Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şeker Hastalığı: Tip-2 Diyabet

Şeker Hastalığı: Tip-2 Diyabet NIH
Obezite.
4 dakika
4,884
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Diabetes mellitus
  • Türkçe Adı Diyabet
  • İngilizce Adı Diabetes
  • Latince Adı Diabetes mellitus
  • OMIM 125853

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Diyabet, kan dolaşımında normal aralığın üstünde kan şekeri bulunması ile seyreden kronik bir hastalıktır. Bu hastalığın temel nedeni, pankreas organının yeteri kadar insülin hormonu üretememesinden ya da organların veya hücrelerin insülin direncine sahip olmasından kaynaklanır.[1] Diyabet kendi içerisinde farklılıklara göre tiplere ayrılmaktadır ve diyabetin iki ana tipi ise %10 oran ile tip-1 diyabet ve %90 oran ile tip-2 diyabettir.

Kronik bir hastalık olan tip-2 diyabet, pankreas organında bulunan beta hücrelerinin, şeker (glikoz) metabolizmasında görevli olan insülin hormonunu salgılamaya devam etmesine rağmen hormonun salgılanma miktarının normale oranla azalması ya da vücuttaki hücrelerin insülin direnci kazanmasından ortaya çıkar. Tip-2 diyabet, “insüline bağımlı olmayan diyabet” olarak da isimlendirilir. Genellikle, tip-2 diyabet, yüksek beden kitle indeksine sahip hatta obez insanlarda yavaş yavaş, uzun bir süreçte ortaya çıkar ve bu yüzden obezite ile doğrudan bağlantısı bulunmaktadır.

Belirti ve Semptomlar

Diyabetin genel belirti ve semptomları, başlangıç düzeyindeki tip-2 diyabet için de geçerlidir. Bu yüzden, başlarda, mevcut belirtilere bakılarak diyabeti tiplerine göre ayırmak zordur. Genel belirtileri ve semptomları arasında:

Tüm Reklamları Kapat

  • Susuzluk hissinin artması
  • İdrara daha sık çıkma
  • Açlık hissinin artması ve sürekli hale gelmesi
  • Bulanık görme
  • Ağız kuruluğu
  • Kaşıntı
  • Cinsel organın etrafında kaşıntı
  • İstenmeyen kilo kaybı
  • Enerji eksikliği ve yorgunluk hissi
  • Yaraların yavaş iyileşmesi

Bunlara ek olarak, tip-2 diyabetin ilerledikçe belirtiler ve semptomlar şiddetini arttırır ya da değişiklik göstermeye başlar. Fakat, bu noktadan sonra hastalık daha tehlikeli bir seviyeye ulaşmış demektir, çünkü bazı belirtiler hayatı tehdit edebilir. [11]

  • Maya enfeksiyonları
  • Akantöz zencileri olarak bilinen ciltte koyu lekeler oluşması
  • Ayak ağrısı
  • Yaraların ve kesiklerin iyileşmemesi
  • Ekstremitelerinizde uyuşma hissi
  • Nöropatik hastalıkların oluşması

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Tip-2 diyabet hastalığını etkileyen çeşitli faktörler bulunsa da tam olarak hastalığın oluşma nedeni bilinmemektedir. Fakat, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin hastalık ile ilişkisi araştırılmaktadır. Bulgulara göre, spesifik bir faktör yerine birçok etkenin kombinasyonu, tip-2 diyabete neden olduğu düşünülmektedir. Bunlar arasında insülin direnci, reseptör düzeyinde değişim bulunmaktadır.

Risk Faktörleri

Diğer diyabet türlerinden farklı olarak tip-2 diyabet, özellikle yaşam tarzı ile ilişkilendirilmektedir. Buna rağmen hastalığı tetikleyen bazı faktörler risk durumunu arttırdığı gözlemlenmiştir. İlk olarak, yaşam tarzı ile doğrudan ilişkili olduğu için beslenmenin ve egzersizin risk faktörünü etkilenmesinde önemli rol oynar. İkinci olarak, tip-2 diyabet herhangi bir yaş aralığında ortaya çıkabiliyor olsa bile yaşın ilerlemesi ile özellikle 45 yaşından sonra risk faktörlerinin arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, genetik açıdan incelendiği zaman hastalığa neden olabilecek genler hesaplanamamış olmasına rağmen çekirdek ailede tip-2 diyabetinin bulunması durumunda risk faktörünün arttığı bilinmektedir. Son olarak, polikistik over sendromu (PCOS) olarak isimlendirilen sendroma sahip olan kadınlar yüksek risk grubunda kabul edilmektedir. [11]

Diyabet Risk Faktörleri
Diyabet Risk Faktörleri
Pinterest

Teşhis Yöntemleri

Genel olarak diyabet teşhisinde kullanılan birçok kan testi geçerlidir. Günümüzde, teşhis testlerinden en yaygınları; hemoglobin A1C testi, açlık plazma glikoz testi ve oral glikoz tolerans (OGTT) testidir. Bu üç testin amacı da aynıdır ve kanda bulunan glikoz miktarını ölçmek için uygulanır. Test sonuçlarından elde edilen bulgular ile hekim tarafından nasıl bir yol izleneceği çizilir. OGTT genellikle tanı değil tarama testi amacıyla kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Tip-2 diyabet için bariatrik (zayıflama) cerrahisi önemli bir değere sahiptir. Bariatrik cerrahinin temel amacı sindirim sisteminde değişiklikler yaparak ağırlığın azaltılmasını sağlamaktır. Ayrıca, operasyondan sonra düzenli takip ve kontroller çok önemlidir. Öte yandan bu tip ameliyatlar, diyabet ve kalp hastalıklarındaki iyileşmeler ve kanser riskinin azalması sayesinden yaşam ömrünü uzatabilir. Fakat, olumlu bir sonuç alınabilmesi için ameliyattan sonraki süreç de bir o kadar önemlidir. Bu neden ile hastanın yaşam koşullarını değiştirip daha sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi gerekir. Bariatrik cerrahisine ait olan ve %80’nini oluşturan; mide bandı (LAGB) ve laparoskopik Roux-en-Y gastrik baypass (LRGBY) en yaygın iki prosedür arasındadır. [3]

Diyabetin kronik komplikasyonlarının şeması.
Diyabetin kronik komplikasyonlarının şeması.
Evrim Ağacı

Tip-2 diyabet için birçok cerrahi işlem mümkündür, fakat bu cerrahi prosedürler kalıcı bir tedavi değildir. Bu türde tedavi yöntemleri için NICE (National Institute for Health and Care Excellence) Obezite Kılavuzunda bazı katı kurallar mevcuttur ve gerekli görüldüğü zaman cerrahi işlemler uygulanır. 2016 yılında, bir grup önde gelen uluslararası diyabet organizasyonu tarafından yeni uluslararası klinik kılavuzlar yayımlandı ve profesyoneller tarafından onaylandı. Yeni kılavuzda, "Başlangıçta kilo kaybına neden olmak için tasarlanan obezite cerrahisinin, tip-2 diyabet hastaları için belirli kategorilerdeki mevcut tedavi seçenekleri arasında yer alması gerektiği" belirtiliyor. Bariatrik cerrahi işlemi içerisinde mide boyutunu küçültmek, midenin bir kısmını çıkarmak ya da mideyi doğrudan atlayarak geçmek için sindirim sisteminin cerrahi işlemler ile yeniden yönlendirilmesi bulunmaktadır. Bu işlemler sayesinde iştah ve besin tüketimi kısıtlamak amaçlanır ayrıca vücudun insülin kullanma şeklinde de olumlu rol oynar. [6]

Önlem Yöntemleri

Yaş, genetik ve etnik köken gibi değiştirilemeyen risk faktörleri dışında yaşam tarzı yani beslenme ve hareketlilik ile kilo kontrolü sağlanması önlem yöntemleri arasındadır. Önlemler sayesinde tip-2 diyabet hastalığı geciktirilebilir hatta önlenebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 31
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Umut Verici! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • İnanılmaz 4
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 09:37:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9167

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. E. Koçak, et al. Şeker Hastalığı: Tip-2 Diyabet. (21 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9167
Koçak, A. E., Türkoğlu, P. (2020, August 21). Şeker Hastalığı: Tip-2 Diyabet. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9167
A. E. Koçak, et al. “Şeker Hastalığı: Tip-2 Diyabet.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 21 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9167.
Koçak, Aslı Ece. Türkoğlu, Pedram. “Şeker Hastalığı: Tip-2 Diyabet.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, August 21, 2020. https://evrimagaci.org/s/9167.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close