Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bikeshedding ve Önemsizlik Kanunu: Neden İnsanlar Küçük Meselelere Takılıp Kalırlar?

Bikeshedding ve Önemsizlik Kanunu: Neden İnsanlar Küçük Meselelere Takılıp Kalırlar? Effectiviology
7 dakika
2,291
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Uygulamalı Psikoloji
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 27. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al

Önemsizlik kanunu olarak da bilinen bikeshedding, insanların küçük sorunları ele almak için görece büyük bir zaman, enerji ve diğer kaynakları harcadığı fenomenleri ifade eder.

Örneğin bikeshedding eyleminde bulunan bir şirket, küçük bir bisiklet kulübesinin (İng: "bikeshed") inşasını tartışmaya, ileri teknolojik bir tesisin inşasını tartışmaya kıyasla daha fazla zaman harcayabilir, zira bisiklet kulübesinin inşası bu şirketin daha kolay ele alabildiği ve anlayabildiği bir sorunu temsil etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bikeshedding kavramı, insanların dikkat etmesi gereken önemli sorunları gözardı ederek değerli kaynaklarını önemsiz konulara harcadığı durumların tespitinde rol oynar ve bu çerçevede hem bireysel üretkenlik, hem de grup verimliliği alanında önemli çıkarımlarda bulunur.

Makalemizde bikeshedding'i detaylı bir şekilde öğrenecek, insanları nasıl etkilediğine dair bazı örnekler görecek, neden insanların önemsiz sorunlara odaklanıp kaldığını keşfedecek ve pratikte bikeshedding sorunuyla nasıl mücadele edebileceğinizi öğreneceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Andrea Piacquadio

Bikeshedding ve Önemsizlik Kanunu Örnekleri

Önemsizlik kanunu, Cyril Northcote Parkinson tarafından 1957 yılında kaleme alınan "Yönetimde Parkinson Yasası ve Diğer Çalışmalar" başlıklı bir kitapta ortaya atılmıştır.[1] "Bikeshedding" kavramı ise bu kitapta yer alan önemsizlik kanununa ilişkin bir örnekten gelmektedir.

Bu örnekte hayal ürünü bir şirket komitesi üç sorunu tartışmakla görevlendirmektedir:

  • Büyük bir reaktörün inşası.
  • Küçük bir bisiklet kulübesinin inşası.
  • Tekrarlanan toplantılar için yıllık ve küçük kahve bütçesi.

Reaktör konusu karmaşık bir konudur; komite üyelerinin yalnızca birkaçı konuyu anlayabilmekte ve rahatlıkla tartışabilmektedir. Bundan ötürü bütün konu iki buçuk dakika içinde onaylanır ve sıradaki gündem maddesine geçelir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ancak diğer komite üyeleri bir katkıda bulunduklarını hissetmek adına iyi anladıkları bir konuda kendilerini gösterme çabasına girişirler. Birçoğunun iyi anladığı konu, tabii ki bisiklet kulübesidir; çatısının alüminyumdan mı, galvanize demirden mi inşa edileceğini veya kulübenin inşaatının gerekli olup olmadığını tartışırlar.

Nihayetinde, 45 dakika ve kulübeye uygulanacak çeşitli tasarruflarla küçük bir kazancın elde edilmesinden sonra bir şeyleri başardıkları hissiyle tartışmayı kapatırlar. Böylelikle konu gündemin son ve en önemsiz olmakla beraber anlaşılması en kolay maddesine, yani yıllık kahve bütçesine gelir.

Reaktör çerçevesindeki sorunlara yönelik tartışmada komite üyelerinin hemen hemen hiçbiri bir şey anlamamıştır ve bu üyelerden ancak bazıları bisiklet kulübesinin inşası konusunda tartışılan materyaller arasındaki farkı bilmektedir. Halbuki kahveyi herkes bir raddeye kadar bilmekte ve anlamaktadır.

Bu sebeple de kahve konusunda sonu bitmez bir tartışmaya girilir; bir saat sonrasında toplantı sekreterinden daha fazla bilgi edinmesi ricasında bulunur ve kahve maddesi bir sonraki toplantıda konuşulmak üzere ertelenir.

Not: Önemsizlik kanununun tam ismi Parkinson Önemsizlik Kanunu'dur. Parkinson ismi aynı zamanda Parkinson Yasası olarak bilinen ve "yapılan iş, işin bitirilmesi için ayrılmış süreyi dolduracak şekilde genişler" şeklinde özetlenen bir başka kavram için de kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu ikisi birbirine karıştırılmamalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bikeshedding Kavramı Nasıl Popüler Olmuştur?

Bikeshedding, yazılım geliştirme gibi alanlarda sık karşılaşılan bir sorundur ve terim, Poul-Henning Kamp tarafından 1999 yılında açık kaynaklı bir işletim sistemi etrafında oluşturulan bir e-posta listesine gönderilen, insanların önemsiz sorunlar üzerine tartışma eğilimlerine cevaben yazılmış bir e-posta ile popülerliğini kazanmıştır.[2], [3] Bu e-postada Kamp, ana argümanı olarak şu ifadelerde bulunmuştur:[4]

...bir bisiklet kulübesi yapabiliyor olmanız diğer insanların yapmak istediği bir bisiklet kulübesinin rengini sevmemeniz sebebiyle onları engelleyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Bu her küçük özellik üzerine tartışmamanız gerektiğinin altını çizen bir metafor. Bundan daha iyisiniz, yapmayın.

Buna bağlı olarak insanlar, bazen "bikeshed" (Tr: "bisiklet kulübesi") terimini çok dikkat çeken ve önemsiz olmasına rağmen hakkında çok tartışılan küçük sorunları ifade etmek için kullanır.

Önemsizlik Kanununun Varyasyonları

Önemsizlik kanununun temel aldığı kavram, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde formüle edilmiştir:

  • "Şirketler önemsiz konulara orantısız ağırlık verirler."
  • "Gündemin herhangi bir maddesi için harcanan zaman, ilgili para miktarıyla ters orantılı olacaktır."
  • "Bir değişimin yarattığı gürültü miktarı, değişimin karmaşıklığı ile ters orantılıdır."

Ayrıca, bu temel kavram ilgili atasözlerinde de karşımıza çıkmaktadır Bunun bir örneği "herhangi bir anlaşmazlıkta duyguların yoğunluğu, söz konusu meselelerin değeriyle ters orantılıdır" atasözünü temel alan Sayre kanunudur. Bu kanun, akademik politikanın konu aldığı risklerin çok düşük olması sebebiyle genellikle çok vahşi bir hal aldığını fade eder.

Tüm Reklamları Kapat

Yan Krukov

Neden İnsanlar Önemsiz Sorunlara Odaklanırlar?

İnsanların önemsiz konulara odaklanıp daha önemli olanları ihmal etmelerinin çeşitli nedenleri olmakla birlikte yaygın nedenler şunlardır:

  • Önemsiz bir konu, anlaşılması ve hakkında fikir yürütülmesi daha kolay bir konudur.
  • Önemsiz meseleyi çözmek için daha az zaman, çaba veya para gerekir.
  • Önemli sorun, kararları alan kimselerin daha fazla sorumluluk almasını gerektirecektir.
  • Önemli sorundan sorumlu kişilerin zaten işlerini yapmış ve meseleyi değerlendirmiş olmaları gerektiği varsayılır.

Not: Benzer köklere sahip ilgili bir kavram da erken optimizasyondur. Erken optimizasyon, insanların gereğinden erken bir aşamada projeyi daha verimli/mükemmel hale getirmeye çalışma çabasıdır.

Bikeshedding'den Nasıl Kaçınabiliriz?

Bikeshedding'den kaçınmak için yapmanız gereken ilk şey, kendiniz de dahil olmak üzere insanların genellikle daha önemli sorunları ihmal ederek küçük sorunlara odaklanmaya eğilimli olduğu gerçeğini aklınızda tutmaktır. Ardından içinde bulunduğunuz durumda bir sorun teşkil eden veya gelecekte bir sorun teşkil edecek unsurları belirlemeye çalışmalı ve bu sorunları çözmek için gereken çabayı göstermelisiniz. Böylelikle hem bikeshedding'den kaçınır, hem de sorunları daha çıkmadan çözebilirsiniz.

Örneğin, iş yerinde bir toplantı düzenlemek üzereyseniz ve insanların tartışmalı olduğu bilinen küçük bir konuya gereksiz yere odaklanarak bikeshedding yapacağını düşünüyorsanız toplantı programında bu konunun tartışılması için yalnızca küçük bir süre ayırabilir ve bu sürenin sonunda ekibinizden bir karara varmalarını isteyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Colombia Supremo Medellin Yöresel Kahve 500 gr.

The Coffee Belt Colombia Supremo Medellin Yöresel Kahve 500 gr.

Dünyanın en fazla kahve üretilen ülkeleri arasında yer alan Kolombiya popüler kahveleriyle bilinir. Kolombiya kahve çekirdekleri genellikle supremo ve excelso olarak birbirinden ayrılır. Supremo daha iri kahve çekirdeklerini temsil eder. Kolombiya’nın Medellin bölgesinde yaklaşık 1500 metre yükseklikte yetişen Colombia Supremo Medellin, dolgun tadı ve güçlü aromalarıyla nefis bir kahve deneyimi sunuyor. Tatlı ceviz ve şeftali notalarına kakaonun eşlik ettiği yumuşak içimli Kolombiya kahvesini günün her saatinde tercih edebilirsin.

The Coffee Belt Nedir?

Kahve, kuzeyde yengeç, güneyde oğlak dönencesi boyunca uzanan ve Ekvator’a paralel bir kuşak oluşturan bölgede yetişir. Buna kahve kuşağı (Coffee Belt) denir. Onlarca farklı ülkenin sıralanarak oluşturduğu bu kuşakta, en seçkin kahveleri sizin için seçip titizlikle kavuruyoruz. The Coffee Belt yüksek kaliteli %100 orijin kahve çeşitleri ve blend (harman) kahveleri ile her zaman seçkin, her zaman taze.

Neden The Coffee Belt?

The Coffee Belt kahve çeşitlerimizde %100 o bölge ve ülkeye ait yüksek kaliteli kahve çekirdeklerini seçtik. Daha temiz ve lezzetli bir kahve deneyimi için çiğ çekirdek kahvelerde belli oranda bulunan kusurlu (defekt) kahve çekirdeklerini ayıkladık.

Taze Kavrulmuş Kahve

Her ülke ve bölgenin kahve çekirdekleri farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Kahvenin içerisinde yer alan aromaları daha iyi ortaya çıkartmak için çekirdeğin karakteristik özelliğine, ülkenin ve bölgenin yapısına göre en iyi kıvamda taze taze kavurduk.

The Coffee Belt markalı kahvelerimizi “The Coffee Belt Roasting”de haftalık olarak kavurup sipariş anında taze taze paketliyoruz!

İçtiğin her yudum kahve nefis keşiflere dönüşsün diye.UYARI: Bu ürün, müşterilerimizin tercihine göre özel olarak öğütülerek (veya hiç öğütülmeden) temin edilmektedir; yani müşteri talebine özel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle lütfen sipariş notlarına talep ettiğiniz öğütme türünü ekleyiniz:

  1. Çekirdek (Öğütme İstemiyorum)
  2. Filtre Kahve Makinesi,
  3. Espresso (Öğütülmüş),
  4. French Press,
  5. Moka Pot,
  6. Hario V60,
  7. Aeropress,
  8. Metal Filtre,
  9. Chemex – Pour Over.

Tercih belirtilmemesi halinde öğütülmemiş çekirdekler gönderilecektir ve tarafınızdan öğütülmesi veya değirmen olan bir yerde öğüttürülmesi gerekecektir.

Devamını Göster
₺189.00
Colombia Supremo Medellin Yöresel Kahve 500 gr.

Benzer bir şekilde, diyelim ki iş yerinde yaklaşan bir toplantıdan siz sorumlusunuz ve gündemdeki maddelerden birinin tartışılması gereken en önemli ama aynı zamanda anlaşılması en zor madde olduğunu biliyorsunuz. Bu konunun üstünkörü konuşulup geçilmemesini sağlamak için konuyu tartışmaya uzun bir süre ayırabilir ve bu sürenin belki de bir kısmını katılımcıların konuyu ve sorunları anlaması için değerlendirebilirsiniz.

Bikeshedding'den kaçınmaya çalışırken ne zaman bikeshedding yaşanacak sorusu kadar neden bikeshedding yaşanıyor sorusuna da odaklanmanız gerekir. Böylelikle mevcut soruna yönelik çözümünüzü uyarlayabilir ve bikeshedding'den daha etkili bir şekilde kaçınabilirsiniz.

Örneğin bir komitede bulunan iki kişinin birbirini sevmediğini biliyorsanız ve bu iki kişinin basit bir sorun hakkında tartışacağını düşünüyorsanız, sorunu bu iki kişinin de bulunmadığı veya iki kişiden yalnızca birinin bulunduğu bir zaman aralığında tartışmayı tercih edebilirsiniz.

Son olarak bikeshedding yapıp yapmadığınızdan emin değilseniz kendinize basit bir soru sorabilirsiniz: "Karşı karşıya olduğumuz soruna gerçekten bu kadar kaynak (zaman, para, vb.) ayırmalı mıyız?"

Bu sorunun cevabı "hayır" ise, yani kaynaklarınızın başka bir alana tahsis edilmesi daha iyi olacaksa, bu kaynakları bu başka alana kaydırmak için elinizden geleni yapın. Tersine, cevap "evet" ise kaynaklarınızı bu soruna harcamaya devam edebilir veya sorunun çözümüne yönelik harcadığınız kaynakları artırabilirsiniz.

Ancak mevcut durumu değiştirmeye çalışmadan önce, mevcut kaynak tahsisi verimsiz olsa bile, herhangi bir değişikliğin sebep olacağı maliyetin, işleri akışına bırakmanın maliyetinden daha yüksek olup olmayacağını da kendinize sormalısınız.

Miguel Á. Padriñán

Önemsizlik Kanunu Hakkında Akılda Tutulması Gerekenler

Önemsizlik kanununa ilişkin en önemli uyarı, kanunun mutlak bir gerçeği ifade etmediği; genel bir gözlem niteliğinde olduğudur. Yani hem küçük hem de büyük sorunların önem derecesiyle orantılı olarak hak ettikleri ilgiyi gördükleri durumlar da kesinlikle vardır.

Bununla beraber sorunların genellikle önemini yitirdiği, dolayısıyla orantısız bir dikkat çekmek yerine hızla çözüldüğü veya tamamen gözardı edildiği bir nokta da vardır. Ancak bu noktanın nerede olduğu veya bir sorunun orantısız dikkat çekmek için ne kadar küçük olması gerektiği sorunun doğasına ve sorunu ele alan insanlara bağlıdır.

Özet ve Sonuçlar

  • Bikeshedding (önemsizlik kanunu olarak da bilinir), insanların nispeten önemsiz konularla uğraşarak büyük miktarda zaman, enerji ve benzeri diğer kaynakları harcadıkları bir olgudur.
  • 'Bikeshedding' terimi, karmaşık bir inşaat projesini kısa bir tartışma sonucu onaylayan, ancak bundan çok daha uzun bir süreyi önemsiz bir bisiklet kulübesinin inşasını tartışarak geçiren bir şirket komitesini konu alan bir hikayeden gelmektedir.
  • Bikeshedding önemli bir kavramdır; insanların değerli kaynaklarını önemsiz konulara harcarken dikkatlerini gerektiren önemli konuları ihmal ettikleri durumların tespit edilmesine yardımcı olabilir.
  • İnsanlar kavramasının daha olması, daha az kaynakla çözülebilmesi ve daha az sorumluluk almalarını gerektirdiği için önemsiz sorunlara odaklanma eğilimindedir.
  • İnsanların bikeshedding'den kaçınmalarını sağlamak için bu davranışın ortaya çıkabileceği durumları belirlemeli, kendinize bunun altında yatan nedenlerin neler olduğunu sormalı ve ardından bununla başa çıkmanızı sağlayacak, küçük sorunlara az zaman ayırmak gibi çözümler üretmelisiniz.
Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 27. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
36
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 2
  • Güldürdü 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Önemsizlik kanunu olarak da bilinen bikeshedding, insanların küçük sorunları ele almak için görece büyük bir zaman, enerji ve diğer kaynakları harcadığı fenomenleri ifade eder.

Önemsizlik kanunu, Cyril Northcote Parkinson tarafından 1957 yılında kaleme alınan "Yönetimde Parkinson Yasası ve Diğer Çalışmalar" başlıklı bir kitapta ortaya atılmıştır.

Önemsizlik kanununun tam ismi Parkinson Önemsizlik Kanunu'dur.

Erken optimizasyon, bir şeyi haddinden erken mükemmelleştirmeye çalışmak anlamına gelir.

"Bikeshedding" kavramı Cyril Northcote Parkinson tarafından 1957 yılında kaleme alınan "Yönetimde Parkinson Yasası ve Diğer Çalışmalar" başlıklı bir kitapta yer alan önemsizlik kanununa ilişkin bir örnekten gelmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/03/2023 17:19:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13226

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Akış
İçerikler
Sosyal
Gündem
Yağ
Görme
Hastalık Kataloğu
Evrimsel
Sağlık Bakanlığı
Mühendislik
Doğru
Karanlık Enerji
Tespit
Diş Hastalıkları
Paleontoloji
Etimoloji
İmmünoloji
Hastalık
Öne Çıkan
Hücre Biyolojisi
Zooloji
Kan
Yeni Koronavirüs
Bilimsel
İnfografik
Hava
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Çiftleşme
Dil
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Bikeshedding ve Önemsizlik Kanunu: Neden İnsanlar Küçük Meselelere Takılıp Kalırlar?. (8 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 21 Mart 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13226
Shatz, I., Karagözoğlu, M. (2022, November 08). Bikeshedding ve Önemsizlik Kanunu: Neden İnsanlar Küçük Meselelere Takılıp Kalırlar?. Evrim Ağacı. Retrieved March 21, 2023. from https://evrimagaci.org/s/13226
I. Shatz, et al. “Bikeshedding ve Önemsizlik Kanunu: Neden İnsanlar Küçük Meselelere Takılıp Kalırlar?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, 08 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13226.
Shatz, Itamar. Karagözoğlu, Mert. “Bikeshedding ve Önemsizlik Kanunu: Neden İnsanlar Küçük Meselelere Takılıp Kalırlar?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, November 08, 2022. https://evrimagaci.org/s/13226.

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
Geri Bildirim Gönder
Paylaş
Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'ndaki reklamları, bütçenize uygun bir şekilde, kendi seçtiğiniz bir süre boyunca kapatabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kaç ay boyunca kapatmak istediğinizi aşağıdaki kutuya girip tek seferlik ödemenizi tamamlamak:

10₺/ay
x
ay
= 30
3 Aylık Reklamsız Deneyimi Başlat
Evrim Ağacı'nda ücretsiz üyelik oluşturan ve sitemizi üye girişi yaparak kullanan kullanıcılarımızdaki reklamların %50 daha az olduğunu, Kreosus/Patreon/YouTube destekçilerimizinse sitemizi tamamen reklamsız kullanabildiğini biliyor muydunuz? Size uygun seçeneği aşağıdan seçebilirsiniz:
Evrim Ağacı Destekçilerine Katıl
Zaten Kreosus/Patreon/Youtube Destekçisiyim
Reklamsız Deneyim
Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Devamını Oku
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara
Moderatöre Bildir

Raporlama sisteminin amacı, platformu uygunsuz biçimde kullananların önüne geçmektir. Lütfen bir içeriği, sadece düşük kaliteli olduğunu veya soruya cevap olmadığını düşündüğünüz raporlamayınız; bu raporlar kabul edilmeyecektir. Bunun yerine daha kaliteli cevapları kendiniz girmeye çalışın veya size sunulan (oylama gibi) diğer araçlar ile daha kaliteli cevaplara teşvik edin. Kalitesiz bulduğunuz içerikleri eleyebileceğiniz, kalitelileri daha ön plana çıkarabileceğiniz yeni araçlar geliştirmekteyiz.

Kural İhlali Seç
Öncül Ekle
Sonuç Ekle
Mantık Hatası Seç
Kural İhlali Seç
Soru Sor
Aşağıdaki "Soru" kutusunu sadece soru sormak için kullanınız. Bu kutuya soru formatında olmayan hiçbir cümle girmeyiniz. Sorunuzla ilgili ek bilgiler vermek isterseniz, "Açıklama" kısmına girebilirsiniz. Soru kısmının soru cümlesi haricindeki kullanımları sorunuzun silinmesine ve UP kaybetmenize neden olabilir.
Görsel Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, aklınıza takılan soruları sorabilmeniz ve diğerlerinin sorularını yanıtlayabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Gerçekten soru sorun, imâdan ve yüklü sorulardan kaçının.
Sorularınızın amacı nesnel olarak gerçeği öğrenmek veya fikir almak olmalıdır. Şahsi kanaatinizle ilgili mesaj vermek için kullanmayın; yüklü soru sormayın.
2
Bilim kimliğinizi kullanın.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla sorular ve cevaplar, bilimsel perspektifi yansıtmalıdır. Geçerli bilimsel kaynaklarla doğrulanamayan bilgiler veya reklamlar silinebilir.
3
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Sahtebilimi desteklemek yasaktır.
Sahtebilim kategorisi altında konuyla ilgili sorular sorabilirsiniz; ancak bilimsel geçerliliği bulunmayan sahtebilim konularını destekleyen sorular veya cevaplar paylaşmayın.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Soru Ara
Aradığınız soruyu bulamadıysanız buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Alıntı Ekle
Eser Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Formu olabildiğince eksiksiz doldurun.
Girdiğiniz sözün/alıntının kaynağı ne kadar açıksa o kadar iyi. Açıklama kısmına kitabın sayfa sayısını veya filmin saat/dakika/saniye bilgisini girebilirsiniz.
2
Anonimden kaçının.
Bazı sözler/alıntılar anonim olabilir. Fakat sözün anonimliğini doğrulamaksızın, bilmediğiniz her söze/alıntıya anonim yazmayın. Bu tür girdiler silinebilir.
3
Kaynağı araştırın ve sorgulayın.
Sayısız söz/alıntı, gerçekte o sözü hiçbir zaman söylememiş/yazmamış kişilere, hatalı bir şekilde atfediliyor. Paylaşımınızın site geneline yayılabilmesi için kaliteli kaynaklar kullanın ve kaynaklarınızı sorgulayın.
4
Ofansif ve entelektüel düşünceden uzak sözler yasaktır.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Sözlerinizi tırnak (") içine almayın.
Sistemimiz formatı otomatik olarak ayarlayacaktır.
Gönder
Tavsiye Et
Aşağıdaki kutuya, [ESER ADI] isimli [KİTABI/FİLMİ] neden tavsiye ettiğini girebilirsin. Ne kadar detaylı ve kapsamlı bir analiz yaparsan, bu eseri [OKUMAK/İZLEMEK] isteyenleri o kadar doğru ve fazla bilgilendirmiş olacaksın. Tavsiyenin sadece negatif içerikte olamayacağını, eğer bu sistemi kullanıyorsan tavsiye ettiğin içeriğin pozitif taraflarından bahsetmek zorunda olduğunu lütfen unutma. Yapıcı eleştiri hakkında daha fazla bilgi almak için burayı okuyabilirsin.
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform; okuduğunuz kitaplara, izlediğiniz filmlere/belgesellere veya takip ettiğiniz YouTube kanallarına yönelik tavsiylerinizi ve/veya yapıcı eleştirel fikirlerinizi girebilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Önceliğimiz pozitif tavsiyelerdir.
Bu platformu, beğenmediğiniz eserleri yermek için değil, beğendiğiniz eserleri başkalarına tanıtmak için kullanmaya öncelik veriniz. Sadece negatif girdileri olduğu tespit edilenler platformdan geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
2
Tavsiyenizin içeriği sadece negatif olamaz.
Tavsiye yazdığınız eserleri olabildiğince objektif bir gözlükle anlatmanız beklenmektedir. Dolayısıyla bir eseri beğenmediyseniz bile, tavsiyenizde eserin pozitif taraflarından da bahsetmeniz gerekmektedir.
3
Negatif eleştiriler yapıcı olmak zorundadır.
Eğer tavsiyenizin ana tonu negatif olacaksa, tüm eleştirileriniz yapıcı nitelikte olmak zorundadır. Yapıcı bir tarafı olmayan veya tamamen yıkıcı içerikte olan eleştiriler silinebilir ve yazarlar geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
4
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Eser Ara
Aradığınız eseri bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.
Tür Ekle
Üst Takson Seç
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, yaşamış ve yaşayan bütün türleri filogenetik olarak sınıflandırdığımız ve tanıttığımız Yaşam Ağacı projemize, henüz girilmemiş taksonları girebilmeniz için geliştirdiğimiz bir platformdur. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Takson adlarını doğru yazdığınızdan emin olun.
Taksonların sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Latince tür adlarında, cins adının ilk harfi büyük, diğer bütün harfler küçük olmalıdır (Örn: Canis lupus domesticus). Türkçe adlarda da sadece ilk harf büyük yazılmalıdır (Örn: Evcil köpek).
2
Taksonlar arası bağlantıları doğru girin.
Girdiğiniz taksonun üst taksonunu girmeniz zorunludur. Eğer üst takson yoksa, mümkün olduğunca öncelikle üst taksonları girmeye çalışın; sonrasında daha alt taksonları girin.
3
Birden fazla kaynaktan kontrol edin.
Mümkün olduğunca ezbere iş yapmayın, girdiğiniz taksonların isimlerinin birden fazla kaynaktan kontrol edin. Alternatif (sinonim) takson adlarını girmeyi unutmayın.
4
Tekrara düşmeyin.
Aynı taksonu birden fazla defa girmediğinizden emin olun. Otomatik tamamlama sistemimiz size bu konuda yardımcı olacaktır.
5
Mümkünse, takson tanıtım yazısı (Taksonomi yazısı) girin.
Bu araç sadece taksonları sisteme girmek için geliştirilmiştir. Dolayısıyla taksonlara ait minimal bilgiye yer vermektedir. Evrim Ağacı olarak amacımız, taksonlara dair detaylı girdilerle bu projeyi zenginleştirmektir. Girdiğiniz türü daha kapsamlı tanıtmak için Taksonomi yazısı girin.
Gönder
Tür Gözlemi Ekle
Tür Seç
Fotoğraf Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, bizzat gözlediğiniz türlerin fotoğraflarını paylaşabilmeniz için geliştirilmiştir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Net ve anlaşılır görseller yükleyin.
Her zaman bir türü kusursuz netlikte fotoğraflamanız mümkün olmayabilir; ancak buraya yüklediğiniz fotoğraflardaki türlerin özellikle de vücut deseni gibi özelliklerinin rahatlıkla ayırt edilecek kadar net olması gerekmektedir.
2
Özgün olun, telif ihlali yapmayın.
Yüklediğiniz fotoğrafların telif hakları size ait olmalıdır. Başkası tarafından çekilen fotoğrafları yükleyemezsiniz. Wikimedia gibi açık kaynak organizasyonlarda yayınlanan telifsiz fotoğrafları yükleyebilirsiniz.
3
Paylaştığınız fotoğrafların telif hakkını isteyemezsiniz.
Yüklediğiniz fotoğraflar tamamen halka açık bir şekilde, sınırsız ve süresiz kullanım izniyle paylaşılacaktır. Bu fotoğraflar nedeniyle Evrim Ağacı’ndan telif veya ödeme talep etmeniz mümkün olmayacaktır. Kendi fotoğraflarınızı başka yerlerde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
4
Etik kurallarına uyun.
Yüklediğiniz fotoğrafların uygunsuz olmadığından ve başkalarının haklarını ihlâl etmediğinden emin olun.
5
Takson teşhisini doğru yapın.
Yaptığınız gözlemler, spesifik taksonlarla ilişkilendirilmektedir. Takson teşhisini doğru yapmanız beklenmektedir. Taksonu bilemediğinizde, olabildiğince genel bir taksonla ilişkilendirin; örneğin türü bilmiyorsanız cins ile, cinsi bilmiyorsanız aile ile, aileyi bilmiyorsanız takım ile, vs.
Gönder
Tür Ara
Aradığınız türü bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.