Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Akdeniz Diyeti, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Semptomlarını Azaltıyor Olabilir!

Akdeniz Diyeti, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Semptomlarını Azaltıyor Olabilir! Kerry Health and Nutrition Institute
Beyin-bağırsak aksı.
1 dakika
574
Tüm Reklamları Kapat

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), travmatik olaylar yaşamış veya bunlara tanık olmuş kişilerde ortaya çıkabilen psikiyatrik bir durumdur. Yeniden yaşama, kaçınma, aşırı uyarılma, ruh halindeki olumsuz değişiklikler gibi belirtilerle karakterizedir.[1]

Yeni bir araştırmada Akdeniz diyeti ile beslenmenin travmaya maruz kalan kişilerde TSSB semptomlarını azalttığı ve bu süreçte mikrobiyota-beyin-bağırsak ekseninin rol aldığı bildirilmiştir. Zihinsel sağlığın ve duyguların, bağırsak-beyin ekseni olarak adlandırılan bölgedeki mikroorganizmalardan etkilendiğine dair kanıtlar artmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmanın Yöntemi ve Bulguları

Nature Mental Health dergisinde yeni yayınlanan çalışmada 191 kadın hemşirenin beslenmelerine dair veriler, dışkı örnekleri ve TSSB semptomlarına dair bilgiler kullanılmıştır. Katılımcılar TSSB semptomları olan, travmaya maruz kalan ancak TSSB tanısı olmayan ve travmaya maruz kalmayanlar olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Çalışmada Ulusal TSSB Merkezi'nin Kısa Travma Anketi kullanılmıştır. Tüm katılımcılar çalışmanın başlangıcında ve 6 ay sonra olmak üzere iki farklı dönemde dışkı örnekleri vermişlerdir. Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda yapılan son analizde Akdeniz diyeti ile beslenmeyen kadınların daha şiddetli TSSB semptomlarının olduğu görülmüştür.[2]

Dışkı örnekleri analiz edildiğinde katılımcıların bağırsak mikrobiyomunun benzer vücut kütle indeksine (BKI) sahip olanlarla ve depresyonu olan/antidepresan ilaç kullanan kişilerle aynı özellikleri paylaştığı fark edilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Katılımcıların beslenme alışkanlıkları ve TSSB semptomları arasındaki ilişkiyi inceleyen analiz, Akdeniz diyeti ile beslenenlerin daha az TSSB semptomuna sahip olduğunu ve işlenmiş kırmızı et tüketiminin semptomları arttırdığını göstermiştir. Genel olarak bitki bazlı beslenenlerde ise semptomlar daha az görülmektedir.

Ayrıca katılımcıların dışkı örneklerinden yapılan analizlerde belirli mikroorganizmalar incelenmiştir ve Akdeniz diyeti ile beslenenlerde sebze, meyve ve balık tüketimiyle bağlantılı olan Eubacterium eligens daha yüksek düzeyde görülmüştür. Eubacterium eligensin kırmızı veya işlenmiş et tüketen kişilerde daha az düzeylerde görüldüğü bilinmektedir. Brigham & Kadın Hastanesi'nde istatiksel fizikçi olan yazar Yang-Yu Liu, yaptığı açıklamada şunu söylemiştir:

Sonuçlarımız Akdeniz diyeti ile beslenmenin TSSB semptomları yaşayan bireyleri rahatlatabileceği göstermesi açısından heyecan vericidir.

Sonuçlar, zihin sağlığı bozukluklarını ve semptomlarını hafifletmeye ve önlemeye yönelik önerileri geliştirmek için diyet müdahalelerini kapsayan çalışmalara umut vadetmektedir. Gelecekte probiyotiklerin TSSB semptomlarına etkisine dair çalışmaların da yapılması planlanmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/12/2023 19:14:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16060

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Antik
Spor
Meyve
Görüş
Gen İfadesi
Parçacık
Travma
Köpek
Nüfus
Mitler
Koronavirüs
Hastalık Kataloğu
Doku
Bilgi
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Şiddet
Neandertal
Diş
Devir
Hamile
Uluslararası Uzay İstasyonu
Genler
Teknoloji
Çocuklar İçin Bilim
Doğa Yasaları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yaşamı Başlatan Manyetizma mı? | Furkan Öztürk (Harvard Üniversitesi)
Yaşamı Başlatan Manyetizma mı? | Furkan Öztürk (Harvard Üniversitesi)
Lisede Öğretilen
Lisede Öğretilen "Mendel Genetiği" TAMAMEN Hatalı mı?
Bir Canlı ÖLÜMSÜZ Olabilir mi?
Bir Canlı ÖLÜMSÜZ Olabilir mi?
Alerji: Neden Hâlâ Alerjiler Var ve Neden Giderek Kötüleşiyorlar?
Alerji: Neden Hâlâ Alerjiler Var ve Neden Giderek Kötüleşiyorlar?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Z. Bakkal, et al. Akdeniz Diyeti, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Semptomlarını Azaltıyor Olabilir!. (15 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16060
Bakkal, L. Z., Alparslan, E. (2023, November 15). Akdeniz Diyeti, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Semptomlarını Azaltıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 07, 2023. from https://evrimagaci.org/s/16060
L. Z. Bakkal, et al. “Akdeniz Diyeti, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Semptomlarını Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 15 Nov. 2023, https://evrimagaci.org/s/16060.
Bakkal, Leman Zeynep. Alparslan, Eda. “Akdeniz Diyeti, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Semptomlarını Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, November 15, 2023. https://evrimagaci.org/s/16060.
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close