Gauss Toplamı

- Blog Yazısı

Eminim ki hepiniz gauss toplamını biliyorsunuzdur ya da duymuşsunuzdur. Bu teoremin hikayesini merak ettiniz mi?
Johann Carl Friedrich Gauss, 30 Nisan 1777 yılında Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nda doğdu. Carl F. Gauss, Gebhard ve Dorothea Gauss çiftinin tek çocuğuydu. Ailesi bilindiği kadarıyla fakirdi. Gauss 8 yaşındayken matematik öğretmenleri J. G. Büttner sınıfı oyalamak için bir soru sorar:
1+2+3+4+5+...+99+100=? 1+2+3+4+5+...+99+100=?
Soru kolaydır fakat zaman alıcıdır. Matematik öğretmenleri Büttner, çocukları oyalayabileceğini sanmıştı fakat yanılıyordu çünkü Gauss cevabı hemen buluverdi. Gauss, uçlarındaki sayıların toplamının her zaman 101 verdiğini farketti:
100+1=101,99+2=101,98+3=101,...,51+50=101100+1=101, 99+2=101, 98+3=101, ... , 51+50=101
O halde, 50 tane 101 olmalıydı ve 50⋅101=505050 \cdot{101}=5050 ,doğru cevap olmalıydı. Ki öyleydi de. Bu örnek, Gauss'un dehasını gösteren örneklerden bir tanesi.
O halde, doğal sayılarda 1'den başlayıp ardışık olarak artarak nn'ye kadar giden toplamların sonucunu kısa yoldan n.(n+1)2\frac{n.(n+1)}{2} ile hesaplayabiliriz.
Eşitliğin Tümevarım İle İspatı
Teorem: ∀n∈N+\forall n\in\N^+ için 1+2+3+...+(n−1)+n=n(n+1)21+2+3+...+(n-1)+n= \frac{n(n+1)}{2}'dir.
İspat: Gauss ile aynı fikirde gidelim.
1+2+3+...+(n−1)+n=A1+2+3+...+(n-1)+n= A olsun. Eşitliği ters çevirip kendisiyle toplayalım.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
1+2+3+...+(n−1)+n=A1+2+3+...+(n-1)+n=A
n+(n−1)+...+3+2+1=An+(n-1)+...+3+2+1=A
(n+1)+(n+1)+...+(n+1)+(n+1)=2A(n+1)+(n+1)+...+(n+1)+(n+1)=2A
Dikkatinizi çekerim, burada n tane n+1 vardır: zaten yukarıdaki eşitlikte n tane terim vardır. Burada yaptığımız her bir terimle aşağıdaki bir terimi toplamak olduğundan üstteki eşitlikte sadece her bir terimin değeri artar yani terim sayısı değişmez. O zaman:
n(n+1)=2A ⟺ n(n+1)2=An(n+1)=2A \iff \frac{n(n+1)}{2} =A
diyebiliriz. Gauss, gerçekten çok büyük bir dehaydı. Zaten, daha 8 yaşındayken bunları yapan bir zihnin gelecekte neler yapabileceğini kestirmişsinizdir.
Gauss, 1792 yılında Dük Karl Wilhelm Ferdinand'dan burs almaya başladı. Göttingen Üniversitesi'nde matematik eğitimi aldı. Gauss, 1796'da 2000 yıldır kimsenin çözemediği bir problem olan bir onyedigenin cetvel ve pergelle çizilebileceğini ispatladı. Bu, Gauss'u matematik kariyerini ilerletme fikrine ikna etti. 1797'de ise cebirin temel teoremini (her karmaşık katsayılı, sabit olmayan bir polinomun derecesi kadar kökü vardır.) ispatlamıştır. 1801'de ise Disquisitiones Arithmeticae’yı (Aritmetik Araştırmalar) yayımladı. Bu kitap kendisinden önceki matematikçiler ve kendisinin fikirlerini içeriyordu. Hayatının geri kalanında yaşadığı kayıplara ve sıkıntılara rağmen çalışmalarını aksatmayan; matematik, optik, gökbilim, jeodezi ve manyetizma gibi alanlarda bilime pek çok şey katan Gauss, 23 Şubat 1885'de hayata gözlerini yummuştur.
- 6
- 5
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Doç. Dr. Abdurrahman Coşkun. Matematikçiler Prensi Carl Friedrich Gauss. Alındığı Tarih: 14 Mart 2023. Alındığı Yer: tubitak | Arşiv Bağlantısı
- The Editors of Encyclopaedia Britannica. Carl Friedrich Gauss German Mathematician. Alındığı Tarih: 14 Mart 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 08:29:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14198
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.