Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Seksi Oğul Hipotezi & İyi Gen Teorisi

3 dakika
85
Seksi Oğul Hipotezi & İyi Gen Teorisi Science Photo Library
  • Blog Yazısı
Ronald Fisher
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

1979 yılında Queen’s Üniversitesi’nden Patrick J. Weatherhead ve Raleigh J. Robertson tarafından önerilen evrimsel biyoloji ve cinsel seçilimdeki seksi oğul hipotezi, bir dişinin olası eşler arasında yapacağı seçimin gelecek kuşaklarını etkileyeceğini öne süren bir hipotezdir. The Genetical Theory of Natural Selection adlı kitabında Ronald Fisher; dişilerin fiziksel olarak çekici erkeklerle çiftleşmeyi seçmeleri durumunda, fiziksel olarak çekici oğulları olacağını ve dolayısıyla daha fazla torun sahibi olarak kendi genlerini garanti altına alacaklarını öne sürüyor. Dişiler, fiziksel çekiciliği yüksek erkeklerle çiftleşip yine fiziksel çekiciliği yüksek olan oğullar doğuracaklar ve hipotezdeki adıyla bu “seksi oğullar” diğer dişiler tarafından arzulanacak, oğulları da diğer erkeklerden daha fazla dişi dölleyerek annesinin genlerini sağlamlaştırıp çoğaltacaktır. Bu durum, annenin genlerinin çok uzun yüzyıllar boyunca aktarılmasını sağlayacaktır. Bu hipoteze göre dişi, çiftleşmek için sağlam genlere sahip, sağlıklı, güçlü ve fiziksel açıdan fazla çekici bir erkek bulmalı ve ondan çocuk yapmalıdır. Bilim insanları evrimsel süreçte bir türün güçlü ve hayatta kalma potansiyeli yüksek olarak evrilmesinin nedenini, dişilerin çoğunlukla -seksi babaları olan- güçlü ve seksi erkekleri seçerek çiftleşmesine bağlıyorlar. Bu bağlamda Ronald Fisher 1915 yılında The Evolution of Sexual Preference’de şöyle yazdı:

Çözümün ilk adımı, bir hayvanın var olma mücadelesindeki başarısının, yalnızca ürettiği ve büyüttüğü yavru sayısıyla değil, aynı zamanda bu yavruların olası başarııyla da ölçüldüğü gerçeğinde yatmaktadır. Bu nedenle, bir dizi farklı rakip arasından bir eş seçerken, başarılı çocuklar üretme olasılığı en yüksek olanı seçmek önemlidir.

İyi Gen Teorisi

Bu teori seksi oğul hipotezi ve çokkocalılık ile yakından ilişkilidir. Bu teoriye göre iyi genlere sahip çocuklar yapmanın yolu; sperm kalitesi, çekiciliği, yaşam beklentisi yüksek, sağlıklı ve güçlü erkeklerle çoklu çiftleşme yapmaktır. Buna göre bir dişi, eşinden daha iyi bir erkekle karşılaştığında onun spermiyle kendi yumurtasını döllemeli ve önceki eşinden daha iyi genlere sahip bir çocuk yapmalıdır. Dişi, yaşamı boyunca her zaman daha yüksek kalite ve standartları hedefleyerek her seferinde bir öncekinden daha çekici erkeklerle yumurtasını döllemelidir. Böylelikle bu bir döngü halini alacak ve dişi her seferinde daha güçlü, daha sağlıklı, daha çekici çocuklar yaparak sonuçta muazzam çekici yeni bir kuşak yaratacaktır. Bu teori hayvanlar dünyasından bok böcekleri üzerinde denenmiş ve bu deney sonucunda daha iyi genetiğe sahip eşler seçen bok böcekleri, genetik kaliteyi önemsemeden eşler seçen bok böceklerine göre daha fazla üreyen ve daha uzun süre hayatta kalan yavrulara sahip olmuşlardır. Bu, daima yüksek kalite genlere sahip eşler seçmenin yararlı olduğunu gösteren bir kanıt niteliğindedir. Seksi oğul hipotezi ile iyi gen teorisi arasındaki temel fark; seksi oğul teorisi yalnızca erkek yavruların yaşayabilirliğine odaklanırken, iyi gen teorisi hem erkek hem dişi yavruların yaşayabilirliğine odaklanır.

Tüm Reklamları Kapat

Çokkocalılık ve Sperm Rekabeti

Dişi, çokkocalılık ve çoklu çiftleşme yoluyla erkek cinsini kışkırtarak, spermler arasında bir rekabete neden olur. Böylece dişinin vücuduna yerleşen spermler arasında, en güçlü, en sağlıklı, en dayanıklı ve en çekici olanı diğer rakiplerini alt ederek yarışmayı kazanır. Ayrıca son yapılan çalışmalarla, bazı spermlerin diğer spermleri zehirleyerek öldürdüğü açıkça ortaya konmuştur. Böylece dişi, yumurtasını en kaliteli spermle birleştirerek, en dayanıklı ve üremeye en yatkın yavru aracılığıyla kendi genlerini kuşaklar boyu aktarma güvencesi altına alır. Ancak, çokkocalılığın ve sperm rekabetinin dişi için yararlı olacağını kanıtlamak üzere yapılan bir deney, beklenenin aksi bir sonuç verdi. Bilim insanları, scathophaga stercoraira türü üzerinde deney için poliandri zorunluluğuna maruz bırakılan dişilerin, tek eşli olanlara göre çok daha erken öldüklerini ve çok daha az yavru ürettiklerini gözlemledi. Kediler, Avrupa alaca sinekkapanları, köpekler ve bok böcekleri gibi hayvan dişilerinde çokkocalılığın herhangi bir zararı görülmemesine rağmen, scathophaga stercoraira türünde erken ölümlere ve kalitesiz yavrulara yol açmasının nedeni, belki de bu dişilerin poliandriyi isteyerek değil zorunda bırakıldıkları içindir, kim bilir? Seksi oğul hipotezi, iyi gen teorisi, çokkocalılık ve sperm rekabetinin evrim üzerindeki etkileri hakkındaki çalışmalar -kısıtlı da olsa- sürdürülüyor.[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 17:01:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13506

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close