Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ketamin ve Psikiyatrik Bozukluklar

Ketamin ve Psikiyatrik Bozukluklar
6 dakika
29
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hastaların ve Sağlık Çalışanlarının Bilmesi Gerekenler

Psikiyatrik bozuklukların tedavisi için bileşik ketamin ürünlerine (oral formülasyonlar dahil) olan ilgi artmaktadır. Bileşik ketamin ürünlerinin kullanımını düşünürken, hastalar ve sağlık hizmeti sağlayıcıları şunları bilmelidir:

Ketamin, herhangi bir psikiyatrik bozukluğun tedavisi için FDA tarafından onaylanmamıştır . FDA, bileşik ketamin ürünlerinin çok çeşitli psikiyatrik bozukluklar (örn. depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) ve obsesif kompulsif bozukluk) için pazarlandığının bilincindedir; ancak FDA, ketaminin bu tür kullanımlar için güvenli ve etkili olduğunu belirlemedi.

Tüm Reklamları Kapat

Bileşik ketamin ürünleri de dahil olmak üzere bileşik ilaçlar FDA onaylı değildir , bu da FDA'nın pazarlamadan önce güvenliklerini, etkililiklerini veya kalitelerini değerlendirmediği anlamına gelir. Bu nedenle, bileşik ilaçların FDA onaylı herhangi bir endikasyonu veya uygulama yolu yoktur. Bileşik ilaçlar, FDA onaylı bir ilaç tıbbi olarak uygun olmadığında belirli hastalar için önemli bir tıbbi ihtiyaca hizmet edebilse de, hastalar için bir risk de oluştururlar ve yalnızca bir sağlık hizmeti sağlayıcısının bakımı altında kullanılmalıdır.

Sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından sedasyon (uyku hali), disosiyasyon (kişinin düşünceleri, duyguları, mekan, zaman ve benlik duygusu arasındaki bağlantının kopması) ve hayati belirtilerdeki değişiklikler (kan basıncı ve kalp hızı gibi) açısından izlem yapılmadan bileşik ketamin ürünlerinin kullanılması , hastaları ciddi yan etki riski altına sokabilir.

Ketamin ürünlerinin kullanımıyla ilişkili bilinen güvenlik kaygıları arasında kötüye kullanım ve yanlış kullanım, psikiyatrik olaylar, kan basıncındaki artışlar, solunum depresyonu (yavaşlayan nefes alma) ve alt idrar yolu ve mesane semptomları yer alır. FDA onaylı ketamin için ( bkz. Ketalar reçeteleme bilgileri ), FDA onaylı endikasyonlara ve uygulama yollarına uygun dozlarda kullanıldığında beklenen fayda, bu risklerden daha ağır basmaktadır.

Bileşik ketamin kullanımına olan ilginin artmasına rağmen, bunun belirli psikiyatrik bozuklukların tedavisi için FDA tarafından onaylanan ilaçlardan daha güvenli, daha etkili veya daha hızlı etki ettiği yönünde bir kanıttan haberdar değiliz.

Tüm Reklamları Kapat

Arka plan

Ketamin hidroklorür (burada birbirinin yerine "ketamin" olarak anılacaktır), genel anestezinin indüksiyonu ve sürdürülmesine yönelik intravenöz veya intramüsküler enjeksiyon çözeltisi olarak FDA onaylı, Çizelge III kontrollü bir maddedir. Ketamin, birçok ilaç ürünü gibi, iki ayna görüntüsü molekülünün, R-ketamin ve S-ketaminin (sırasıyla arketamin ve esketamin) bir karışımıdır. Spravato (yalnızca esketamin molekülünü içerir), yetişkinlerde tedaviye dirençli depresyon için ve akut intihar düşüncesi veya davranışı olan majör depresif bozukluğu olan yetişkinlerde depresif semptomlar için (oral bir antidepresanla birlikte) burun spreyi olarak onaylanmıştır.

16 Şubat 2022'de FDA, bileşik ketamin burun spreyinin evde kullanımıyla ilişkili potansiyel riskleri ve çeşitli olumsuz olay raporlarını açıklayan bir bileşik risk uyarısı yayınladı . Şubat 2022 bileşik risk uyarısı, FDA onayının bir parçası olarak Risk Değerlendirme ve Azaltma Stratejisine (REMS) tabi olan Spravato hakkında da bilgi sağladı. REMS, ilacın faydalarının risklerinden daha ağır basmasını sağlamak amacıyla FDA'nın, ciddi güvenlik endişeleri olan belirli onaylı ilaçlar için talep edebileceği bir ilaç güvenliği programıdır. Spravato REMS, esketaminin, REMS sertifikasına sahip tıbbi olarak denetlenen sağlık bakım ortamlarında dağıtılmasını ve uygulanmasını gerektirir ve olası sedasyon ve ayrışma ve yanlış kullanım ve suiistimal potansiyeli nedeniyle hastaları uygulamayı takiben en az iki saat boyunca izlemeyi kabul eder. Bileşik ketamin ürünleri, psikiyatrik bozukluklar da dahil olmak üzere herhangi bir endikasyon için FDA onaylı değildir ve bu nedenle REMS programının bir parçası değildir. Bu, bileşik ketamin ürünlerinin hastalar için daha güvenli olduğu anlamına gelmez. Aslında bileşik ketamin ürünleri REMS kapsamında izleme gerekliliklerine tabi olmadığından daha az güvenli olabilirler.

Şubat 2022 bileşik risk uyarısının yayınlanmasından bu yana FDA, psikiyatrik bozuklukların tedavisi için bileşik ketaminin dil altı ve oral dozaj formlarının kullanımına yönelik kamu ilgisinin arttığının farkına vardı. FDA, bu tür ürünleri evde kullanım için teletıp platformları ve bileşimler aracılığıyla elde etme yeteneğinin bazı hastalar için cazip olabileceğinin farkındadır. Ancak, sedasyon ve disosiasyon gibi olumsuz olayların yerinde sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından izlenmemesi, hastaları risk altına sokabilir. Ek olarak FDA, aşağıda tartışıldığı gibi bileşik ketamin ürünleriyle ilgili güvenlik endişelerini belirlemiştir. Ayrıca FDA herhangi bir psikiyatrik endikasyon için güvenli veya etkili ketamin dozunu belirlememiştir çünkü ketamin bu kullanımlar için onaylanmamıştır. Bu faktörler hastayı ciddi yan etkiler, yanlış kullanım ve istismar riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bileşik Ketamin Ürünleriyle İlişkili Potansiyel Güvenlik Riskleri

Psikiyatrik bozuklukların tedavisi için bileşik ketamin ürünlerini bileşim üreticilerinden ve teletıp platformlarından alan hastalar, ürünle ilişkili potansiyel riskler hakkında önemli bilgiler alamayabilir. Daha önce belirtildiği gibi, ketamin ürünleriyle ilişkili olabilecek güvenlik endişeleri arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, sedasyon, disosiasyon, psikiyatrik olaylar veya psikiyatrik bozuklukların kötüleşmesi, kötüye kullanım ve yanlış kullanım, kan basıncında artış, solunum depresyonu (nefes almanın yavaşlaması) riskleri yer alır. ve daha sığdır ve akciğerler karbondioksit ve oksijeni verimli bir şekilde değiştiremez) ve idrar yolu ve mesane semptomlarını azaltır. Bileşik ketaminin evde uygulanması, sedasyon ve dissosiasyondan kaynaklanan ciddi olumsuz sonuçları izleyecek bir sağlık hizmeti sağlayıcısının yerinde bulunmaması nedeniyle ek riskler sunar.

Nisan 2023'te FDA, TSSB tedavisi için sağlık hizmeti ortamı dışında bileşik oral ketamin aldıktan sonra solunum depresyonu yaşayan bir hastayla ilgili olumsuz olay raporu aldı. Hastanın ketamin kan seviyesinin, anestezi için tipik olarak elde edilen kan seviyesinin iki katı olduğu ortaya çıktı.

Bileşik ketamin ürünleriyle ilişkili potansiyel risklere ek olarak hastalar ve sağlık hizmeti sağlayıcıları, bu ürünlerin kullanımına ilişkin bilgilerin eksik olduğunun farkında olmalıdır. Örneğin, FDA herhangi bir psikiyatrik endikasyon için güvenli veya etkili ketamin dozajı oluşturmamıştır. Ayrıca, bileşik üreticileri ve teletıp platformları tarafından pazarlanan dil altı ve oral bileşik ketamin ürünlerinin dozajları farklılık gösterebilir, bu da bu ürünlerle hangi potansiyel risklerin ilişkili olabileceğini tahmin etmeyi zorlaştırır. Bileşik ketaminin kısa süreli kullanımına ilişkin endişelere ek olarak, psikiyatrik bozuklukların tedavisinde ketaminin genel fayda-risk profili bilinmemektedir.

Sonuçlar

FDA, psikiyatrik bozuklukların tedavisi için oral formülasyonlar da dahil olmak üzere bileşik ketamin ürünlerinin evde kullanımına olan ilginin arttığının farkındadır. Hastalar ve sağlık hizmeti sağlayıcıları, FDA'nın bileşim hazırlayıcılardan ve teletıp platformlarından elde edilen bileşik ketamin ürünlerinin kullanımıyla ilişkili olarak kötüye kullanım ve yanlış kullanım, psikiyatrik olaylar, kan basıncında artışlar, solunum depresyonu ve alt idrar yolu dahil olmak üzere potansiyel güvenlik endişelerini belirlediğinin farkında olmalıdır. mesane belirtileri. Bileşik ketamin ürünlerinin evde kullanımı, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından yerinde izleme mümkün olmadığından ek risk oluşturur . Ketaminin herhangi bir psikiyatrik bozukluğun tedavisi için FDA onayı yoktur ve psikiyatrik bozuklukların tedavisinde ketaminin yarar-risk profilinin ve güvenli kullanım koşullarının yeterince araştırılması için ek klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Tüm Reklamları Kapat

FDA, bileşik üreticileri, hastalar ve sağlık hizmeti sağlayıcılarını, bileşik ketamin ürünleriyle ilişkili istenmeyen olayları FDA'nın MedWatch İstenmeyen Olay Bildirim programına bildirmeye teşvik etmektedir.[1]

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/07/2024 22:40:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17992

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Erkek
Balık Çeşitliliği
Spor
Tüy
Alan
Cinsellik Araştırmaları
Argüman
Hafıza
Filogenetik
Yer
Ekonomi
Galaksi
Kişilik
Mikrobiyota
İhtiyoloji
Doğa Gözlemleri
Hidrojen
Editör Seçkisi
Önyargı
Kilometre
Balık
Deri
Sanat
Çekirdek
Santigrat Derece
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close