Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ISI DEĞİŞTİRİCİLER

14 dakika
35
ISI DEĞİŞTİRİCİLER
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sanayi uygulamalarının en önemli ve en çok karşılaşılan işlemlerinden birisi, farklı sıcaklıklardaki iki veya daha fazla akışkan arasındaki ısı değişimidir. Bu değişimin yapıldığı cihazlar, ısı değiştirici ve eşanjör olarak adlandırılmakta olup, pratikte termik santrallerde, kimya endüstrilerinde, ısıtma, iklimlendirme, soğutma tesisatlarında, taşıt araçlarında, elektronik cihazlarda, alternatif enerji kaynaklarının kullanımında ısı depolanması vb. birçok yerde bulunabilmektedir.

Genelde ısı değiştiricilerde akışkanlar, birbiriyle karıştırılmadan ısı geçişinin doğrudan yapıldığı çoğunlukla metal malzeme olan katı bir yüzey ile birbirinden ayrılırlar.

Pratikte çok değişik tiplerde bulunabilen ısı değiştiricileri, ısı geçiş şekline, konstrüksiyon özelliklerine, akış düzenlenmesine, akışkan sayısına veya akışkanların faz değişimlerine göre, çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

1. Isı Değişim şekline Göre Sınıflama

Akışkanların doğrudan temasta olduğu ısı değiştiricileri: Bu tip ısı değişicicileri içinde farklı sıcaklıklardaki akışkanlar veya bir akışkan ile katı maddeler birbirleriyle doğrudan doğruya karıştırılır veya temasa geçirilir. Endüstriyel işlemler sonucu ortaya çıkan ısının atılması için pratikte çok kullanılan soğutma kuleleri bu tip ısı değiştiricilerine iyi bir örnektir.

Akışkanlar arası doğrudan temasın olmadığı ısı değiştiricileri: Bu tiplerde ısı, önce sıcak akışkandan iki akışkana ayıran bir yüzeye veya bir kütleye geçer. Daha sonra bu ısı bu yüzeyden veya kütleden soğuk akışkana iletilir. Yüzeyli, dolgu maddeli ve akışkan yataklı olmak üzere üç grupta incelenebilir.

Isı Geçiş Yüzeyinin Isı Geçiş Hacmine Oranına Göre Sınıflama

Tüm Reklamları Kapat

Bu sınıflama için ısı değiştiricilerinde b şeklinde yüzey alanı yoğunluğu adı verilen bir büyüklük tanımlanır.

b = Isı geçiş yüzeyi (m2) / Isı değiştirici hacmi (m3)

Bu tanıma göre literatürde b > 700 m2/ m3 olan ısı değiştiricileri kompakt, b< 700 m2/ m3 olan ısı değiştiriciler ise kompakt olmayan ısı değiştiriciler olarak göz önüne alınır.

Kompakt ısı değiştiricileri ağırlıktan, hacimden kazanç sağladığı ve daha esnek bir projelendirmeye olanak sağladığı için kompakt olmayan ısı değiştiricilerine göre tercih edilir. Buna karşılık akışkanlardan en az birinin gaz olması, yüzeyi kirleten, korozif olan akışkanların kullanılamaması ve akış esnasında oluşan aşırı yük kayıplarını yenebilmek için ilave vantilatör veya pompa gücüne ihtiyaç duyulması bu tip ısı değiştiricilerinin başlıca sakıncalarıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

2. Farklı Akışkan Sayısına Göre Sınıflama

Pratikte birçok uygulamada, ısı değiştiricilerinde genellikle iki akışkan arasındaki ısı geçişi göz önüne alınır. Bununla birlikte az da olsa bazı kimyasal işlemlerde , soğutma tekniğinde , havanın ayrıştırılmasında , hidrojenin saflaştırılması ve sıvılaştırılması gibi olaylarda üç akışkanlı ısı değiştiricileri ile karşılaşılabilir. Üç akışkanla çalışan ısı değiştiricilerine kullanan bir sisteme örnek olarak, evsel ve taşıt araçlarında küçük kapasiteli , (NH3 + su) eriyikli absorbsiyonlu tesislerde, H2 gibi üçüncü bir tarafsız gaz kullanılarak elde edilen ısı enerjisi ile çalışan pompasız soğutma makinesi gösterilebilir. Bu tip ısı değiştiricilerinin teorik analizleri oldukça karmaşık olup tasarımları da güçtür.

3. Isı Geçiş Mekanizmasına Göre Sınıflama

İki tarafta da tek fazlı akış: Isı değişicicilerinin iki tarafındaki tek fazlı akışlardaki ısı taşanımı bir pompa veya vantilatör ile tahrik edilen zorlamış yada yoğunluk farkının doğurduğu doğal olarak olabilir. Oda ısıtıcıları, buhar kazanları ekonomizörleri ve hava ısıtıcıları, taşıt radyatörleri ve hava soğutmalı ısı değiştiricileri önemli uygulamalarıdır.

Bir tarafta tek fazlı, diğer tarafta çift taraflı akış : Bu ısı değiştiricilerinin tek taraflarında zorlanmış veya tek fazlı akış varken , diğer tarafta kaynamakta veya yoğuşmakta olan iki fazlı akış vardır. Bunlara ait örnekler, termik santrallerin yoğuşturucuları, soğutma sistemlerinin yoğuşturucusu veya buharlaştırıcısı ile buhar kazanları sayılabilir.

İki tarafta da çift fazlı akış: Bir taraflarında buharlaşma ve diğer taraflarında yoğuşma işlemi olan ısı değiştiricileridir. Bunlar hidrokarbonların distilasyonunda, yüksek basınçlı buhar kullanılarak alçak basınçlı buhar elde edilmesi için kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Taşınımla ve ışınımla beraber ısı geçişi: Özellikle bir tarafında yüksek sıcaklıkta gaz olan ısı değiştiricilerinde taşınımla ışınımla ısı geçişi bir arada görülür. Yüksek sıcaklıkta dolgu maddeli rejeneratörler, fosil yakacak yakan ısıtıcılar, buhar kazanları ve bunların kızdırıcıları ile piroliz ocakları bu tip ısı değiştiricilerine örnektir.

4. Akıma Göre Sınıflama

Tek geçişli ısı değiştiricileri: İki akışkanın ısı değiştirici içinde birbirine göre sadece bir kere karşılaştığı tiplerdir. Paralel, ters ve çapraz akımlı olmak üzere üç grupta incelenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Paralel akımlı ısı değiştiricileri: Bu düzenlemede ısı değiştirici içindeki iki akışkan değiştiricinin aynı ucundan girip, birbirlerine paralel olarak akarlar ve değiştiricinin diğer ucundan çıkarlar. Isı değiştirici boyunca akıºkan sıcaklığının değişimi tekboyutludur. Isı değiştiricinin ısı geçiºi olan cidar sıcaklığı fazla değişmediğinden, ısıl gerilmelerinin istenmediği yerlerde tercih edilir.

Ters akımlı ısı değiştiricileri: Bu tipte akışkanlar ısı değiştirici içinde birbirine göre eksenel olarak paralel, fakat ters yönde akarlar. Ters akımlı ısı değiştiricilerinde, değiştiricideki ortalama sıcaklık farkı ve etkenlik, diğer bütün akış düzenlemelerine göre daha büyüktür. Bu üstünlüğünden dolayı bu tip ısı değiştiricileri pratikte tercih edilir. Fakat ısı geçişi olan malzeme sıcaklığının değiştirici boyunca fazla değişmesi, bunun sonucu ısıl gerilmelerin artması ve imalattaki konstrüksiyon güçlükleri sebebiyle bu düzenleme bazen tercih edilmeyebilir.

Çapraz akımlı ısı değiştiricileri: Bu düzenlemede ısı değiştirici içindeki akışkanlar birbirlerine dik olarak akarlar. Yapılan konstrüksiyona göre, kanatlar veya şaşırtma levhaları yardımıyla, akışkanlar değiştirici içinde ilerlerken kendi kendileri karşılaşabilir veya karşılaşmayabilir. Akışkan değiştirici içinde borular içinde akıyorsa ve bitişik kanal içindeki akışkan ile karışmıyorsa, bu akışkana karışmayan adı verilir.

Tersi durumda ise karışan akışkan adı verilir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Crosspack Hırsızlığa Karşı Dayanıklı Bel Çantası

Modern göçebeler için tasarlandı. Dayanıklılık, şehirden ilham alan estetik ve günlük işlevsellik ile birleştirildi.

Her şeyden önce, kesilmeye karşı dayanıklı Cordura kumaş ile güçlendirilmiş sağlam bir dolgulu yapıya sahiptir. Bu nedenle eşyalarınızı güvende tutmayı garanti eder. İkinci olarak, bir dizi akıllı cep ile günlük ihtiyaçlarınıza kolay erişim sağlar. Bu nedenle, aradığınızı her zaman bulacaksınız çünkü her şey için bir yer var. Kulaklıklarınızı, anahtarlarınızı veya kişisel eşyalarınızı bir daha asla kaybetmeyeceksiniz. Son olarak, gizli RFID bölmeli cep ile çanta içindeki kredi kartı bilgilerinin çalınmasını engelleyici teknolojiye sahiptir.

  • Boyutlar 90×280×160 mm

 

Devamını Göster
₺1,117.00
Crosspack Hırsızlığa Karşı Dayanıklı Bel Çantası

5. Çok geçişli ısı değiştiricileri

Çapraz-ters ve çapraz-paralel akımlı düzenlemeler: Bu düzenlemeler genellikle kanatlı yüzeyli ısı değiştiricilerinde tercih edilir. İki veya daha fazla sayıda çapraz geçiş arka arkaya ters veya paralel akımlı olarak seri halde bağlanır. Yüksek sıcaklıklardaki uygulamalarda, ısı değiştiricilerinde ısıl gerilmeler malzemeler açısından, sıcaklığın fazla olduğu bölgelerde sıcağa dayanıklı pahalı malzemeler, diğer bölgelerde ise ucuz malzemeler kullanılarak imalat masrafları azaltılabilir.

Çok geçişli gövde borulu ısı değiştiricileri: Gövde akışkanının karıştırıldığı, paralelters, bölünmüş akımlı, ayrık akımlı düzenlemeler pratikte en çok kullanılan tiplerdir.

Bu düzenlemeler TEMA ( Tubular Exchange Manufactures Association ) boru sayısı arttığında sistemin etkenliği, iki akışkanın da karıştığı çapraz akımlı ısı değiştiricisine yaklaşmaktadır. Bir gövde içinde tek sayıda boru geçiş düzenlemelerinin etkenliği, çift sayıdaki düzenlemelere karşı biraz daha iyi olmasına rağmen imalat güçlükleri ve ısıl gerilmeler sebebiyle pratikte fazla tercih edilmez.

ISI DEĞİŞTIRICI NEDEN GEREKLİDİR.

Kimyasal ürünlerin üretilmesi esnasında ki reaksiyonların ısı alır veya ısı verir. Bu ısı alma veya verme işlemi ısı değiştiricileri yardımıyla yapılır.

 Isı Veren Reaksiyonlar. Ekzotermik reaksiyonlar. Zamanında soğutulması gerekir. Soğutma işlemi reaktör ceketleri, ısıtıcı serpantinler veya kapalı devre bir ısıtma sistemi ile yapılır. Soğutma yapılmazsa reaksiyon bozulur. Ürün yanar veya katılaşılır.

 Isı Alan Reaksiyonlar. Endotermik Reaksiyonlar. Zamanında ısıtılması gerekir. Isıtma işlemi reaktör ceketleri, ısıtıcı serpantinler veya kapalı devre bir ısıtma sistemi ile yapılır. Isıtma yapılmazsa reaksiyon sona erer .

ISI TRANSFER SIVILARI

Tüm Reklamları Kapat

1. Sıcak Su – Soğuk Su

2. Sıcak Yağ – Soğuk Yağ

3. Buhar – Kondensat – Sıcak Su – Yoğunlaşmış Buhar

4. Sıcak Hava – Soğuk Hava

Tüm Reklamları Kapat

5. Azot ( - 196 OC kadar )

6. Etilen Glikol – Antifriz ( - 40 OC kadar )

7. Alkoller ( - 114 OC kadar )

8. Amonyak ( - 33 OC kadar )

Tüm Reklamları Kapat

9. Freon – CFC – Chloro Floro Carbon ( - 29 OC kadar )

10. Etilen Gazı ( - 100 OC kadar)

11.Propilen Gazı ( - 185 OC kadar)

ISI TRANSFER SIVILARI ÖZELLİKLERİ

Tüm Reklamları Kapat

1. Temiz olmalı

2. Sisteme yüklenmeden önce filtre edilmeli

3. Asidik veya bazik olmmali, nötr olmalı

4. Yağ içermemeli

Tüm Reklamları Kapat

5. İçinde hava kabarcığı veya serbest oksijen olmamalı

6. Sistemin her hangi bir yerinde diş kacak olmamalıdır.

ISI DEĞİŞTİRİCİ TÜP MALZEMELERİ

Isı Değiştirici tüp Malzemeleri Akışkanların Özelliklerine, Sıcaklık ve basıncına bağlı olarak değişir.

Tüm Reklamları Kapat

1. Karbon Çeliği – CS – Carbon Steel. Korozif olmayan Akışkanlar için Tüp CS Malzemeden yapılır.

2. Pirinç – Arsenik veya Antimuan ile işlenmiş Admiralty Brass. Yüksek ve orta Basınçlı Buhar ile soğutma işlemlerinde Tüpler pirinçten yapılır.

3. Paslanmaz Çelik – SS – Stainless Steel. H2S, Merkaptan, Hidrojen, Organik Sülfür ve Disülfürlerin Yüksek Yoğunluklu Yüksek ve Orta Basınçlı Buhar ile soğutma işlemlerinde Tüpler Paslanmaz Çelikten yapılır.

. ISI DEĞİŞTIRICI KOVAN MALZEMELERİ

Tüm Reklamları Kapat

Isı Değiştirici shell Malzemeleri Akışkanların Özelliklerine, Sıcaklık ve basıncına bağlı olarak değişir.

1. Karbon Çeliği – CS – Carbon Steel. Korozif olmayan Akışkanlar için kovan CS Malzemeden yapılır.

2. Paslanmaz Çelik - SS –Stainler Steel. Korozyona dayanıklıdır.

3. Titanyum Alaşım Çelikleri: Deniz suyuna ve klora dayanıklıdır.

Tüm Reklamları Kapat

4. Zirkonyum Alaşım Çelikleri: Zirkonyum Oksit Yüksek Sıcaklığa dayanıklıdır

5. Nikel Alaşım Çelikleri: Korozyona dayanıklıdır.

6. Teflon – PTFE – poli Tetra Flor Etilen. Yüksek sıcaklığa dayanıklı + 400OC

7. Teflon – PVDE – Polyvinylidene Fluoride: Alev Almaz.

Tüm Reklamları Kapat

8. Grafit

9. Kolombiyum Alaşımları

10. Tatalyum Alaşımları: Asit korozyonlarına karşı dayanıklıdır.

. ISI DEĞİŞTIRICI SEÇİM KRİTERLERİ

Tüm Reklamları Kapat

 Kontriksiyon malzemeleri.

 Basınç ve sıcaklık.

 Performans parametreleri ( sıcaklık programı, basınç düşümleri )

 Muayene, temizleme, tamir ve ilave

Tüm Reklamları Kapat

 Akışkanların tipleri ve fazlası

 Isı değiştiricinin boyutu,

 Buluna birlik,

 Ekonomik faktörler

Tüm Reklamları Kapat

BORUSAL ISI DEĞİŞTİRİCİ AVANTAJLARI

1. Hemem hemen tüm uygulamalar için kullanılabilir; örneğin petrol rafineri, termik santraller, kimya endüstrisi vs.

2. Son derece esnek ve sağlam ve sağlam dizayna sahiptir.

3. Temizleme için demonte edilebilecek, sökülebilecek şekilde dizayn edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

4. Bakım ve tamiratı kolaydır.

5. Piyasadan çok kolay bir şekilde bulunabilir. Bu ısı değiştiricilerini sağlayan firma sayısı oldukça fazladır.

6. Çoklu üniteleri yapmak kolaydır.

7. Birçok metal ile imal edilebildiğinden akışkan sınırlaması çok azdır.

Tüm Reklamları Kapat

BORUSAL ISI DEĞİŞTİRİCİ DEZAVANTAJLARI

1. Yüksek plan alanı gerektirir. Bunun yanında demeti sökebilmek için ekstra alana gereksinim vardır.

2. 16 bar basınç ve 200 OC sıcaklığın altındaki koşullarda plakalı ısı değiştiricileri daha ucuz olabilir.

BORUSAL ISI DEĞİŞTİRİCİLER

Tüm Reklamları Kapat

Borusal ısı değiştiricileri, esas olarak borulardan yapılırlar. Bir akışkan borunun içerisinden akarken, diğer akışkan borunun dışından akar. Boru çapı, boru sayısı, boru uzunluğu, boru adımı ve boru düzenlenmesi değiştirilebilir. Bu nedenle borusal ısı değiştiricilerin dizaynlarında oldukça esneklik vardır. Borusal ısı değiştiricileri, çift borulu, gövde ve spiral borulu ısı değiştiricilerinden oluşmaktadır.

GÖVDE BORULU ISI DEĞİŞTİRİLER – SHELL TUBE TİPİ ISI DEĞİŞTİRİCİLER

Proses endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan ısı değiştirici tipidir; yaklaşık olarak kullanılan tüm ısı değiştiricilerinin % 60’i gövde borulu ısı değiştiricidir. Gövde borulu ısı değiştirici, boru ekseni gövdenin eksenine paralel olacak şekilde büyük bir silindirik gövde içine yerleştirilen birbirine paralel borulardan yapılır. Akışkanlardan birisi boruların içinden, diğer akışkan ise gövde tarafında borulara paralel veya çapraz olarak akar. Temel elemanları;

 Borular,

Tüm Reklamları Kapat

 Gövde,

 İki baştaki kafalar,

 Boruların tespit edildiği ön ve arka ayna

 Gövde içindeki akışı yönlendiren ve borulara destek olabilen şaşırtama levhaları.

Tüm Reklamları Kapat

 Destek çubukları,

 Basınç düşümü, basınç seviyesi, kirlenme, imalat yöntemi ve maliyeti, korozyon ve temizleme problemlerine bağlı olarak çeşitli gövde tarafı ve boru tarafı akış düzenlemeleri kullanılır.

GÖVDE BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİ ÖZELLİKLERİ

1. Maksimum basınç: Gövde tarafında 350 bar, boru tarafında 1400 bar

Tüm Reklamları Kapat

2. Sıcaklık Aralığı: ( - 200 OC ) ile ( 600 OC ) arasında değişir. Özel malzemeler ile bu sıcaklık aralığı genişleyebilir.

3. Yüzey alanı: 10 – 1000 m2 arasında değişir.

4. Maksimum Etkinlik: e= 0.9 ( çok geçişli ünitelerde etkinlik daha küçüktür) Etkinlik, akışkandaki sıcaklık yükselmesinin teorik olarak mümkün olan maksimum sıcaklık yükselmesine oranı olarak tanımlanır.

5. Minimum D=5K

Tüm Reklamları Kapat

6. Mümkün olduğu zaman karbon çeliğinden yapılır.

GÖVDE BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİ AVANTAJLARI

1. Tüm uygulamalar için kullanılabilir; örneğin petrol rafinerileri, termik santralar, kimya endüstrisi vs.

2. Esnek ve sağlam tasarıma sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

3. Temizlik için monte ve demonte edilebilecek şekilde tasarım edilmiştir.

4. Bakımı ve tamiri kolaydır.

5. Piyasada çok kolay bulunabilir veya yaptırabilir.

6. Çoklu üniteler yapmak kolaydır.

Tüm Reklamları Kapat

7. Birçok çeşitli malzemelerden imalatı yapılabildiğinden akışkan sınıflandırılması çok azdır.

GÖVDE BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİ DEZAVANTAJLARI

1. Yüksek plan alanı gerektirir. Bunun yanında demeti sökebilmek için geniş bir alana ihtiyaç vardır.

2. 16 bar basınç ve 200 OC sıcaklığın altındaki koşullarda plaka ısı değiştiricileri daha ucuz olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

ÇİFT BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİLER ( DOBLE TUBE TİPİ ISI DEĞİŞTİRİCİLER )

Çift borulu ısı değiştiricileri en basit ısı değiştirici tipidir: Bu borunun daha büyük çaplı bir boru içerisine eşmerkezli olarak yerleştirilmesi ile elde edilir. Akışkanlardan biri içteki borudan akarken, diğeri dışarıdaki borudan akar. Bu ısı değiştiriciler, istenen basınç düşümü ve sıcaklık farkı gereksinimlerini karşılamak için çeşitli seri ve paralel konfigürasyonlar şeklinde düzenlenilir. İçteki boru tek veya çok borulu olabilir. Eğer halkadaki ısı taşınım katsayısı düşükse eksenel kanatçıklara sahip iç boru kullanılabilir.

ÇİFT BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİ ÖZELLİKLERİ

1. Maksimum basınç: Gövde tarafında 350 bar, boru tarafında 1400 bar

Tüm Reklamları Kapat

2. Sıcaklık Aralığı: ( - 200 OC ) ile ( 600 OC ) arasında değişir. Özel malzemeler ile bu sıcaklık aralığı genişleyebilir.

3. Yüzey alanı: 0,25 – 200 m2 arasında değişir.

4. Maksimum Etkinlik: e= 0.9

5. Minimum D=5K

Tüm Reklamları Kapat

6. Genellikle çoklu üniteler kullanılır..

7. Birçok çeşitli malzemelerden imalatı yapılabildiğinden akışkan sınıflandırılması çok azdır.

8. Esas kullanım alanı, küçük ısı transfer alanlarının (50 m2) gerektiği süreç

akışkanlarının duyulur ısıtılması ve soğutulması içindir.

Tüm Reklamları Kapat

ÇİFT BORULU ISI DEĞİŞTİCİ AVANTAJLARI

1. Isıl kapasiteyi ve ısı geçiş yüzey alanını artırmak için seri halde montajları yapılabilir.

2. Karşıt elde etme kolaydır.

3. Yüksek basınçlara dayanabilir

Tüm Reklamları Kapat

4. Standart parçalar konstrüksiyona sahiptir

5. Bakımı ve tamiri kolaydır

6. Temizlenmesi kolay olduğundan, özellikle kirletici akışkanlar için uygundur

7. Piyasadan kolay şekilde bulunabilir

Tüm Reklamları Kapat

8. Birçok metal ile imal edildiğinden akışkan sınırlaması çok azdır.

ÇİFT BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİ DEZAVANTJLARI

1. Özellikle küçük kapasiteler için uygundur.

2. Yüksek ısıl kapasiteler ( 1 MWdan daha fazla ) için pahalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

KETTLE TİP ISI DEĞİŞTİRİLER

Distilasyon kolonlarında Distilasyon kolonunun dip kısmından çıkan sıvıların buharlaştırılmasında, Reboiler olarak kullanılır. Ayrıca çok yüksek ısıdaki hammadde veya bileşenlerin veya ürünlerin soğutulmasında ve yan ürün olarak buhar üretiminde kullanılır.

PLAKALI ISI DEĞİŞTIRICILER

Plakalı ısı değiştiricileri, akış kanallarını oluşturan ince plakalardan yapılırlar. Bunlar, gaz, sıvı veya iki – fazlı akımların herhangi bir kombinasyonu için ısı transfer etmek için kullanılırlar. Contalı-plakalı, spiral plakalı lamellali tipleri vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Plakalı ısı değiştirici eşanjörü, iki akışkan arasında ısı transfer etmek için metal üzerinde değişik şekilde kıvrımlar bulunan plakalar kullanılan bir ısı eşanjörü tipidir.

Bu özellik, yanı ısı transferi için kıvrımlı plaka kull anımı, ısı transfer kat sayısını artırmakta ve konvansiyonel boru gövde tipi eşanjörlerle kıyaslandığında 1/3 – 1/4 oranında ısı transfer yüzeyi ile aynı miktarda ısıyı transfer edebilmektedir.

Plakalısı eşanjörü, Bu basit dizaynın, ısı transfer hızını artırmak için geliştirilmiş halidir. Kapalı bölme boyunca dolaşan boruların yerine iki bölme vardır. Genelde derinlikleri azdır. Her bir bölme, sıvının hacminin plaka ile temasına yardımcı olacak şekilde inceltilmiştir. Geniş yüzeye sahip metal bir plaka ile ayrılmıştır. Plaka en hizli transferin mümkün olmasına izin verecek şekilde büyük bir yüzey alanına sahip bir şekilde yapılmıştır.

PLAKALI ISI DEĞİŞTIRICI ÖZELLİKLERİ

Tüm Reklamları Kapat

1. Maksimum basınç: Normal olarak 25 bar dir . Özel dizaylarla 40 bar olabilir.

2. Sıcaklık aralığı: Normal olarak ( - 25 OC ) ile ( +175 OC ) arasında değişir.

Özel malzemelerle bu sıcaklık aralığı genişleyerek ( - 40 OC ) ile ( + 200 OC )

3. Tek bir ünite için tipik yüzey alanı 1 – 1200 m2 arasında değişir.

Tüm Reklamları Kapat

4. Maksimum etkinlik: e = 0,95

5. Minimum DT = 1K

6. Plakalar paslanmaz çelikten veya titanyum, ıncoloy veya Hastelloy gibi yüksek dereceli malzemelerden baskı altında yapılır.

7. Bu ısı değiştiricilerde contalar en zayıf noktalardır. Contalar kauçuk, hypolan, viton veya neoprenden yapılır.

Tüm Reklamları Kapat

8. Gıda, sentetik lastik, kimya, selüloz ve kâğıt endüstrisinde kullanılır.

PLAKALI ISI DEĞİŞTIRICI AVANTAJLARI

1. Yüksek ısı transfer katsayısına sahiptir

2. Isı iletkenliği yüksektir

Tüm Reklamları Kapat

3. DT değeri düşüktür, 1K ‘ e kadar düşebilmektedir

4. Gövde boru ısı değiştiricilere göre daha küçüktür

5. Maliyeti düşüktür

6. Test ve temizlik için kolayca açılabilir

Tüm Reklamları Kapat

7. Esnektir, gerektiğinde plaka ilave edilebilir

8. Az akışkan ile kısa alıkoyma zamanına sahiptir.

9. Kirlenmesi azdır, düşük kirlenme katsayıları mümkündür

10.Modüler konstrüksiyona sahiptir kapasitesi büyütülebilir

Tüm Reklamları Kapat

11. Bakım kolaylığı avantajı vardır.

12. Akışkanların karışma olasılığı azdır.

13.Titreşim yoktur

14.Isı değiştirici içinde sıcak ve soğuk bölgeler oluşmaz.

Kaynak: Öğr. Gör. Dr. DOĞAN EMRE YÜKSEL İşletme Ekipmanları Ders Notu

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 09:09:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16801

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close