Akdeniz Diyeti, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Semptomlarını Azaltıyor Olabilir!
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), travmatik olaylar yaşamış veya bunlara tanık olmuş kişilerde ortaya çıkabilen psikiyatrik bir durumdur. Yeniden yaşama, kaçınma, aşırı uyarılma, ruh halindeki olumsuz değişiklikler gibi belirtilerle karakterizedir.[1]
Yeni bir araştırmada Akdeniz diyeti ile beslenmenin travmaya maruz kalan kişilerde TSSB semptomlarını azalttığı ve bu süreçte mikrobiyota-beyin-bağırsak ekseninin rol aldığı bildirilmiştir. Zihinsel sağlığın ve duyguların, bağırsak-beyin ekseni olarak adlandırılan bölgedeki mikroorganizmalardan etkilendiğine dair kanıtlar artmaktadır.
Çalışmanın Yöntemi ve Bulguları
Nature Mental Health dergisinde yeni yayınlanan çalışmada 191 kadın hemşirenin beslenmelerine dair veriler, dışkı örnekleri ve TSSB semptomlarına dair bilgiler kullanılmıştır. Katılımcılar TSSB semptomları olan, travmaya maruz kalan ancak TSSB tanısı olmayan ve travmaya maruz kalmayanlar olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Çalışmada Ulusal TSSB Merkezi'nin Kısa Travma Anketi kullanılmıştır. Tüm katılımcılar çalışmanın başlangıcında ve 6 ay sonra olmak üzere iki farklı dönemde dışkı örnekleri vermişlerdir. Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda yapılan son analizde Akdeniz diyeti ile beslenmeyen kadınların daha şiddetli TSSB semptomlarının olduğu görülmüştür.[2]
Dışkı örnekleri analiz edildiğinde katılımcıların bağırsak mikrobiyomunun benzer vücut kütle indeksine (BKI) sahip olanlarla ve depresyonu olan/antidepresan ilaç kullanan kişilerle aynı özellikleri paylaştığı fark edilmiştir.
Katılımcıların beslenme alışkanlıkları ve TSSB semptomları arasındaki ilişkiyi inceleyen analiz, Akdeniz diyeti ile beslenenlerin daha az TSSB semptomuna sahip olduğunu ve işlenmiş kırmızı et tüketiminin semptomları arttırdığını göstermiştir. Genel olarak bitki bazlı beslenenlerde ise semptomlar daha az görülmektedir.
Ayrıca katılımcıların dışkı örneklerinden yapılan analizlerde belirli mikroorganizmalar incelenmiştir ve Akdeniz diyeti ile beslenenlerde sebze, meyve ve balık tüketimiyle bağlantılı olan Eubacterium eligens daha yüksek düzeyde görülmüştür. Eubacterium eligensin kırmızı veya işlenmiş et tüketen kişilerde daha az düzeylerde görüldüğü bilinmektedir. Brigham & Kadın Hastanesi'nde istatiksel fizikçi olan yazar Yang-Yu Liu, yaptığı açıklamada şunu söylemiştir:
Sonuçlarımız Akdeniz diyeti ile beslenmenin TSSB semptomları yaşayan bireyleri rahatlatabileceği göstermesi açısından heyecan vericidir.
Sonuçlar, zihin sağlığı bozukluklarını ve semptomlarını hafifletmeye ve önlemeye yönelik önerileri geliştirmek için diyet müdahalelerini kapsayan çalışmalara umut vadetmektedir. Gelecekte probiyotiklerin TSSB semptomlarına etkisine dair çalışmaların da yapılması planlanmaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 3
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ R. Yehuda, et al. (2015). Post-Traumatic Stress Disorder. Nature Reviews Disease Primers, sf: 1-22. doi: 10.1038/nrdp.2015.57. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. Ke, et al. (2023). Association Of Probable Post-Traumatic Stress Disorder With Dietary Pattern And Gut Microbiome In A Cohort Of Women. Nature Mental Health, sf: 900-913. doi: 10.1038/s44220-023-00145-6. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/12/2024 21:15:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16060
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.