Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Nikola Tesla (d. 9/10 Temmuz 1856, Smiljan, Avusturya İmparatorluğu [şimdi Hırvatistan'da] 7 Ocak 1943, New York, New York, ABD), dönen manyetik alanı keşfeden ve patentini alan Sırp Amerikalı mucit ve mühendis , çoğu alternatif akım makinesinin temelini yapmıştır. Ayrıca üç fazlı elektrik enerjisi iletimi sistemini geliştirdi. 1884'te Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve alternatif akım dinamoları, transformatörler ve motorlar sisteminin patent haklarını George Westinghouse'a sattı. 1891'de radyo teknolojisinde yaygın olarak kullanılan bir endüksiyon bobini olan Tesla bobinini icat etti.[1]

Tesla, Graz Teknik Üniversitesi'nde matematik ve fizik ve Prag Üniversitesi'nde felsefe okudu. 1882'de bir yürüyüş sırasında, fırçasız bir AC motor fikrini buldu ve yolun kumunda dönen elektromıknatıslarının ilk çizimlerini yaptı. O yıl daha sonra Paris'e taşındı ve Continental Edison Company'de doğru akım (DC) elektrik santrallerini tamir eden bir iş buldu. İki yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

Tesla, 1884'te New York'a geldi ve Thomas Edison'un Manhattan merkezinde mühendis olarak işe alındı. Orada bir yıl çalıştı ve çalışkanlığı ve yaratıcılığıyla Edison'u etkiledi. Bir noktada Edison, Tesla'ya DC dinamoları için geliştirilmiş bir tasarım için 50.000 $ ödeyeceğini söyledi. Aylar süren deneylerden sonra Tesla bir çözüm sundu ve parayı istedi. Edison, "Tesla, bizim Amerikan mizahımızı anlamıyorsun," diyerek itiraz etti. Tesla kısa süre sonra istifa etti.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kendi Tesla Electric Light Company'sini kurmak için başarısız bir girişimin ve günde 2 dolara hendek kazmanın ardından Tesla, alternatif akım konusundaki araştırmasını destekleyecek destekçiler buldu. 1887 ve 1888'de icatları için 30'dan fazla patent aldı ve çalışmaları hakkında Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü'ne hitap etmesi için davet edildi. Konuşması, Boston yakınlarında ilk AC güç sistemini başlatan ve Edison'un "Akımlar Savaşındaki'' en büyük rakibi olan mucit George Westinghouse'un dikkatini çekti.

1890'larda Tesla elektrikli osilatörleri, sayaçları, geliştirilmiş ışıkları ve Tesla bobini olarak bilinen yüksek voltaj transformatörünü icat etti. Ayrıca X-ışınları ile deneyler yaptı, Guglielmo Marconi'den iki yıl önce kısa mesafeli radyo iletişimi gösterileri yaptı ve Madison Square Garden'daki bir havuzun etrafında radyo kontrollü bir tekneye pilotluk yaptı. Tesla ve Westinghouse, Chicago'daki 1893 Dünya Kolomb Fuarı'nı birlikte yaktı ve Niagara Şelalesi'nde AC jeneratörleri kurmak için General Electric ile ortaklık kurarak ilk modern elektrik santralini yarattı.[2]

1901'de başka bir ünlü mucit, Guglielmo Marconi, Mors alfabesini İngiltere'den Kanada'ya iletti, ancak Tesla, Marconi'nin dünya kablosuz ağ fikirlerinden bazılarını çaldığına inanıyordu. Ertesi yıl, Tesla farklı bir iletişim açısı önerdi ve verici istasyonların bireysel alıcılar aracılığıyla haber hikayeleri toplayıp yayınlayacağını tasavvur ettiği “Dünya Telgraf Sistemi”ni ortaya attı. Ancak, bu erken radyo fikri kapatıldı ve Tesla, J.P. Morgan'ın laboratuvarını destekleyen fonunu kaybetti çünkü fikri uygulanabilir görünmüyordu. Yatırımcılar Marconi'yi önceki başarısından dolayı tercih etmeye ve onun yerine ona fon sağlamaya başladılar.[3]

Tesla'nın son yaşam yılları, 7 Ocak 1943'te ölene kadar yoksulluk içinde geçti. Ölümünden altı ay sonra, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi radyonun patentini Tesla'ya geri verdi. ABD'nin Tesla'nın radyo patentini en başta neden iptal ettiği tartışılıyor, ancak çoğu kişi bunun Marconi'nin güçlü mali desteğinden kaynaklandığını düşünüyor. . Tesla'nın son yılları trajik olsa da, iletişim, elektrik ve üretim dünyasında önemli ilerlemeler kaydeden başarılı bir mucit olarak hatırlanıyor.[3]

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 18:12:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14374

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close