Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arkeoastronomi Nedir? Astronomi Arkeolojiyi Nasıl Etkilemiştir ? Astronominin Erken Dönemleri

Arkeoloji ve Astronominin Muhteşem Uyumu

Arkeoastronomi Nedir? Astronomi Arkeolojiyi Nasıl Etkilemiştir ?  Astronominin Erken Dönemleri
4 dakika
74
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Arkeoastronomi, antik çağlardaki insanların gökyüzündeki olayları anlamlandırarak,bu bilgileri günlğk yaşamlarına ve kültürel uygulamalarına işleme sürecini inceleyen bir multidisiplinler arası bir bilim dalıdır. Arkeoastronomi; astronomi ve arkeoloji dallarının birbiri üzerindeki ilişkisi üzerinedir.Arkeoastronomi terimi ise ilk kez 1973’te Elizabeth Chesley Baity (Euan MacKie’ninönerisiyle) tarafından kullanıldı. Elizabeth Chesley Baity 1973’te yayımlanan makalesinde şunları söyler:

Astronomi, mühendislik ve arkeoloji arasındaki yeni bir alt disiplin, son zamanlarda megalitik ve diğer anıtsal yapıların inşasında astronomik tekniklerin görünürdeki kullanımına olan ilgiden dolayı ortaya çıktı. Hawkins, bu alt disiplin için "astroarkeoloji" adını önerdi. Megalitik insanın astronomi, mühendislik ve matematikteki becerilerinin titiz kanıtlarını sunan Thom ise "Megalitik astronomi" terimini kullandı. Thom'un astronomik teorilerini geleneksel arkeolojik yöntemlerle test eden MacKie "arkeoastronomi"yi tercih etti. Daha geniş bir terim olarak, bu terim diğerlerinden daha yaygın kullanılmaktadır ve burada da benimsenecektir. (Baity,1973, 389).

Astronomi antik Zamanlarda Yaşayan İnsanların İnançlarında Nasıl Rol Oynamıştır?

En eski bilim dallarından biri olan ve yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişi olan astronomi, antik dönemlerde yaşayan insanlar tarafından ilgi görmüştür. Antik çağlarda gökyüzünün şimdiye oranla daha net gözükmesi bu ilgiyi daha da önemli kılmıştır ve insanlar gökyüzünde gördükleri yıldızların, gezegenlerin ve gök olaylarının hareketlerinin ve konumlarının yaşamları, dilleri ve inançları üzerinde bazı etkileri olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Gökyüzü gezegenlerin, galaksilerin ve karadeliklerin evi olmadan önce, tanrıların ve kehanet işaretlerinin hüküm sürdüğü bir yerdi.[1]

İnançlar Üzerindeki Bazı Etkileri

Antik Çağlar

Tanrı’nın krallara göksel alametlerle yaklaşan savaşlara, salgınlara, kötü hasata dair işaretler verdiğine inanılıyordu.

  • İnsanların şimşek çaktıktan sonra duydukları şiddetli ses tanrının öfkesini ifade ediyordu.
  • Gökyüzünde görülen kuyrukluyıldız ise endişelendirici kötülük alametlerini işaret ediyordu.

Arap Dünyası ve İslam

Tüm Reklamları Kapat

  • Günümüzde Sirius olarak bilinen,eski dönemlerde gökyüzündeki en parlak yıldız olması sebebiyle Araplar tarafından Şi'ra olarak adlandırılan yıldız İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'daki Necm suresinde,"Şira'nın da Rabbi Allah'tır" şeklinde yer almaktadır.

Yaşam Üzerindeki Bazı Etkileri

Anadolu Uygarlıkları

  • İnsanlar göçebe hayattan yerleşik hayata geçerken pek çok hava olayıyla karşı karşıya kalmıştır.Bu insanlar tarımla geçindikleri için hava olayları onlar için çok önemlidir. Bu durum onları gökyüzünü incelemeye itmiştir. Gördükleri belirli şekilleri isimlendirip, hangi zaman aralıklarında göründüklerini kendi bakış açılarına göre yorumladılar. Yıldızları yön bulmada; Güneş ve Ay' ise zamanı algılamak için incelemiş ve kullanmışlardır.

Dil Üzerindeki Bazı Etkileri

Günümüz İngilizce'sinde, zamanı tanımlamak için kullandığımız bazı ifadeler astronomiden etkilenmiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  • İnsanlar'ın gözlemlerine göre Ay'ın şekli düzenli şekilde büyüyüp küçülüyordu. Bu şekil değiştirme döngüsünün tekrarlanması ortama bir ay sürdüğü için, bu döngüye "ay" (moonth) denildi. Dilin zamanla evrim geçirmesiyle bu kelime günümüz İngilizce'sinde olduğu gibi Ay anlamına gelen "Moon" kelimesinden türeyen ay anlamına gelen"Month" kelimesine dönüşmüştür.
  • Günümüz İngilizce'sinde haftanın günlerinin bazıları, Güneş Sistemindeki yıldız ve gezegenlerden gelmektedir. Örnek verecek olursak: " saturday" (cumartesi), "Saturnday"(Satürn günü) kelimesinden ; "sunday" (pazar), "moonday" (Ay Günü) kelimesinden türetilmiştir.
  • Eski insanlar tutulmaları halka şekline benzettikleri için, Günümüz İngilizce'sinde halkalı güneş tutulması anlamına gelen "annular eclipse" latincedeki " küçük halka" anlamına gelen annulus kelimesinden gelir.

Astronomi antik yapıları nasıl etkilemiştir?

Eski dönemlerde yaşayan insanlar, gökyüzündeki yıldızları, gezegenleri ve gök olaylarını kendi yorum ve inançlarından yararlanarak incelemişlerdir. Antik dönemlerde inşa ettikleri çoğu yapıyı buna uygun yapmışlardır.

Stonehenge

İngiltere‘nin Wiltshire bölgesinde bulunan, eski İngilizce’de asılı taşlar anlamına gelen Stonehenge Güneş'in gökyüzündeki hareket ve konumuna göre inşa edilmiştir. İnsanlar gündönümlerinde ihtişamlı festivaller düzenlemiştir.

Gize Piramidi

Eski Mısırlılar Güneş'in, Ay'ın ve yıldızların hareketlerini incelerlerdi. Gize Piramidi'nin dört kenarı tam olarak kuzey, güney, doğu ve batı yönlerine yalnızca yarım derece hatayla yönelmiş şekilde ve neredeyse tamamen aynı ölçülerde inşa edilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Mısır Tapınakları

Mısırlılar pek çok Mısır tapınağını yaparken, Güneş'in yükselirken izlediği yola göre hizalandırmıştır.

Bunun gibi pek çok örnek antik zamanlarda yaşayan insanlar tarafından yapılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Özetleyecek olursak, Astronominin yaşamımız, inançlarımız ve konuştuğumuz dilin üzerinde bile tarih boyunca etkisi olmuştur.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 00:45:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17394

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer
Canlı
Bilinç
Antibiyotik
Sinir Hücresi
İyi
Uzay
Kurbağa
Mavi
Entropi
Yemek
Gerçek
Bitki
Evrim
Yanlış
Enerji
Yaşlılık
Genel Görelilik Teorisi
Cinsel Yönelim
Anatomi
Kuyruksuz Maymun
Ayak
Yaşamın Başlangıcı
Küçük
Argüman
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close