Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Galaksi Etkileşimleri ve Türleri nedir?

Galaksi Etkileşimleri ve Türleri, Karanlık Madde, Yıldız Oluşum Teorileri

6 dakika
70
Galaksi Etkileşimleri ve Türleri nedir? Wikipedia
  • Blog Yazısı
Girdap Galaksisi
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Galaksiler kütle çekim etkisi ile birbirine bağlı yıldız, gaz, toz ve tam olarak anlaşılamayan karanlık maddeden oluşan bir sistemdir. Galaksilerin bir yörüngeleri yoktur ve uzayda tek yönlü hareket etmektedirler. Bilim insanları, Genelde galaksilerin birbirlerinden uzaklaşırken, bazı durumlarda galaksilerin kütle çekim etkisiyle birbirlerine yaklaşıp etkileştiklerini gözlemlemişlerdir. Gözlemlerden elde edilen verilere göre birçok galaksinin merkezinde süper kütleli karadelik bulunmaktadır. Galaksimiz Samanyolu Galaksisinin merkezinde de böyle bir karadeliğin olduğu biliyoruz.

Galaksilerin sınıflandırılması

Galaksiler sarmal, eliptik ve düzensiz galaksiler olarak gözleme dayalı bir şekilde sınıflandırılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Samanyolu galaksisinin de şekli olan sarmal galaksiler, sarmal kollara sahiptir ve disk şeklinde bir yapıdadır. Genellikle galaksi merkezlerinde süper kütleli bir karadelik bulunur. Galaksilerin diski çekirdeğin etrafında bulunan sarmal kollardır. Bu kollarda bol miktarda yıldız, gaz ve toz bulunur. Evrende, merkezi çubuk şeklindeki yıldız topluluğundan oluşan, çubuklu sarmal galaksilere de rastlanır.

M81 (NGC3031) sarmal galaksisi
M81 (NGC3031) sarmal galaksisi
Evrim Ağacı

Eliptik galaksiler, galaksi merkezinde yoğun miktarda ışık bulunan merkezden uzaklaştıkça ışık yoğunluğunun da azaldığı galaksilerdir. Genellikle yaşlı yıldızların bulunduğu bu galaksilerde yeni yıldız oluşumları, yeterli gaz ve toz bulunmadığı için, gözlemlenmez.

Düzensiz galaksiler, belirli bir simetri göstermeyen galaksilerdir. Kaotik görünüme sahiplerdir. Samanyolunun uydu galaksileri olan Macellan bulutları düzensiz galaksilere örnektir.

Etkileşen galaksiler nedir

Tüm Reklamları Kapat

Etkileşen galaksi tanımı ise birbirlerine yakın geçiş yapan veya kütle çekim etkisiyle birbirine yakınlaşan galaksilerdir. Etkileşen galaksiler aynı zamanda fiziksel olarak değişim göstermektedirler. Bu etkileşimler sırasında galaksilerin gaz ve toz bulutları arasında eğilip bükülme ve köprü benzeri yapılar gözlemlenebilir. Etkileşimler sırasında aynı zamanda sıkışan gaz ve toz bulutlarının birleşerek daha yoğun bölgeler oluşturur. Bu bölgeler yıldız oluşum bölgeleri olarak bilinir.

Galaksi etkileşimlerinin incelenmesi neden önemlidir?

Evrendeki galaksi etkileşimleri, galaksi evriminin anlaşılması, yıldız oluşum süreçlerinin incelenmesi ve karanlık madde dağılımına dair gözlemsel verilerin elde edilmesi açısından oldukça önemlidir.

Yıldız oluşumları olgusu galaksi etkileşimleri sayesinde bilgi sahibi olduğumuz bir diğer konudur. Yıldız oluşumlarını anlamak astrofiziğin en temel sorunlarından biridir. Bu süreci önceden tahmin edebileceğimiz bir kuram bulunmamaktadır. Yıldız oluşumlarına dair tüm bilgimiz gözleme dayalı çıkarımlardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Galaksiler birbirlerine yakınlaştıkları zaman diskleri kütle çekim etkisi ile sıkışır. Bu sıkışma gaz ve toz bulutlarını yoğunlaştırarak yıldız oluşum bölgelerini oluşturur.

Karanlık maddenin keşfi ve önemi

Galaksi etkileşimleri sayesinde keşfedilen olgulardan birisi de karanlık maddedir. Karanlık madde herhangi bir elektromanyetik dalgayla etkileşime girmez. Karanlık maddenin var olduğu fikri ilk olarak 1933 yılında Fritz Zwicky’nin yaptığı gözlemlerde ortaya çıkmıştır. Zwicky bu gözlemler sonucunda bazı galaksilerin çok hızlı hareket ettiğini gördü. Fiziğin en temel yasasına göre çok hızlı bir şekilde dönme hareketi yapılırsa savrulma kaçınılmaz olmaktadır. Fakat Zwicky yaptığı gözlemlerde galaksilerin dağılmadığını gördü. Buna göre galaksiler görünenden daha fazla madde içermekte ve o “görünmeyen” madde ile kütleçekimsel etkileşime girmekteydi. Karanlık madde herhangi bir elektromanyetik dalgayla etkileşime girmediği için tam olarak gözlemlenemese de galaksiler üzerindeki kütleçekimsel etkileri nedeniyle var olduğu düşünülmektedir.

Galaksi etkileşim türleri

1-Yakın Geçiş Etkileşimleri: İki veya daha fazla galaksinin birbirlerine yakın geçerken kütle çekimi etkisi çeşitli olaylar meydana gelir.

Bu olaylardan bazıları yıldızlar ve gaz bulutlarının dışarıya doğru çekilmesidir. Bu oluşan yapılara gelgit kolları denmektedir. Bu yapılar içerisinde oluşan yoğun gaz ve toz ortamı ile yeni yıldız oluşumları tetiklenmiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

Etkileşim sonrası galaksiler eliptik veya düzensiz yapılara dönüşebilir. Özellikle bu etkileşimlerde spiral galaksiler, düzensiz galaksi şeklinde değişebilir.

2-Çarpışma ve Birleşme: İki veya daha fazla galaksinin kütle çekim etkisiyle birleşmesine denir. Çarpışan galaksilerin şekilleri bozulur ortaya daha büyük kütleli eliptik galaksi çıkar. Galaksilerin merkezlerindeki süper kütleli karadelikler yakınlaşma sırasında daha fazla madde çekerek aktif hale gelebilir. Bu durum kuasar veya radyo galaksi gibi daha enerjik çekirdeklerin oluşumuyla sonuçlanır.

Birbirleriyle çarpışmakta olan Fareler Galaksileri
Birbirleriyle çarpışmakta olan Fareler Galaksileri
Wikipedia

Radyo galaksilerinin merkezinde süper kütleli bir karadelik bulunur. Karadeliğe düşen maddeler büyük miktarda enerjiyi açığa çıkararak çekirdeği aktif hale getirir. Karadeliğin çevresinde madde manyetik alanlarda ışık hızına yakın hızlara çıkar ve iki karşılıklı jet ile dışarı fırlatılır. Optik olarak dışarıdan bakıldığında eliptik galaksiler gibi gözüken bu galaksiler, radyo teleskopları ile jetleri açıkça görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Astronomlar Samanyolu galaksisinin geçmiş zamanlarda başka galaksilerle birleştiğini düşünmektedir. Keşfedilen bulgulara göre yaklaşık 10 milyar yıl önce bir cüce galaksi, Samanyolu ile birleşmiştir. Bu birleşme sonucunda cüce galaksi kaybolmuş ancak çarpışmadan kaynaklanan değişimler gözlemlenebilmektedir. Milyonlarca yıldızın hareketi yüksek hassasiyet ile ölçüldü. Bazı yıldızların hareketi samanyolundaki diğer yıldızların hareketine göre farklı bir düzende olduğu ortaya çıktı. Bu yıldızlar galaksinin diskiyle uyumlu hareket etmemekteydi. Samanyolunun kalın disk yapısı ve diskteki asimetrik yapılar bu çarpışma sonucu olduğu tahmin edilmektedir.

3- Düşük hızlı geçişler: İki galaksi yakın mesafeden geçer ama tam bir birleşme olmaz. Bunun sonucu olarak galaksilerin fiziksel şekilleri bozulur.

4- Uydu Galaksi Etkileşimleri: Küçük bir galaksinin görece kendinden daha büyük bir galaksi tarafından kütle çekim etkisine maruz kalmasıdır. Samanyolu galaksisinin de uydu galaksilere sahip olduğu bilinmektedir. Bunlardan en bilinenleri Büyük Macellan Bulutu (LMC) ve Küçük Macellan Bulutu (SMC) uydu galaksileridir.

Evrenin genişlemesi ile birbirinden uzaklaşan galaksilerin aksine Andromeda Galaksisi bizim galaksimiz olan Samanyolu Galaksisi ile yakınlaşmaktadır. Andromeda örneği hem etkileşen ve çarpışacak olan 2 galaksinin hem de uydu galaksi etkileşimlerini incelemek için iyi bir örnektir. Bize doğru saniyede 120 kilometre hız ile yaklaşmakta olan Andromeda bizim galaksimiz olan Samanyolu Galaksisi ile yaklaşık 4 milyar yıl içinde birleşecektir. Bu birleşme sonucunda, galaksilerdeki gaz ve toz bulutları sıkışarak yoğunlaşacak, ve yeni yıldız oluşum bölgeleri oluşacaktır. Yıldızlar arası mesafe çok büyük olması nedeniyle bu çarpışmadan Dünya doğrudan etkilenmeyecek ancak, Güneşin galaksi içerisindeki konumu değişecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Hibrit İnsanlar

Afganistan’da el yapımı bir patlayıcı nedeniyle bacaklarını kaybetmesiyle hayatı bir anda değişen Harry Parker, rehabilitasyon sırasında insanların bu durumun üstesinden nasıl geldiklerini görüp kendi kendine şu soruyu sordu: Tüm insanlar hibritleşiyor mu?

Parker Hibrit İnsanlar’da edindiği yeni kimliğinden ve fiziksel engeliyle nasıl mücadele ettiğinden bahsederken okuru bir bedenin sahip olabileceği en güçlü ve özgürleştirici buluşlarla, en yeni robotlarla ve teknolojilerle tanıştırıyor.

Teknolojinin, insan olmanın ne anlama geldiğine dair anlayışınızı nasıl değiştireceğine inanamayacaksınız!

“Bilimsel icatlarla ilgili olsa da aslında kitabın odak noktası insan kalbi ve zihni.” –Observer

“Hibrit İnsanlar yeni bir dünyaya dair büyüleyici bir seyahat rehberi.” –Gavin Francis

“Mütevazı bir üslupla kaleme alınmış. Geçmişe özlem duymadan geleceğe bakmanın yolunu okura gösteriyor.” –Jeanette Winterson

Devamını Göster
₺147.00
Hibrit İnsanlar

Andromeda Galaksisi'nin sarmal kolları ve bünyesindeki uydu galaksi
Andromeda Galaksisi'nin sarmal kolları ve bünyesindeki uydu galaksi
Pexels

Andromeda bünyesinde birçok uydu galaksi bulundurur. Bunlardan M32 ve M110 en parlak uydu galaksileridir. Bu uydu galaksileri, galaksi evrimi ve karanlık madde dağılımını incelemek için önemlidir.

Önemli gözlemsel örnekler:

Anten galaksileri (NGC 4038/NGC 4039) çarpışan galaksilerin en belirgin örnekleridir. NGC 4038 sarmal galaksi, NGC 4039 çubuklu sarmal galaksi olarak iki ayrı galaksidir. Anten galaksileri yıldız oluşumunun nasıl başladığını gösteren klasik bir örnektir.

Çarpışmakta olan Anten Galakileri
Çarpışmakta olan Anten Galakileri
Wikipedia

Galaksilerin etkileşmesi, evrenin dinamiğini anlamak adına önemli bir role sahiptir. Bu etkileşimler, yalnızca galaksilerin yapısını değiştirmez, aynı zamanda yeni galaksi ve yıldız oluşumlarına yol açarak galaksilerin zaman içerisindeki gelişimini etkiler. Gözlemsel veriler, karanlık maddenin varlığını ortaya koyarken aynı zamanda yıldız oluşumunun daha iyi anlaşılmasına olanak sağlar.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 5
  • Tebrikler! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2025 08:58:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19431

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close