Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Baalbek Megaliti

Dev Taşların Yerleştirilmesinde İnsan Gücü Mü Kullanıldı, Yoksa Uzaylıların İşi Mi?

4 dakika
18,801
Baalbek Megaliti Güneydeki Taş (Ralph Ellis, 2007)
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 80 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Megalit, bir yapı ya da anıtı inşa etmek için ya tek başına ya da başka taşlarla birlikte kullanılan büyük bir taştır. En bilinen örneklerden birisi Birleşik Krallık’ta bulunan Stonehenge’dir. Baalbek (eski adıyla Heliopolis, yani Güneş Şehri), Lübnan'ın Bekaa ilinde yer alan ve Roma İmparatorluğu’na ait 2000 senelik Jüpiter Tapınağı’nın bulunduğu ilçedir. Günümüzde bu tapınağa ait 6 devasa sütun ve temelinde 27 adet büyük kireç taşı bloku bulunmaktadır. Bunların 24 tanesi 300’er ton iken, diğer üç tanesi de yaklaşık olarak 800 ton ağırlıktadır ve “Trilithon” olarak bilinmektedirler. 800 metre ötedeki taş ocağından getirilmişlerdi.

Bir trilithon normalinde iki büyük dikey taşın bir yatay taşı taşımasıdır, tıpkı Stonehenge’de görebildiğiniz gibi, ancak Jüpiter Tapınağı’nda böyle bir şey söz konusu değildir çünkü taşların üçü de yataydır, ancak bu adı yine de taşımaktadırlar. Tapınağın avlusunda kullanılan pembe granit MS 2.yüzyılda Mısır'daki Asvan’dan (tıpkı Khufu Piramit’in kral odasındaki gibi) gemi yoluyla getirtilmişti.

Bu tapınağın platformuna taşınması beklenen yeni taşlar Bekaa Vadisinde bulunan kireç taş ocağında bulundular. Genellikle 20 metre uzunluğunda ve enleri 4 x 4 metredir. Yapılan arkeolojik araştırmalarda yaklaşık 1000 ton ağırlığında olan bir taş bulunmuştu. “Hajjar al-Hibla” yani “Hamile Kadın” taşı (İng: Stone of the Pregnant Woman) olarak adlandırılmıştı, ancak bir çatlak oluştuğu için taşınamamıştı. Hemen karşısındaki yolun diğer tarafında yaklaşık 1240 tonluk bir diğer taş daha bulunmuştu. Bunlarla birlikte Alman Arkeolojik Enstitüsü ve Lübnan Üniversitesi’nden Jeanine Abdul Massih ile birlikte daha da şaşırtıcı bir şekilde 2014 yılında 1650 ton ağırlığında bir diğer taş hemen Hamile Kadın taşının kısmen altında bulunmuştu. Uzunluğu 19.6 metre ve enleri 6 x 5.5 metreydi. Bütün bu taşlar tamamıyla hazır değillerdi, hatta bulundukları taş ocaklarından bile ayrık değillerdi (Mısır kenti Asvan’daki bitirilmemiş olan ve 42 metre uzunluğa sahip 1100 tonluk Obelisk gibi).

Tüm Reklamları Kapat

“Neden bu kadar büyük taşlar yaptılar?” diye düşünebilirsiniz. Toprak erozyonu sebebiyle zamanla yapıların altı dengesizleşerek yapı yana doğru yatabilir, yani küçük parçalar yerine büyük parçalar kullanmanız daha dayanıklı olmalarını sağlayacaklardır. Bunun günümüzdeki örneği radye jeneral temellerdir. 

Bütün bu devasa taşlarla ilgili edinilen bilgilere göre tapınakla ilgili birbirinden farklı iddialar ortaya atılmıştır:

  • Yahudi-Hristiyan inancında yer alan Habil, Tanrı’nın gazabından saklanabilmek için inşa edilmiştir.
  • Nemrut’un (İncil’de geçen bir figür) emriyle devler tarafından inşa edilmiştir. Bu nedenle bazıları buraya ‘’Babil’in Kulesi’’ adını da vermiştir.
  • Hz. Süleyman tarafından cinlerin yardımıyla inşa edilmiştir.
  • Uzaylıların iniş alanı olarak kullanabilmeleri için inşa edilmiştir.
  • Söylenen tarihlerden (yani MS 1. yüzyıldan evvel) binlerce sene önce Atlantisliler gibi üstün teknolojiye sahip bir uygarlık tarafından inşa edilmiştir.

Söz konusu “büyük ve ağır” taşlar olunca eski insanların bunları taşıma konusunda yeterli becerilere sahip olmadıkları iddia edilmektedir ya da mutlaka bizim sandığımızdan çok daha olağanüstü (fazlasıyla olağanüstü) teknolojilere sahip oldukları söylenir. 

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan Bronz Atlı Adam (İng: Bronze Horseman) heykelinin üzerinde bulunduğu ve 1768 yılında Finlandiye Körfezi’nde yer alan 1250 ton ağırlığındaki Yıldırım Taşı (İng: Thunder Stone) imparatoriçe Catherine II’nin emriyle 18.yüzyılda gemiyle taşınmadan evvel 6 kilometre boyunca vinç yardımı kullanmadan insan gücüyle çekilmişti. Bunun gibi sayısız örnekler bu tarz şeylerin imkansız olmayışını göstermektedir. Jüpter Tapınağı’nın inşaatında ve Trilithon taşların taşındığı zamanlarda Romalılar'da hem vinç hem de tekerlek kullanımı vardı. Neticede o zamanki yakın dönemlerde toplamda 49 metre yüksekliğindeki “Pont du Gard” adlı su kemerini inşa eden aynı insanlardan bahsediyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Görsel 1: Güney Fransa’da Gardon nehrinden geçen Pont du Gard adlı su kemeri
Görsel 1: Güney Fransa’da Gardon nehrinden geçen Pont du Gard adlı su kemeri
Pixabay

Bununla birlikte tapınakla taş ocağının arasındaki mesafenin yakın olmasıyla birlikte taş ocağının kendisi inşa alanından az da olsa daha yüksek bir eğime sahiptir, yani söz konusu taşları “yerden kaldırmayı” gerektirmeyecek bir durum da söz konusu olabilir. 1977’de antik mimarlıkla ilgilenen arkeolog Jean-Pierre Adam bu taşlar üzerinde bir analiz yaparak silindirlerin yardımıyla birlikte ırgatların ve kasnakların kullanımıyla yaklaşık 557 ton ağırlığının 512 işçi tarafından çekilebileceğini hesaplamıştı (bazı iddialar bu taşların taşınması için 40,000 işçinin olması gerektiği gibi uçuk bir sayı belirtmektedir, ki 512 sayısı bunun yanında oldukça düşük ve daha akla yatkın bir sayıdır).

Ülkede yaşanılan bazı huzursuzluklar gereği yapılan çalışmalar aksamıştır, bu sebeple taşların nasıl taşındıkları konusunda tam bir netlik yoktur, ancak tarihten bildiğimiz diğer örnekleri göz önünde bulundurduğumuz zaman bunun imkansız olmadığını da bilmekteyiz, bu sebeple “olmayan” devlerin ve “görülmemiş” uzaylıların yardımına ihtiyaç duyulduğunu düşünmüyoruz.

Görsel 2: Baalbek’teki taşların taşınmasına dair araştırmacılardan bir fikir
Görsel 2: Baalbek’teki taşların taşınmasına dair araştırmacılardan bir fikir
Hazırlayan: Neşe Abbak, 2017
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 80 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/11/2024 02:24:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7434

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Kataloğu
Canlı
Enfeksiyon
Çiftleşme
Memeli
Gebelik
Jinekoloji
Kertenkele
İfade
Evrim Ağacı
Mars
Kanıt
Şehir Hastanesi
İnsanlık
Erkek
Evrim Tarihi
Newton
Çocuk
Kas
Yas
Ses Kaydı
İngiltere
Bağışıklık Sistemi
Gen İfadesi
Araştırmacılar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. B. Acar, et al. Baalbek Megaliti. (26 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7434
Acar, A. B., Bakırcı, . (2018, October 26). Baalbek Megaliti. Evrim Ağacı. Retrieved November 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7434
A. B. Acar, et al. “Baalbek Megaliti.” Edited by Arsel Berkat Acar. Evrim Ağacı, 26 Oct. 2018, https://evrimagaci.org/s/7434.
Acar, Arsel Berkat. Bakırcı, . “Baalbek Megaliti.” Edited by Arsel Berkat Acar. Evrim Ağacı, October 26, 2018. https://evrimagaci.org/s/7434.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close