Kaygı Nedir
Søren Kierkegaard'ta Kaygı Kavramı

- Blog Yazısı
Kierkegaard'ın kaygı ile ilgili başıca fikirleri şunlardır:
-Kaygı olumsuz bir mesele değildir.
-Kaygı aşırı dozda özgürlükten kaynaklanan kendinden geçme hali, başdönmesidir.
-Kişinin birey olabilmesi ve tama erebilmesi (tam manasıyla özgür olabilmesi) için kaygı gereklidir.
-İnsan varoluşu gereği kaygı sahibidir, insanlar az ya da çok kaygılı olabilirler, kaygı sahibi olmayan bir insan yoktur.
-Birey özgür olmasından dolayı kaygılıdır.
-Kaygı varoluşçuluğun merkezindedir.
Kierkegaard'ın kaygı kavramına olan bakışı bu önermelerden oluşur. Kaygı Kavramı adlı kitabında da bu önermelerin çevresinde tanımlar yapmış ve bütün düşüncelerini bu önermeler üzerine kurmuştur.
Kaygı belirli bir seviyeye kadar her insanda olmalıdır ancak gereğinden fazlası insana zarar verir. Kaygının kişiye fazla geldiği durumlarda kişinin kaygısını azaltmak için çeşitli ilaçlar bulunmaktadır ancak kişinin vücudu ona gerekli olan kaygıyı kişiye sağlamaktadır. Fazla yükleme yapmaz. Bu durumda bu ilaçların kullanılması kişinin kaygısı ile başa çıkamadığını gösterir ve kişinin özgürlüğünden. rahatsız olduğu çıkarımı yapılabilir. Zaten her insan farkında ve özgür olamamaktadır. Bu kazanımlar hayatın akışına bağlı olmayıp kişinin doğuşundan itibaren bellidir. Ancak kendi kaygısını düzenleyebilen, gerekli durumlarda kaygısı ile mücadele edebilen insan özgürdür. Hiçbir insan yoktur ki kaygı sahibi olmasın ve hiçbir insan yoktur ki özgür olmasın. Ancak herkes aynı derecede özgür değildir.
Nietzsche de var olmak için acı çekmenin gerek şart olduğunu savunmuştur. Kaygının kişiyi konfor alanından uzaklaştırdığı gibi bu acılar da kişiyi konfor alanından uzaklaştırmaktadır. Kişinin sürekli rahat yatağında kalması ve dışarının farkında olmaması kişinin özgürlüğünü etkiler. Bazen konfor alanından uzaklaşıp farkında olmak önceden var olduğu konfor alanından çok daha değerlidir. Konfor alanında kişinin gözünü perde bürümüş haldedir, etrafı göremez ve bir aldatmaca içinde yaşar. Farkında olmak kişiyi konfor alanından çıkardığı için kişi konfor alanında iken farkında olmadığı söylenebilir.
Canlıların ölmekten korkması ve türlerinin devamını devam ettirme çabası kaygı yolu ile olacaktır, bundan dolayı kaygı çok üst bir kavramdır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Psikoloji biliminin kaygının ölçülebilir olduğunu savunması gereksizdir. Çünkü herkesin kaygısını vücut ihtiyaçlarına göre belirler.
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- S. Kierkegaard. (2006). Kaygı Kavramı. ISBN: 9789754587517. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 12:09:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18632
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.