Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Georg Simon Ohm

Ohm Yasasının Keşfi

Georg Simon Ohm
4 dakika
29
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Georg Simon Ohm, elektrik akımı, voltaj ve direnç arasındaki temel ilişkileri açıklayan bir Alman fizikçiydi . Ohm yasası olarak bilinen bu ilişki , elektrik devresi analizinin gerçek başlangıcını temsil eder. Ohm, elektrik devreleri üzerindeki deneysel incelemesi, kavramları fiziğin bir alanından (ısı çalışması) başka bir alana (elektrik çalışması) aktarması ve niceliksel hesaplamalar yapmak için matematiği kullanması yoluyla bilimin işleyişine iyi bir örnek sunmaktadır. Akım, gerilim ve direncin ayrı ayrı tanımlanan özellikleri arasındaki ilişki üç özelliğin Ohm yasası olarak bilinen tek bir formülde birleştirilmesi, elektrik ışıklarından radyolara ve bilgisayarlara kadar elektrik devreleriyle ilgili daha sonraki tüm gelişmeler için büyük bir basamak görevi gördü.

Ohm, 16 Mart 1789'da çilingir Johann Wolfgang Ohm ve Erlangen, Bavyera'da bir terzinin kızı Maria Elizabeth Beck'in çocuğu olarak dünyaya geldi. Anne ve babası resmi bir eğitim almamış olmasına rağmen Ohm'un babası, kendisini yüksek düzeyde yetiştirmiş ve kendi öğretileriyle oğullarına mükemmel bir eğitim vermiş saygın bir adamdı. Ohm'un erkek ve kız kardeşlerinden bazıları çocukluklarında öldü ve aralarında Georg Simon'un da bulunduğu yalnızca üç kişi hayatta kaldı. Hayatta kalan diğer iki kişi, küçük kardeşi Martin (daha sonra tanınmış bir matematikçi oldu) ve kız kardeşi Elizabeth Barbara idi. Annesi o on yaşındayken öldü.

Babaları onlara çocukluktan itibaren eğitim verdi; onlara matematik, fizik, kimya ve felsefede yüksek bir standart kazandırdı , hatta bir çilingir olarak onun izinden gideceklerini umuyordu. Georg Simon, 11 yaşından 15 yaşına kadar Erlangen Gymnasium'a gitti ve burada bilimsel eğitim alanında çok az şey aldı; her iki çocuğun babalarından aldığı ilham verici eğitimle keskin bir tezat oluşturuyordu. Erlangen Üniversitesi profesörü Karl von Langsdorf'un da belirttiği gibi, Ohm kardeşlerin bilim ve matematikteki ilerlemeleri, onların bilimsel açıdan başarılı Bernoulli ailesine benzemesine neden oldu. Langsdorf'un coşkusu, Ohm'un babasına, mesleğini çocuklarının üstlenmesi arzusundan vazgeçme konusunda ilham verdi.

Tüm Reklamları Kapat

Ohm yasasının keşfi

Ohm, 1825 yılında yayınladığı ilk makalesinde, telin uzunluğu arttıkça ürettiği elektromanyetik kuvvetteki azalmayı inceliyor . Makale, tamamen Ohm'un tablolaştırdığı deneysel kanıtlara dayanarak matematiksel ilişkiler çıkardı.

1826'daki iki önemli makalesinde Ohm, Joseph Fourier'in ısı iletimi çalışmasına dayanan elektrik devrelerindeki iletkenliğin matematiksel tanımını verdi. Bu makaleler, Ohm'un deneysel kanıtlardan elde ettiği sonuçların devamı niteliğindedir ve özellikle ikincisinde, galvanik elektrik üzerinde çalışan diğer kişilerin sonuçlarını açıklamada uzun bir yol kat eden yasalar önermeyi başarmıştır . İkinci makale kesinlikle Ohm'un bir sonraki yıl yayınlanan ünlü kitabında sunabildiği kapsamlı bir teorinin ilk adımıdır.

Şimdi Ohm yasası olarak bilinen şey, elektrik teorisinin tamamını sunduğu ünlü Die galvanische Kette, mathhematisch Bearbeitet (“Matematiksel Olarak İncelenen Galvanik Devre”, 1827) kitabında yer aldı . Kitap, çalışmanın geri kalanının anlaşılması için gerekli olan matematiksel altyapıyla başlıyor. Çalışmaları daha sonra mevcut elektriğin teorisini ve uygulamalarını büyük ölçüde etkilemiş olsa da, o dönemde soğuk karşılandı. Ohm'un teorisini, uzaktan eylem kavramına karşı çıkan bir teori olan bitişik eylem teorisi olarak sunması ilginçtir. Ohm, elektrik iletişiminin, Ohm'un kendisinin kullandığı terim olan "bitişik parçacıklar" arasında gerçekleştiğine inanıyordu.

Ohm Yasası

Bir voltaj kaynağı (V), direnç (R) aracılığıyla bir elektrik akımını (I) çalıştırır; bu, Ohm yasasına uyan üç büyüklüktür: V = IR

Tüm Reklamları Kapat

Bir elektrik pili, bir devrede sabit miktarda elektromotor kuvvet veya voltaj üretecektir. Elektrik akımına (birim zamanda devredeki belirli bir noktadan geçen elektrik yükü miktarı) yalnızca pilin kutuplarını bağlayan teller ve devrenin diğer parçaları direnç gösterecektir. Bu durumda akım yalnızca bağlantı telinin sunduğu dirence bağlı olacaktır.

Matematiksel terimlerle bu şu şekilde yazılır: V = IR veya I = V/R

burada I akımdır, V potansiyel farktır ve R direnç adı verilen bir sabittir . Potansiyel fark aynı zamanda voltaj düşüşü olarak da bilinir ve bazen V yerine E veya U ile gösterilir . Bu yasa genellikle akım ve gerilimin geniş bir değer aralığında geçerlidir, ancak koşullar (sıcaklık gibi) aşırı derecede değiştirilirse bozulur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Devrenin kesilmesi durumunda direnç sonsuzdur ve yukarıdaki formülün de gösterdiği gibi akım sıfıra düşer. Mükemmel bir iletkenin pilin kutuplarını bağladığı ve direnç göstermediği durumda bu formül sonsuz bir akım sağlıyormuş gibi görünebilir ancak pilin kendisinde bunu engelleyen bir iç direnç vardır.

Gerilim, akımı tel boyunca iten basınç olarak düşünülebilir. Doğal olarak direncin büyük olduğu yerlerde akımın iletken telin her noktasında sabit kalması için daha büyük bir basınca ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle, daha büyük dirençli bir tel boyunca gerilim düşüşünün, daha az dirençli olandan daha büyük olması gerekir. Akü tarafından sağlanan toplam voltaj, iletken tel boyunca tüm noktalarda akım akışını aynı tutmak için bağlantı devresinin her bölümündeki değişen dirençlere göre bölünür.

Akımın birimi amperdir; potansiyel farkın değeri volttur; ve direncin değeri amper başına bir volta eşit olan ohm'dur. Georg Ohm, deneysel sonuçlarını açıklamak için yukarıdakinden biraz daha karmaşık bir denklem sundu. Direncin birimi olan ohm tanımlanana kadar yukarıdaki denklem mevcut olamazdı (1861, 1864).

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 15:04:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17233

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close