Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hamilelik Döneminde Maruz Kalınan Hava Kirliliği, Bebeklerin Obezite Riskini Artırıyor Olabilir!

Hamilelik Döneminde Maruz Kalınan Hava Kirliliği, Bebeklerin Obezite Riskini Artırıyor Olabilir! Eurekalert
Hamile bir kadın
4 dakika
671
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; hava kirliliği sebebiyle her sene yaklaşık olarak yedi milyon insan ölüyor.[1] Ölümlerin çoğuna, hava kirliliğinin doğrudan veya dolaylı olarak sebep olduğu solunum yolu ve kalp hastalıklarının yol açtığı bilinmektedir.

İnsan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden bir diğer unsur ise obezitedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine bakacak olursak; obezite nedeniyle her yıl yaklaşık olarak dört milyon insan hayatını kaybetmektedir.[2]

Bir obezite hastası
Bir obezite hastası
EASO Obesity

Peki, Homo sapiens türünün hayatını ciddi ölçüde tehdit eden bu iki unsurun arasında herhangi bir neden-sonuç ilişkisi olabilir mi? Eğer hava kirliliği ve obezite arasında bir ilişki varsa bu ilişki kendini ilk olarak ne zaman gösterir?

Tüm Reklamları Kapat

Obezite ve Hava Kirliliği İlişkisi

Colorado Boulder Üniversitesi tarafından yapılan araştırma; hamilelik sırasında yoğun hava kirliliğine maruz kalan kadınların, doğumdan sonraki ilk aylarda alışılmadık bir hızda büyüyen bebeklere sahip olduğunu ve bebeklerin aşırı yağ alarak yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde obezite ve/veya ilgili hastalıklara yakalanma ihtimalini artırdığını gösteriyor.[3]

Dünya'nın en şişman çocuğu 12 yaşındaki Arya Permana
Dünya'nın en şişman çocuğu 12 yaşındaki Arya Permana
Mirror

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Hispanik anne-çocuk ikililerini inceleyen bu çalışma; kötü hava kalitesinin toplumdaki obezite pandemisine kısmen de olsa katkıda bulunduğunu gösteriyor. Özellikle toksik kirleticilere daha fazla maruz kalınan bölgelerde yaşayan insanlarda bunu daha net bir biçimde gözlemliyoruz. Araştırmada görev alan Doç. Dr. Tanya Alderete şöyle diyor:

Toplumumuzdaki belli kesimler arasındaki yüksek obezite oranları, sadece egzersiz, kalori alma-verme gibi kişisel tercihlerin yan ürünü değil. Durum, bundan daha karmaşık. Bu çalışma ve diğerleri, bunun kişinin ne kadar çevresel yük taşıdığıyla da ilgili olabileceğini öne sürüyor.

Daha önceki araştırmalarda, sigara içen veya kronik olarak hava kirliliğine maruz kalan hamile kadınların doğum kilosu daha az olan bebeklere sahip olacağı ortaya konmuştu.[4] Bundan dolayı, hayatın ilk yıllarında bu bebeklerin alışılmışın dışında bir hızla kilo alarak yetişmeye çalıştığı görülür. Bebeklik yıllarında hızlandırılmış olarak alınan bu kiloların, çocukluk ve ergenlik yıllarında ortaya çıkan diyabet, kalp hastalıkları ve kilo problemleriyle ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmada rol alan bilim insanlarından doktora öğrencisi William Patterson, bu konu hakkında şöyle bir yorum yapıyor:

Hamilelik sırasındaki veya doğumdan kısa bir süre sonraki bu dönem, kritik bir gelişim penceresidir. Olumsuz maruziyet, bebeği ilerleyen dönemlerde bir dizi sorunla karşı karşıya bırakabilir.

Şimdi, belirli kirleticilerin bebeğin büyüme gidişatını nasıl etkilediğini inceleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

Hava Kirliliği, Obeziteyi Nasıl Etkiliyor?

Araştırmacılar, 123 anne-bebek çiftini inceledi. Hamilelik öncesi yaklaşık üçte biri normal kiloda, üçte biri fazla kilolu ve geri kalan üçte biri ise obezdi. Araştırmada, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın Hava Kalite Sistemi'nden saatlik olarak hava kalitesini kaydeden veriler kullanıldı. Bu veriler; yerel izleme istasyonlarından, annelerin doğum öncesi dört çeşit kirleticiye maruziyet miktarını saptamak için elde edildi.

Endüstriyel amaçlı kullanılan fabrikalardan salınan kimyasal partiküller hava kirliliğinin başlıca sebeplerindendir.
Endüstriyel amaçlı kullanılan fabrikalardan salınan kimyasal partiküller hava kirliliğinin başlıca sebeplerindendir.
Wallpaper Access

Bu dört kirleticiyi kısaca tanıyalım:

  • PM2.5 ve PM10 (fabrikalardan, arabalardan ve inşaat alanlarından salınan solunabilir partiküller)
  • Nitrojen dioksit (arabalardan ve elektrik santrallerinden salınan kokusuz bir gaz)
  • Ozon (dumanda yer alan ana madde)

Annelerin maruziyet oranının incelenmesinin ardından bebeklerin kilosu, uzunluğu, nerede ve ne kadar yağ taşıdığı takip edildi. Doğum öncesi daha fazla hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin, ilk altı ayda vücutlarında meydana gelen ağırlık ve yağ oranı değişimi daha fazlaydı.

Bazı durumlarda kirletici maddeler erkekleri ve dişileri farklı şekilde etkiledi. Örneğin rahimdeyken nitrojen dioksit ve ozon kombinasyonuna maruz kalma dişilerde bel çevresindeki daha hızlı büyüme ile ilişkilendirilirken, erkeklerde boyda daha yavaş uzama ve karın bölgesinde daha fazla yağ birikmesi ile ilişkilendirildi. Bu karın yağlanması, yetişkinlerde kalp rahatsızlıkları ve diyabetle alakalıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Peki havadaki bu kirletici maddeler, annenin doğmamış çocuğunun büyüme şeklini nasıl etkiler? Araştırmada görev alan bilim insanları bu kirleticilerin; annenin akciğerlerini iltihap edebileceğini, organların sistemik iltihabına yol açabileceğini ve metabolik süreçlere etkide bulunarak (örneğin, insülin duyarlılığı) fetüsün gelişimini etkileyebileceğini öne sürüyor. Ayrıca kirleticilerin bebeklerdeki gen ifadelerini etkileyerek nesilleri aşan yaşam boyu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

Öneriler

Çalışmayı yürüten bilim insanları; deneyin göreli olarak az kişiden oluştuğunu ve belirli bir ırksal azınlığın ele alındığının unutulmamasını istiyor. Son olarak araştırmacılar hamile kadınlara hava kirliliğine maruziyeti en aza indirmek için şu önerilerde bulunuyor:

  • Havadaki ozon oranının yoğun olduğu günlerde camları kapayın.
  • Hava kirliliğinin yüksek olduğu zamanlarda açık havada egzersiz yapmayın.
  • Yoğun trafiğin olduğu yolların etrafındaki faaliyetlerden uzak durun.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 22:41:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10956

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Y. Dirice, et al. Hamilelik Döneminde Maruz Kalınan Hava Kirliliği, Bebeklerin Obezite Riskini Artırıyor Olabilir!. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10956
Dirice, S. Y., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 10). Hamilelik Döneminde Maruz Kalınan Hava Kirliliği, Bebeklerin Obezite Riskini Artırıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10956
S. Y. Dirice, et al. “Hamilelik Döneminde Maruz Kalınan Hava Kirliliği, Bebeklerin Obezite Riskini Artırıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10956.
Dirice, Serkan Yasin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hamilelik Döneminde Maruz Kalınan Hava Kirliliği, Bebeklerin Obezite Riskini Artırıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/10956.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close