Bira İçmek Gerçekten "Bira Göbeğine" Sebep Olur mu?
Yıllardır süren bira alışkanlığınız “six pack”lerinizi bir fıçıya mı dönüştürdü? Eğer bir “bira göbeğiniz” varsa, bu konuda yalnız değilsiniz. Başta erkekler olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki bira sevdalılarının göbekleri özellikle yaşlandıkça büyüme eğilimi göstermekte.
Peki ama “bira göbeğine” gerçekten bira mı sebep oluyor? Tüm bira içen insanlarda “bira göbeği” yok. Hatta bazı içki içmeyen insanlar bile "bira göbeğine" sahip olabiliyorlar. Peki erkeklerde ve bazı kadınlarda bu durumun boy göstermesinin gerçek nedeni ne?
Bira Göbeğine Sebep Olan Nedir?
Bu göbek, sadece biradan ötürü oluşan bir durum değildir. Gereğinden fazla kalori almak da ince belinizi pantolonunuzun üzerinden çıkıntı yapan bir göbeğe dönüştürebilir. Her türlü kalori (alkolden, şekerli içeceklerden, büyük boy porsiyonlardan...) göbeğinizdeki yağ oranını artırabilir.
Buna rağmen alkolün, karın bölgenizdeki yağlarla özel bir ilişkisi varmış gibi görünüyor. Amerika’nın Minnesota Eyaletindeki Mayo Clinic’te obezite araştırmacısı olan endokrin uzmanı Michael Jensen, bu konuyla ilgili olarak şöyle diyor:
Genelde alkol alımı daha büyük bir bel ile ilişkilendirilir. Çünkü alkol aldığınızda karaciğeriniz vücudunuzdaki yağı yakmak yerine alkolü yakıyor.
Biranın sorumlu tutulmasının bir diğer sebebi de alkolden kalori almanın çok kolay olması. Ortalama bir birada 150 kalori bulunuyor. Ve eğer bir oturuşta birkaç tane devirirseniz, ciddi bir kalori yüklemesiyle karşı karşıya kalıyorsunuz.
Ve o biralarla birlikte yediğiniz yemeklerden gelen kalorileri de unutmamak lazım. Alkolün iştahınızı artırmasının yanında, barda veya bir partide bira içerken yanında tüketilen yiyecekler genellikle pizza, kanat, kızartmalar gibi şişmanlatıcı etkiye sahiptirler.
Yağlar Neden Göbekte Toplanır?
Yakabileceğinizden fazla kalori alırsanız, ekstra kalorileriniz vücudunuzda yağ olarak depolanır. Ve bu yağların depolandığı yerler yaşınıza, cinsiyetinize ve hormonlarınıza göre değişiklik gösterir.
Erkekler ve kadınlar erken yaşlarda benzer yağ depolama şekillerine sahiptirler. Fakat ergenlik çağının başlamasıyla, bu durum değişir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla deri altı yağı mevcuttur. Yani o fazla kalorilerden oluşmuş yağlar, belde depolandığı kadar kollarda, uyluklarda ve kalça bölgesinde de toplanır. Fakat erkeklerde deri altı yağının az olması nedeniyle, yağlar genellikle göbekte toplanır.
“Bira göbeğinin” yaşlılarda daha sık görülmesinin sebebi ise, yaşlandıkça kalori ihtiyacınızın azalmasıdır. Genellikle yaşlandıkça daha az aktif olursunuz ve kilo almak kolaylaşır. Hormon seviyeleri düştükçe, yaşlı erkek ve kadınlarda yağı göbekte toplama ihtimali artar. Hormon tedavisi gören menopoz dönemindeki kadınlarda tedavi almayanlara göre daha az göbek yağlanması olur.
Bunun yanında Jensen’ın araştırmaları sigara içenlerin de göbeklerinde normalden fazla yağ birikebileceğini söylüyor.
Bira Göbeğinin Nesi Yanlış?
Göbek yağlarınız size bir yüzme yarışı kazanmanızı engellemekten daha fazla şey yapar. Tip 2 diyabetten yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalığa kadar çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Fazla kilolarınızı göbeğinizde taşımak, uyluklarınızda taşımaktan daha risklidir. Çünkü derinizin altında taşıdığınız, belinizi ve kalçanızı saran deri altı yağlarınız; karnınızda bulunan iç organ yağlarınız kadar tehlikeli değildir.
İç organlarınızdaki yağ miktarı genellikle belinizin genişliği ile ölçülür. Jensen, kadınlar için bel çevresinin 35 inçi (89,9 cm) erkekler için ise 40 inçi (102 cm) aşması durumunda kalp hastalıkları, metabolik sendromlar ve genel ölüm riskinin artması ile sonuçlanabileceğini söylemek ile birlikte, bu rakamların sadece kılavuz bilgiler olduğuna dikkat çekip, ölçünüzü bu rakamların altında tutmanızı tavsiye ediyor.
Göbeğinizi Eritmek...
Göbeğinizi eritmenin kalori almayı kesmek ve daha fazla fiziksel aktivite yapmak dışında, denenmiş ve kanıtlanmış sihirli bir yolu maalesef yok. Jensen’ın dediğine göre hiçbir doymamış yağ ve sözde “göbek yağı” diyetleri, göbeğinizi sağlıklı bir düşük kalori diyetinden daha hızlı inceltemez.
Alkolden aldığınız kaloriler ve göbek yağlarınız arasındaki ilişkiden ötürü, daha az alkol almak başlamak için güzel bir yer. Sizi karaciğer hasarı ve diğer ciddi sağlık sorunları konusunda riske atan alkolü fazla tüketmekten kaçının. Amerikan Tarım Bakanlığının 2010 yılında yayınladığı diyet kılavuzunda, alkolün kadınlarda günde 1, erkeklerde ise günde 2 porsiyonla (adet ile) sınırlandırılması öneriliyor. Biraseverlerin önünde 100 veya daha az kalorili diyet biraları tercih etmek ve günde içtikleri bira sayısını sınırlandırmak gibi seçenekler de var. Bir başka seçenek ise, sadece hafta sonları alkol almak veya düşük kalorili alkollü içeceklere alternatif olarak alkolsüz içecekler tüketmek.
Egzersiz Yapmak Bira Göbeğinizi Giderebilir mi?
Mekik çekmek ve diğer karın egzersizleri karın kaslarınızı güçlendirir ama göbeğinizi tam olarak yok edemez. Göbek yağlarınızı eritmenin tek yolu kilo vermektir.
Yüzme, koşma, bisiklet sürme ve tenis gibi sporlar göbeğinizi eritmek için en iyi yollardan bazılarıdır. Jensen’ın da dediğine göre her türlü egzersiz, yalnızca diyet yapmaktan daha etkilidir.
İşin güzel tarafı, kilo vermeye başladığınızda ilk olarak göbek yağlarınız erime eğilimindedir. Jensen da iç organ yağlarının metabolik olarak diğer yağlardan daha aktif ve daha hızlı kırılabilir bir yapıya sahip olduklarını belirtiyor. Yani ilk giden genellikle onlar olacaktır. Özellikle kaybedecek çok kilonuz varsa.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 78
- 9
- 7
- 6
- 5
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Web | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/12/2024 21:41:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9198
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Web. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.