'nü alamadı. Katkıları, bir atom çekirdeğinin iki hafif çekirdeğe bölünerek önemli miktarda enerji açığa çıkardığı sürecin anlaşılmasında kritik öneme sahipti.

Tüm Reklamları Kapat

Hahn ve Strassmann baryumun nötron bombardımanına tabi tutulmuş uranyumda bulunduğunu gösterdikten sonra Meitner yeğeniyle birlikte Otto Frisch , bu bölünmenin fiziksel özelliklerini açıkladı ve Ocak 1939'da süreç için (Frisch'in Amerikalı biyofizikçi William Arnold'dan aldığı) fisyon terimini önerdi. 1944'te Hahn, nükleer fisyonu keşfettiği için Nobel Kimya Ödülü'nü aldı , ancak bazıları Meitner'in ödülden pay almayı hak ettiğini iddia etti. Bu süre zarfında proje üzerinde çalışmaya davet edildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde Manhattan Projesi (1942–45) . Ancak Meitner atom bombasına karşı çıktı ve teklifi reddetti.

Lise Meitner'in nükleer fisyonun anıtsal keşfi nedeniyle Nobel Ödülü'nden dışlanması, onlarca yıl sonra bile yankılarını hala hissettiren tarihi bir adaletsizliktir. Otto Hahn'ın Kaiser Wilhelm Kimya Enstitüsü'nde uzun süredir birlikte çalıştığı kişi olarak onun içgörüleri ve hesaplamaları, uranyum çekirdeğinin parçalandığına dair şaşırtıcı deneysel kanıtların keşfedilmesinde ve açıklanmasında etkili oldu. Sürecin nükleer fisyon olduğunu ve atom biliminde yeni bir dünyanın kapılarını araladığını ilk fark eden oydu.

1937 ve 1938'de Hahn'la birlikte yayınlanan eleştirel katkılarına rağmen, Nobel Komitesi fisyon keşfi nedeniyle yalnızca onu 1944 Kimya Ödülü'ne layık gördü. Meitner nükleer araştırmalarına yıllarca devam etti. Hahn daha sonra rolünü ve gözetimini kabul etse de, Nobel sunumcuları onun adını asla eklemedi. Onun keskin zekası atomu parçaladı, ödül onların ortak dehası için paylaşılmalıydı.

Burgu etkisi

Burgu etkisi atom fiziği , bir atomun kendiliğinden oluşan bir süreç en içteki (K) kabuktaki elektron boşluğu, tek bir X-ışını fotonu yaymak yerine bir veya daha fazla elektronu dışarı atarak kendisini daha kararlı bir duruma yeniden ayarlar . Bu dahili fotoelektrik süreç, adını 1925'te keşfeden Fransız fizikçi Pierre-Victor Auger'den almıştır. (Ancak etki daha önce 1923'te Avusturya doğumlu fizikçi Lise Meitner tarafından keşfedilmişti .)

Tüm Reklamları Kapat

Tüm atomlar bir çekirdek ve eşmerkezli elektron kabuklarından oluşur. İç kabuklardan birindeki bir elektron, elektron bombardımanı, çekirdeğe emilme veya başka bir yolla çıkarılırsa , başka bir kabuktan bir elektron boşluğa atlayacak ve enerji açığa çıkacak ve bu enerji ya bir X ışını üreterek ya da Auger etkisi aracılığıyla. Auger etkisinde, mevcut enerji kabuklardan birinden bir elektronu dışarı atar ve bunun sonucunda kalan atomda iki elektron boşluğu oluşur. Yeni boşluklar doldukça işlem tekrarlanabilir, aksi takdirde X ışınları yayılacaktır. Auger elektronunun yayılma olasılığına denir.Bu mermi için burgu verimi. Auger verimi atom numarası ( çekirdekteki proton sayısı ) arttıkça azalır ve atom numarası 30'da ( çinko ) en içteki kabuktan X ışınlarının emisyonu ve Auger elektronlarının emisyonu olasılıkları yaklaşık olarak eşittir. Auger etkisi, elementlerin ve bileşiklerin , çekirdeklerin ve müon adı verilen atom altı parçacıkların özelliklerinin incelenmesinde faydalıdır .

Lise Meitner 1960 yılında İngiltere'de emekli oldu . Sekiz yıl sonra öldü ve mezar taşında "İnsanlığını hiçbir zaman kaybetmemiş bir fizikçi" yazısı bulunuyor. Kimyasal element meitnerium daha sonra onun onuruna seçildi.[1]

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2025 20:49:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16340

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close