Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fosfen Nedir?

Beynimizin Elektriksel Sinyallerini Görmek Mümkün Mü?

2 dakika
56
Fosfen Nedir?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Görme duyumuz, gözlerimiz ve beynimizin karmaşık etkileşimleriyle oluşur. Ancak bazen, gözlerimiz kapalıyken bile ışık çakmaları, renk dalgaları veya parlayan desenler gibi görsel hisler yaşarız. Gözle görülür hiçbir şey olmadığı halde, bu parlak imgeler nereden geliyor? İşte bu durumun bilimsel adı fosfen.

Fosfen Nedir?

Fosfenler, beynimizin elektriksel aktivitelerinin gözle görülür hisler yaratmasıyla ortaya çıkan bir fenomendir. "Fosfen" kelimesi, Yunanca "ışık" anlamına gelen "phos" ve "görmek" anlamına gelen "phainein" kelimelerinden türetilmiştir. Bu terim, görsel uyarı olmadan da ışık veya şekil gibi hislerin algılanmasını ifade eder.

Tüm Reklamları Kapat

Fosfen Nasıl Oluşur?

Fosfenler genellikle gözlerin kapalı olduğu, karanlık bir ortamda daha belirgin hale gelir. Ancak fosfenlerin oluşum mekanizması basitçe açıklanabilir: Beynimizdeki sinir hücreleri (nöronlar), elektriksel sinyallerle iletişim kurar. Bu sinyallerin bazıları görme merkezi gibi duyusal alanlarda oluştuğunda, gözden gelen bir uyarı olmasa bile görsel bir algı yaratabilir.

Fosfenler, belirli durumlarda daha sık gözlemlenebilir:

1. Gözlere Fiziksel Baskı: Göz kapaklarına hafifçe baskı uyguladığınızda, beyinde bu baskıya tepki olarak çeşitli sinyaller oluşur ve bunlar, beynin görsel bölgesinde ışık gibi algılanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

2. Migren Atakları: Bazı migren türlerinde baş ağrısı öncesinde fosfenler gözlemlenebilir. Buna "aura" denir ve ışık çakmaları veya zikzak çizgileri olarak hissedilebilir.

3. Elektriksel Uyarı: Beyin araştırmalarında yapılan deneylerde, görme korteksine elektrik akımı uygulandığında fosfenler oluşabilir. Bu, beynin görme bölgesindeki elektriksel sinyallerin doğrudan görsel bir his yaratabileceğini kanıtlar.

4. Meditasyon ve Zihinsel Durumlar: Meditasyon veya derin gevşeme durumlarında da fosfenler görülebilir. Bazı kültürel veya spiritüel uygulamalar sırasında bu deneyim "üçüncü göz" olarak adlandırılır ve farklı anlamlarla yorumlanabilir.

Fosfenler Neden Önemli?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Fosfenler, beyin ve görme sistemi arasındaki bağlantıyı daha iyi anlamamıza olanak tanır. Örneğin, elektriksel uyarılar ile görsel algı yaratabilme fikri, beyin-bilgisayar arayüzü çalışmalarında kullanılıyor. Fosfenler üzerinde yapılan araştırmalar sayesinde, görme engelli bireylerin çevrelerini algılamalarını sağlamak için beyne doğrudan elektriksel sinyaller gönderme potansiyeli araştırılıyor.

Fosfenler ve Beyin-Bilgisayar Arayüzleri

Beyin-bilgisayar arayüzleri (BBAr), fosfenlerin önemini gösteren bir diğer ilginç alandır. Araştırmacılar, beyne gönderilen elektrik sinyalleri ile görme alanında ışık benzeri hislerin oluşturulabileceğini buldular. Bu, gelecekte görme yetisini kaybetmiş bireyler için bir umut ışığı olabilir. Beynin görme bölgesine elektrotlarla bağlanarak elektriksel uyarı verildiğinde, kişi çevresindeki objeleri algılayabilir hale gelebilir.

Bu teknoloji henüz geliştirilme aşamasında olsa da fosfenler, beyin-bilgisayar arayüzleri için güçlü bir başlangıç noktasını oluşturuyor.

Fosfenlerin Felsefi Boyutu: Gerçekten "Görmek" Ne Anlama Geliyor?

Fosfenler, "gerçekten görmek" kavramını sorgulatıyor. Beynimiz bir objeyi algılamak için sadece gözlerden gelen verilere mi ihtiyaç duyuyor? Fosfenler, dış dünyada bir uyarıcı olmaksızın, sadece beyin sinyalleriyle görsel hisler oluşturabileceğimizi kanıtlıyor. Bu da görsel algının yalnızca fiziksel dünyaya değil, beynimizin iç dünyasına da dayandığını gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak fosfenler, görsel algının sırlarını çözmede bize ipuçları sunarken, aynı zamanda beyin-bilgisayar arayüzleri gibi teknolojiler için yeni fırsatların kapısını aralıyor. Bu olgu, hem bilimsel hem de felsefi olarak oldukça ilginç bir konudur. Beynimizin görme deneyimini nasıl oluşturduğunu anlamak, belki de gelecekte yeni bir "görme" anlayışını beraberinde getirecek.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 10:00:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18940

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Süreç
Sars
Mistik
Mutasyon
Tehlike
Ortak Ata
Atmosfer
Safsata
Sıvı
Pediatri
Yıldızlar
Tarih
Dinozorlar
Fizyoloji
Charles Darwin
Sıcak
Uzay
Hücre
Canlı
Çocuklar
Gün
İklim
Parçacık
Bitki
Beslenme Davranışları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close