Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Balon Balıkları (Pufferfish): İnsanlar, Zehirli Bir Balığı Nasıl Yiyorlar?

2 dakika
17,829
Balon Balıkları (Pufferfish): İnsanlar, Zehirli Bir Balığı Nasıl Yiyorlar? The Starits Time
Tüm Reklamları Kapat

Besinler, her zaman besleyici oldukları için tüketilmek zorunda değillerdir. Bazen insanlar sadece lezzetini beğendikleri için veya inançları doğrultusunda tüketiminin tehlikeli olduğunu bildikleri besinleri yer veya bazı diğer besinleri tüketmekten uzak dururlar.

Bu besinlerden biri de balık türüne aittir ve ölümcül olabilecek kadar tehlikeli olduğu bilinmesine karşın 2019 yılında yapılan bir habere göre Japonya'da yılda 10.000 ton bu balık ailesinden tüketilmektedir. Gelin balon balıklarına ve insanlar tarafından nasıl tüketildiklerine biraz daha yakından bakalım.

Pufferfish (Balon Balıkları) Ailesi Nedir?

Balon balıkları ailesi ya da bilimsel adlarıyla Tetraodontidae familyası, üst sınıf olarak Tetraodontiformes takımına ait bir ailedir. Bu ailede en az 200 türde ve 29 cinste balon balığı bulunur. Ailenin bu bilimsel adı ve bu takıma ait olmasındaki temel neden, aile üyelerinin karaciğerlerinde barındırdıkları tetrodotoksin adlı zehirli kimyasaldır.

Tüm Reklamları Kapat

Ailenin ''balon balıkları'' olarak adlandırılmasının nedeni ise kendilerini şişirerek daha büyük görünme özelliklerinden gelir. Biyologlar, bu özelliğin onların yavaşlıklarını ve bir anlamda sakarca yüzüşlerini telafi etme amacıyla evrimleştiğini düşünüyorlar. Çünkü bu hantal özellikleri onları yırtıcılar karşında savunmasız hale getiriyor ve midelerinin elastikliğini kullanarak kendileri şişirmeleri ve dikenli vücutlarını ön plana çıkarmaları, yırtıcıları kendilerine saldırmamaları konusunda uyarıyor.

Scitech Europa

Balon Balıklarının Zehirleri Ne Kadar Güçlüdür?

Tetrodotoksin (TTX) kimyasalı, balon balıkları ailesinin neredeyse tüm üyelerinde bulunur ve karaciğerlerinde depolanır. Herhangi bir etki yüzünden karaciğerlerinin yaralanması sonucu tetrodotoksin bütün vücutlarına yayılır ve kendisini yiyen canlıyı zehirler. Tetrodotoksinin etkilerini buradaki yazımızda daha detaylı bir şekilde incelemiştik.

Ancak kısaca belirtmekte fayda var: Tetrodotoksin, siyanürden 1200 kat daha zehirleyicidir. Siyanürün gaz ya da siyanür tuzu olarak bulunmasına bağlı olarak öldürücü dozu değişmesine rağmen, vücutta kilogram başına 2,5 mg siyanür bulunması ölümcüldür.

Fugu balığı ince dilimler (sashimi) halinde servis edilir
Fugu balığı ince dilimler (sashimi) halinde servis edilir
The Daily Meal

Hiç hafife alınmayacak bir kimyasal olmasına rağmen, tetrodotoksin içeren balon balıkları dünyanın birçok yerinde insanlar tarafından tüketilmektedir. Balon balıklarının daha çok tropikal astropikal sularda bulunmasından dolayı bu balıkların tüketimi özellikle Japonya'da yaygındır.

Tüm Reklamları Kapat

Japon mutfağında yaygın olarak kullanılan balon balığı türü kaplan balon balığı ya da ''torafugu'' olarak bilinen Takifugu rubripes'dir. Japon Hükümeti, balon balığı hazırlama konusunda tedbiri elden bırakmıyor ve ancak 2 yılda alınabilen bir ''balon balığı hazırlama'' lisansının üstüne, en az 3 yıl hazırlama tecrübesi bulunanların bu yemeği servis etmesine izin veriyor. Aşağıdaki videoda bir fugu balığının hazırlanıp servis edilmesini görebilirsiniz. Yalnız uyarmış olalım; aşağıdaki görüntüler kimileriniz için rahatsız edici olabilir.

Balon balıkları, yiyenlerin tanımlayamadığı eşsiz lezzeti ve yaşattığı adrenalin hissiyle mutfaklarda kendine yer bulmaya devam ediyor. Hazırlanması çok dikkat gerektirdiğinden ve nadir olarak servis edildiğinden oldukça yüksek fiyatlara alıcı buluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 22
  • İnanılmaz 9
  • Korkutucu! 8
  • Muhteşem! 3
  • Üzücü! 3
  • İğrenç! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:21:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8859

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Balon Balıkları (Pufferfish): İnsanlar, Zehirli Bir Balığı Nasıl Yiyorlar?. (8 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8859
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2020, June 08). Balon Balıkları (Pufferfish): İnsanlar, Zehirli Bir Balığı Nasıl Yiyorlar?. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8859
C. Çolak, et al. “Balon Balıkları (Pufferfish): İnsanlar, Zehirli Bir Balığı Nasıl Yiyorlar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8859.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Balon Balıkları (Pufferfish): İnsanlar, Zehirli Bir Balığı Nasıl Yiyorlar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 08, 2020. https://evrimagaci.org/s/8859.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close