Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyin Anatomisi

Beynin Anatomisi Ve Bölgeleri

Beyin Anatomisi
5 dakika
50
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Beyin, düşünceyi, hafızayı, duyguyu, dokunmayı, motor becerileri, görmeyi, nefes almayı, sıcaklığı, açlığı ve vücudumuzda ki süreçleri düzenleyen kompleks bir organdır. Beyin ve ondan uzanan omurilik birlikte merkezi sinir sistemini oluşturur.

Beynin fiziksel özellikleri nelerdir?

Ortalama bir yetişkinde yaklaşık 3 kilo ağırlığında olan beynin yaklaşık %60'ı yağdır. Geriye kalan %40'ı ise su, protein, karbonhidrat ve tuzların birleşimidir. Beynin kendisi bir kas değildir. Nöronlar ve glial hücreler de dahil olmak üzere kan damarlarını ve sinirleri içerir. Beynimizde gri madde ve beyaz madde bulunur. Beyinde gri madde daha koyu olan dış kısmı ifade ederken, beyaz madde alttaki daha açık olan iç kısmı ifade eder. Gri madde öncelikle nöron somalarından (yuvarlak merkezi hücre gövdeleri) oluşur ve beyaz madde çoğunlukla miyelin (koruyucu bir kaplama) ile sarılmış aksonlardan (nöronları birbirine bağlayan uzun saplar) oluşur. Beyin, sinir hücreleri sayesinde vücudun her yerine kimyasal ve elektriksel sinyaller gönderip alır. Farklı sinyaller farklı süreçleri kontrol eder ve beynimiz her birini yorumlar.

Tüm Reklamları Kapat

beynin ana bölgeleri
beynin ana bölgeleri
hopkins medicine

eynin Anatomisi

Beyin serebrum, beyin sapı ve beyincik olarak üç bölgeye ayrılabilir.

  • Serebrum

Serebrum(beynin ön tarafı), merkezinde gri madde (serebral korteks) ve beyaz maddeden oluşur. Beynin en büyük kısmı olan beyin, hareketi başlatır, koordine eder ve sıcaklığı düzenler. Beynin diğer alanları konuşmayı, yargılamayı, düşünmeyi ve akıl yürütmeyi, problem çözmeyi, duyguları ve öğrenmeyi sağlar. Diğer işlevler görme, duyma, dokunma ve diğer duyularla ilgilidir.

Beyin zarı

Tüm Reklamları Kapat

Cortex(Latince) "kabuk" anlamına gelir ve beyni kaplayan dış gri maddeyi tanımlar. Korteks, kıvrımlarından dolayı geniş bir yüzey alanına sahiptir ve beyin ağırlığının yaklaşık yarısını oluşturur.

Serebral korteks iki yarıya veya yarım küreye bölünmüştür. Sırtlar (gyri) ve kıvrımlar (sulci) ile kaplıdır. İki yarım, başın önünden arkaya doğru uzanan geniş, derin bir olukta (hemisferik yarık, diğer adıyla medial uzunlamasına yarık) birleşir. Sağ yarım küre vücudun sol tarafını, sol yarım küre ise vücudun sağ tarafını kontrol eder. Bu iki yarım, beyaz maddeden ve korpus kallozum adı verilen sinir yollarından oluşan büyük, C şeklinde bir yapı aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurar. Korpus kallozum serebrumun merkezindedir.

  • Beyin sapı

Beyin sapı (beynin ortası) beyni omuriliğe bağlar. Beyin sapı orta beyin, pons ve medulladan oluşur.

Orta beyin. Orta beyin (veya mezensefalon), bir dizi farklı nöron kümesi (çekirdek ve kollikül), sinir yolları ve diğer yapıları içeren çok karmaşık bir yapıdır. Bu özellikler, işitme ve hareketten tepkileri ve çevresel değişiklikleri hesaplamaya kadar çeşitli işlevleri kolaylaştırır. Orta beyin aynı zamanda Parkinson hastalığından etkilenen, dopamin nöronları açısından zengin bir bölge olan ve hareket ve koordinasyonu sağlayan bazal ganglionların bir kısmı olan substantia nigra'yı da içerir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Pons. Pons, gözyaşı üretimi, çiğneme, göz kırpma, odaklanma, görme, denge, işitme ve yüz ifadesi gibi bir dizi aktiviteyi mümkün kılan 12 kranial sinirden dördünün kaynağıdır. Adını Latince "köprü" sözcüğünden alan pons, orta beyin ile medulla arasındaki bağlantıdır.

Medulla. Beyin sapının alt kısmında medulla, beynin omurilikle buluştuğu yerdir. Medulla hayatta kalmak için gereklidir. Medullanın işlevleri, kalp ritmi, nefes alma, kan akışı, oksijen ve karbondioksit seviyeleri dahil olmak üzere birçok bedensel aktiviteyi düzenler. Medulla hapşırma, kusma, öksürme ve yutma gibi refleks aktivitelerini üretir.

Omurilik , medullanın tabanından kafatasının alt kısmındaki büyük bir açıklığa doğru uzanır. Omurlar tarafından desteklenen omurilik, beyne ve vücudun geri kalanına mesajlar taşır.

  • Beyincik

Beyincik (“küçük beyin”), başın arkasında, temporal ve oksipital lobların altında ve beyin sapının üzerinde yer alan, beynin yumruk büyüklüğünde bir kısmıdır. Serebral korteks gibi iki yarım küresi vardır. Dış kısım nöronları içerir ve iç kısım serebral korteks ile iletişim kurar. Görevi istemli kas hareketlerini koordine etmek ve duruş, denge ve dengeyi korumaktır. Yeni çalışmalar beyinciğin düşünce, duygu ve sosyal davranıştaki rollerinin yanı sıra bağımlılık, otizm ve şizofrenide olası rolünü araştırıyor.

Menenksler

Menenksler beyninizi ve omuriliğinizi (merkezi sinir sistemi) kaplayan ve koruyan üç zar tabakasıdır. Bu zarlar (beyninizi korur ve sabitler ve merkezi sinir sisteminizi çevreleyen kan damarları, sinirler, lenfatikler ve beyin omurilik sıvısı için bir destek sistemi sağlar. Bu zarlar şu şekilde bilinir:

Tüm Reklamları Kapat

Dura mater: Bu, kafatasınıza en yakın olan dış katmandır.

Araknoid mater: Bu orta tabakadır.

Pia mater: Beyin dokusuna en yakın olan iç katmandır.

Tüm Reklamları Kapat

BEYNİN LOBLARI
BEYNİN LOBLARI
HOPKINS MEDICINE

eynin Lobları ve Neleri Kontrol Ediyorlar?

Her beyin yarıküresi (serebrumun bölümleri) lob adı verilen dört bölüme sahiptir: frontal, parietal, temporal ve oksipital. Her lob belirli işlevleri kontrol eder.

Frontal lob. Beynin en büyük lobu olan başın ön kısmında yer alan ön lob, kişilik özellikleri, karar verme ve hareketle ilgilidir. Kokunun tanınması genellikle ön lobun kısımlarını içerir. Ön lob, konuşma yeteneğiyle ilişkili olan Broca bölgesini içerir.

Paryetal lob. Beynin orta kısmı olan parietal lob, kişinin nesneleri tanımlamasına ve mekansal ilişkileri (kişinin vücudunun kişinin etrafındaki nesnelerle karşılaştırıldığı yer) anlamasına yardımcı olur. Parietal lob aynı zamanda vücuttaki ağrı ve dokunmanın yorumlanmasında da rol oynar. Parietal lob, beynin konuşulan dili anlamasına yardımcı olan Wernicke alanını barındırır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dijital Oyunlar ve İnteraktif Anlatı

Türkiye’nin ilk oyun profesörü ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden akademisyen

Barbaros Bostan, oyunlarda hikâye anlatımı üzerine ilk Türkçe kitap olan Dijital Oyunlar ve İnteraktif Anlatı ile bu alandaki kaynak eksiğini bir nebze de olsa gidermeyi amaçlıyor. Otuz yıldır oyunlarla iç içe olan Bostan, yedi bölümden oluşan kitabında interaktif anlatı, kurgusal dünyalar, dramatik yapı, karakterler, seçimler, oyuncu psikolojisi ve oyuncu deneyimine değiniyor. Kişisel oyun deneyimleri ile FRP ekibiyle oynadığı masaüstü rol yapma oyunlarından örnekler paylaşıyor ve dijital oyunlar konusunda uzman kişilerin görüşlerine de yer veriyor.

Devamını Göster
₺210.00
Dijital Oyunlar ve İnteraktif Anlatı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Oksipital lob. Oksipital lob, beynin görme ile ilgili olan arka kısmıdır.

Temporal lob. Beynin yanları, temporal loblar kısa süreli hafıza, konuşma, müzik ritmi ve bir dereceye kadar koku tanıma ile ilgilidir.

beyne kan temini
beyne kan temini
hopkins medicine

eyne Kan Temini

Vertebral arterler ve karotid arterler beyne kan ve oksijen sağlar.

Dış karotid arterler boynunuzun yanlarına kadar uzanır ve bölgeye parmak uçlarınızla dokunduğunuzda nabzınızı hissedebileceğiniz yerdir. İç karotid arterler kafatasına dallanır ve kanı beynin ön kısmına dolaştırır.

Vertebral arterler omurgayı takip ederek kafatasına girerler ve burada beyin sapında birleşerek beynin arka kısımlarına kan sağlayan baziler arteri oluştururlar.

Beynin tabanına yakın bir yerde bulunan ve ana arterleri birbirine bağlayan bir kan damarı döngüsü olan Willis çemberi , kanı beynin önünden arkaya doğru dolaştırır ve arteriyel sistemlerin birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olur.

Okundu Olarak İşaretle
5
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2024 22:48:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17400

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sıcak
Göç
Etoloji
Koku
Doğa Yasaları
Modern
Ahlak
Aşırı
Sars-Cov-2
Aslan
Tespit
Dalga
Patojen
Köpekler
Geometri
Hastalık Kontrolü
Kanat
Göz
Hasta
Sars Virüsü
Araç
Stephen Hawking
Parçacık
Irk
Biliş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close