Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ergen Bireylerde Teknoloji, İnternet ve Oyun Bağımlılığı: Sınırı Ne Zaman Aşacaksınız?

5 dakika
5,878
Ergen Bireylerde Teknoloji, İnternet ve Oyun Bağımlılığı: Sınırı Ne Zaman Aşacaksınız?
Tüm Reklamları Kapat

Bağımlılık, kişinin kullandığı nesne ya da yaptığı bir eylemde kontrolünü kaybetmesidir. Kişi o nesne olmadan ya da o eylemi gerçekleştirmeden hayatını sürdüremez hale gelir. Bağımlı olunan nesne kişinin hayatında önemli bir yere sahip olur ve kişi tüm enerjisi bu nesne için harcar hale gelir. Bir bağımlılığın başladığını ya da başlamak üzere olduğunu anlamak için, şu kıstasları kullanabilirsiniz:

  • kullanılan madde (veya genel tüketim) miktarının artması ve yapılan davranışın giderek artması,
  • madde miktarı yada davranış sıklığı azalınca kişide huzursuzlanma halinin olması,
  • zamanın büyük çoğunluğunu madde veya davranışla geçirmesi,
  • maddenin veya davranışın kişinin iş, okul, aile, kişisel temizlik gibi kişisel ve toplumsal sorumluluklarını yapmasını engellemesi,
  • kişinin bir madde veya davranışla ilgili kontrolünün kaybetmesi.

Bu noktada anlaşılması gereken şudur: Kişi, bağımlılık düzeyine bir anda gelmez; adım adım ilerler. Dolayısıyla bu yazımızda ele alacağımız teknoloji bağımlılığı da günaşırı gelişmez; uzun bir zamana yayılmış halde gelişen bir psikolojik rahatsızlıktır. Özellikle de ergenlik döneminde gelişen bu bağımlılığı anlayabilmek için, öncelikle ergenlik ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Teknoloji Bağımlılığı  

Teknoloji bağımlılığı, dört adımdan meydana gelmektedir.  

Tüm Reklamları Kapat

Adım 1: Deneysel Kullanım

İlk adım deneysel kullanımdır. Bu adımda kişi herhangi bir siteyi, oyunu vb. merak eder ve o siteye girer, oyunu oynar, o uygulamayı kullanır. Kişi uygulamaya ya da oyuna merakını gidermek için girmiştir.   

Adım 2: Sosyal Kullanım

İkinci adım sosyal kullanımdır. Kişinin çevresinde belli bir oyunu oynayan, belli bir uygulamayı devamlı kullanan bir arkadaş grubu varsa o gruba girmek için ya da o grupta kalmak için kendisi de o siteye girer, o oyunu oynar, o uygulamayı kullanır. Çünkü bunları yapmazsa içinde bulunduğu grubun dışında kalacaktır. Grubun dışında kalmamak, gruba uyum sağlayabilmek için kişi o siteyi, oyunu, uygulamayı sevse de sevmese kullanacaktır. Bugün sosyal kullanım genellikle bağımlılığı başlatan ya da sürdüren sebep olarak görülmektedir.   

Adım 3: Operasyonel Kullanım

Diğer adım operasyonel kullanımdır; yani bir amaca dönük kullanımdır. Bu amaçların birincisi zevk almak, diğer problemlerden kaçmaktır. Boş zamanlarında yapacak çok fazla etkinlik bulamayan, aktif bir sosyal çevreye sahip olmayan kişiler can sıkıntısından kurtulmak için genellikle teknoloji kullanımını tercih ederler. Öte yandan kişi okulundan ya da kendinden kaynaklanan problemleri çözemediği, çözmeye gücü yetmediği için problemlerini bir süre için bile olsa unutmak amacıyla teknoloji kullanımına yönelir. Böylece problemlerinin olduğu dünyadan sıyrılır, herhangi bir probleminin olmadığı yeni bir dünyada var olur. Kısa vadede çözüm gibi gözükür ama uzun vadede çözülmeyen problemler devam eder.  

Adım 4: Bağımlı Kullanım

Son adım ise bağımlı kullanımıdır. Bu adıma gelindiğinde kişinin artık kullanmak için herhangi bir sebebe ihtiyacı yoktur. Merak etsin etmesin, sosyal çevresi bağımlı olsun olmasın, hayatında problemler olsun olmasın, kişi artık bağımlısı olduğu teknoloji aracını kullanacaktır. Sosyal çevresinde kullanıcı yoksa kullanıcılardan oluşan bir sosyal çevre edinecek, bütün vaktini kullanımla dolduracağı için canı sıkılmayacak, o teknolojik aracı kullanmak problemlerinin sebebi olacaktır.   

Tüm Reklamları Kapat

Ölçüsüz Teknoloji, Ergenlere Nasıl Zarar Verir?

Teknolojinin ölçüsüz kullanımı ergen bireylerde zararlara neden olabilir. Zamanının büyük çoğunluğunu teknolojik aletler ile geçiren ergen bireyler giderek yalnızlaşmakta ve yüz yüze ilişki kurmakta güçlük yaşamaktadırlar. Kişinin uzun süre hareketsiz şekilde kalması omurgasına zarar verebilmektedir. Görme problemlerine, dil becerilerinde gerilemeye neden olmaktadır. Kişinin empati duygusunun körelmesine, kötülüğün sıradanlaşmasına, problem çözmek için şiddetin kullanılmasına, dikkat eksikliğine neden olabilmektedir.  

İnternet Bağımlılığı:  

İnternet bağımlılığı sürecinde bağımlı kişinin deneyimleri şu şekildedir:   

  1. Kişi, bağımlı olduğu nesneye karşı tolerans geliştirmektedir. Yani her geçen gün kişinin internette geçirdiği zaman miktarı artmaktadır. Kişi öyle bir noktaya gelmektedir ki uyku, yemek, tuvalet gibi mecbur kaldığı işler dışında bütün vaktini bağımlısı olduğu teknolojik araç başında geçirir.   
  2. Kişi bağımlısı olduğu nesneyi kullanmadığı zamanlar yoksunluk sendromu yaşamaktadır: Psikolojik olarak gerginlik, güçsüzlük hissetmektedir. Fiziksel olarak baş ağrısı, terleme, uykusuzluk vb. hissedilebilir.   
  3. Kişinin bağımlılığını azaltmak istediğinde attığı adımlar başarısızlıkla sonuçlanır.   
  4. Teknolojik aracı kullanmak kişinin hayatında merkezi hale gelir ve kişi çok vakit harcamaktadır. Kişi teknolojiyi kullanmaktan alıkoyan her şeyden vazgeçebilmektedir.   
  5. Bağımlı kişi eskiden keyif alarak yaptığı şeyleri yapması artık kişiye eskisi kadar zevk vermemektedir. Kişi Sporu bırakabilir, arkadaşlarıyla görüşmeyi bırakabilir.   
  6. Bağımlılık geliştiren kişiye yakınları bağımlılığını yenmesi amacı ile yardım etmek istediklerinde kişi yardımı kabul etmez ve aralarında çatışma yaşanır.   
  7. Kişi yapması gereken işleri yapmaz, sorumluluklarını yerine getiremez bu da işlevsellikte bozulmaya neden olur.   
  8. Bağımlılar nesneyi kullanmadıkları takdirde ne yapacaklarını bilemezler zihinleri kitlenir.   
  9. Kişi bağımlısı olduğu nesneyle ne kadar vakit geçirdiğini çevresindeki kişilerin tepki ile karşılamasından korkup saklar ve yalanlar söylemeye başlar. Bu yalanlar ortaya çıkana kadar kişide kaygı yaşanır.   
  10. Kişilerin bağımlı oldukları nesneyle aşırı zaman geçirdiklerinden ötürü uyku ve yemek düzenleri bozulur.   

Ölçülü Teknoloji, Ergenlere Katkı Sağlar!

Teknolojik araçlar ve internet ölçülü biçimde kullanıldığında ergen bireyler için olumlu yanları da vardır. Örneğin internet ve teknolojik araçlar, eğitimde büyük yararlar sağlamaktadır. Kişiler okullarda projeler için bilgi toplarlar, başka bir okuldaki veya ülkedeki uzmanlara yazılarını gönderip fikirlerini alırlar, değişik okullardaki öğrenciler ile proje yürütebilmektedirler. E-posta, sohbet odaları aracılığıyla kendilerine yeni arkadaşlar edinirler, değişik ülkelerden kişileri tanırlar.

İnternet, kişileri yaratıcılığa da özendirir. Gördüklerinden veya okuduklarından etkilenirler ve kendileri de bir şeyler yapmak istemektedir. İnternet, özellikle bilgisayar oyunlarıyla kişilerin eğlenmesine yardımcı olmaktadır. İnternet, kişilere küresel bir dünyada yaşadıkları gerçeğini vurgular. Başka ülkeler hakkında çok çabuk ve geniş bir şekilde bilgi edinirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

13-19 yaş arasındaki kişiler, ebeveynlerine göre interneti daha yoğun kullanırlar. Yetişkinler interneti genellikle işlerinin bir parçası olarak kullanırken, 13-19 yaş arasındaki kişiler interneti daha çok oyun oynamak, müzik dinlemek ve yeni insanlarla tanışmak için kullanmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
59
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 54
  • Muhteşem! 16
  • İnanılmaz 12
  • Bilim Budur! 10
  • Korkutucu! 9
  • Umut Verici! 8
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Üzücü! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Güldürdü 5
  • Grrr... *@$# 5
  • İğrenç! 3
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:59:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8761

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. Aygüler, et al. Ergen Bireylerde Teknoloji, İnternet ve Oyun Bağımlılığı: Sınırı Ne Zaman Aşacaksınız?. (22 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8761
Aygüler, N., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 22). Ergen Bireylerde Teknoloji, İnternet ve Oyun Bağımlılığı: Sınırı Ne Zaman Aşacaksınız?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8761
N. Aygüler, et al. “Ergen Bireylerde Teknoloji, İnternet ve Oyun Bağımlılığı: Sınırı Ne Zaman Aşacaksınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8761.
Aygüler, Nur. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ergen Bireylerde Teknoloji, İnternet ve Oyun Bağımlılığı: Sınırı Ne Zaman Aşacaksınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 22, 2020. https://evrimagaci.org/s/8761.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close