ERMENİ SOYKIRIMI
ERMENİ SOYKIRIMI

- Blog Yazısı
KONU:ERMENİ SOYKIRIMI
Ermeni meselesi nedir:
•Ermeni soykırımı, 1915 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Kafkas cephesinde Ruslarla savaşırken, Ermenilerin Türk halkına taciz ve tecavüzleri üzerine Osmanlı Kafkas cephesinde bulunan 1,5 milyon Ermeni'yi Şam vilayetine tehcir etmek zorunda kalması sonucu gerçekleşti. Göç ve tehcir sırasında hastalık , açlık ve suzuluk yüzünden şu anda günümüzde Ermenilere soykırım yapıldığı iddia ediliyor.
Osmanlı ve ermeni ilişkileri
Ermeniler, Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyeti altında yaklaşık 400 yıl yaşadılar. Bu süre boyunca, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminde farklı dönemler yaşandı ve Ermeniler de bu dönemlerde farklı roller üstlendi.
Ermeni siyasetçileri, son 100 yılda hem iç hem de dış politikada etkili olmaya başladılar. Ancak, Ermenilerin milliyetçilik akımı ve Rusların Kafkaslara yerleştirme politikası nedeniyle Osmanlı Ermeni ilişkileri bozuldu. Ermeni halkı, devrimler ve isyanlar yoluyla bağımsızlık taleplerini dile getirmeye başladı .
Ermeni meselesi dış müdahaler
•Ermeni isyanları ve Osmanlı tepkisi, farklı tarihsel faktörlerin bir sonucuydu. Fransız Devrimi sonrası milliyetçilik akımı, Avrupa ve Rusya'da etkisini gösterirken, Osmanlı İmparatorluğu da bu sürece ayak uydurmaya çalıştı. Ancak, Ermeni milliyetçiliği ve toprak talepleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolünden çıktı.
•Ermenilerin isyanları, özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında arttı. Bu süreçte, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolü zayıflamış, Ermenilerin milliyetçilik hareketi güçlenmişti. Bu dönemde, Ermeni milliyetçiliği, Rusya'nın desteğini de arkasına alarak, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı askeri mücadele verme yolunu seçti.
•Osmanlı İmparatorluğu'nun Ermeni isyanlarına karşı tepkisi, bazen sert olabildi. Özellikle Ermenilerin Osmanlı köylerinde ve halkına yönelik şiddet eylemleri, Osmanlı İmparatorluğu'nu askeri müdahaleye zorladı. Ancak, Osmanlı İmparatorluğu'nun tepkisi ve müdahalesi, Ermeni milliyetçiliğini bastıramadı ve sonunda Ermeni sorunu, 1915 yılında gerçekleşen soykırım ile doruğa çıktı.
Ermeni meselesi sonrası (ASALA)
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Ermeni meselesi sonrası Ermenilerin, ASALA (Ermeni Devrimci Federasyonu) adlı terör örgütünü kurdukları doğrudur. Ancak, bu örgütün amacı sadece yurt dışındaki başkonsoloslukların hedef alınması değildi. ASALA, Türkiye'ye karşı terör eylemleri düzenlemek amacıyla kurulan bir örgüttü ve Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerin yanı sıra, Türk turistleri, iş adamlarını ve sıradan vatandaşları hedef alıyordu.
ASALA'nın Türkiye'ye karşı gerçekleştirdiği terör eylemleri, 1970'lerden 1990'lara kadar sürdü. Bu eylemler sonucunda yüzlerce insan hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı. ASALA, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilir ve hala varlığını sürdüren bir örgüt değildir.
Ancak, tarihsel bir perspektifte bakıldığında, ASALA'nın kuruluş nedenlerinde Ermeni meselesi etkisi olduğu düşünülmektedir. Ermenilerin acıları, Türkler tarafından yeterince tanınmadığı düşüncesi, ASALA'nın kurulmasında etkili olmuş olabilir. Ancak, terör eylemleri hiçbir şekilde kabul edilemez ve insanlık dışı eylemlerdir.
Büyük Ermenistan hayali
Ermenilerin büyük Ermenistan hayali, tarihsel ve kültürel kökleri olan bir ideolojik amaçtır ve doğrudan Ermeni soykırımı ile bağlantılı değildir. Ancak, Ermeni meselesi ardından Ermeniler arasında bir milliyetçilik ve toprak talebi yükselmiştir. Bu taleplerin bir kısmı, Büyük Ermenistan hayaline yöneliktir.
Ermeni meselesi kabul edilmesi veya edilmemesi, büyük Ermenistan hayalinin gerçekleşmesine etki etmeyecektir. Büyük Ermenistan hayali, diğer ülkelerde yaşayan Ermenilerin topraklarına dönme isteği ve Ermeni kültürünün tekrar canlanması ile ilgilidir. Ancak, bu hayal, bölgedeki siyasi, ekonomik ve sosyal gerçeklikler göz önüne alındığında gerçekleşmesi mümkün olmayabilir.
Vilayet-ı sitte
Vilayet-i Sitte, Osmanlı İmparatorluğu döneminde var olan ve günümüzde Türkiye sınırları içinde bulunan altı il ile bir ilçeyi kapsayan bir bölgedir. Bu iller Erzurum, Bitlis, Van, Diyarbakır, Elazığ ve Sivas'dır.
Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisinin ardından imzalanmış bir antlaşmadır. Bu antlaşma ile Osmanlı İmparatorluğu'nun toprakları işgal edilmiş ve paylaşılmıştır. Vilayet-i Sitte'nin de dahil olduğu bölge, bu antlaşma ile Ermenistan'a verilmiştir.
Ancak, Kurtuluş Savaşı'nın başarısıyla birlikte Mondros Ateşkes Antlaşması geçersiz hale gelmiş ve bölge Türkiye toprakları içinde kalmıştır. Bölgede yaşayan Ermeni nüfusun çoğunluğu ise göç etmek zorunda kalmıştır
Ermeni meselesi özeti
"Özetlemek gerekirse, Ermeni meselesi benim görüşüme göre soykırım olarak kabul edilemez. Çünkü ne Osmanlı, ne de AB arşivlerinde soykırım olduğuna dair yeterli kayıt bulunmamaktadır. Sadece Osmanlı, I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas bölgesini daha iyi savunmak için tehcir kararı almıştır. Tabii buna rağmen 1,5 milyon Ermeni'nin yarısının açlık, hastalık ve isyanlar yüzünden ölmesi Osmanlı'nın ihmalkarlıklarıdır. Ama kabul etmemiz gereken şey, Osmanlı'nın 7 cephede birden savaşmış bir devlet olması nedeniyle bu ihmallerin normal olmasıdır. Bu nedenle soykırımdan ziyade bir ihmalkârlıktır. Tabii farklı kaynaklar bu konuyu Osmanlı'nın etnik temizliği olarak görüyorlar. Bu yüzden bu konu tartışmaya açık bir konudur."
KAYNAKLAR

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/605735
https://www.mfa.gov.tr/data/DISPOLITIKA/ErmeniIddialari/Ermeni_iddialari_ve_Tarihi_Ger%C3%A7ekler_Turkce.pdf
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/781257
https://tr.wikipedia.org/wiki/Anasayfa
https://www.youtube.com/watch?v=g-Q9ZR2S-EQ
https://www.mfa.gov.tr/bakanlik-genel.tr.mfa
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 20:36:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18362
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.