Graviton Nedir?
Varsayımsal Kütleçekim Parçacığı:Graviton

- Blog Yazısı
Kütle çekim için varsayımsal olan ve ışık hızında hareket ettiği düşünülen atomaltı parçacıklara “Graviton” denir. Gravitonlara kütle çekim kuvvetini ilettiği varsayılan sanal parçacıklar olarak da tanımlamak da mümkündür. Bildiğimiz gibi fotonlar, ışığın temel birimi olup elektromanyetik radyasyon dalgalarını içeren ve elektromanyetik kuvvetin kuvvet taşıyıcısı olan küçük parçacıklardır. Güçlü nükleer kuvvetlerde ise bu parçacıklar gluonlardır. Gluonlar, kuarklar arasındaki etkileşimi sağlayan parçacıklardır. Gravitonların, fotonların elektromanyetik kuvveti taşımasına benzer bir şekilde kütle çekim kuvvetini taşıdığı düşünülmektedir. Işık ışınlarının iyi huylu bir foton koleksiyonu olarak resmedilebilmesi gibi, kütle çekim dalgalarının -uzay-zamanda şiddetli kozmik süreçler tarafından yaratılan dalgalanmaların- gravitonlardan oluştuğu düşünülmektedir. Einstein’a göre madde, etrafındaki uzayın ve zamanın dokusunu bozarak çekici bir kuvvet alanı etkisi yaratır. Ancak kuantum teorisi, tüm kuvvetleri, bir yerden bir yere uçuşan sözde “Değişim parçacıkları” cinsinden tanımlar.
Spin’i (Dönüş momentumu) iki olan gravitonların gözlemlenememesinin sebeplerinden biri, kütle çekimin ekstrem derecede zayıf olmasıdır. Kütle çekim ayrıca doğadaki dört temel kuvvet (Zayıf nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvet, güçlü nükleer kuvvet ve kütle çekim kuvveti) içerisinde de en zayıf olanıdır. Bu kadar zayıf olan yer çekimine rağmen Dünya’ya tutunabilmemizin sebebi, Dünya’nın bu parçacıklardan çok fazla yaymasıdır. Kütle çekimin ve dolayısıyla da yer çekiminin bu kadar zayıf olmasının nedeni ise muhtemelen yayılabilecekleri ekstra alanlara sahip oluşlarıdır.
Fizikçiler, şu an İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, CERN) bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi devasa parçacık hızlandırıcılarıyla graviton gibi parçacıkları bulmak için hâlen çaba sarf ediyorlar. Örneğin 1998 yılında “Üst kuark” adlı bir dörtlü atomaltı parçacık bulundu. Bir protondan küçük olduğu halde tungsten atomundan ağır olan üst kuarkların bu dörtlü oluşumunun şimdiye kadar bilinen en ağır atom altı parçacık ve en ağır özkütleli madde olduğu kaydedildi. Üst kuarklar gibi herhangi bir türde graviton bularak başarılı kuantum fiziği kütle çekim projeleri tasarlamak modern fiziğin bilgi dağarcığını geliştirecek ve sonraki keşif ve icatların önünü açacaktır.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- PerEXP Teamworks. Ana Sayfa. (22 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2024. Alındığı Yer: PerEXP Teamworks | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 20:28:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18676
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.