Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrimin Tartışılmaz Kanıtı

Richard Lenski'nin E.Coli Deneyi

1 dakika
58
Evrimin Tartışılmaz Kanıtı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim nedir?

Evrim, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir.

Evrime karşı duyulan en büyük kuşku evrimin gözlemlenemeyen ,test edilemeyen bir olay olduğu düşüncesidir,fakat bu yargı tamamen yanlıştır çünkü Richard Lenski'nin yaptığı ve hala yapmakta olduğu deneyi ile evrimin gözlemlenebilir ve test edilebilir olduğunu kanıtlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

E.Coli Deneyi nedir?

Yıl 1988. Genç bir bilim adamı, şişelerde büyüyen küçük bakteri kolonilerini içeren basit bir evrim deneyi kurar. Güvende olmak için, her biri biraz farklı parametrelere sahip iki varyasyon dener. Yan yana var olmalarına rağmen, bu iki deney aslında paralel evrenler, sadece birkaç parça değiştirilerek birbirlerinin aynalı versiyonlarıdır.[1]

Deneylerden biri aylar içinde başarısız oldu - bakteriler olması gerektiği gibi büyümeyi hızla durdurdu. Ancak diğer koloni grubu gelişir. Deney sonunda destansı boyutlardan birine dönüşür - evrimin mekaniğine eşi benzeri görülmemiş içgörüler sunacak ve laboratuvarlardan ve araştırmacılardan oluşan geniş bir ekosistem ortaya çıkaracak.[1]

Otuz bir yıl sonra Lenski, Michigan Eyalet Üniversitesi'ndeki laboratuvarının ortasında duruyor. Uzun boylu, neşeli bir yüze ve tutkulu olduğu bir konu gündeme geldiğinde yoğun bir şekilde parıldayan kırışık mavi gözlere sahip. Önünde, 12 Escherichia coli popülasyonunun şişelerde oturduğu, içindeki makine tarafından ara sıra hafifçe sallanan cam kapaklı bir sandık var. Bu küçük kaplar, Lenski'nin tanımlayıcı başarısı haline gelen deneyin en son yinelemesini barındırıyor: Uzun Süreli Evrim Deneyi veya LTEE.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Lenski, genetik düzeyde, 12 bakteri popülasyonunda meydana gelen değişiklikleri izliyor. Hangi mutasyonların ortaya çıktığını görmek ve bunları fiziksel özelliklerle ilişkilendirmek, bakteri deneyini kendi biyolojileriyle gerçek zamanlı olarak izlemesini sağlıyor. Ardından, bir mutasyonun neden ortalıkta dolaşıp diğerinin kaybolduğunu inceleyebilir.[1]

Lenski ve öğrencileri, bakterilerin, demir almalarına yardımcı olmak için şişelerine eklenen sitratı yeme yeteneği geliştirdiğini keşfettiler. Bu yeni yeteneğin şaşırtıcı sonuçları oldu. Bakteriler artık daha önce erişilemeyen enerji depolarına erişebilir ve büyümelerinin artmasına izin verebilir.[1]

Bilimden anlamayan insanların aklına şu düşünce gelebilir onlar hala bakteri başka bir türe evrimleşmediler ki ,evrim demek bir türün başka bir türe dönüşmesi değildir,Evrim, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir.

Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 19:19:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14342

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close