Euler Formülü ve Euler Özdeşliği
Shakespeare'in Bir Sonesine Benzetilen Denklem

- Blog Yazısı
Euler'in özdeşliği, Shakespeare'in bir sonesine benzetilen ve " en güzel denklem " olarak tanımlanan, matematikte bulunan bir eşitliktir. Karmaşık aritmetikte Euler Formülü adı verilen temel bir denklemin özel bir durumudur. Büyük fizikçi Richard Feynman derslerinde buna "mücevherimiz" ve "matematikteki en dikkat çekici formül" adını vermiştir.
Euler'in Özdeşliği basitçe şöyle yazılır: e iπ + 1 = 0
0 sayısı .
1 numara.
π sayısı , bir dairenin çevresinin çapına oranı olan irrasyonel bir sayıdır (sonsuz basamaklı). Yaklaşık olarak 3.14159 …
e sayısı , aynı zamanda irrasyonel bir sayıdır. Bileşik faiz ve kalkülüs çalışmasıyla doğal olarak ortaya çıkan doğal logaritmaların temelidir . e sayısı matematiğe nüfuz eder ve çok sayıda önemli denklemde kullanılır. Yaklaşık olarak 2,71828….
i sayısı , negatif birin karekökü olarak tanımlanır: √(-1). Hayali sayıların en temeli, böyle adlandırılması, gerçekte hiçbir sayının kendisiyle çarpılarak negatif bir sayı üretilememesinden kaynaklanır (ve bu nedenle negatif sayıların gerçek karekökleri yoktur). Ancak matematikte, negatif bir sayının karekökünü almaya zorlanan birçok durum vardır. Bu nedenle i harfi , bunun yapıldığı yerleri işaretlemek için bir tür vekil olarak kullanılır.
Leonhard Euler, modern matematiğin ayrılmaz bir parçası olan birçok kavramı geliştiren 18. yüzyılda İsviçre doğumlu bir matematikçiydi. Kariyerinin çoğunu Rusya'nın St. Petersburg kentinde geçirdi. ABD Deniz Akademisi'ne (USNA) göre, 886 makale ve kitap yayınlayarak tüm zamanların en üretken matematikçilerinden biriydi. Ürettiği eserlerin çoğu, tamamen kör olduğu hayatının son yirmi yılında geldi. O kadar çok eser vardı ki St. Petersburg Akademisi, ölümünden sonra 30 yıldan fazla bir süre çalışmalarını yayınlamaya devam etti.
Euler'in önemli katkıları arasında, her ikisi de bağlı olarak farklı şeyler ifade edebilen Euler Formülü ve Euler Teoremi yer alır. USNA'ya göre, mekanikte "Euler açıları (katı bir cismin yönelimini belirtmek için), Euler teoremi (her dönüşün bir ekseni olduğu), Euler'in sıvıların hareketi için denklemleri ve Euler-Lagrange denklemi (varyasyonlar hesabından gelir)" vardır.
Karmaşık Sayıların Çarpılması
Euler'in Özdeşliği, iki parçadan oluşan karmaşık sayıların etkileşimlerinden doğal olarak ortaya çıkar. Bir gerçek sayı ve bir sanal sayı ; bir örnek 4+3 i'dir . Karmaşık sayılar, dalga mekaniği ( kuantum mekaniği içinde bir çalışma ) ve alternatif akım kullanan devrelerin tasarımı ( elektrik mühendisliğinde yaygın bir uygulama) gibi çok sayıda uygulamada görülür . Ayrıca, karmaşık sayılar (ve kuzenleri olan hiper karmaşık sayılar ) onları bilgisayar grafikleri, robotik, navigasyon, uçuş dinamikleri ve yörünge mekaniği çalışmalarında özellikle yararlı kılan bir özelliğe sahiptir: bunları birbiriyle çarpmak dönmelerine neden olur. Bu özellik, Euler'in Özdeşliğinin ardındaki mantığı anlamamıza yardımcı olacaktır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Kutupsal Formun Türetilmesi
Euler'in Özdeşliği karmaşık sayıların kutupsal formundan kaynaklansa da, kutupsal formu (özellikle e sayısının kendiliğinden ortaya çıkışı ) kalkülüs olmadan elde etmek imkansızdır.
Karmaşık sayının dikdörtgensel biçimi:
a + bi
Diyagramdan ve trigonometriden aşağıdaki ikameleri yapabiliriz:
( r ·cos φ ) + ( r ·sin φ ) i
Buradan r'yi çarpanlarına ayırabiliriz :
r ·(cos φ + i ·sin φ )
Bazen “cos φ + i ·sin φ ” ifadesi cis φ olarak adlandırılır ; bu, “ c osine plus i virtual sinus ” ifadesinin kısaltmasıdır .
r ·sis φ
cis φ fonksiyonu e iφ'ye eşit çıkıyor . Bu, hesaplama olmadan gösterilmesi imkansız olan kısımdır.
En Güzel Denklemin Ardında Ne Var?
Denklemi bir an düşünürseniz, basit ve anlaşılır görünüyor. i , herhangi bir sayıya eklenebilecek başka bir değişkendir, değil mi? İlk bakışta bu doğru gibi görünebilir ancak dikkatli bir şekilde düşünüldüğünde burada daha ilginç bir şeylerin olması gerektiği görülebilir. Euler'in özdeşliğinin arkasında, onu matematik tarihinin en güzel denklemlerinden biri yapan birçok gizli hazine olduğu ortaya çıkıyor.
Fazörler (vektörlerin dönüşleri)
Görsel bir bakış açısıyla Euler formülünü karmaşık bir sayı veya geometrik bir vektör olarak görebiliriz. Euler sayısının sanal bir sayının kuvvetinin karmaşık düzlemde bir dönüş sağladığı ortaya çıktı. Euler formülünün kosinüs ve sinüs ile açıkça ifade ettiği şey budur.
De Moivre'nin Kökleri
İleriye dönük olarak, rotasyonlar Euler formülünün dışında değildir, herhangi bir karmaşık sayı için uygulanabilir. Ancak vektörün büyüklüğünün farkında olmalısınız. Başka bir deyişle, bu karmaşık sayıları büyüklük ve yönün ayrıldığı şekilde yeniden yazmalısınız. Karmaşık sayıları kartezyenden polar'a eşlemenin en hızlı süreci doğal logaritmayı uygulamaktır.
Çözüm
Peki Euler'in özdeşliğinin güzelliğini nasıl açıklayabiliriz? Bunu şu soruyla açıklamak daha iyi olabilir: Bu güzel denklemin ardında ne var?
Cevap, rotasyonun derinlik kavramında yatmaktadır. Rotasyonlar genellikle anlaşılması kolaydır çünkü bunları salınımlar olarak hayal edebilirsiniz.
Matematikte cebir ve geometrik arasındaki bağlantı olarak önemli bir rol oynar, topoloji gibi daha karmaşık konular bu bağlantıyla birleştirilebilir. Ayrıca diferansiyel denklemlerin çözümlerinin çoğu e^(lambda*t) gibidir.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 09:47:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18381
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.