Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bağlanma Kuramı

Erken Çocukluk Dönemi Ve Bağlanma Gelişimi

2 dakika
57
Bağlanma Kuramı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

John Bowlby (1907 – 1990) akıl sağlığı ve davranış sorunlarının erken çocukluk dönemiyle olan bağlantısını araştıran psikanalisttir.

Bağlanma, yaşamın ilk yılında bir bebek ile bağlanma figürü arasında geliştirilen duygusal bağdır. Bu bağlanma figürü genellikle annedir ancak aynı zamanda baba veya diğer birincil bakıcı da olabilir. Bağlanma davranışı, bir bebeğin bağlanma figürüne yakınlık arama stratejisidir.

Bowlby çocukların başkalarıyla bağlanmaya önceden programlanmış olarak geldiklerini, çünkü bu onların hayatta kalmalarına yardımcı olacağını öne sürüyor. Bağlanma Kuramı'na göre, erken dönem duygusal bağlar, bir çocuk ile birincil bakıcı arasında farklı türden bağlanmalar yaratmada kritik öneme sahiptir. Ortaya çıkan duygusal bağlanma, çocuğun kendi duygularını ve yakın ilişkilerini etkileyen içsel çalışma modeli haline gelir. Bir çocuk, yaşamının yaklaşık ilk iki yılı boyunca bu en önemli bağlanma figürü tarafından sürekli bakım görmelidir. Bowlby, bağlanmayı geliştirmek için kritik bir dönem (2,5 yıl) olduğunu öne sürdü . Bu süre zarfında bir bağlanma gelişmediyse, o zaman hiç olmayabilir ancak Bowlby daha sonra 5 yıla kadar hassas bir süre önerdi. Bu kritik iki yıllık dönemde bağlanma figürü kırılır veya bozulursa, çocuk bu anne yoksunluğunun uzun vadede geri dönüşü olmayan sonuçlarına katlanacaktır. Bu risk beş yaşına kadar devam eder. Bowlby'nin Anneden Yoksunluk Hipotezinin altında yatan varsayım, bebek ile birincil bakıcı (yani anne) arasındaki bağın sürekli olarak bozulmasının, o bebek için uzun vadeli bilişsel, sosyal ve duygusal zorluklara yol açabileceğidir. John Bowlby (1944), yaşamın ilk beş yılında bebeğin ve annenin ilişkisinin sosyalleşme için çok önemli olduğuna inanıyordu. Bowlby'ye göre, kritik dönemde birincil bakıcıdan ayrılırsa ve yeterli duygusal bakımın yerine geçemezse, çocuk yoksunluktan muzdarip olacaktır. Güvensiz bağlanan bebekler, anneleri tarafından kucaklandıklarında bile sık sık ağlarlar ve çok az şey keşfetmeye eğilimlidirler. Zihinsel ve ilişkisel olarak sağlıklı büyümek için, küçük bir çocuğun erken yaşta bir yetişkinle duyarlı, sıcak, samimi ve sürekli bir ilişki yaşaması gerekir. Bu yetişkin daha sonra çocuğun çevreyi keşfedebileceği güvenli bir üs haline gelir. Bu bağlanma figürünün yanıt verebilirliği, genel olarak erişilebilir ve yanıt veren içsel modeller oluşturur. Sonuç olarak, bu çocuk ayrılık kaygısı, düşmanlık ve kaçınma gibi duygusal stresi daha sonraki ilişkilerinde daha az korkuyla ele alacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 14:14:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16210

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close