Bilgisayar Oyunları, İnsanlık Tarihi Boyunca Evrimleşmiş Öykü Anlatma Yollarından Yeni Biri mi?
Video Oyunları, "Sekizinci Sanat" Olabilir mi?
İnsanlık, zamanın başlangıcından beri anlamak ve anlatmak itkisiyle yaşıyor. İnsanlar, ölçünlenmiş dili bulmadan önce seslerle, daha sonra sözcüklerle; yazıyı bulmadan önce resimlerle, daha sonra sembollerle başına gelenleri anlatmaya çalışıyordu.
Yazı bulunmadan önce öykülerini nesilden nesle aktarmak için ezberlemek gerektiğinden uyaklı kalıplarla şiir olarak anlatmaya başlayan insanlar, efsanenin ve destanların oluşumunu sağladı. Ancak sözlü kültürde, anlatının bazı öğeleri nesilden nesile farklılaşıyor ve olağanüstü nitelikler kazanıyordu. Dolayısıyla türümüzün birikiminin asıl büyümesi, yazının bulunmasıyla oldu.
Yazı bulunmadan önce anımsamak zorunda olduğumuz çok fazla bilgi ve anlatı olduğu için, belleğimiz yük altında kalıyor ve yaratıcı düşünceler üretemiyordu. Önceki hikayeleri tekrarlıyor ve söz gelimi (yine, yazı bulunmadığı için), uzun matematiksel işlemleri yapmakta bile zorlanıyordu.
Daha sonra yazı bulundu ve belleğimizin üzerindeki yük kalktı. Böylece insanlar anımsamaya ayırdıkları enerjiyi ve bellek başarımını yaratıcı düşünmeye ayırdılar. Hatta ilgisini çekenler için, burada ilginç bir ayrıntı var: Walter J. Ong'un Sözlü ve Yazılı Kültür kitabında anlatıldığı üzere Platon'un Devlet'ine şairleri almamasının nedeni, sanıldığı gibi sanata ya da aykırı düşüncelere karşı olması değil, o tarihlerde yazı henüz içselleştirilemediği için bu şairlerin önceki metinleri tekrarlayıp durduğu, yaratıcı yapıtlar ortaya koymaktan uzak bir görünüm sergilemesidir.[4]
İnsanlar, tarihin başından beri aşk, ihanet, sevgi, nefret gibi duyguları anlattılar; yani aslında aynı şeyleri anlatsalar da, bunun için farklı anlatım formları oluşturup durdular. Sözlü kültürde; şiirler, tiyatro oyunları, söylevler vardı. Daha sonra, yazıyla birlikte, bu anlatılanlar aynı biçimle kağıtlara ya da kağıtlara benzer materyallere geçirildi. Ardından, çağdaş anlamda masal, öykü ve roman gibi türler ortaya çıktı.
Bu metin türleri, özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yeni denemelere sahne oldu ve bambaşka kalıplara büründü. İnsanlık, anlatısını daha iyi ve etkileyici anlatmak için, tarih boyunca yeni yollar aramaya devam ettti.
Yine özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra başka bir anlatma biçimi olan sinemanın yükselişine tanıklık ettik. Teknolojinin ilerlemesiyle insanlar, anlatıları artık görme ve işitme duyularının aynı anda devindiği, kalıcı bir biçimde deneyimliyordu. Burada sorun, klasik olabilecek yapıtların zamanla eskimesi ve teknolojinin getirdiği yeni olanaklarla daha kusursuz filmler üretilebilse de klasik yapıtların, kitaplar kadar uzun yıllar popülerliğini koruyamamasıydı. Ancak 90'ların sonunda sinema sektörü de asgari bir teknoloji seviyesine ulaştı ve özellikle restore yöntemlerinin de gelişmesiyle klasik filmler de aynı romanlar gibi uzun yıllar popülaritesini koruyacak bir biçime dönüştü. Tüm bunların sonucunda sinema, yedinci sanat olarak kabul edilmeye başladı.
Peki, gelelim video oyunlarına... Oyunlar bu anlatma geleneğinin neresinde konumlanıyor? Basit bir eğlence aracından mı ibaretler, yoksa yepyeni bir anlatma geleneğinin ilk ve benzersiz örnekleri mi sunuyorlar?
Video Oyunları ve Tarihsel Anlatı Geleneği
Video oyunları, sinema filmlerine benzer nitelikler taşır. Onda da işitme ve görme duyuları aktiftir. Biliyorsunuz, bir anlatıyla karşılaştığınızda ne kadar çok duyunuz deviniyorsa, anlatının atmosferinin o kadar içine girersiniz. Ancak sinemaya ek olarak video oyunlarında karakterle özdeşim kurmak çok daha kolaydır. Çünkü karakter, oyuncunun bizzat kendisi tarafından yönetilir. Seçimleriniz oyunun ilerleyişine etki eder ve böylece bugüne kadar bir anlatıyı deneyimlemek için bulunmuş en etkileşimli yol ortaya çıkar.
Oyun dünyasının önemli gazetecilerinden Jason Schrier'in dilimize de Kan, Ter ve Pikseller adıyla çevrilen kitabında sözünü ettiği üzere, Obsidian'ın CEO'su Feargus Urquhart da oyunları filmlere benzetiyor; ancak oyun yapmanın sinema filmi çekmekten ayrışan yanının oyun yapmaya karar verdiğinizde her oyun için yeni bir kamera geliştirilmesi olduğunu söylüyor.[2]
Oyunlar, aynı zamanda bugüne kadar keşfedilen en iyi öğrenme yollarından da biri. Hayvanlara baktığınız zaman, yavruların avlanmayı ve hayatta kalmayı birbirleriyle oynadıkları oyunlarla öğrendiklerini görürsünüz. Dolayısıyla iyi yapılandırılmış bir anlatıya sahip oyunun insana önemli deneyimler yaşattığını söylemek yanlış olmaz. Bu konuya ilgi duyanlar, oyunlaştırma kuramlarına da bakabilirler.[3]
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Elbette bu noktada ciddi endişeler de var: Bilgisayar oyunlarının bağımlılık yaratıp yaratmadığı, insanları şiddete yönlendirip yönlendirmediği konusunda olumlu ya da olumsuz bir çok çalışma var. Bu noktada, artık oyunları genel bir kavram olarak ele almamak gerektiği de savunulabilir: Nitelikli ve klasik olacak kadar iyi oyunlar da var, yalnızca abartılmış şiddet öğeleri içeren veya çevrimiçi çarpışma vaadeden, gündelik oyunlar da var. Aynı romanlarda ya da filmlerde olduğu gibi: Gel geç yapıtlar da var, unutulmayacak yapıtlar da. Her konuda olduğu gibi, oyunlar konusunda da sapla samanı birbirinden ayırmak gerektiği söylenebilir.
Bilgisayar Oyunu, "Sekizinci Sanat" Olabilir mi?
Peki, üretim yapmanın ciddi bir prodüksiyon ve kaynak istediği, yeryüzünde sayılı birkaç firmanın üst kalite sayılı oyun çıkarabildiği 2022 yılında bile video oyunlarının sekizinci sanat olarak görülmesine ne kadar var?
Burada da sorun, sinemanın "sanat" olarak kabul edilene kadar geçtiği yolla aynı: Bir kere, yeni bir teknolojinin insanlık tarafından içselleştirilmesi zaman alıyor. Bu yazıyı okuyanlar her ne kadar (muhtemelen) bu durumu çoktan içselleştirmiş kişiler olacak olsa da, yeni bir sanat formunun toplum tarafından kabulü yıllar alabiliyor.
Ayrıca, tıpkı sinema sektöründeki gibi, bir eskime sorunu var. Yani teknoloji geliştikçe, eski nesil oyunları oynamak oyuncu için sıkıcı bir deneyime dönüşebiliyor. Diyelim ki "klasik" olmaya aday bir oyun oynadınız. Bunu yıllar sonra oynadığınızda aynı derin tadı almakta zorlanıyorsunuz; çünkü yeni oyunlar ve teknolojinin anlatım olanakları genişlemiş durumda.
Oyun firmaları bu sorunu şimdilik "remastered" ("elden geçirilmiş") adını verdikleri yenilenmiş sürümlerle çözüyorlar. Ancak yine, sinema sektöründeki ile aynı biçimde, teknolojinin sınırlarında dolaşan bu firmalar, bir süre sonra gerekli asgari teknoloji seviyesinin sınırlarına dayanarak aynı 90 yılından sonra üretilen sinema filmlerinin bugün bile popüler olması gibi oyunların da uzun yıllar oynanmasını sağlayacak eskimez yöntemleri bulacaklar. O zaman bilgisayar oyunları, belki de kaçınılmaz olarak "sekizinci sanat" olarak anılmaya başlanacak.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 19
- 9
- 6
- 5
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- S. M. Coyne, et al. (2021). Growing Up With Grand Theft Auto: A 10-Year Study Of Longitudinal Growth Of Violent Video Game Play In Adolescents. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. doi: 10.1089/cyber.2020.0049. | Arşiv Bağlantısı
- Oyun Yorumlar. Jason Schreier'den Kan Ter Ve Pikseller Kitabı: Oyunların Ardındaki İnanılmaz Öyküler. Alındığı Tarih: 10 Nisan 2022. Alındığı Yer: oyunyorumlar.com | Arşiv Bağlantısı
- S. Sezgin, et al. (2018). Oyunlaştırma, Eğitim Ve Kuramsal Yaklaşımlar: Öğrenme Süreçlerinde Motivasyon, Adanmışlık Ve Sürdürebilirlik. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sf: 169-189. doi: 10.21764/maeuefd.339909. | Arşiv Bağlantısı
- W. J. Ong. (2007). Sözlü Ve Yazılı Kültür - Sözün Teknolojileşmesi. ISBN: 9789753420747. Yayınevi: Metis Yayınları.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:53:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11648
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.