Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Elektron İlgisi, Elektronegatiflik farkı

Sahi bizi oluşturan atomların nasıl çalıştığını biliyor muyuz

2 dakika
462
Elektron İlgisi, Elektronegatiflik farkı DALL-E 3
  • Blog Yazısı
Prompt=bunch of electron guy running around a proton with circle guy funny concept
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hepimizin lise kimya derslerinden aşina olduğu elektronegatiflik ve elektron ilgisini ve bunların benzer terimler olduğunu hatırlıyorsunuzdur. Hatta klor ile florun bu konuda biraz karmaşa yaşattığını anımsayabilirsiniz. Gelin şimdi bu iki farklı ama benzer kavram hakkında biraz bilgi edinelim. Öncelikle basit bir analojiyle ana temanın kafamızda yer etmesini sağlamak istiyorum

Basit bir analoji

Arkadaşınızla bir pastayı paylaşıyorsunuz.🍰 Pastanın her bir dilimi bir elektronu temsil ediyor. Siz ve arkadaşınız da atomları temsil ediyorsunuz. Elektronegatiflik, pastayı ne kadar çok istediğinizi gösterir. Yani, pastanın ne kadar lezzetli olduğunu düşündüğünüzü gösterir. Eğer pastayı çok seviyorsanız, yüksek bir elektronegatifliğe sahipsiniz demektir. Eğer pastayı pek sevmiyorsanız, düşük bir elektronegatifliğe sahipsiniz demektir.

Elektron ilgisi ise, pastayı yediğinizde ne kadar mutlu olduğunuzu gösterir. Yani, eğer pastayı yediğinizde çok mutlu oluyorsanız, yüksek bir elektron ilgisine sahipsiniz demektir. Eğer pastayı yediğinizde pek mutlu olmuyorsanız, düşük bir elektron ilgisine sahipsiniz

Tüm Reklamları Kapat

Pastayı istemek

Elektronegatiflik, bir atomun başka bir atomla bağ oluşturduğunda paylaşılan elektron çiftini kendi tarafına çekme gücünü ölçen bir özelliktir. Bunu elektronunu paylaşan elektronegatif atomun verdiği atomu Topuyla mahallesindeki arkadaşlarını oynatan ama yeri gelince de "Bu top benim haa" diyen çocuk gibi hayal edebilirsiniz 😄.

Pastadan zevk almak

Elektron ilgisi ise, bir atomun gaz halindeyken elektron kazanarak negatif iyon oluşturduğunda ortaya çıkan enerji değişimidir.

Örneğin: Cl2(g) + H2(g) → 2HCl(g)

Tepkimesinde Cl atomu elektron aldığında 349 kJ/mol enerji açığa çıkarır (aman ha elektroilgisi "negatif değer olarak yazmayı unutmayın" -349 kJ/mol yani)pasta örneğiyle bağdaştırıcak olursak 349 kJ/mol kadar mutlu olur 😉

Tüm Reklamları Kapat

Bu kavramlar kimyasal bağların oluşumu ve özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin, su (H2O) molekülünde, oksijen (O) atomu hidrojen (H) atomlarından daha yüksek bir elektronegatifliğe sahiptir, bu nedenle su molekülü polar bir moleküldür. Bu polarite, suyun kaynama noktasını, donma noktasını, yüzey gerilimini, çözünürlüğünü ve elektrik iletkenliğini belirler.(bu yazı yeterince up alırsa bu konu hakkında derinlemesine bir yazı yazabilirim "elementlerin özellikleri ve arkasındaki mekanikler")

İstisna "Klor"

Bazı atomlar ise, elektronegatiflikleri ile orantılı olmayan bir elektron ilgisine sahiptir. Bunun nedeni, atomun büyüklüğü, nükleer yükü ve elektronik yapısının hem elektronegatifliği hem de elektron ilgisini etkilemesidir. Örneğin, klor (Cl) atomu flor (F) atomundan daha düşük bir elektronegatifliğe sahiptir, ancak daha yüksek bir elektron ilgisine sahiptir. Bu nedenle, klor (Cl) diğer elementlerle kolayca reaksiyona girer ve tuzlar oluşturur.

Bu da Klorun neden bu kadar sık karşımıza çıkan bir element olduğunu açıklar

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 06:59:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15818

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close