Hamilelik Döneminde Maruz Kalınan Hava Kirliliği, Bebeklerin Obezite Riskini Artırıyor Olabilir!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; hava kirliliği sebebiyle her sene yaklaşık olarak yedi milyon insan ölüyor.[1] Ölümlerin çoğuna, hava kirliliğinin doğrudan veya dolaylı olarak sebep olduğu solunum yolu ve kalp hastalıklarının yol açtığı bilinmektedir.
İnsan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden bir diğer unsur ise obezitedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine bakacak olursak; obezite nedeniyle her yıl yaklaşık olarak dört milyon insan hayatını kaybetmektedir.[2]
Peki, Homo sapiens türünün hayatını ciddi ölçüde tehdit eden bu iki unsurun arasında herhangi bir neden-sonuç ilişkisi olabilir mi? Eğer hava kirliliği ve obezite arasında bir ilişki varsa bu ilişki kendini ilk olarak ne zaman gösterir?
Obezite ve Hava Kirliliği İlişkisi
Colorado Boulder Üniversitesi tarafından yapılan araştırma; hamilelik sırasında yoğun hava kirliliğine maruz kalan kadınların, doğumdan sonraki ilk aylarda alışılmadık bir hızda büyüyen bebeklere sahip olduğunu ve bebeklerin aşırı yağ alarak yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde obezite ve/veya ilgili hastalıklara yakalanma ihtimalini artırdığını gösteriyor.[3]
Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Hispanik anne-çocuk ikililerini inceleyen bu çalışma; kötü hava kalitesinin toplumdaki obezite pandemisine kısmen de olsa katkıda bulunduğunu gösteriyor. Özellikle toksik kirleticilere daha fazla maruz kalınan bölgelerde yaşayan insanlarda bunu daha net bir biçimde gözlemliyoruz. Araştırmada görev alan Doç. Dr. Tanya Alderete şöyle diyor:
Toplumumuzdaki belli kesimler arasındaki yüksek obezite oranları, sadece egzersiz, kalori alma-verme gibi kişisel tercihlerin yan ürünü değil. Durum, bundan daha karmaşık. Bu çalışma ve diğerleri, bunun kişinin ne kadar çevresel yük taşıdığıyla da ilgili olabileceğini öne sürüyor.
Daha önceki araştırmalarda, sigara içen veya kronik olarak hava kirliliğine maruz kalan hamile kadınların doğum kilosu daha az olan bebeklere sahip olacağı ortaya konmuştu.[4] Bundan dolayı, hayatın ilk yıllarında bu bebeklerin alışılmışın dışında bir hızla kilo alarak yetişmeye çalıştığı görülür. Bebeklik yıllarında hızlandırılmış olarak alınan bu kiloların, çocukluk ve ergenlik yıllarında ortaya çıkan diyabet, kalp hastalıkları ve kilo problemleriyle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmada rol alan bilim insanlarından doktora öğrencisi William Patterson, bu konu hakkında şöyle bir yorum yapıyor:
Hamilelik sırasındaki veya doğumdan kısa bir süre sonraki bu dönem, kritik bir gelişim penceresidir. Olumsuz maruziyet, bebeği ilerleyen dönemlerde bir dizi sorunla karşı karşıya bırakabilir.
Şimdi, belirli kirleticilerin bebeğin büyüme gidişatını nasıl etkilediğini inceleyelim.
Hava Kirliliği, Obeziteyi Nasıl Etkiliyor?
Araştırmacılar, 123 anne-bebek çiftini inceledi. Hamilelik öncesi yaklaşık üçte biri normal kiloda, üçte biri fazla kilolu ve geri kalan üçte biri ise obezdi. Araştırmada, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın Hava Kalite Sistemi'nden saatlik olarak hava kalitesini kaydeden veriler kullanıldı. Bu veriler; yerel izleme istasyonlarından, annelerin doğum öncesi dört çeşit kirleticiye maruziyet miktarını saptamak için elde edildi.
Bu dört kirleticiyi kısaca tanıyalım:
- PM2.5 ve PM10 (fabrikalardan, arabalardan ve inşaat alanlarından salınan solunabilir partiküller)
- Nitrojen dioksit (arabalardan ve elektrik santrallerinden salınan kokusuz bir gaz)
- Ozon (dumanda yer alan ana madde)
Annelerin maruziyet oranının incelenmesinin ardından bebeklerin kilosu, uzunluğu, nerede ve ne kadar yağ taşıdığı takip edildi. Doğum öncesi daha fazla hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin, ilk altı ayda vücutlarında meydana gelen ağırlık ve yağ oranı değişimi daha fazlaydı.
Bazı durumlarda kirletici maddeler erkekleri ve dişileri farklı şekilde etkiledi. Örneğin rahimdeyken nitrojen dioksit ve ozon kombinasyonuna maruz kalma dişilerde bel çevresindeki daha hızlı büyüme ile ilişkilendirilirken, erkeklerde boyda daha yavaş uzama ve karın bölgesinde daha fazla yağ birikmesi ile ilişkilendirildi. Bu karın yağlanması, yetişkinlerde kalp rahatsızlıkları ve diyabetle alakalıdır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Peki havadaki bu kirletici maddeler, annenin doğmamış çocuğunun büyüme şeklini nasıl etkiler? Araştırmada görev alan bilim insanları bu kirleticilerin; annenin akciğerlerini iltihap edebileceğini, organların sistemik iltihabına yol açabileceğini ve metabolik süreçlere etkide bulunarak (örneğin, insülin duyarlılığı) fetüsün gelişimini etkileyebileceğini öne sürüyor. Ayrıca kirleticilerin bebeklerdeki gen ifadelerini etkileyerek nesilleri aşan yaşam boyu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
Öneriler
Çalışmayı yürüten bilim insanları; deneyin göreli olarak az kişiden oluştuğunu ve belirli bir ırksal azınlığın ele alındığının unutulmamasını istiyor. Son olarak araştırmacılar hamile kadınlara hava kirliliğine maruziyeti en aza indirmek için şu önerilerde bulunuyor:
- Havadaki ozon oranının yoğun olduğu günlerde camları kapayın.
- Hava kirliliğinin yüksek olduğu zamanlarda açık havada egzersiz yapmayın.
- Yoğun trafiğin olduğu yolların etrafındaki faaliyetlerden uzak durun.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ World Health Organization. Air Pollution. Alındığı Tarih: 6 Eylül 2021. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
- ^ World Health Organization. Obesity. Alındığı Tarih: 6 Eylül 2021. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
- ^ W. B. Patterson, et al. (2021). Prenatal Exposure To Ambient Air Pollutants And Early Infant Growth And Adiposity In The Southern California Mother’s Milk Study. Environmental Health, sf: 1-12. doi: 10.1186/s12940-021-00753-8. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. P. Samper, et al. (2012). Maternal Active Smoking And Newborn Body Composition. Early Human Development, sf: 141-145. doi: 10.1016/j.earlhumdev.2011.07.015. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:55:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10956
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.