Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aynı Yükseklikten Bırakılan Her Şey, Neden Eşit Sürede Düşmez?

4 dakika
18
Aynı Yükseklikten Bırakılan Her Şey, Neden Eşit Sürede Düşmez? newsela.com
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Başta hava sürtünmesi olmak üzere birçok etkenin ihmal edildiği, yalnızca kütleçekimsel etkilerin söz konusu olduğu ideal bir ortamda bulunup aynı yükseklikten ayrı ayrı serbest bırakılan cisimlerin, kütleleri birbirlerinden farklı olsa bile yere eşit sürede ulaşacakları iddiası şimdiye kadar herkesin sıkça duymuş olduğu bir iddiadır. Öyle ki, okullarda sorulan dinamik soruların cevapları bile bunu göz önünde bulundurarak hazırlanmakta, yapılan hesaplamalar cisme ait kütlenin bu durumda bir rol oynamadığını varsayarak yapılmaktadır. İddianın pratikte yeterince kullanışlı olduğu ve deneylerle yüksek ölçüde uyumlu olduğuna dair hiçbir şüphe yok; fakat gerçekten en doğru ve temel olana ulaşmak istiyorsak, denklemleri biraz daha kurcalamamız gerekecek.

Sistemi Kurmak

İlk olarak düşünce deneyimizi gerçekleştireceğimiz sistemin elemanlarını tanımlayalım:

  • Gezegenin kütlesi: MM
  • Büyük kütleli cismin kütlesi: m1m_1
  • Küçük kütleli cismin kütlesi: m2m_2
  • Cisimlerin serbest bırakılacakları noktanın gezegenin kütle merkezinden uzaklığı: RR

Kullanılacak Dinamik Yasaları[1]

ΣF\Sigma F toplam kuvvet, FgF_g kütleçekim kuvveti, FtF_t tepki kuvveti, mm kütle, aa ivme, GG Kütleçekim Sabiti olmak üzere:

Tüm Reklamları Kapat

Newton'un İkinci Yasası

ΣF⃗=ma⃗\Sigma \vec F=m\vec a

Newton'un Evrensel Kütleçekim Yasası[2]

Fg=GmMR2F_g=G\frac{mM}{R^2}

Newton'un Üçüncü Yasası

F⃗=−Ft⃗\vec{F}=-\vec{F_t}

Serbest Bırakılan Cisimlerin Hareketleri

Gezegendeki gözlemcinin gözünde daha yüksek ivme değerine sahip olan cisim, her iki cismin de ilk hızı bulunmadığından ve aynı yüksekliklerden bırakıldığından dolayı yere daha çabuk ulaşacaktır. Bu sebepten ötürü cisimlerin düşüş süreleri hakkında yorum yapmak için ivme değerlerine bakmamız yeterlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Elimizdeki sistemde kütleçekimsel hariç etkileri gözardı ettiğimizden dolayı toplam kuvvetin büyüklüğünü yalnızca kütleçekim kuvvetinin büyüklüğü olarak alabiliriz:

∣ΣF⃗∣=Fg|\Sigma \vec F|=F_g

ma=GmMR2ma=G\frac{mM}{R^2}

a=GMR2a=G\frac{M}{R^2}

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Şimdiye kadar konuya dair gördüğünüz matematiksel ispatların vardığı nokta da muhtemelen buraya kadardır. Bulduğumuz ivme ifadesinde yalnızca gezegenin kütlesi bulunduğundan dolayı cisimlerin ne kadar kütleli olduğunun bir şey ifade etmediği savunulur. Fakat Newton'un Üçüncü Yasası'nın belirttiği üzere, her kuvvetin kendisine eşit ve zıt yönlü bir de tepki kuvveti bulunmaktadır. Bu yüzden aynı gezegen tarafından cisme uygulandığı gibi, cisim tarafından da gezegene eşit büyüklükte ve zıt yönde bir kuvvet uygulanacaktır. Bunun sonucunda gezegen de ivmelenecek ve cisimle bir araya gelmeleri daha da çabuk gerçekleşecektir.

Gezegenin Hareketi

Gezegenin hareketine sebep olacak olan tepki kuvveti, daha önce kütleçekim kuvvetine eşitleyerek büyüklüğünü bulduğumuz net kuvvete büyüklük bakımından eşit olduğu için tepki kuvvetinin büyüklüğünü de aynı şekilde ile bulabiliriz.

Gezegenin ivme değeri aga_g olmak üzere:

Ft=GmMR2F_t=G\frac{mM}{R^2}

Mag=GmMR2Ma_g=G\frac{mM}{R^2}

ag=GmR2a_g=G\frac{m}{R^2}

Tüm Reklamları Kapat

Gezegendeki Gözlemciye Göre Cismin Hareketi

Gezegendeki gözlemci kendisini ivmeleniyor olarak görmeyecektir. Onun gözünden cismin ivmesine ulaşmak için bağıl ivmeyi hesaplamamız gerekir.

ara_r bağıl ivme olmak üzere:

a⃗r=a⃗−a⃗g\vec a_r=\vec a -\vec a_g

Tüm Reklamları Kapat

Burada dikkat etmemiz gereken bir diğer şey ise denklemin sağ tarafındaki ivmelerin birbirlerinin etki-tepki kuvvetlerinden dolayı ortaya çıkmış, dolayısıyla halihazırda zıt yönde olmalarıdır. Bu yüzden aralarında vektörel çıkarma yaparken sonucun büyüklük değerine ulaşmak için aslında vektörlerin büyüklük değerlerini toplamamız gerekmektedir.

ar=GmR2+GMR2a_r=G\frac{m}{R^2} + G\frac{M}{R^2}

ar=Gm+MR2a_r=G\frac{m+M}{R^2}

Bu ifadeden bile aslında mm yani cismin kütlesinin ivmede ve önceden de bahsettiğimiz gibi dolayısıyla düşme süresinde bir etkisi olduğunu görebilirsiniz. Yine de m1m_1 ve m2m_2 değerlerini, onları tanımlarken koyduğumuz m1>m2m_1>m_2 şartı ile denklemde yerine koyarak sonucu netleştirebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Red Velvet Blend Filtre Kahve 250 gr.

The Coffee Belt Red Velvet Filtre Blend Kahve 250 gr.

Red Velvet filtre kahveyi Güney Amerika’nın aromatik Arabica çekirdekleri ve bir miktar tatlı Indian AA Cherry Robusta ile harmanladık. İsminin anlamı “Kırmızı Kadife” gibi yumuşak ve pürüzsüz bir kahve ortaya çıkarttık.

Red Velvet Güney Amerika kahvelerinin Kakao, Ceviz gibi tipik aromalarını barındıran, günün her saatinde keyifle tüketebileceğiniz, fiyat ve performans olarak sizi şaşırtacak bir kahve. The Coffee Belt Kalitesi ile şimdi sizlerle.

The Coffee Belt Nedir?

Kahve, kuzeyde yengeç, güneyde oğlak dönencesi boyunca uzanan ve Ekvator’a paralel bir kuşak oluşturan bölgede yetişir. Buna kahve kuşağı (Coffee Belt) denir. Onlarca farklı ülkenin sıralanarak oluşturduğu bu kuşakta, en seçkin kahveleri sizin için seçip titizlikle kavuruyoruz. The Coffee Belt yüksek kaliteli %100 orijin kahve çeşitleri ve blend (harman) kahveleri ile her zaman seçkin, her zaman taze.

Neden The Coffee Belt?

The Coffee Belt kahve çeşitlerimizde %100 o bölge ve ülkeye ait yüksek kaliteli kahve çekirdeklerini seçtik. Daha temiz ve lezzetli bir kahve deneyimi için çiğ çekirdek kahvelerde belli oranda bulunan kusurlu (defekt) kahve çekirdeklerini ayıkladık.

Taze Kavrulmuş Kahve

Her ülke ve bölgenin kahve çekirdekleri farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Kahvenin içerisinde yer alan aromaları daha iyi ortaya çıkartmak için çekirdeğin karakteristik özelliğine, ülkenin ve bölgenin yapısına göre en iyi kıvamda taze taze kavurduk.

The Coffee Belt markalı kahvelerimizi “The Coffee Belt Roasting”de haftalık olarak kavurup sipariş anında taze taze paketliyoruz!

İçtiğin her yudum kahve nefis keşiflere dönüşsün diye.UYARI: Bu ürün, müşterilerimizin tercihine göre özel olarak öğütülerek (veya hiç öğütülmeden) temin edilmektedir; yani müşteri talebine özel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle lütfen sipariş notlarına talep ettiğiniz öğütme türünü ekleyiniz:

  1. Çekirdek (Öğütme İstemiyorum)
  2. Filtre Kahve Makinesi,
  3. Espresso (Öğütülmüş),
  4. French Press,
  5. Moka Pot,
  6. Hario V60,
  7. Aeropress,
  8. Metal Filtre,
  9. Chemex – Pour Over.

Tercih belirtilmemesi halinde öğütülmemiş çekirdekler gönderilecektir ve tarafınızdan öğütülmesi veya değirmen olan bir yerde öğüttürülmesi gerekecektir.

Devamını Göster
₺230.00
Red Velvet Blend Filtre Kahve 250 gr.
  • Dış Sitelerde Paylaş

a1a_1, m1m_1 kütleli cismin; a2a_2, m2m_2 kütleli cismin bağıl ivme değeri olmak üzere:

a1=Gm1+MR2a_1=G\frac{m_1+M}{R^2}

a2=Gm2+MR2a_2=G\frac{m_2+M}{R^2}

m1>m2m_1>m_2 olduğu için m1m_1, pay kısmını m2m_2'den daha çok büyütecektir ve a1>a2a_1>a_2 sonucuna ulaşılacaktır.

Önemli bir not: Cisimlerin deney sırasında aynı anda bırakılmamalarına dikkat edilmelidir. Aynı anda bırakıldıkları senaryoda cisimler, gezegene kütleçekimsel kuvvetlerini aynı anda uygulamaktadır. Bu yüzden gezegen her iki cisme doğru ivmelenirken de aynı ve iki etkinin toplamı kadar ivmelenmektedir. Sonuç olarak cisimlerin bağıl ivmeleri arasında fark oluşmamaktadır.

Deney ve Uygulamalar

Bu iddiamızın gerçek hayatta yapılacak deney ve uygulamalarda genelgeçer iddiadan çok fark etmemesinin en büyük sebebi farkın çok küçük bir değerde olmasıdır.

Bulduğumuz sonuçta farklı olarak hesaba kattığımız detay, yukarıda da bulduğumuz gezegenin ivmesi yani ag=GmR2a_g=G\frac{m}{R^2} ifadesidir. 50kg'lık bir cismin dünyanın zemininden serbest bırakılması durumunda bu ifade yaklaşık 8.21×10−23ms28.21\times{10^{-23}}\frac{m}{s^2} değerini alacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 12:44:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13631

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close