Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

YAZI ÇOK DAHA ÖNCE İCAT EDİLMİŞ OLABİLİR Mİ?

HİNT DESTANLARINDAKİ ANTİK ANLATILAR

YAZI ÇOK DAHA ÖNCE İCAT EDİLMİŞ OLABİLİR Mİ?
3 dakika
78
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yazının icadı M.Ö. 4. bin yıla uzanır. Mezopotamya bölgesinde Sümer medeniyeti tarafından icat edilmiştir. Dünyada bilinen en eski destan ise yine Sümerlilere ait olan Gılgamış Destanıdır. M.Ö. 18. yüzyılda Mezopotamya'da yazıldığı düşünülmektedir.

Hint medeniyeti de çok eski bir medeniyettir ve birçok destanı, kutsal metinleri vardır.

Basitçe özetlemek gerekirse;

Tüm Reklamları Kapat

Vedalar, Upanishadlar, Puranalar, Agamalar, Ramayana ve Mahabharata destanları örnek verilebilir.

Bu metinlerin yazıldığı tarihler binlerce yıl öncesine uzanmakla birlikte, çok daha eski sözlü bir geleneğin devamıdırlar.

●Ramayana M.Ö. 5 - 7 yy lar arasında yazıldığı tahmin edilen bir destandır.

●Mahabharata" destanı, yaklaşık M.Ö. 8. yüzyıl ile M.S. 4. yüzyıl arasında yazıldığı tahmin edilir.

Tüm Reklamları Kapat

●Upanishadların M.Ö. 8. yüzyıldan M.Ö. 6. yüzyıl arasında yazıldığı düşünülmektedir.

●Veda'lar M.Ö. 16.yy ila M.Ö. 6.yy yılları arasında yazıldığı düşünülen eski metinlerdir.

Hinduizmin Kutsal kitapları üzerine okuma yaptığımızda çok eski bir sözlü geleneği yansıttığını görüyoruz. Özellikle Ramayana destanı günümüzden 2500 yıl kadar önce yazılmış olmasına karşın aslında çok daha eskiye dayanan gerçek bir olayı anlattığı düşüncesi hakim.

Ramayana, Sloka denilen iki dizelik beyitleri ilk icat eden ve bu nedenle Adi Kavi (İlk Şair) olarak anılan Srimad Valmiki tarafından yazıldı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Mahabharata ile birlikte Ramayana, MÖ 4000 yılında başladığı kabul edilen yazılı dönemi daha geriye çekerek dünya tarihini sil baştan ve daha doğru bir biçimde anlama, anlatma fırsatını bize veriyor olabilir.

Bir örnek teşkil etmesi açısından:

•Gümüş ve altını takas yöntemi olarak ilk kez kullananın MÖ 7. yy.daki Lidyalılar değil, onlardan binlerce yıl önce kurulmuş, varlığını Ramayana'da öğrendiğimiz bir kültür tarafından çoktan kullanıldığını öğreniyoruz.

•Taittiriya Brahman'a ve Purana Sutralarda Sisumara takımyıldızının Gamma Draconis'in eksenine girmesi MÖ 11.000 yılına denk gelir ki bu dönemde hem Ramayana hem de Mahabharata da adı geçen, "evi Gök Âlem olan ve bir yıldız gibi parlayan..." Kasyapa aslında Kutup Yıldızı'na verilen addır.

•Rig Vedalarda "Satisar" olarak adlandırılan Keşmir Vadisi aslında büyük bir buzul gölüydü. Holosen dönemin sonunda eriyen gölün suları Baramulla geçidinden Madra, Sind ve Gujarat bölgesini sular altında bırakması MÖ 11.500'e denk gelir ki Nilamata Purana'da Manu Peygamber'in ortaya çıkışının bu olaydan sonra olduğu anlatılır. Ve hem Ramayana hem de Mahabharata da anlatılan Sarasvati ve Yamuna nehirlerinin birleşmesi, yapılan Oşinografik incelemede MÖ 11.200 yılına denk gelir. Sarasvati Şatra'da anlatılan Avabhrtha Ayini bu birleşmeye atıfta bulunur.

•Ramayana'da Rama'nın önderliğindeki Valmiki ordusunun Lanka (Günümüzde Sri Lanka) şehrine saldırmak için denizi taşlarla doldurarak yaptığı geçit aslında MÖ 6.200 yılına kadar su üstünde olan ancak bu yıldan itibaren deniz suyunun 140 yılda 6,5 metre yükselerek kısmen suyun altında kalan geçide atıfta bulunur ki bu da yine Puranlara göre MÖ 5677-5577 yıllarına bizi götürür çünkü tam da bu dönemde, Venüs Müla takımyıldızının evindeydi ki bu MÖ 22 Ağustos-3 Eylül 5635 yılına denk gelir.

Tüm Reklamları Kapat

•Rama'nın Lanka'ya saldırmak için Brahma'dan bir işaret beklediği denizin kıyısında gördüğü ise MÖ 23 Ağustos 5635 yılında, güneş battıktan hemen sonra çıplak gözle de görülebilen Halley Kuyruklu Yıldızı'ydı.

•Hesaplamalar bu şekilde devam ettiğinde Rama, Treta Yuga'nın son döneminde Satürn gökyüzünde yükseldiğinde Dünya'ya gelmiştir ki bu da MÖ 3 Şubat 5674 yılına tekabül eder.

Yazıldığı düşünülen dönemden çok daha eski zamanlara atıf yapmaları, eski astronomik olaylardan söz etmeleri bu anlatıların sadece sözlü kültürle aktarılacak bir şey olmadığını gösteriyor olabilir. Sanki bir çeşit belge aracılığıyla aktarılmış olabilir mi? M.Ö. 5000-11000 lerde olan olayların sözlü olarak bu kadar düzgün şekilde aktarılması çok mümkün gözükmüyor gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yazıdaki amaç bir spekülasyon yaratmak, komplo teorisi ortaya atmak değildir. İnsanlık tarihinde aydınlatılmayı bekleyen daha çok boşluklar var. Ve bu boşlukları doldurmak adına, "acaba olabilir mi?" diye soruyorum.

Daha 2500 yıl kadar önce yazıldığı söylenen bir destanın aslında bu kadar eski bir dönemi anlatıyor olması ve anlatılan yerlerin gerçekten de olduğu ve olayların da gerçekten meydana geldiğini kanıtlayabiliyor olmak, bize öğretilen tüm bilgileri sil baştan gözden geçirme ve sorgulama zorunluluğunu ortaya çıkartıyor.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Ayasya. Ramayana 2 / Ayodhya Kanda. ISBN: 9786257946483.
  • N. S. Mani. Sri Valmiki Ramayana Bala Kanda : The First Book.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/05/2024 06:16:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15469

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jüpiter
Nörobiyoloji
Çekirdek
Epistemoloji
Yaşam
Diş Hastalıkları
Deizm
Sıcaklık
Moleküler Biyoloji
Sahte
Kalıtım
Komplo
Bebek Doğumu
Bakteriler
Özel Görelilik
Maymun
Mistik
Mars
Sağlık Bakanlığı
Taklit
Türleşme
Bilim Tarihi
Tespit
Deney
Kuantum Mekaniği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close