Aynı Yükseklikten Bırakılan Her Şey, Neden Eşit Sürede Düşmez?
Başta hava sürtünmesi olmak üzere birçok etkenin ihmal edildiği, yalnızca kütleçekimsel etkilerin söz konusu olduğu ideal bir ortamda bulunup aynı yükseklikten ayrı ayrı serbest bırakılan cisimlerin, kütleleri birbirlerinden farklı olsa bile yere eşit sürede ulaşacakları iddiası şimdiye kadar herkesin sıkça duymuş olduğu bir iddiadır. Öyle ki, okullarda sorulan dinamik soruların cevapları bile bunu göz önünde bulundurarak hazırlanmakta, yapılan hesaplamalar cisme ait kütlenin bu durumda bir rol oynamadığını varsayarak yapılmaktadır. İddianın pratikte yeterince kullanışlı olduğu ve deneylerle yüksek ölçüde uyumlu olduğuna dair hiçbir şüphe yok; fakat gerçekten en doğru ve temel olana ulaşmak istiyorsak, denklemleri biraz daha kurcalamamız gerekecek.
Sistemi Kurmak
İlk olarak düşünce deneyimizi gerçekleştireceğimiz sistemin elemanlarını tanımlayalım:
- Gezegenin kütlesi: MM
- Büyük kütleli cismin kütlesi: m1m_1
- Küçük kütleli cismin kütlesi: m2m_2
- Cisimlerin serbest bırakılacakları noktanın gezegenin kütle merkezinden uzaklığı: RR
Kullanılacak Dinamik Yasaları[1]
ΣF\Sigma F toplam kuvvet, FgF_g kütleçekim kuvveti, FtF_t tepki kuvveti, mm kütle, aa ivme, GG Kütleçekim Sabiti olmak üzere:
Newton'un İkinci Yasası
ΣF⃗=ma⃗\Sigma \vec F=m\vec a
Newton'un Evrensel Kütleçekim Yasası[2]
Fg=GmMR2F_g=G\frac{mM}{R^2}
Newton'un Üçüncü Yasası
F⃗=−Ft⃗\vec{F}=-\vec{F_t}
Serbest Bırakılan Cisimlerin Hareketleri
Gezegendeki gözlemcinin gözünde daha yüksek ivme değerine sahip olan cisim, her iki cismin de ilk hızı bulunmadığından ve aynı yüksekliklerden bırakıldığından dolayı yere daha çabuk ulaşacaktır. Bu sebepten ötürü cisimlerin düşüş süreleri hakkında yorum yapmak için ivme değerlerine bakmamız yeterlidir.
Elimizdeki sistemde kütleçekimsel hariç etkileri gözardı ettiğimizden dolayı toplam kuvvetin büyüklüğünü yalnızca kütleçekim kuvvetinin büyüklüğü olarak alabiliriz:
∣ΣF⃗∣=Fg|\Sigma \vec F|=F_g
ma=GmMR2ma=G\frac{mM}{R^2}
a=GMR2a=G\frac{M}{R^2}
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Şimdiye kadar konuya dair gördüğünüz matematiksel ispatların vardığı nokta da muhtemelen buraya kadardır. Bulduğumuz ivme ifadesinde yalnızca gezegenin kütlesi bulunduğundan dolayı cisimlerin ne kadar kütleli olduğunun bir şey ifade etmediği savunulur. Fakat Newton'un Üçüncü Yasası'nın belirttiği üzere, her kuvvetin kendisine eşit ve zıt yönlü bir de tepki kuvveti bulunmaktadır. Bu yüzden aynı gezegen tarafından cisme uygulandığı gibi, cisim tarafından da gezegene eşit büyüklükte ve zıt yönde bir kuvvet uygulanacaktır. Bunun sonucunda gezegen de ivmelenecek ve cisimle bir araya gelmeleri daha da çabuk gerçekleşecektir.
Gezegenin Hareketi
Gezegenin hareketine sebep olacak olan tepki kuvveti, daha önce kütleçekim kuvvetine eşitleyerek büyüklüğünü bulduğumuz net kuvvete büyüklük bakımından eşit olduğu için tepki kuvvetinin büyüklüğünü de aynı şekilde ile bulabiliriz.
Gezegenin ivme değeri aga_g olmak üzere:
Ft=GmMR2F_t=G\frac{mM}{R^2}
Mag=GmMR2Ma_g=G\frac{mM}{R^2}
ag=GmR2a_g=G\frac{m}{R^2}
Gezegendeki Gözlemciye Göre Cismin Hareketi
Gezegendeki gözlemci kendisini ivmeleniyor olarak görmeyecektir. Onun gözünden cismin ivmesine ulaşmak için bağıl ivmeyi hesaplamamız gerekir.
ara_r bağıl ivme olmak üzere:
a⃗r=a⃗−a⃗g\vec a_r=\vec a -\vec a_g
Burada dikkat etmemiz gereken bir diğer şey ise denklemin sağ tarafındaki ivmelerin birbirlerinin etki-tepki kuvvetlerinden dolayı ortaya çıkmış, dolayısıyla halihazırda zıt yönde olmalarıdır. Bu yüzden aralarında vektörel çıkarma yaparken sonucun büyüklük değerine ulaşmak için aslında vektörlerin büyüklük değerlerini toplamamız gerekmektedir.
ar=GmR2+GMR2a_r=G\frac{m}{R^2} + G\frac{M}{R^2}
ar=Gm+MR2a_r=G\frac{m+M}{R^2}
Bu ifadeden bile aslında mm yani cismin kütlesinin ivmede ve önceden de bahsettiğimiz gibi dolayısıyla düşme süresinde bir etkisi olduğunu görebilirsiniz. Yine de m1m_1 ve m2m_2 değerlerini, onları tanımlarken koyduğumuz m1>m2m_1>m_2 şartı ile denklemde yerine koyarak sonucu netleştirebiliriz.
a1a_1, m1m_1 kütleli cismin; a2a_2, m2m_2 kütleli cismin bağıl ivme değeri olmak üzere:
a1=Gm1+MR2a_1=G\frac{m_1+M}{R^2}
a2=Gm2+MR2a_2=G\frac{m_2+M}{R^2}
m1>m2m_1>m_2 olduğu için m1m_1, pay kısmını m2m_2'den daha çok büyütecektir ve a1>a2a_1>a_2 sonucuna ulaşılacaktır.
Önemli bir not: Cisimlerin deney sırasında aynı anda bırakılmamalarına dikkat edilmelidir. Aynı anda bırakıldıkları senaryoda cisimler, gezegene kütleçekimsel kuvvetlerini aynı anda uygulamaktadır. Bu yüzden gezegen her iki cisme doğru ivmelenirken de aynı ve iki etkinin toplamı kadar ivmelenmektedir. Sonuç olarak cisimlerin bağıl ivmeleri arasında fark oluşmamaktadır.
Deney ve Uygulamalar
Bu iddiamızın gerçek hayatta yapılacak deney ve uygulamalarda genelgeçer iddiadan çok fark etmemesinin en büyük sebebi farkın çok küçük bir değerde olmasıdır.
Bulduğumuz sonuçta farklı olarak hesaba kattığımız detay, yukarıda da bulduğumuz gezegenin ivmesi yani ag=GmR2a_g=G\frac{m}{R^2} ifadesidir. 50kg'lık bir cismin dünyanın zemininden serbest bırakılması durumunda bu ifade yaklaşık 8.21×10−23ms28.21\times{10^{-23}}\frac{m}{s^2} değerini alacaktır.
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Jim Lucas. Newton Yasaları. Alındığı Tarih: 16 Aralık 2022. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
- ^ Wikipedia. Newton Kütleçekim Yasası. Alındığı Tarih: 16 Aralık 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 12:44:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13631
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.