Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Çoğunlukla kalıtsal olarak görülen hipermobilitenin temel nedeni, kolajen adı verilen bir protein türündeki değişikliklerdir. Kolajen; kaslar, eklemler ve derideki bağ dokularını birbirine bağlayan bir bant görevi görür. Kolajende bir bozulma ya da bir değişiklik ortaya çıkarsa, bağ dokuları arasındaki tutunma azalır yani gevşer, bu da zayıf tutunma gücüne dolayısıyla aşırı elastikliğe neden olur. Dolayısıyla kaslar, diğer insanlara göre daha esnek olur ve normalden daha fazla uzayıp bükülebilirler. Kolajende meydana gelen bu değişiklikler genlere kodlanarak sonraki kuşaklara aktarılır, proteindeki değişiklik kasların bağ dokularında meydana getirdiği gevşeklik nedeniyle kişiye olağandışı bir esneklik ve hareket yeteneği sağlar. Hipermobiliteye çoğunlukla ortostatik intolerans ve çarpıntı eşlik eder. Belirtileri arasında; ayağa kalkınca tansiyon düşmesi, göz kararması, baş dönmesi, bayılma, denge yitimi ve bulanık görme gibi durumlara sıklıkla rastlanır. Hipermobiliteye eşlik eden sorunlar arasında Ehlers Danlos sendromu ve Postural Taşikardi sendromu da bulunur. Ehlers Danlos sendromu deriye olağandışı esneklik verirken; deride ezilme, zedelenme ve morarmaya eğilim, omurga, göz, diş ve kalp damar sorunlarına yol açabilir. Postural Taşikardi sendromu ise ayağa kalkıldığında kalp atım hızının normalden fazla artmasına ve bu artışın en az 10 dakika sürmesine neden olur. Hipermobilitenin kas ve eklemlerde neden olduğu gevşeklik nedeniyle hipermobil insanlar sık sık eklem çıkığı, sakatlanma ve burkulma sorunları yaşarlar. Bu kişilerde fibromiyalji gibi kronik ağrı ile karakterize hastalıklar, IBS, skolyoz, mitral valv prolapsusu, aort damar anomalilerinin yanı sıra diş ve diş eti sorunları da görülebilir. Ayrıca otonom tutulum da bu kişilerin mustarip olduğu sorunlar arasındadır; hipermobil insanların damar duvarları aşırı esnek ve gevşek olduğu için kalpten pompalanan kan yer çekimine karşı direnç gösteremeyerek yeniden kalbe yönlendirilemez, bu nedenle kan bacaklarda, ayaklarda ve karın içinde göllenir. Buna da otonom tutulum adı verilir. Beighton ölçeği ile hipermobil olup olmadığınızı saptayabilirsiniz.

Elinizi masanın üzerine koyun. Diğer elinizle serçe parmağınızı el sırtına doğru kaldırın. Serçe parmağınız, arkaya doğru 90 dereceyi geçiyorsa 1 puan verin. Diğer elinizde tekrarlayın, yine doksan dereceyi geçiyorsa 1 puan daha verin.
Elinizi masanın üzerine koyun. Diğer elinizle serçe parmağınızı el sırtına doğru kaldırın. Serçe parmağınız, arkaya doğru 90 dereceyi geçiyorsa 1 puan verin. Diğer elinizde tekrarlayın, yine doksan dereceyi geçiyorsa 1 puan daha verin.
Elinizi avuç içi yere bakacak şekilde ileriye doğru uzatın. Diğer elinizle uzattığınız elin baş parmağını bilek içine değdirmeye çalışın. Değiyorsa 1 puan verin. Diğer elinizde tekrarlayın, değiyorsa 1 puan daha verin.
Elinizi avuç içi yere bakacak şekilde ileriye doğru uzatın. Diğer elinizle uzattığınız elin baş parmağını bilek içine değdirmeye çalışın. Değiyorsa 1 puan verin. Diğer elinizde tekrarlayın, değiyorsa 1 puan daha verin.
Avuç içleri tavana bakacak şekilde kollarınızı yana açın. Ön kolunuz, üst kolunuz ile düz bir çizgide kalmıyor, dirsek içi açısı 180 dereceyi geçiyorsa her iki taraf için 1’er puan verin.
Avuç içleri tavana bakacak şekilde kollarınızı yana açın. Ön kolunuz, üst kolunuz ile düz bir çizgide kalmıyor, dirsek içi açısı 180 dereceyi geçiyorsa her iki taraf için 1’er puan verin.
Ayakta durduğunuzda  dizleriniz içeri/arkaya gidiyor, alt bacağın ön kısmı dize göre 10 dereceyi geçiyorsa her iki taraf için 1’er puan verin
Ayakta durduğunuzda dizleriniz içeri/arkaya gidiyor, alt bacağın ön kısmı dize göre 10 dereceyi geçiyorsa her iki taraf için 1’er puan verin
Dizlerinizi kıvırmadan öne eğildiğinizde avuç içleriniz yere değiyorsa 1 puan verin.
Dizlerinizi kıvırmadan öne eğildiğinizde avuç içleriniz yere değiyorsa 1 puan verin.

9 üzerinden en az 5 puan alırsanız, hipermobil olduğunuz anlamına geliyor.

[1] [2], [3]

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 16:53:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13414

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close