Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mise en Place: Şeflerin Mutfakta Kullandığı Temel Bir Prensip, Sizi Dersler ve İş Konusunda Daha Verimli Kılabilir!

Mise en Place: Şeflerin Mutfakta Kullandığı Temel Bir Prensip, Sizi Dersler ve İş Konusunda Daha Verimli Kılabilir! Bon Appétit
Mise en Place
6 dakika
3,681
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 27. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Podcast
9:53
İrem Öznur Kılıç
Seslendiren
Bionluk Logo sponsorluğunda seslendirildi.
36
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Mise en Place ("miğ-zon-pılas" şeklinde okunur), "yerine koymak" anlamına gelen ve üzerinde çalışmaya başlamadan önce bir görev için planlamamız ve hazırlanmamız gerektiğini ifade eden Fransız mutfak terimidir. Mise en Place genellikle mutfak için kullanılır, pişirmeye başlamadan önce ihtiyacımız olan tüm gerekli mutfak eşyalarını ve malzemelerini hazırlamamız gerektiğini belirtir.

Bu basit konsept, hem şefler hem de amatör aşçılar tarafından kullanılan en etkili araçlardan biridir; bu nedenle aşçılık okullarında ve üst düzey restoran mutfaklarında gerekli bir beceridir. Ayrıca, çok etkili olduğundan, yemek pişirmenin yanı sıra programlama veya ders çalışma gibi diğer işlerde uygulandığında da kullanışlı bir verimlilik ilkesi olarak görev yapabilir.

Malzemelerin Mise en Place ile küçük kaselere ayrılması
Malzemelerin Mise en Place ile küçük kaselere ayrılması
Wikipedia

Mise en Place Örnekleri

Mise en Place'in basit bir örneği; evde yemek pişiriyorsak, planladığımız tarifi başlamadan gözden geçirmemiz, gerekli tüm malzemelere ve mutfak eşyalarına sahip olduğumuzu doğrulamamız ve bu esnada hepsinin kullanılabilir durumda olduğundan emin olmamızdır.

Tüm Reklamları Kapat

Mise en Place, farklı profesyonel restoranların mutfaklarında, birkaç önemli farklılık dışında genellikle benzer şekilde uygulanır. Örneğin, bir restoran mutfağında da araçlarımızı evdeki gibi hazırlarız ancak bu hazırlık daha titiz, kapsamlı olacak ve tam bir vardiyada kullanılmak üzere bıçakları bilemek, yeterince malzeme depolamak gibi ek görevleri içerecektir.

Ders çalışmak gibi diğer bağlamlar söz konusu olduğunda ise Mise en Place, çalışmaya başlamadan önce ihtiyacımız olan tüm materyallerin (örneğin ders kitabımız) yanı sıra ilgili araçların (örneğin fosforlu kalemler, defter, su ve aperatif) bulunduğuna emin olmamızı sağlar.

Mise en Place'in Faydaları

Mise en Place uygulamasının birkaç faydası vardır. Her şeyden önce Mise en Place, çalışmamızı önceden planlamamıza olanak tanır. Böylece, çalışmaya başlamadan önce ihtiyaç duyduğumuz değişiklikleri yapmamıza imkan sağlar. Örneğin, belirli bir tarifin temel malzemeleri eksik ise, bunu göz önünde bulundurur ve muhtemelen farklı bir tarif seçeriz; bunu pişirmeye başladıktan sonra yapmak daha zor olacaktır.

Ayrıca Mise en Place, çalışma sürecimizi düzene koymamıza yardımcı olur. Spesifik olarak, işimiz için (yemek pişirmek veya ders çalışmak olsun) ihtiyaç duyacağımız her şeyin stratejik olarak hazırlandığından, organize edildiğinden ve yerleştirildiğinden emin olarak elimizdeki ana görev üzerinde çalıştığımızda dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınarak işimize odaklanabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yöntem, özellikle küçük bir dikkat dağınıklığının bile iş akışımızda önemli bir kesintiye yol açabileceği yüksek derecede konsantrasyon gerektiren görevler üzerinde çalışırken önemlidir. Örneğin, programlama ile uğraşan bir kişinin kısa bir kesintiden sonra toparlanması 15 dakika bile sürebilir.[1]

Ayrıca zaman kaybetmemize neden olan bu "yeniden başlama gecikmesi"ne ek olarak, görev kesintileri, göreve döndükten sonra hata yapma ihtimalimizi de artırmaktadır.[2], [3] Bu nedenle, çalışmaya başlamadan önce buna göre planlayarak yapabileceğimiz olası dikkat dağıtıcıları ve kesintileri mümkün olduğunca en aza indirmek önem taşır.

Son olarak, Mise en Place, kontrolün bizde olduğunu daha fazla hissetmemize yardımcı olur. Her şeyin ihtiyaçlarımıza ve tercihlerimize göre organize edilmesini sağlayarak ve iş sürecinde oluşabilecek kesintileri ve olası sorunları en aza indirerek, bu sürece daha fazla hakim olmamızı sağlar.

Sonuç olarak, Mise en Place görevlerimizde daha verimli olmamıza, hedeflerimize daha iyi ulaşmamıza yardımcı olurken aynı zamanda bu teknik iş sürecini daha eğlenceli hale getirir, stresli işleri kolayca yönetebilmemize katkıda bulunur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Mutfakta Mise en Place Nasıl Uygulanır?

Mutfakta Mise en Place uygulamak nispeten basittir. Bunu nasıl yapacağımızı anlamak için, pişirmeye başlamadan önce aşağıdaki adımları öğrenelim:

  • Önce bir tarif seçip ve hangi malzemelere ve mutfak eşyalarına ihtiyacımız olduğunu belirleyin. Bunu pişirmeye başlamadan önce yapmak, eksikleri tamamlamaya ya da tarifi değiştirmeye ve önceden düzgün bir şekilde plan yapmanıza olanak tanır.
  • Tüm malzemeleri kullanıma hazır olacak şekilde hazırlayın. Bu, her bir malzemenin, herhangi bir ek hazırlık gerektirmeden, pişirirken kullanmanız için hazır olması gerektiği anlamına gelir. Örneğin; çözülmesi gereken buzları çözmeniz, ölçülmesi gerekenleri ölçmeniz, doğranması gerekenleri doğramanız vb. gerekir.
  • Özel hazırlık gerektiren malzemeler varsa, pişirmenin ortasında gecikmeyi önlemek için bunları hazırlayın. Bu tür durumlara buzdolabında soğutulması gereken hamurlar veya fırında kavrulması gereken fındıklar örnek verilebilir. Bunları önceden hazırlamak, pişirmenin ortasında uzun bekleme sürelerine takılmanıza engel olur.
  • Yemek pişirirken kolayca bulabilmek ve kullanabilmek için malzemeleri ve kapları gruplandırın. Mümkünse, malzemelerimizi ve mutfak eşyalarımızı kullanacağımız sıraya göre düzenlemelisiniz, böylece yemek pişirmeyi mümkün olduğunca kolaylaştırabilirsiniz.

Ayrıca unutmayın ki pişirme işlemi sırasında kısa bekleme süreleri olacağını biliyorsanız, önceden plan yapabilir ve bu bekleme sürelerini tarifin bir sonraki adımına hazırlamak için kullanabilirsiniz.

Ek olarak, o anda yapılması gereken başka bir şey yoksa, tüm temizliği sona bırakmak yerine, bu bekleme sürelerini çalışma alanımızı ve kullanılmış eşyaları temizlemek için kullanabilirsiniz. Bu, sürece yardımcı olacak ve pişirmeyi bitirdiğimizde yapmanız gereken temizlik miktarını azaltacaktır.

Son olarak, Mise en Place uygulamak için kendinize yeterince zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın. İşleri aceleye getirmek genelde daha fazla hataya yol açar ve muhtemelen pişirme sürecini daha az başarılı ve daha az eğlenceli hale getirir. Kendinize yeterli zaman vererek ve bu adımları izleyerek doğru bir şekilde Mise en Place uygulamak, yemek pişirmeyi birden fazla şeyi aynı anda yürütmeye yönelik gelişigüzel bir girişimden; organize, eğlenceli ve daha başarılı bir sürece dönüştürebilir.

Mutfakta Mise en Place örneği
Mutfakta Mise en Place örneği
BestEver Guide

Mufak Dışında Mise en Place Nasıl Uygulanır?

Mise en Place yaygın olarak mutfak işleri ile ilişkilendirilse de, ders çalışmak gibi diğer görevler söz konusu olduğunda verimliliğimizi artırmak ve iş akışımızı iyileştirmek için yol gösterici bir ilke olarak da kullanabiliriz.

Bu gibi durumlarda bazı yüzeysel farklılıklar vardır. Ana malzememiz yemek değildir, aletlerimiz mutfak eşyaları değildir ve çalışma ortamımız bir mutfak değildir. Bununla birlikte, bu tekniğin arkasındaki fikir aynı kalır. Mise en Place sayesinde yapacağınız daha iyi planlama, hazırlık ve organizasyon, iş sürecini kolaylaştırır.

Tüm Reklamları Kapat

Mise en Place'in iş akışına uygulanması
Mise en Place'in iş akışına uygulanması
Magpie Recruitment

Bu nedenle, başlamadan önce aşağıdakileri uygulayarak farklı görevler söz konusu olduğunda Mise en Place'den yararlanabiliriz:

  • Üzerinde çalışmayı düşündüğümüz görevleri açıkça belirtelim ve her birini tamamlamak için neye ihtiyacımız olacağını belirleyelim.
  • Her görevi tamamlamak için ihtiyacımız olan gerekli malzeme ve araçlara sahip olduğumuzdan emin olalım.
  • Malzemelerimizi ve araçlarımızı iş akışımızı kesintiye uğratmayacak şekilde düzenleyelim ve çalışma ortamımızı düzenleyelim.

Ayrıca, Mise en Place uygularken bir adım daha ileri gidebilir ve görevlerimizi, benzer türdeki görevleri bir araya toplamak gibi iş sürecimizi optimize edecek şekilde düzenleyebiliriz.

Not: Hem mutfakta hem de genel iş akışınızda Mise en Place'in nasıl uygulanacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Work Clean başlıklı kitabı tavsiye ederiz. Bu kitap, yavaşlamak ve hızlanmak gibi üretkenliğinizi artırmak için kullanılabilecek diğer tekniklerle birlikte Mise en Place kavramını tartışmaktadır; böylece genel performansınızın artmasını sağlayacak ve uzun vadede size zaman kazandıracaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 27. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 23
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 08:52:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12358

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Mise en Place: Şeflerin Mutfakta Kullandığı Temel Bir Prensip, Sizi Dersler ve İş Konusunda Daha Verimli Kılabilir!. (11 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12358
Shatz, I., Bakırcı, Ç. M., Arslan, . (2022, September 11). Mise en Place: Şeflerin Mutfakta Kullandığı Temel Bir Prensip, Sizi Dersler ve İş Konusunda Daha Verimli Kılabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12358
I. Shatz, et al. “Mise en Place: Şeflerin Mutfakta Kullandığı Temel Bir Prensip, Sizi Dersler ve İş Konusunda Daha Verimli Kılabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12358.
Shatz, Itamar. Bakırcı, Çağrı Mert. Arslan, . “Mise en Place: Şeflerin Mutfakta Kullandığı Temel Bir Prensip, Sizi Dersler ve İş Konusunda Daha Verimli Kılabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 11, 2022. https://evrimagaci.org/s/12358.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close