Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Vücudunun Enstrümanı: Sesin Anatomisi

6 dakika
27
İnsan Vücudunun Enstrümanı: Sesin Anatomisi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu araştırmada spesifik olarak sesin, yalnızca insan bedeniyle olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle ses gibi geniş kapsamlı bir konu içerisinden yalnızca insan vücuduyla olan ilişkisi ve müzikle bağlantısı ele alınmıştır.

Ses, bilimde genellikle " bir maddenin (genellikle havanın) içinden yayılan mekanik bir dalga olarak ve kaynak tarafından oluşturulan titreşimlerin ortamdaki molekülleri harekete geçirmesi ve bu dalgaların kulağa ulaşana kadar yol alması olarak tanımlanır.

Sesi etkileyen faktörler 4'e ayrılır. Bunlar: Titreşim, genlik, dalga hareketi ve frekanstır. Titreşim: Sesin oluşmasını sağlayan hızlı ileri-geri hareketlerdir. Genlik: Ses dalgasının yüksekliğidir; sesi ne kadar şiddetli duyduğumuzu belirler. Frekans: Bir saniyedeki titreşim sayısıdır; sesi ince ya da kalın yapar. Dalga Hareketi: Sesin ortamda yayılma şeklidir; hava, su veya katılarda ilerler.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan Vücudunda Sesin Üretim Süreci

Genel olarak yorumlandığında insanda ses oluşumu, ağzımızı açtığımız zaman ses çıkmasıdır. Toplum içerisinde bu şekilde biliniyor olsa da durum bu kadar basit değildir. Kısaca; İnsan sesi, ses teli denilen gırtlağımızın içindeki iki kıvrımın yan yana gelmesiyle oluşur. Yan yana gelen ses kıvrımları aşağıdan yani akciğerlerden üflenen hava ile titreşime geçer. Bu titreşim erkeklerde saniyede yaklaşık 100 defa kadınlarda saniyede 200 defa ses kıvrımlarının aynı el çırpar gibi birbirlerine çarpmalarına neden olur. Böylece ses ortaya çıkar.

Ses Telleri (Vokal Kordlar)

Gırtlak

Ses telleri gırtlağın içinde yer alır. Ses telleri soluk borusunun (trakea) üstünde ve karşısında yer alır. Ses çıkarmadan nefes alıp verdiğimizde, teller açıktır ve hava akciğerlere girip çıkar. Nefes verirken ses tellerini bir araya getirmeyi seçebiliriz ve bu, mukoza zarlarının titreşerek ses üretmesini sağlar.

Ses

Ses, havanın titreşimi veya nabzıdır. Bu nabız atışları ne kadar hızlı olursa, perde o kadar yüksek olur. Perde, saniyedeki nabız atışlarının sayısıyla tanımlanır, buna Hertz (Hz) de denir.

Konuştuğumuz veya şarkı söylediğimiz nabız atışlarını yaratan ses telleri ve mukoza zarlarıdır. Örneğin; A4 (La 4) notası 440 Hz'e eşittir, bu yüzden A4'ü (La 4) söylemek için ses tellerinin mukoza zarları bu notayı söylediğiniz her saniye 440 kez titreşmelidir!

Tüm Reklamları Kapat

Ses Tellerinin Titreşimleri ve Hacmi

Ses telleri, kaslar ve aritenoid kıkırdaklar tarafından kontrol edilen ve hareketli bir mukoza zarıyla kaplı iki bağdır. Bu zar, hareketleri yoluyla, havayı iterek ve titreşimler oluşturarak ses yaratır. Havanın titreşimleri ne kadar büyükse, ses o kadar güçlü olur.

Kontrolsüz Daralma

Ses tellerinin çalışması çok rafine bir süreçtir ve bu hassas, hızlı hareketleri bozmak için fazla bir şey gerekmez. Şarkıcıların amacı, havanın dışarı akışını kontrol ederek ve boğazda kontrolsüz daralmayı önleyerek ses tellerine mümkün olan en iyi çalışma koşullarını sağlamaktır. Aksi takdirde ses tellerinin zarları dışarı akan havanın sürekli basıncından yorulur.

Perdenin Düzenlenmesi

Yüksek ve alçak notalar ürettiğimizde ses telleri tiroit ve krikoidin birbirine yaklaşması ve aritenoid kıkırdakların ve bir dizi kasın hareketleri ile gerilir ve gevşetilir. Ses telleri gerildiğinde daha hızlı titreşir ve daha yüksek bir nota üretir. Düşük notalarda ses telleri gevşer, kısalır ve daha yavaş titreşir.

Gırtlağın Hareketleri

Gırtlağın pozisyonu, yüksek veya düşük notalar üretmenize bağlı olarak değişir. Serbest ve engelsiz notalar isteniyorsa gırtlağın yüksek notalarda yükselmesine ve düşük notalarda alçalmasına izin verilmelidir. Gırtlak her zaman yüksek notalarda yükseltilmeli ve düşük notalarda alçaltılmalıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Rezonans

Fizikte rezonansın anlamı, çok basit bir ifadeyle, bir dış kuvvet nedeniyle bir cismin maksimum titreşimidir. Sesteki rezonansa vokal rezonans denir. McKinney ve James tarafından 1994'te tanımlanan vokal rezonansı, "fonasyonun temel ürününün, dışarıdaki havaya doğru giderken içinden geçtiği hava dolu boşluklar tarafından tını ve/veya yoğunluk açısından güçlendirildiği süreç olarak tanımlanmıştır.

Vennard’a (1967) göre, insanın ses sisteminde soluk borusu, akciğerler, göğüs kafesi, yutak, epiglot, tiroid kıkırdak, dil ağız boşluğu, yüz kasları, şakak kasları, sert ve yumuşak damak, burun boşluğu ve paranazal sinüsler rezonanssın gerçekleştiği bölgelerdir. İçinde hava bulunan her gövde boşluğunun rezonans oluşturduğu gerçeğine dayalı olarak, insan vücudunda bu işlevi adı geçen bölgelerle sınırlamamak gerekmektedir.

Sesin Algılanması

İşitme eylemi 4 aşamaya ayrılarak incelenebilir.

  1. Ses dalgaları kulak kanalından geçer ve kulak zarına çarpar
  2. Kulak zarına çarpan ses dalgaları kulak zarına ve orta kulaktaki üç kemiğe (kemikçikler) titreşir.
  3. Titreşimler, sarmal şekilli iç kulaktaki sıvının içinden - koklea olarak bilinir - taşınır ve kokleadaki küçük tüy hücrelerinin hareket etmesine neden olur. Saç hücreleri hareketi algılar ve işitme siniri için kimyasal sinyallere dönüştürür.
  4. İşitme siniri daha sonra bilgiyi, ses olarak yorumlandığı elektriksel impulslarla beyne gönderir.

Ses Eğitimi ve Şarkı Söyleme

Sesi güzel, etkili, doğru ve anlaşılır biçimde yorumlayabilmek açısından 3 R kuralına dikkat etmek önemlidir. İlk kural, sesi destekleyen bir solunuma-respirasyona (respiration-birinci r) sahip olmaktır. Güzel ve kaliteli bir sesin üretilmesi, gerektiği yerde gerektiği gibi kullanılabilen bir solunumla mümkündür. Solunumun temel işlevi organizmanın oksijen gereksinimini karşılamak ve ses üretimi (fonasyon) için gerekli enerjiyi sağlamaktır. İki solunum şekli vardır: Karın solunumu (Abdominal), Göğüs solunumu (Pektoral). Sağlıklı bir ses üretimi için her iki solunum şeklinin bilinçli ve dengeli olarak kullanılması gerekir.

İkinci “R” ise rahatlama, gevşeme ve söylemedir. Bunda amaç şarkıyı söylerken çene ve dilde rahatlamanın sağlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki dil ve çenedeki rahatlama, soluğun da rahat kullanılmasını desteklemekte ve kolaylaştırmaktadır. Rahatlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek için baş parmak tam çenenin altından yukarıya doğru seslendirme sırasında bastırılabilir. Çene aşağıda iken (ağız açık pozisyonda) çenenin rahat olduğu tespit edilmelidir. Dilde ve çenede meydana gelen kasılmalar, sertleşmeler ses eğitimi açısından sadece sorun yaratmaktadır. Bu aşamanın da tamamlanmasıyla, ses eğitimi açısından solunum (respirasyon) ve rahatlama-gevşeme (relaxion) aşamaları tamamlanmış olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Üçüncü “R” ise registration-register yani doğru ses alanının-perdesinin kullanımıdır. Özellikle ses registerleri tam olarak belirlenmemiş olan, ergenlik çağındaki çocuklar için üst registerlerde yer alan seslerin üretimi oldukça zor olmaktadır. Bu zorluğu aşmak maksadıyla, doğal seslerle elde edilemeyen seslerin üretilmesi konusunda kafa sesinin kullanımının öğretilmesi yararlı olmaktadır. Böylece orta öğretim ve lise korolarında, daha iyi bir entonasyon, partiler arası ses uyumu, ses dengeleri ve ses renklerinin uyumluluğu konularında da ilerleme sağlamak mümkün olacaktır.

Bu 3 kuralın düzgün ve olması gerektiği gibi kullanılması ile korolarda veya ses eğitimlerinde görülen pek çok sorunun ortadan kaldırılmasına olumlu sebebiyet verir ve performansın daha iyi şekilde gerçekleşmesini mümkün kılar.

Ses Sağlığı ve Koruma Yolları

Sesin yanlış kullanımı sonucunda ses telleri hasar görebilir ve bunun sonucunda da bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Ses tellerinde en çok rastlanan hastalıklar; polip, nodül ve ülserdir. Çok şiddetli bağırma ya da uzun süre fısıltı şeklinde konuşma durumunda ses tellerinde nodül oluşabilir. Uzun süre sigara içmek, sigara dumanı solumak, sürekli endüstriyel dumana maruz kalmak ya da kronik bir alerji sonucu ya da reflü sonucu hastalık oluşabilir. Bu tür hastalıklara yakalanma ihtimalini minimize etmek için bazı kurallara uyulmalıdır. Sesi dinlendirmek, boğaz temizlemekten kaçınmak, sigaradan uzak durmak ve yüksek sesle konuşmaktan kaçınmak gibi basit ama etkili yöntemler sesimizi sağlıklı tutmamıza yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç

Bu araştırmada; sesin bilimsel tanımı, insan vücudundaki üretim süreci, algılanışı ve korunmasına kadar pek yönü ele alınmış, araştırılmış ve açıklanmıştır. İnsan sesinin biyolojik bir olgu olduğu düşüncesinden ziyade duyguların ve düşüncelerin aktarılmasında etkili bir araç olduğuna değinilmiştir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda insan sesinin sanatsal ve iletişimsel anlamdaki önemi dikkat çekmektedir.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 09:26:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20487

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close