Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Faringeal Arkların İnsan Evrimindeki Yeri

Anne Karnında Yok Olan Solungaçlarımız

2 dakika
105
Faringeal Arkların İnsan Evrimindeki Yeri
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

"Faringeal" terimi, latincedeki "pharynx"(yutak) kökünden gelir ve farenks ile bağlantılı ya da farenks bölgesinde bulunan yapılar anlamında kullanılır.

Faringeal arklar, insan embriyosunun 4. ve 5. haftalarında farenks çevresinde bulunan yay şeklindeki yapılardır. Balıklardaki solungaçlara benzerdir.

Faringeal arklar, baş ve boyun bölgesindeki birçok önemli yapının gelişimini sağlar:

Tüm Reklamları Kapat

İlk faringeal ark (mandibular ark): Çene kemikleri, bazı yüz kasları ve orta kulak kemikleri (örneğin malleus ve incus) bu yaydan türetilir.

İkinci faringeal ark: Hyoid kemik, stapedius kası ve yüz siniri gibi yapıları oluşturur.

Üçüncü faringeal ark: Alt hyoid kemik ve bazı farenks kaslarını meydana getirir.

Dördüncü ve altıncı faringeal arklar: Larenksin (gırtlak) yapıları ve bazı ses telleri kasları bu yaylardan gelişir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu aynı zamanda tüm omurgalıların ortak atalarından gelen evrimsel bir mirastır. Balıklar gibi sucul omurgalılarda solungaçların gelişimi için doğrudan kullanılan faringeal arklar, kara omurgalılarında farklı organ ve yapılara evrilerek özelleşir, bu da embriyolojik gelişimin evrimsel kökeni hakkında bizlere bilgi verir.

Evrimsel Süreçteki Yeri

Faringeal arklar, evrimsel süreçte büyük önem taşır, çünkü bu yapılar farklı türlerde değişiklik göstererek solungaç, çene, kulak kemikleri ve boyun yapılarının evrimine yol açmıştır. Örneğin, balıklarda faringeal arklar, solunum organları olan solungaçları oluştururken, kara omurgalılarında solungaçlar kaybolmuş ve yerini baş ve boyun yapıları almıştır.

Bu durum, embriyoloji ile evrimsel biyolojinin bir arada değerlendirilmesinin evrimin anlaşılmasına katkı sağladığını gösterir. Embriyonik gelişimde benzer yapıların farklı türlerde farklı fonksiyonlara sahip olması, ortak bir atadan türediği hipotezini destekler. Faringeal arkların insanlardaki yapısal farklılıkları da kara yaşamına uyumun bir göstergesidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Embriyolojik gelişim sırasında baş ve boyun bölgesinin oluşumunda önemli rol oynayan faringeal arklar, özellikle birinci faringeal arkın gelişimi, maksiller (üst çene) ve mandibuler (alt çene) tümsekler olarak iki ana parçaya ayrılır. Bu yapılar, yüzün, çenenin ve ağız çevresindeki önemli yapıların gelişimini sağlar.

1. Maksiller Tümsek (Maksiller Ark)

Maksiller tümsek, birinci faringeal arkın üst bölgesinden gelişir ve üst çene, elmacık kemikleri (zigomatik kemikler) ve sert damak (palatin kemik) gibi yüzün üst kısmındaki önemli yapıları oluşturur.

Yüzün büyük bir kısmının şekillenmesi ve özellikle ağız boşluğunun üst kısmının oluşmasında kritik rol oynar.

Ayrıca üst dişler de maksiller tümsekten gelişir.

2. Mandibuler Tümsek (Mandibuler Ark)

Tüm Reklamları Kapat

Mandibuler tümsek, yine birinci faringeal arkın alt bölgesinden gelişir ve alt çene kemiği olan mandibulanın (çene kemiği) oluşumunu sağlar.

Alt dişler, dilin bazı kasları ve alt çene çevresindeki kas ve bağ dokuları da bu yapıdan gelişir.

Mandibuler ark, çene hareketlerinden sorumlu olan kasları (çiğneme kasları gibi) da içerir.

Tüm Reklamları Kapat

Homoloji de evrimsel süreçte türlerin nasıl çeşitlendiğini anlamada önemli bir kavramdır. Homolog terimi, evrimsel biyolojide farklı türlerdeki organların ya da yapıların, ortak bir atadan türeyerek benzer temel yapı ya da işlevleri paylaştığını ifade eder. Bu organlar ya da yapılar, işlevsel olarak farklı olabilse de, embriyonik gelişimleri ve evrimsel kökenleri benzerdir.

Örneğin:

İnsanların kolu ile bir kuşun kanadı homolog yapılardır. Farklı işlevleri vardır, ancak aynı evrimsel kökene dayanırlar.

Balıkların solungaç arkları ile insanların faringeal arkları da homologdur, çünkü ikisi de ortak bir atadan türemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak faringeal arklar, embriyolojik evrimimizi anlamada çok önemli bir role sahiptir. Sudan karaya çıkışın evriminin canlı birer kanıtı olarak önümüzde durmaktadır...

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 14:03:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18841

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close