Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tetrodotoksin: Zehirden Tıbbi Mucizeye!

4 dakika
14,328
Tetrodotoksin: Zehirden Tıbbi Mucizeye! BravoTV
Tetradotoksin, balon balıkları tarafından da üretilen zehrin adıdır.
Tüm Reklamları Kapat

Tetrodotoksin (TTX), bilim dünyasında güçlü zehir etkisiyle tanınan ve voltaj kapılı sodyum kanal blokajına sebep olan nörotoksik bir biyokimyasaldır. Her yıl birçok insanın zehirlenmesinden ve hatta ölümünden sorumlu olan TTX, özellikle Tetraodontidae familyasına mensup balon balığı veya kirpi balığı sayesinde diğer organizmalara geçiş yapmakta. Ve maalesef bilinen bir panzehiri yok! Buna rağmen bilim insanları TTX’i izole edip insan vücudunda test ettiklerinde, TTX’in başta analjezik etkide (ağrı, acı hissini bastıran kimyasal özellik) olmak üzere, diğer bazı farmakolojik özelliklerde de kullanılabileceğini keşfettiler.

Temmuz 1894’te Dr. Yashizumi Tahara, Japon Eczacılar Birliği’nin aylık toplantısında, Tetraodontidae familyasına mensup balon balıklarına ait yumurtaların sulu preparatından zehir izolasyonu sağladığını duyurup, zehrin saflaştırılıp geniş ölçüde geliştirildiği bir formunu tanıttı. 1909’da balon balığı ailesinden olan kirpi balığının bu tip bir zehir içeren tek tür olduğunu öne sürdü. Başta TTX barındıran balon balıklarının bu özelliği endojen olarak mı (organizmanın kendisi tarafından üretilen) yoksa eksojen olarak mı (dışarıdan alınan veya biriktirilmiş) edindiği tartışma konusuydu.

Tetraodontidae ailesine ait balon balığı.
Tetraodontidae ailesine ait balon balığı.
Ranger Rick

1964 yılında TTX’in beklenmedik bir şekilde, Kaliforniya semenderi Taricha torosa’da tespit edilmesiyle birlikte TTX’in deniz yaşamında ve karasal canlılarda da gözlenebildiği sonucuna varıldı. TTX’in yine de kesin anlamda kökeni bilinmemekle beraber, nispeten çok rastlanan bir formu olarak balon balıkları gösterilmekte. Balon balıklarında, besin zincirinin küçük bir hediyesi olarak TTX, endosimbiyotik bakteriler tarafından üretilip evrimsel süreçte bir çeşit ölümcül savunma mekanizması olarak geliştirilmiş. Daha sonra yapılan bir çeşit çalışmada, balon balıklarının toksisiteden kurtulup kurtulamayacakları test edildi. Toksik endosimbiyotik bakteri içeren balon balıkları, toksik olmayan bakteri diyeti yaptıklarında toksisitelerini kaybettiler. Bir diğer yandan toksik olmayan balon balıkları, toksik endosimbiyotik bakteri diyeti yaptıklarındaysa toksik hale geldiler.

Tüm Reklamları Kapat

Kontamine olmuş (mikroorganizmalar tarafından mevcut organizmanın veya ortamın kirletilmesi) balon balıkları Japonya halkı tarafından en leziz balık türü olarak kabul edildiği için TTX kaynaklı zehirlenme vakaları Japonya’da oldukça yaygın. Tabii bazı yürürlülükler de uygulanmakta. Bahsedilen zehirlenme vakaları bilinçsiz tüketim ve servis durumlarında geçerli. Örneğin, Japonya’daki balon balığı tüketiminde izin verilen miktar kilogram başına 2 mg TTX iken bu sınır aşılırsa zehirlenme belirtileri rapor ediliyor. Neyse ki sadece lisanslı şefler ve restoranlar balon balığı hazırlayıp servis edebilme yetkisindeler.

Kalifornia semenderi (newt) olarak bilinen Taricha torosa türü.
Kalifornia semenderi (newt) olarak bilinen Taricha torosa türü.
Albumarium

TTX, insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle ilk olarak Asya ülkelerinde rapor edilse de daha sonraki yıllarda yapılan çalışmalarla Pasifik ve Akdeniz’deki bölgelere yayılım gösterdiği rapor edildi. Bunun gerekçesi olarak da dünya genelinde okyanus ve denizlerdeki sıcaklık artışı gösteriliyor. Çünkü TTX taşıyıcı türler sıcak sulara özgü özellikler taşımakta. Bilinen en güçlü denizel nörotoksin olan TTX, insanlar için en tehlikeli kimyasal toksinlerden biri olan siyanürden yaklaşık 1200 kat daha güçlü ve bilinen bir panzehri yok. Dolayısıyla zehirlenme vakaları genellikle ölümlerle sonuçlanmakta. TTX organizmaya giriş yaptığı anda, kasların ve sinirlerin çalışma mekanizması olan voltaj kapılı sodyum kanallarına bağlanarak oraya kenetlenir. Belirtiler, alınan TTX dozajına bağlı olmakla birlikte yaklaşık 10-15 dakika içerisinde belirmeye başlar. En sık rastlanan belirtiler öncelikle dudak dil ve yutakta uyuşma olarak kendini gösterir ve felç etkisi yavaşça tüm vücuda yayılır. Bazı durumlarda bilinç kaybı yaşanabilir ancak genel olarak hasta komaya girse dahi ölene dek bilinci açık vaziyettedir. 

Duyu nöronu ve TTX ilişkisi.
Duyu nöronu ve TTX ilişkisi.
Creative Diagnostics

Denizel biyotoksinler, diğer canlılara etkisinin yanı sıra farmakolojik öneme de sahiptirler. Japonya’da özellikle balon balığının rağbet görmesi, TTX üzerine çalışmalar yapılmasına yol açtı ve TTX’in farmakolojik özellikleri anlaşılmaya başlandı. Son yıllardaki çalışmalar insan sağlığı üzerine TTX’in başlıca 3 farklı etkisi üzerinde yoğunlaşmış vaziyette. İleri seviyede kanser hastalarında ağrı kesici özellikte kullanılabileceği, anti-tümör etkisi sayesinde tümör büyüklüğünde azalmalara yol açtığı ve uyuşturucu bağımlılığında, kullanılan uyuşturucuya alternatif olarak bağımlılık yaratmayan opioidler (ana kullanım amaçları analjezi olan morfin benzeri ilaç grubu) yerine kullanılabileceği düşünülmektedir. Tüm bu olumlu etkiler, son yıllarda ilaç firmalarını TTX içerikli ilaç üretme konusunda çalışmalara yöneltmiştir. Gelecekte toksinin in vivo (canlının içinde) etkilerini önlemek için bir panzehir geliştirilebileceği umulmaktadır. Bu arada, kapsamlı bir insan riski analizi geliştirmek için TTX’in metabolik biyo-dönüşüm ürünlerinin vektör türlerinde yaygınlığı ve toksisitesi hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
56
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 27
  • Merak Uyandırıcı! 14
  • Muhteşem! 8
  • İnanılmaz 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Umut Verici! 4
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: National Center for Biotechnology Information | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 16:41:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7854

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Erdem, et al. Tetrodotoksin: Zehirden Tıbbi Mucizeye!. (2 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7854
Erdem, C., Türkoğlu, P. (2019, July 02). Tetrodotoksin: Zehirden Tıbbi Mucizeye!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/7854
C. Erdem, et al. “Tetrodotoksin: Zehirden Tıbbi Mucizeye!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 02 Jul. 2019, https://evrimagaci.org/s/7854.
Erdem, Cansu. Türkoğlu, Pedram. “Tetrodotoksin: Zehirden Tıbbi Mucizeye!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 02, 2019. https://evrimagaci.org/s/7854.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close