Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Antik İnsanların Çizdiği "Kanatlı Canavar", Bir Pterosaur'u veya Ejderha Gibi Mitolojik Bir Canlıyı Göstermiyor!

Antik İnsanların Çizdiği "Kanatlı Canavar", Bir Pterosaur'u veya Ejderha Gibi Mitolojik Bir Canlıyı Göstermiyor! Whit Richardson
Utah'taki Siyah Ejder Kanyonu'nda bulunan kaya çiziminin kanatlı bir canavarı veya bir pterosaur'u resmettiği iddia edilmişti.
6 dakika
3,567
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 82. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Arkeokimyacı Marvin Rowe, 2015 yılında güneydoğu Utah'ın Kara Ejder Kanyonu'ndaki dar bir kaya çıkıntısına tırmandığında, bitmek bilmeyen bir tartışmaya son noktayı koymaya kararlıydı. Bu, yıllardır kaya sanatı araştırmacıları ve arkeologları, Genç Dünya yaratılışçılarıyla karşı karşıya getiren bir tartışmaydı.

Elinde X ışını floresans tabancasıyla kendini uçurumun dik yüzünün kırmızı kayasına bağlayan Rowe, tartışmanın kaynağına odaklandı: Tozlu kanyon zemininin birkaç metre üzerinde yükselen, solmuş bir antik kaya resmi (kapakta görülüyor)... Bazıları, resmin bir ejderhaya veya pterodaktile ait olduğunu iddia ediyordu. Ancak araştırmacılar, uzun zamandır bunun çok daha sıradan bir şey olduğunu düşünüyordu. Çalışmaya dâhil olmayan, Kuzey Amerika'daki kaya sanatının önde gelen uzmanlarından biri olan David Whitley, bu konuda hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bilimin hâlâ bu tür şeylerle mücadele etmesi talihsiz bir durum. Ancak resim, dünyanın bilimsel olmayan görüşlerini desteklemek için kullanılmaya devam ettiğinden, bu fikirlerin yanlış olduğunu tam bir açıklıkla göstermek gerekli hale geldi.

Sanat eseri, ilk defa 1928 yılında amatör bir kaya sanatı meraklısı tarafından keşfedildi. Ancak tartışmanın kökenleri 1940'lara kadar uzanıyor. Bu dönemde John Simonson adında bir adam, piktografın kenarı/sınırı olduğunu düşündüğü şeyi tebeşirle çizerek "kanatlı bir canavar"ı ortaya çıkardı (bir zamanlar yaygın bir uygulama olan tebeşirleme, orijinal görüntüye zarar vermesi ve bazı detayları gizlemesi sebebiyle artık yasa dışı). Otuz yıl sonra bir jeolog, figürü 66 milyon yıl önce soyu tükenmiş bir uçan kertenkele grubunun üyesi olan teruzora (pterosaur) benzetti. İnsanlar hiçbir zaman dinozorlarla bir arada yaşamadığı için, insanların dinozorlarla yaşadığına inanan yaratılışçılarla bilim insanları arasındaki tartışma için gerekli ortam hazırlanmış oldu.

Bölgede teruzor fosilleri de bulunduğundan, gezegenimizin 6000 ila 10.000 arası bir yaşa sahip olduğuna inanan Genç Dünya yaratılışçıları, insanların ve kanatlı sürüngenlerin bölgede birlikte yaşadıklarının kanıtı olarak 1990'ların sonlarında bu tabloyu göstermeye başladılar. Son birkaç yılda bazıları, türü tanımlayabileceklerini bile iddia ettiler! 10 metreden fazla kanat açıklığına sahip bilinen en büyük teruzor: Quetzalcoatlus.

Tüm Reklamları Kapat

Bir Quetzalcoatlus'un insana göre boyutları.
Bir Quetzalcoatlus'un insana göre boyutları.
Reddit

Kaya sanatı araştırmacıları ve arkeologlar, bu yoruma sert bir şekilde karşı çıktılar. 1990'ların ortalarında, bölgenin en ünlü kaya sanatı stillerinden biri olan Bariyer Kanyon stilini ayırt etmek için eğitilmiş birkaç bilim insanı, bu yoruma karşı bir argüman sundu. Bilim insanları öncelikle, sözde "teruzor"un aslında beş ayrı figür olduğunu savundu: İki tane insanımsı figür ile birlikte biri Amerika yaban koyunu, biri boynuzlu yılan olmak üzere üç hayvan figürü. Bu tür piktograflar, Bariyer Kanyon stilinde yaygındır. İnsanları, kuşları, toynaklı hayvanları ve yılanları içeren küçük yardımcılar; büyük gözleri ve uzun bedenleri ile dikkat çeken insanımsı ve gerçek boyutuna uygun figürler arasına yerleştirilir. Stil, bu özellikleriyle tanınır.

Sanatın tam olarak tarihlendirilmesi zor; ancak araştırmacılara göre piktograflar (yontulmuş veya kayaya oyulmuş petrogliflerin aksine, boyalı görüntüler), Geç Arkaik Dönem (yaklaşık 2000 ila 4000 yıl önce) avcı-toplayıcı toplumlarının sanatçıları tarafından yapıldı. Araştırmacılar ayrıca, tarımsal Fremont kültürüne (yaklaşık MS 1 ila 110 arası) karışmış olabileceğini de düşünüyor. Whitley şöyle söylüyor:

Sanatçılar hakkında pek bir şey bilinmiyor. Ancak eser, onları çizen insanların şaman kökenli olduğunu gösteriyor.

Çarpıcı görüntülerin çoğu, güneydoğu Utah'ta bulunuyor. En fazla sayıda alan, en iyi bilinen örnek Great Gallery'nin bulunduğu San Rafael Swell and Canyonlands Ulusal parkı olarak bilinen jeolojik şekiller içinde ve çevresinde bulunuyor. Whitley, Black Dragon Kanyon'undaki çizimi ilk olarak 30 yıl önce gördü ve şöyle söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında bir tür vandalizm olan motifler üzerine taslak çizmenin, levhayı tamamen yanlış yorumladığı, herhangi bir profesyonel arkeolog için aşikârdı.

Acemi bir göz için görüntü o kadar net olmayabilir. Bunun nedeni, resmin en az bin yıldır atmosferik kuvvetlere maruz kalması. Yağdığı zaman yağmur, piktografın aşıboyası pigmentinin bir kısmını yavaşça yıkayarak yer yer akmasına ve solmasına sebep oldu. Çöl ortamlarında sıklıkla gerçekleştiği gibi ince bir kalsiyum karbonat tabakası boyayı sırladı ve kenarlarını daha da gizledi.

Şimdi, üst üste gelen aksiliklerle, araştırmacılar antik tabloyu analiz etmek için iki modern tekniği kullandılar: DStretch olarak bilinen bir fotoğraf programı ve X-ışını floresansı adı verilen bir teknik. Araştırmacılar öncelikle, DStretch'i kullandılar. DStretch, bilgisayarlarda ve bazı kameralarda, bazen çıplak gözle görünmeyen renkler oluşturarak kaya sanatının orijinal pigmentlerini güçlendirmek ve keskinleştirmek için kullanılabiliyor.

Yeteri kadar tatmin olmayan Rowe, daha sonra demir oksitten oluşan aşıboyası pigmentindeki demir içeriğini tespit etmek için X-ışını floresansı kullandı. Bu ölçümle, kumtaşı kayasının tam olarak neresinde boya olduğunu ve olmadığını ortaya çıkarmayı hedefledi. College Station'daki Texas A&M Üniversitesi'nde emekli profesör olan Rowe şöyle söylüyor:

Her iki tekniğin de avantajı, baktığınızı tanımlamanın öznelliğinin çoğunu ortadan kaldırmalarıdır.

Araştırmacıların Antiquity dergisinde bildirdiklerine göre kullanılan bu iki yöntem, kanyon duvarını süsleyen çizimin bir teruzordan ziyade, daha önce de öne sürüldüğü üzere beş ayrı figürden oluştuğunu açık bir şekilde ortaya koydu.[1] Gerçekte çizim, aşınmadan önce şöyle gözüküyordu:

Görüntü güçlendirme teknikleri kullanıldıktan sonra ortaya çıkan gerçek çizim
Görüntü güçlendirme teknikleri kullanıldıktan sonra ortaya çıkan gerçek çizim
Jean-Loic Le Quellec

Çalışmanın ortak yazarı Rowe şunları ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu, teruzor fikrine vurulan son darbeydi.

Makalede atıfta bulunulan yaratılışçılardan biri olan Vance Nelson, Dünya Gezegeninin Anlatılmamış Sırları: Korkunç Ejderhalar adlı bir kitap yazdı.[2] Kitapta, eski insanların "ejderha" dedikleri dinozorları gördüklerini ve Kara Ejderha Kanyonu piktografı da dâhil olmak üzere sanatla bu yaratıkları tasvir ettiklerini savunuyordu. Ancak 2011 yılında kitabının basılmasından kısa bir süre sonra, kanyona dönüp piktografı yeniden incelediğinde, levhada kendisi de beş ayrı görüntü olduğunu fark etti. Nelson şöyle söylüyor:

O zamandan itibaren, Kara Ejderha Kanyonu teruzoru bahsini kitabın sonraki baskılarından kaldırdım. Bulgularına tamamen katılıyorum. İyi bir iş çıkardılar. Makalede hâlâ bana atıfta bulundukları için hayal kırıklığına uğradım; çünkü artık bu yorumu desteklemiyorum. 2011 yılında kendi aydınlanmamı yaşadıktan sonra, yaratılış bilimi topluluğundaki diğer insanlarla iletişime geçtim ama herkesin fikrini değiştiremedim. Umarım insan gözüyle görünmeyen ayrıntıları ortaya koyan bu makale, onları teruzora inanmaktan vazgeçirir.

Halen bir yaratılışçı olan Vance, Amerika'daki yaratılışçılık akımını desteklediğine inandığı çalışmalar yapmaya devam ediyor.[3] Rowe ise, daha yaşlı yaratılışçıların bu kanıtlar ışığında görüşlerini değiştirmeyeceğini düşünüyor. Şöyle söylüyor:

Daha yaşlı yaratılışçıların çoğunun argümanlarımdan etkilenmeyeceği kanısındayım. Ancak şüpheleri olan genç bir birey, belki verilere bakmaya başlayabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 82. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
69
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • İnanılmaz 5
  • Muhteşem! 4
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 3
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. L. Quellec, et al. (2015). The Death Of A Pterodactyl. Antiquity, sf: 872-884. doi: 10.15184/aqy.2015.54. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ V. Nelson. (2011). Untold Secrets Of Planet Earth: Dire Dragons. ISBN: 9780986882104. Yayınevi: Untold Secrets of Planet Earth Publishing Company.
  • ^ G. Bates. Vance Nelson Interview. (18 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Ekim 2022. Alındığı Yer: Creation Ministries International | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 20:45:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13032

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Demarco, et al. Antik İnsanların Çizdiği "Kanatlı Canavar", Bir Pterosaur'u veya Ejderha Gibi Mitolojik Bir Canlıyı Göstermiyor!. (25 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13032
Demarco, E., Küçükkıvanç, S., Şahin, D. (2022, October 25). Antik İnsanların Çizdiği "Kanatlı Canavar", Bir Pterosaur'u veya Ejderha Gibi Mitolojik Bir Canlıyı Göstermiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13032
E. Demarco, et al. “Antik İnsanların Çizdiği "Kanatlı Canavar", Bir Pterosaur'u veya Ejderha Gibi Mitolojik Bir Canlıyı Göstermiyor!.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/13032.
Demarco, Emily. Küçükkıvanç, Sena. Şahin, Damla. “Antik İnsanların Çizdiği "Kanatlı Canavar", Bir Pterosaur'u veya Ejderha Gibi Mitolojik Bir Canlıyı Göstermiyor!.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, October 25, 2022. https://evrimagaci.org/s/13032.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close