Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aynı Yükseklikten Bırakılan Her Şey, Neden Eşit Sürede Düşmez?

4 dakika
19
Aynı Yükseklikten Bırakılan Her Şey, Neden Eşit Sürede Düşmez? newsela.com
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Başta hava sürtünmesi olmak üzere birçok etkenin ihmal edildiği, yalnızca kütleçekimsel etkilerin söz konusu olduğu ideal bir ortamda bulunup aynı yükseklikten ayrı ayrı serbest bırakılan cisimlerin, kütleleri birbirlerinden farklı olsa bile yere eşit sürede ulaşacakları iddiası şimdiye kadar herkesin sıkça duymuş olduğu bir iddiadır. Öyle ki, okullarda sorulan dinamik soruların cevapları bile bunu göz önünde bulundurarak hazırlanmakta, yapılan hesaplamalar cisme ait kütlenin bu durumda bir rol oynamadığını varsayarak yapılmaktadır. İddianın pratikte yeterince kullanışlı olduğu ve deneylerle yüksek ölçüde uyumlu olduğuna dair hiçbir şüphe yok; fakat gerçekten en doğru ve temel olana ulaşmak istiyorsak, denklemleri biraz daha kurcalamamız gerekecek.

Sistemi Kurmak

İlk olarak düşünce deneyimizi gerçekleştireceğimiz sistemin elemanlarını tanımlayalım:

  • Gezegenin kütlesi: MM
  • Büyük kütleli cismin kütlesi: m1m_1
  • Küçük kütleli cismin kütlesi: m2m_2
  • Cisimlerin serbest bırakılacakları noktanın gezegenin kütle merkezinden uzaklığı: RR

Kullanılacak Dinamik Yasaları[1]

ΣF\Sigma F toplam kuvvet, FgF_g kütleçekim kuvveti, FtF_t tepki kuvveti, mm kütle, aa ivme, GG Kütleçekim Sabiti olmak üzere:

Tüm Reklamları Kapat

Newton'un İkinci Yasası

ΣF⃗=ma⃗\Sigma \vec F=m\vec a

Newton'un Evrensel Kütleçekim Yasası[2]

Fg=GmMR2F_g=G\frac{mM}{R^2}

Newton'un Üçüncü Yasası

F⃗=−Ft⃗\vec{F}=-\vec{F_t}

Serbest Bırakılan Cisimlerin Hareketleri

Gezegendeki gözlemcinin gözünde daha yüksek ivme değerine sahip olan cisim, her iki cismin de ilk hızı bulunmadığından ve aynı yüksekliklerden bırakıldığından dolayı yere daha çabuk ulaşacaktır. Bu sebepten ötürü cisimlerin düşüş süreleri hakkında yorum yapmak için ivme değerlerine bakmamız yeterlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Elimizdeki sistemde kütleçekimsel hariç etkileri gözardı ettiğimizden dolayı toplam kuvvetin büyüklüğünü yalnızca kütleçekim kuvvetinin büyüklüğü olarak alabiliriz:

∣ΣF⃗∣=Fg|\Sigma \vec F|=F_g

ma=GmMR2ma=G\frac{mM}{R^2}

a=GMR2a=G\frac{M}{R^2}

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Şimdiye kadar konuya dair gördüğünüz matematiksel ispatların vardığı nokta da muhtemelen buraya kadardır. Bulduğumuz ivme ifadesinde yalnızca gezegenin kütlesi bulunduğundan dolayı cisimlerin ne kadar kütleli olduğunun bir şey ifade etmediği savunulur. Fakat Newton'un Üçüncü Yasası'nın belirttiği üzere, her kuvvetin kendisine eşit ve zıt yönlü bir de tepki kuvveti bulunmaktadır. Bu yüzden aynı gezegen tarafından cisme uygulandığı gibi, cisim tarafından da gezegene eşit büyüklükte ve zıt yönde bir kuvvet uygulanacaktır. Bunun sonucunda gezegen de ivmelenecek ve cisimle bir araya gelmeleri daha da çabuk gerçekleşecektir.

Gezegenin Hareketi

Gezegenin hareketine sebep olacak olan tepki kuvveti, daha önce kütleçekim kuvvetine eşitleyerek büyüklüğünü bulduğumuz net kuvvete büyüklük bakımından eşit olduğu için tepki kuvvetinin büyüklüğünü de aynı şekilde ile bulabiliriz.

Gezegenin ivme değeri aga_g olmak üzere:

Ft=GmMR2F_t=G\frac{mM}{R^2}

Mag=GmMR2Ma_g=G\frac{mM}{R^2}

ag=GmR2a_g=G\frac{m}{R^2}

Tüm Reklamları Kapat

Gezegendeki Gözlemciye Göre Cismin Hareketi

Gezegendeki gözlemci kendisini ivmeleniyor olarak görmeyecektir. Onun gözünden cismin ivmesine ulaşmak için bağıl ivmeyi hesaplamamız gerekir.

ara_r bağıl ivme olmak üzere:

a⃗r=a⃗−a⃗g\vec a_r=\vec a -\vec a_g

Tüm Reklamları Kapat

Burada dikkat etmemiz gereken bir diğer şey ise denklemin sağ tarafındaki ivmelerin birbirlerinin etki-tepki kuvvetlerinden dolayı ortaya çıkmış, dolayısıyla halihazırda zıt yönde olmalarıdır. Bu yüzden aralarında vektörel çıkarma yaparken sonucun büyüklük değerine ulaşmak için aslında vektörlerin büyüklük değerlerini toplamamız gerekmektedir.

ar=GmR2+GMR2a_r=G\frac{m}{R^2} + G\frac{M}{R^2}

ar=Gm+MR2a_r=G\frac{m+M}{R^2}

Bu ifadeden bile aslında mm yani cismin kütlesinin ivmede ve önceden de bahsettiğimiz gibi dolayısıyla düşme süresinde bir etkisi olduğunu görebilirsiniz. Yine de m1m_1 ve m2m_2 değerlerini, onları tanımlarken koyduğumuz m1>m2m_1>m_2 şartı ile denklemde yerine koyarak sonucu netleştirebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dünya Küresi: Fiziki, 20 cm, Işıksız

Yeryüzü dağlarını, ovalarını, nehirlerini, kısaca fiziki durumunu gösteren ürünümüzü, hem gerçek bir eğitim materyali hem de şık bir aksesuar olarak kullanabilirsiniz.

  • Harita Türü: Fiziki
  • Çap: 20 santimetre
  • Işık Durumu: Işıksız
Devamını Göster
₺511.00
Dünya Küresi: Fiziki, 20 cm, Işıksız

a1a_1, m1m_1 kütleli cismin; a2a_2, m2m_2 kütleli cismin bağıl ivme değeri olmak üzere:

a1=Gm1+MR2a_1=G\frac{m_1+M}{R^2}

a2=Gm2+MR2a_2=G\frac{m_2+M}{R^2}

m1>m2m_1>m_2 olduğu için m1m_1, pay kısmını m2m_2'den daha çok büyütecektir ve a1>a2a_1>a_2 sonucuna ulaşılacaktır.

Önemli bir not: Cisimlerin deney sırasında aynı anda bırakılmamalarına dikkat edilmelidir. Aynı anda bırakıldıkları senaryoda cisimler, gezegene kütleçekimsel kuvvetlerini aynı anda uygulamaktadır. Bu yüzden gezegen her iki cisme doğru ivmelenirken de aynı ve iki etkinin toplamı kadar ivmelenmektedir. Sonuç olarak cisimlerin bağıl ivmeleri arasında fark oluşmamaktadır.

Deney ve Uygulamalar

Bu iddiamızın gerçek hayatta yapılacak deney ve uygulamalarda genelgeçer iddiadan çok fark etmemesinin en büyük sebebi farkın çok küçük bir değerde olmasıdır.

Bulduğumuz sonuçta farklı olarak hesaba kattığımız detay, yukarıda da bulduğumuz gezegenin ivmesi yani ag=GmR2a_g=G\frac{m}{R^2} ifadesidir. 50kg'lık bir cismin dünyanın zemininden serbest bırakılması durumunda bu ifade yaklaşık 8.21×10−23ms28.21\times{10^{-23}}\frac{m}{s^2} değerini alacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:25:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13631

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close