Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bira İçmek Gerçekten "Bira Göbeğine" Sebep Olur mu?

Bira İçmek Gerçekten "Bira Göbeğine" Sebep Olur mu? German Pulse
4 dakika
55,932
Tüm Reklamları Kapat

Yıllardır süren bira alışkanlığınız “six pack”lerinizi bir fıçıya mı dönüştürdü? Eğer bir “bira göbeğiniz” varsa, bu konuda yalnız değilsiniz. Başta erkekler olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki bira sevdalılarının göbekleri özellikle yaşlandıkça büyüme eğilimi göstermekte.

Peki ama “bira göbeğine” gerçekten bira mı sebep oluyor? Tüm bira içen insanlarda “bira göbeği” yok. Hatta bazı içki içmeyen insanlar bile "bira göbeğine" sahip olabiliyorlar. Peki erkeklerde ve bazı kadınlarda bu durumun boy göstermesinin gerçek nedeni ne?

Tüm Reklamları Kapat

Bira Göbeğine Sebep Olan Nedir?

Bu göbek, sadece biradan ötürü oluşan bir durum değildir. Gereğinden fazla kalori almak da ince belinizi pantolonunuzun üzerinden çıkıntı yapan bir göbeğe dönüştürebilir. Her türlü kalori (alkolden, şekerli içeceklerden, büyük boy porsiyonlardan...) göbeğinizdeki yağ oranını artırabilir.

Buna rağmen alkolün, karın bölgenizdeki yağlarla özel bir ilişkisi varmış gibi görünüyor. Amerika’nın Minnesota Eyaletindeki Mayo Clinic’te obezite araştırmacısı olan endokrin uzmanı Michael Jensen, bu konuyla ilgili olarak şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Genelde alkol alımı daha büyük bir bel ile ilişkilendirilir. Çünkü alkol aldığınızda karaciğeriniz vücudunuzdaki yağı yakmak yerine alkolü yakıyor.

Biranın sorumlu tutulmasının bir diğer sebebi de alkolden kalori almanın çok kolay olması. Ortalama bir birada 150 kalori bulunuyor. Ve eğer bir oturuşta birkaç tane devirirseniz, ciddi bir kalori yüklemesiyle karşı karşıya kalıyorsunuz.

Ve o biralarla birlikte yediğiniz yemeklerden gelen kalorileri de unutmamak lazım. Alkolün iştahınızı artırmasının yanında, barda veya bir partide bira içerken yanında tüketilen yiyecekler genellikle pizza, kanat, kızartmalar gibi şişmanlatıcı etkiye sahiptirler.

Yağlar Neden Göbekte Toplanır?

Yakabileceğinizden fazla kalori alırsanız, ekstra kalorileriniz vücudunuzda yağ olarak depolanır. Ve bu yağların depolandığı yerler yaşınıza, cinsiyetinize ve hormonlarınıza göre değişiklik gösterir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Erkekler ve kadınlar erken yaşlarda benzer yağ depolama şekillerine sahiptirler. Fakat ergenlik çağının başlamasıyla, bu durum değişir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla deri altı yağı mevcuttur. Yani o fazla kalorilerden oluşmuş yağlar, belde depolandığı kadar kollarda, uyluklarda ve kalça bölgesinde de toplanır. Fakat erkeklerde deri altı yağının az olması nedeniyle, yağlar genellikle göbekte toplanır.

“Bira göbeğinin” yaşlılarda daha sık görülmesinin sebebi ise, yaşlandıkça kalori ihtiyacınızın azalmasıdır. Genellikle yaşlandıkça daha az aktif olursunuz ve kilo almak kolaylaşır. Hormon seviyeleri düştükçe, yaşlı erkek ve kadınlarda yağı göbekte toplama ihtimali artar. Hormon tedavisi gören menopoz dönemindeki kadınlarda tedavi almayanlara göre daha az göbek yağlanması olur.

Bunun yanında Jensen’ın araştırmaları sigara içenlerin de göbeklerinde normalden fazla yağ birikebileceğini söylüyor.

Bira Göbeğinin Nesi Yanlış?

Göbek yağlarınız size bir yüzme yarışı kazanmanızı engellemekten daha fazla şey yapar. Tip 2 diyabetten yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalığa kadar çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.

Fazla kilolarınızı göbeğinizde taşımak, uyluklarınızda taşımaktan daha risklidir. Çünkü derinizin altında taşıdığınız, belinizi ve kalçanızı saran deri altı yağlarınız; karnınızda bulunan iç organ yağlarınız kadar tehlikeli değildir.

Tüm Reklamları Kapat

İç organlarınızdaki yağ miktarı genellikle belinizin genişliği ile ölçülür. Jensen, kadınlar için bel çevresinin 35 inçi (89,9 cm) erkekler için ise 40 inçi (102 cm) aşması durumunda kalp hastalıkları, metabolik sendromlar ve genel ölüm riskinin artması ile sonuçlanabileceğini söylemek ile birlikte, bu rakamların sadece kılavuz bilgiler olduğuna dikkat çekip, ölçünüzü bu rakamların altında tutmanızı tavsiye ediyor.

Göbeğinizi Eritmek...

Göbeğinizi eritmenin kalori almayı kesmek ve daha fazla fiziksel aktivite yapmak dışında, denenmiş ve kanıtlanmış sihirli bir yolu maalesef yok. Jensen’ın dediğine göre hiçbir doymamış yağ ve sözde “göbek yağı” diyetleri, göbeğinizi sağlıklı bir düşük kalori diyetinden daha hızlı inceltemez.

Alkolden aldığınız kaloriler ve göbek yağlarınız arasındaki ilişkiden ötürü, daha az alkol almak başlamak için güzel bir yer. Sizi karaciğer hasarı ve diğer ciddi sağlık sorunları konusunda riske atan alkolü fazla tüketmekten kaçının. Amerikan Tarım Bakanlığının 2010 yılında yayınladığı diyet kılavuzunda, alkolün kadınlarda günde 1, erkeklerde ise günde 2 porsiyonla (adet ile) sınırlandırılması öneriliyor. Biraseverlerin önünde 100 veya daha az kalorili diyet biraları tercih etmek ve günde içtikleri bira sayısını sınırlandırmak gibi seçenekler de var. Bir başka seçenek ise, sadece hafta sonları alkol almak veya düşük kalorili alkollü içeceklere alternatif olarak alkolsüz içecekler tüketmek.

Egzersiz Yapmak Bira Göbeğinizi Giderebilir mi?

Mekik çekmek ve diğer karın egzersizleri karın kaslarınızı güçlendirir ama göbeğinizi tam olarak yok edemez. Göbek yağlarınızı eritmenin tek yolu kilo vermektir.

Tüm Reklamları Kapat

Yüzme, koşma, bisiklet sürme ve tenis gibi sporlar göbeğinizi eritmek için en iyi yollardan bazılarıdır. Jensen’ın da dediğine göre her türlü egzersiz, yalnızca diyet yapmaktan daha etkilidir.

İşin güzel tarafı, kilo vermeye başladığınızda ilk olarak göbek yağlarınız erime eğilimindedir. Jensen da iç organ yağlarının metabolik olarak diğer yağlardan daha aktif ve daha hızlı kırılabilir bir yapıya sahip olduklarını belirtiyor. Yani ilk giden genellikle onlar olacaktır. Özellikle kaybedecek çok kilonuz varsa.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
70
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 73
  • Üzücü! 9
  • Umut Verici! 6
  • Güldürdü 5
  • İnanılmaz 5
  • Grrr... *@$# 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Web | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/09/2023 09:28:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9198

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Uygulama
Böcek
Coronavirus
Hava
Evrim Kuramı
Kimyasal
Gezegen
Tıp
Maske
Hominid
Mavi
Nükleik Asit
Arkeoloji
Astrobiyoloji
Diş
Adaptasyon
Isı
Kanser Tedavisi
Kuyruksuz Maymun
Mucize
Stres
Meteor
Saç
Kafatası
Canlılık
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Zelman, et al. Bira İçmek Gerçekten "Bira Göbeğine" Sebep Olur mu?. (28 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 26 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9198
Zelman, K., Güler, U., Bakırcı, Ç. M. (2020, August 28). Bira İçmek Gerçekten "Bira Göbeğine" Sebep Olur mu?. Evrim Ağacı. Retrieved September 26, 2023. from https://evrimagaci.org/s/9198
K. Zelman, et al. “Bira İçmek Gerçekten "Bira Göbeğine" Sebep Olur mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uygar Güler, Evrim Ağacı, 28 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9198.
Zelman, Kathleen. Güler, Uygar. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bira İçmek Gerçekten "Bira Göbeğine" Sebep Olur mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uygar Güler. Evrim Ağacı, August 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/9198.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close