Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

RC Hobide Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler

RC Uçaklar

3 dakika
42
RC Hobide Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kontrol yüzeyleri

Model uçaklar kanat, gövde, iniş takımı olmak üzere 3 temel parçadan oluşur. Bu parçalar kendi içlerinde hareketli kontrol ekipmanları barındırır.

Kanattakiler: aileron, flap.

Tüm Reklamları Kapat

Gövdedekiler: elevator, rudder (gövdeye bağlı olan dikey stabilize kısmında bulunur)

İniş takımı: tekerler, iniş takımı mekanizması

Aileron: Bu birim uçağın kendi ekseni etrafında dönmesini ve biçim değiştirebilmesini sağlar. Kanatın sağ ve sol kısmında olmak üzere iki tane bulunur ve bu birimler birbirine zıt yönde hareket eder.

Flap: Flaplar uçağın burnunun ağırlık merkezine göre aşağı veya yukarı konuma gelmesini sağlar. Bu şekilde uçak doğrultu değiştirir ve irtifasını artırıp azaltabilir. Elevatore destek çıkar ve ekstra güç niteliğindedir. Kanadın iki ucunda da olmak üzere iki tane bulunur ve bu birimler birbirleri ile aynı yönde hareket ederler.

Tüm Reklamları Kapat

Elevator: Amaç olarak flap ile aynı amacı taşır, bir model RC uçakta flap bulunması zorunlu olmasa da elevator uçağın en temel birimlerindendir. Uçağın kuyruk kısmında bulunur ve tek parçadır. İrtifayı artırıp azaltmaya yarar.

Rudder: Rudder uçağın burnunun ağırlık merkezine göre sağa ya da sola doğru gitmesine yarar. RC uçaklarda boyutu ölçeklendirilmiş ve bu nedenle küçük olduğundan dolayı dayanıksızdır ve pek kullanılmaz. Gövdeye bağlı olan dikey stabilizede bulunur.

İniş takımı: uçağın burun ve kuyruk kısmında olmak üzere iki tane bulunur. Genelde ön kısımda tek teker, arka kısımda iki teker kullanılması tercih edilir. Yaylı bir mekanizmaya bağlı olan tekerlek süspansiyona bağlı tekerleğe benzetilebilir. Yaylı mekanizma inişte çok sert inmememizi sağlar.

Motor-Esc

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Motor uçağa itki gücü sağlar ancak RC hobide kullanılan 3 kabloya sahip motorlara bir kontrol kartı olmadan hız verisi verilemez. Bunun için esc (electronic speed controller) dediğimiz hız kontrolcülerine ihtiyaç vardır. Uçağın ekipmanlar ile beraber ağırlığı hesaplanır ve motorun itki gücü ona göre seçilir. İtki gücü uçağın ağırlığı ile oranlandırıldığında 0.5-1.5 aralığındaki itki gücü uçağın kalkması için yeterlidir. Ancak çok yavaş olmaması ve stalla (kaldırma kuvvetinin ani bir biçimde kaybedilmesi ve uçağın kontrolden çıkması) girmemesi açısından 1 ile 1.2 aralığında olması tercih edilir. 1.5'e yaklaşıldıkça uçak akrobasi uçakları ile daha fazla benzerlik taşımaya başlar. Esc motora yeterli akımı verebilmeli ve patlamaması açısından motorun maksimum çekeceği akımın yaklaşık 10-15 amper üstünde olmalıdır. Esc'nin pile uygunluğu açısından da söyleyebiliriz ki: Esc'lerin 2-4s, 4-6s gibi voltaj aralıklarında çalışabilecek farklı modelleri vardır.

Alıcı-Kumanda: Alıcı ile kumanda uyumlu olmalı, aynı frekansta çalışmalıdır. Motor, servolar vb. Önceden kumanda üzerinden alıcı için belirlenen portlara takılmalıdır.

Pil

LiPo piller, düşük ağırlık, artmış kapasite, hızlı şarj olması ve güç sağlama avantajlarıyla ticari ve hobi uçağı radyo kontrollü uçaklar, radyo kontrollü arabalar, insansız hava araçları ve büyük ölçekli model trenlere güç sağlamak için kullanılabilir. Tıpkı diğer lityum-iyon hücrelerinde olduğu gibi, LiPo pil, iletken bir ortam sağlayan sıvı elektrolit ile pozitif bir elektrot materyali ve negatif bir elektrot materyali ile lityum iyonlarının araya girmesi ve ayrılması ilkesi üzerine çalışır.

Kapasite (mAh), Voltaj (V), Hücre Sayısı (S) ve Deşarj Hızı (C) demektir. lipo hücresi 4.2V’ a ulaştığında tamamen dolmuş, 3.7V’ a ulaştığında tamamen boşalmış olacaktır. Lipo pil şarj etmek için bilgisayarlı şarj cihazı kullanılması tavsiye edilir. Turnigy Accucel-6, Imax B6 yaygın kullanılan şarj aletlerindendir. Pil içerisinde bulunan kobalt oksit kimyasal yapı ısınmaya başladığında hızla bu ısınmayı arttırarak yanma eğilimi gösterirler. Bu ısınma pilin içerisinde bulunan negatif ve pozitif kutupları birbirinden ayıran zarda aşınmalara sebep olarak kısa devre meydana gelir ve pil yanma sonucunda patlar. Lipo piliniz çok şişmiş ise bu pilin güvenli bir şekilde imha edilmesi gerekir. Mümkünse ve yeterince zaman varsa bir TAP işletmesine gidilir ve pil orada herhangi bir sorun çıkmadan imha edilir. Yakınınızda bir TAP işletmesi yoksa, pil önce bir miktar tuzlu su içinde nötrlenene kadar bekletilir. Sonradan pil zararsız hale gelir. Bu pil, pil toplama kutularına atılabilir.

Uçuş kontrol kartı ve diğer aviyonik ekipmanları:

Tüm Reklamları Kapat

Uçuş kontrol kartı kullanmak RC uçaklar için bir opsiyon olsa da bazı insanlar kullanmayı tercih etmektedir. Uçuş kontrol kartları telemetri, fpv kamera modülü ve GPS gibi ekstra ekipmanların kullanımını mümkün kılar. Her uçuş kontrol kartının farklı bir uygulama üzerinden kurulumu yapılmaktadır. (pixhawk, dji gibi markalar bu alanda en çok tanınan markalardandır.)

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 12:18:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18421

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close