Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Işığın Evrendeki Adresini Biliyor Musun?

Peki, ya karanlığınkini..?

Işığın Evrendeki Adresini Biliyor Musun? Live Science
UGC 2885 spiral galaksisi (Hubble Uzay Teleskobu)
2 dakika
83
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

"Yeryüzünün enginliğini zihnin kavrayabildi mi?

Işığın evrendeki adresini biliyor musun?

Peki, ya karanlığınkini..?"

Tüm Reklamları Kapat

— Eski Kitaplardan

Carl Sagan'ın Kozmos kitabının ilk bölümünün başındaki bu alıntı bana dokuzuncu sınıftaki Kanadalı fizik öğretmenimiz Mr. Verbowski’yi hatırlattı. Mr. Verbowski ilk fizik dersimize büyük bir heyecanla ışığın ne olduğunu sorarak başlamıştı. Önce afallamış, sonra soruya sekizinci sınıftan gelen fen bilgilerimizin yettiği ölçüde cevaplar vermeye çalışmıştık: "Işık hem dalga hem parçacıktır, elektromanyetik radyasyondur, kırılır ve renklerine ayrılır, aynalardan yansır..." Hepimiz doğru cevapları verdiğimizi ve bildiklerimizi en iyi şekilde gösterdiğimizi umuyorduk, fakat hocamızı pek de etkileyebilmiş gibi gözükmüyorduk. Cevaplarımızı dinledikten sonra gözleri parlayan Mr. Verbowski biraz muzip bir suratla, “Ya ışık yoksa, ya karanlık varsa ve biz karanlığın yokluğuna ışık diyorsak” diye sormuştu. Işık kaynakları da aslında ışık üretmiyor, karanlığı emip içine çekiyor olamaz mıydı? Dersin yarısından fazlası bu tartışmayla geçmişti ve SBS'den (o zamanlar LGS'nin adı buydu) yeni çıkmış bir öğrenci olarak bu bana çok garip gelmişti. Yetiştirmemiz gereken konular yok muydu? Ayrıca, Mr. Verbowski bir fizik öğretmeniydi ve neden karanlığın değil de ışığın var olduğunu onun bilmesi gerekmiyor muydu? Bilim bu kadar tartışılabilir bir şey miydi?

Sonradan öğrendim ki, bilimin en önemli özelliği tartışılabilir olmasıydı. Öyle ki, eğer bir teori tartışılamıyor ve gerekli kanıtlar sunulduğu takdirde çürütülemiyorsa, o şeye bilim bile denemezdi (Örneğin, "Tanrı vardır." ya da "Tanrı yoktur." ifadelerini bilimsel kanıtlar sunarak çürütmek mümkün değildir, bu sebeple Tanrı'nın varlığı bilimi değil metafiziği ilgilendiren bir konudur).

Çoktan seçmeli sınavlara yönelik öğretilen bilimde hep kesin cevaplar ve tek bir doğru vardı. Bilimle ilgilenmeye devam ettikçe beni en çok şaşırtan şey, "doğru" olarak kabul ettiğimiz teorilerin aslında evrenin mutlak doğruları değil de, gözlemlediğimiz şeyleri açıklayabilmek için geliştirilmiş modeller olduğunu keşfetmek oldu. Örneğin ışığın dalga/parçacık modellerini tanımlayan bilim insanları, ışığa kusursuz bir mikroskop altında bakıp onun bir parçacığa ya da bir dalganın şekline benzediğini gözle görmüş değillerdi. Bu modeller, ışığın gözlemlediğimiz etkilerini (prizmada ışığın renklerine ayrılmasını dalga modelinin, fotoelektrik olayı ise parçacık modelinin daha iyi açıklaması gibi) açıklamaya yarıyordu. Tabii hakkını vermek lazım, bir teorinin "doğru" olarak kabul edilmiş olması, onun o zamana kadarki gözlemlerimizi ve deneylerimizi en iyi açıklayabilen model olduğu anlamına geliyor; yani daha iyisi gelene kadar en iyisi bu. Mr Verbowski'ye verebileceğimiz en iyi cevap belki de, "Çünkü karanlığın değil de ışığın var olması, gözlemlerimizi daha iyi açıklayabilen bir model", demek olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Peki ışığı "karanlığın yokluğu" olarak tanımlayıp, bütün matematiksel hesaplarımızı bunun üzerinden kuramaz mıydık? Neden olmasın! Bilim, kalıpların dışında düşünmeyi gerektirir, yoksa zaten bilinenlerin ötesine asla geçemeyiz.

Neyse, ışıkla ilgili bildiklerimizin mutlak doğrular değil de, onunla ilgili gözlemlediğimiz şeyleri en iyi açıklayan ve kendi oluşturduğumuz modeller olduğunu öğrendiğimize göre; aslında ışığın da evrendeki adresini bilmiyoruz, karanlığın da...

Bunlara ek olarak, bu alıntının antik kitaplarda geçiyor olmasının beni çok heyecanlandırdığını itiraf etmem lazım. Demek ki Kopernik, Galileo ve Newton'dan binlerce yıl önce, seninle ve benimle benzer soruları soran başka insanlar vardı; başkaları da gökyüzüne ve içinde bulunduklara evrene bakıp bir şeyleri açıklama ihtiyacı hissetmiş, başkaları da aslında ne kadar az şey bildiklerini ve kendilerine sordukları sorulara ne kadar az cevaplarının olduğunu fark etmiş. Bu kadar meraklı insan olmasa, şimdi ne kadar daha az şey biliyor olurduk!

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/05/2024 18:51:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16559

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Mantar
Kartal
Gün
Bilgi
Işık Yılı
Bağırsak
Coronavirus
Araştırmacılar
Erkek
Halk Sağlığı
Doktor
Teşhis
Jeoloji
Aslan
Kültür
Virüs
Vaka
Samanyolu Galaksisi
Balina
Gerçek
Evren
Travma
İhtiyoloji
Karbonhidrat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close