Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Astronominin Semantik ile Kesiştiği Nokta: Sonder Kelimesinin Büyüsü

2 dakika
63
Astronominin Semantik ile Kesiştiği Nokta: Sonder Kelimesinin Büyüsü Pixabay
  • Blog Yazısı
Smiley İfadeli İnsanlar
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hayatta her gün yüzlerce insanla karşılaşıyor, kalabalıkların içinden geçiyoruz. Bu insanlar, tıpkı bizim gibi var oluyor, nefes alıyor, düşünceler ve duygular taşıyor. İşte "sonder" tam bu noktada devreye giren, derin bir kavrayışı simgeleyen bir kelime: Her bireyin kendine ait bir hikayesi olduğunu, bu hikayenin bizim dünyamızın sınırlarının çok ötesinde devam ettiğini fark etmek.

"Sonder", John Koenig'in The Dictionary of Obscure Sorrows adlı çalışmasında tanımladığı ve insanların yaşamlarını farklı bir bakış açısıyla düşünmemize olanak sağlayan bir terimdir. Koenig bu kelimeyi, karşılaştığımız her insanın kendi karmaşık dünyası içinde başrol olduğunu anlamak için kullanmıştır. Bu terim, aslında hepimizin yaşamın içinde birbirinden bağımsız ama birbirini kesen yollarda yürüdüğümüzü ifade eder. Her bireyin yaşamı, bizim hikayemize sadece bir anlık bir dipnot gibi görünse de, onların dünyasında sonsuz bir genişlik ve derinlik vardır.

Felsefi açıdan "sonder", bireysellik ile kolektif varoluş arasındaki gerilimi düşünmek için güçlü bir araçtır. Biz kendi yaşamımızın merkezinde duruyoruz, kararlarımız, arzularımız ve umutlarımız bu çerçevede şekilleniyor. Ancak, "sonder" farkındalığı, bu merkeziyetçiliği sorgulayan bir bilinç yaratıyor. Diğer insanlar, bizim düşüncelerimizin ve algılarımızın dışındaki alanlarda, kendi kaderlerine doğru yol alıyorlar. Bu farkındalık, insan deneyimini genişleten bir perspektif sunuyor ve bizi empatiye yönlendiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu bir an için düşünelim: Bir sokaktan geçerken yanından geçtiğimiz yüzlerce insan, kendi içsel çatışmaları, hayalleri, korkuları ve başarılarıyla meşguller. Belki bir tanesi o anda hayatının en zor anını yaşıyor, diğeri ise büyük bir başarıyı kutluyor. Ancak bu anlar, bizim için görünmezdir; biz yalnızca onların dışsal varlıklarını algılarız. Sonder, bu görünmez hikayelerin var olduğunu kabul etmek ve başkalarının da bizim kadar karmaşık dünyalara sahip olduğunu fark etmektir. Bu farkındalık, insan olmanın karmaşıklığını, kırılganlığını ve güzelliğini anlamamızı sağlar.

Felsefenin temel sorularından biri olan "başkaları" sorunu, "sonder" ile yeni bir boyut kazanır. Diğer insanlar bizim için kimdir? Onlar, bizim gözümüzde yalnızca birer figüran mı, yoksa onların hayatları bizimki kadar önemli mi? "Sonder", bu soruyu net bir şekilde yanıtlamaz, ancak bizi bu sorunun derinliklerinde düşünmeye davet eder. Başkalarının da başrollerde olduğu bir tiyatro oyununun oyuncuları olduğumuzu anladığımızda, kendi varoluşumuzu da yeni bir ışık altında değerlendirebiliriz.

Böylesi bir farkındalık, insan ilişkilerini derinleştirebilir. Eğer "sonder" fikrini hayatımıza entegre edersek, başkalarına daha açık, daha anlayışlı ve daha empatik bir şekilde yaklaşabiliriz. Çünkü artık biliriz ki, her karşılaşma, iki ayrı dünyanın kısa bir kesişme anıdır.

"Sonder" kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1905 yılında Boston Post gazetesinde yapılmıştır. Günümüz modern İngilizcesinde ise milyonda 0.04 kullanım sıklığındadır. Yani trilyonda 4 kere. Bu kelimenin bu kadar az kullanılmasının olumsuz bir anlamı var mıdır bilinmez, ama umarım empati kurabilmemiz için bu kelimeyi sıkça kullanmamız gerekmiyordur.

Sonuç olarak, "sonder", insan varoluşunun sonsuz karmaşıklığını ve derinliğini anlamaya çalışan bir kavramdır. Başkalarının yaşamlarının da bizimki kadar zengin ve çok katmanlı olduğunu kavradığımızda, hayatın ne kadar büyük bir ağ ile örülü olduğunu görürüz. Bu farkındalık, yalnızca bireysel değil, toplumsal bir bilince de işaret eder; çünkü her birey, kendi hikayesini diğer hikayelerin arasında yazar ve bu hikayeler, kolektif insan deneyimini oluşturur.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Dictionary. Dictionary.com | Meanings & Definitions Of English Words. Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Dictionary | Arşiv Bağlantısı
  • The Dictionary of Obscure Sorrows. Sonder. (22 Temmuz 2012). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Tumblr | Arşiv Bağlantısı
  • John Koenig. Sonder: The Realization That Everyone Has A Story. Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  • Gkkiller. Sonder: On Words. (12 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Sonderwrites | Arşiv Bağlantısı
  • OED. Sonder, Adj. & N. Meanings, Etymology And More | Oxford English Dictionary. Alındığı Tarih: 30 Eylül 2024. Alındığı Yer: oed | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 11:49:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18075

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Gözlem
Araç
Uyku
Dünya
Mitler
Kuantum Mekaniği
Viroloji
Buzul
Diş Hekimliği
Zeka
Evrimleşme
Samanyolu Galaksisi
Enzim
Şempanze
Aminoasit
Kadın Doğum
Transkripsiyon
İnsan Sağlığı
Taksonomi
Sağlık Bilimleri
Dilbilim
Uçak
Geometri
Karar Verme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close