L. Sceleratus türü balon balıkları kısa zamanda tüm akdeniz'e yayılmış isitilacı ve zehirli bir balık türüdür. Temmuz ayında antalya'da bir vatandaşımız bu balığı yediği için hayatını kaybetti. Sizin yazınızdaki bilgiler; bu balığın tüketilebileceği algısını yaratıyor ki bu durum ölümcül zehirlenmelere neden olabilir.
Canberk Bey asıl soruya cevap vermemiş, sorunun cevabı; "L. Sceleratus türü balon balıkları japonya'da yaygın olarak tüketilmemektedir."
Ayrıca yapılan bilimsel araştırmalar bu türün toksik olduğunu ve tüketilmemesini söylerken, Tarım bakanlığı satışını yasaklamışken, AB karaya çıkarılmasını ve tüketimini yasaklamışken, sizin "Ama balığı yiyen kişi balığı profesyonelce hazırlamamış." şeklindeki cevabınız insanları yanlış yönlendirebilir. Bu türün kas dokusunda da TTX bulunmaktadır. Doğru da hazırlasanız, yanlış da hazırlasanız yaklaşımınız halk sağlığı açısından tehlikelidir.
L. sceleratus ibaresinin yazıda bulunmasının hiçbir bilimselliği yokken, yazıyı tekrar düzenlememekteki ısrarınız anlaşılmaz. Olası bir zehirlenme vakasında sizin de sorumluluğunuz olsun istemiyorsanız, lütfen yazıyı revize edin.
Not: kaynakta doğrudan Japonya Sağlık Bakanlığının sitesinde, Japonya'da tüketilebilen balon balıklarının Latince isimleri mevcuttur.
Haklısınız, L. Sceleratus türü listede yok. Demek ki tüketilmiyor:) Onun yerine ''torafugu''yu aldım, yani Takifugu Rubripes. İçeriği düzenledim. Yakında yayına alınır. Bu kaynağa ulaşamamıştım. Teşekkürler.
Evet, Antalya'daki haberi ben de okudum. Ama balığı yiyen kişi balığı profesyonelce hazırlamamış. Ayrıca zaten L. Sceleratus da vücudunda TTX barındırıyor. Ben yazıda da iyi hazırlanması gerektiğini, bunun için Japonya'da iki yıl eğitim alındığını ve sertifika almanın zor olduğunu belirtmişim.