Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Her Şeyin Teorisine Analitik Bir Yaklaşım

Tüm evreni açıklayan tek bir formül bulabilir miyiz?

4 dakika
113
Her Şeyin Teorisine Analitik Bir Yaklaşım BBC Sky at Night Magazine
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Douglas Adams'ın Otostopçu'nun Galaksi Rehberi adlı bilim kurgu eserine göre "42", hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabıdır. Peki gerçekten gözlemlenebilir evrendeki her olayı açıklayabilecek tek bir formül bulabilir miyiz?

Newton'un, Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri) adlı eserinde tanımladığı hareket ve kütleçekim kanunları, günlük hayatta karşılaştığımız hızlar ve ölçeklerdeki cisimlerin davranışlarını açıklamak için mükemmeldir. Newton'un yasaları sayesinde; tepeden bırakılan bir topun ne kadar sürede yere düşeceği, sürtünmesiz yatay bir düzlemde kuvvet uygulanan bir cismin ne kadar ivme kazanacağı ya da bir kaldıraçın kollarının uzunluklarına göre ne ağırlıkta cisimler taşıyabileceğini bilebiliriz.

Fakat, incelediğimiz cisimler çok büyüdüğünde (örneğin, büyük yıldızlar, kara delikler) ya da çok küçüldüğünde (örneğin, atom altı parçacıklar); Newton'un yasaları o kadar iyi sonuç vermemeye başlar. Çok büyük cisimlerin davranışlarını Genel Görelilik Teorisi, çok küçük cisimlerin davranışlarını ise Kuantum Mekaniği daha iyi açıklamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki, farklı büyüklüklerdeki cisimlerin farklı yasalara göre davranıyor gibi görünmesi, tüm evreni açıklayan tek bir formül asla bulamayacağımız anlamına mı geliyor? Bu soruyu düşününce aklıma ilk gelen şey lise matematiğinde öğrendiğimiz parçalı fonksiyonlar oldu.

Bildiğiniz üzere, parçalı fonksiyonlar, x'in tanım aralığının alt aralıklara bölündüğü ve farklı alt aralıklar için farklı birer formülün tanımlandığı fonksiyonlardır. Şu şekilde gösterilirler:

Parçalı fonksiyon
Parçalı fonksiyon
Wikipedia

Fonksiyondaki x değerini, davranışını incelediğimiz cismin büyüklüğü olarak düşünelim. f(x) de bize (diğer koşullar sabitken) cismin araştırdığımız davranışını (hız, ivme, momentum vb.) veren formül olsun. Eğer cisimler çok büyük ve çok küçük boyutlarda farklı yasalara göre davranıyorsa, bu bize parçalı bir fonksiyon verecektir. Çünkü, farklı büyüklük aralıkları için farklı birer formül kullanılması gerekmektedir. Ancak, parçalı fonksiyon da sonuçta tek bir fonksiyondur. Yani, fonksiyonda tanımlı olan bir x değerini bu fonksiyona girdi olarak girdiğimizde, tek ve kesin bir f(x) değeri elde ederiz. Diğer bir değişle, evrenin formülü bir parçalı fonksiyon olsa bile sonuçta bize evrenin cevaplarını verecektir. Burada önemli olan fonksiyonun sürekli mi parçalı mı olduğundan çok, fonksiyonun tanım aralığıdır. Eğer fonksiyon tüm reel sayılar için tanımlıysa, her boyuttaki cisim için bir cevabımız var demektir. Ama fonksiyon bazı x değerleri için tanımlı değilse, henüz evrenin tüm cevaplarına ulaşamamışızdır.

Evren
Evren
Calipercorp

Devamı da var.

Tüm Reklamları Kapat

Bence yine de evrenin formülünün parçalı bir fonksiyon değil de, sürekli bir fonksiyon olması mümkün. Nasıl mı?

Evrenin boyutunu düşündüğümüzde, bizim gözlemleyebildiğimiz ve üstünde deney yapabildiğimiz büyüklükler çok dar bir aralık. Evrendeki tüm büyüklüklükler, pozitif ve negatife (yani büyüğe ve küçüğe) doğru sonsuz reel sayı içeren x ekseni iken, bizim gözlem çerçevemiz birkaç tam sayı boyutunda. Bu kadar küçük bir çerçeveden evrene bakınca, örüntünün tamamını göremezsiniz.

Örneğin, evrenin formülü üçüncü dereceden bir polinom olsun. Şöyle bir grafiği var diyelim:

Üçüncü derece polinom grafiği
Üçüncü derece polinom grafiği
Wikipedia

Fakat bu büyük resim, adeta Tanrı'nın perspektifi gibi. Bilim insanları evrene yalnızca küçük çerçevelerden bakabiliyor. Şimdi elimize küçük bir çerçeve alalım, ve incelediğimiz cisim değişik büyüklüklerdeyken, yani değişik x aralıklarında, grafiğimizin nasıl göründüğüne bakalım.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Üçüncü derece polinom grafiğine küçük çerçevelerden bakış
Üçüncü derece polinom grafiğine küçük çerçevelerden bakış

Mesela eğer koyu mor çerçevenin olduğu boyut aralıklarında gözlem yapıyorsak, tüm bu fonksiyonu bir sabit fonksiyon gibi görürüz. Örneğin incelediğimiz değişken f(x), bu çerçevenin içinde kalan boyuttaki tüm cisimler için yaklaşık 2,5 ise, bu değişkenin formülünün f(x)=2,5 olduğunu düşünebiliriz. Fakat, bir gün biri farklı büyüklükteki cisimlerin davranışlarını incelerse, bilinen formülün işe yaramadığını görecektir. Örneğin, turuncu çerçevedeki büyüklük aralığındaki cisimlerin davranışları yaklaşık olarak, negatif yönlü doğrusal bir denklemin formülünü verecektir. Fakat aslında tüm denklem üçüncü dereceden bir polinomdur.

Değişik büyüklük aralıklarındaki cisimlerle deney yaptıkça tüm resmi çizmeye gittikçe yaklaşırız fakat resmi, hiçbir boşluğu kendimiz matematiksel çıkarım yaparak doldurmadan, bütün haliyle görebilmemiz için sonsuz sayıda farklı büyüklükte cisimle deney yapmamız gerekir aslında.

Not: Bu örnekte tek bilinmeyenli bir denklem kullandım çünkü diğer bütün değişkenlerin sabit tutulduğunu varsaydım. Tabi ki, evreni bütünüyle açıklayan formül milyonlarca değişkenli bir denklem olacak. Böyle bir fonksiyonun grafiği, iki boyutlu düzlemde değil ancak milyon boyutlu bir uzayda çizilebilir. Bunu akılda canlandırmak pek kolay olmazdı.

Hyperplanes
Hyperplanes
Louisiana State University Mathematics
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 12:43:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15760

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close