Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Antioksidanlar ile İlgili Yanılgılar: Hastayken C Vitamini Almak Sizi Tedavi Etmez!

2 dakika
6,943
Antioksidanlar ile İlgili Yanılgılar: Hastayken C Vitamini Almak Sizi Tedavi Etmez!
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Ülkemizde antioksidanlarla ilgili alabildiğine bilgi kirliliği yaşanıyor! 

Hiç kimse hangi antioksidanı, hangi durumda, hangi dozda ve ne kadar kullanacağını bilmiyor. Sadece safsata olarak yayılan bilgilerle ve elbette ki bilinçsizce, antioksidanları "yeri geldiğinde" tüketiyor.

Antioksidan desteklerini genelde toplum olarak "hasta olduğumuz" durumlarda ya da yorgunluk, halsizlik, kırgınlık gibi kendimizi olumsuz hissettiğimiz durumlarda kullanıyoruz. Antioksidan niyetine tükettiğimiz şeyler kimi zaman çoklu-vitamin hapları oluyor, kimi zaman sadece C vitamini oluyor, kimi zamansa piyasada alelade satılan bitkisel kapsüller ya da doğrudan bitki çayları oluyor. Halbuki antioksidanlar hastalıkların iyileştirilmesinden ziyade "genel sağlığın iyileştirilmesi" ve "hastalıklardan korunma" gibi amaçlarla kullanılması gereken "sihirli" moleküller! 

Tüm Reklamları Kapat

Antioksidanlarla yapılan bilimsel çalışmalarda, bu moleküllerin kalp-damar hastalıklarından, nörodejeneratif (Alzheimer, Parkinson, ALS, MS gibi) hastalıklardan, kanserden, obeziteden, diyabetten, yaşlanmanın getirdiği olumsuz etkilerden olabildiğince koruduğu, bir çok hastalığa yakalanma riskini yüksek oranda azalttığı sürekli olarak vurgulanmaktadır. 

Yapılan bu çalışmaların tümünde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; hangi antioksidanın, hangi dozda, ne kadar süreyle tüketildiğinde söz konusu hastalık riskinden hangi oranda koruduğu konusudur! 

Örneğin, kanımızdaki C vitamini oranı, normal beslenmemize bağlı olarak ortalama 38 mikromolar düzeyinde olsun. Yapılan bir bilimsel çalışma ise C vitamininin kanımızda 45-60 mikromolar düzeyinde olmasının kalp damar hastalıklarından koruyucu özelliğinin olabileceğini ortaya koysun. Bu sonuç kesinlikle "C vitamininin kalp damar hastalıklarından koruduğu" anlamını taşımaz! Bu çalışmadan, C vitamini kalp damar hastalıklarından koruyor vs. gibi sonuçlar çıkartamazsınız!

Çıkartacağınız sonuç açık olarak şudur: Kanınızdaki C vitaminini sürekli olarak 45-60 mikromolar düzeyinde tutabilirseniz, ancak o zaman C vitamini sizi kalp damar hastalıklarından korur! Yoksa gün aşırı, arada bir, hasta oldukça vs. gibi durumlarda C vitaminini o amaçla kullanmanızın hiç bir anlamı yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Sürekli olarak kanınızdaki C vitaminini konsantrasyonunu yüksek tutabilmeniz için diyetinizi durumunuza göre değiştirmeniz gerekir ya da eğer sadece C vitamini takviyesi almak isterseniz, C vitaminlerinin yavaş salınımlı, gün içerisinde kan düzeyinizi bilimsel çalışmalara konu olacak düzeyde tutabilen yenilikçi ve bilimsel yaklaşımlarla üretilmiş formlarını tüketmeniz gerekir. 

Sonuç olarak, antioksidanlarla sağlıklı bir yaşam kazanmak istiyorsak, tükettiğimiz antioksidanların biyoyararlanımlarını (biyoemilim yüzdesisi, kanda ve dokularda yıkımlanmadan kalma süresi) bilgi çağının bir gereği olarak daha çok bilmemiz gerekiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:14:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1988

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Kayacılar, et al. Antioksidanlar ile İlgili Yanılgılar: Hastayken C Vitamini Almak Sizi Tedavi Etmez!. (22 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1988
Kayacılar, C., Bakırcı, Ç. M. (2014, February 22). Antioksidanlar ile İlgili Yanılgılar: Hastayken C Vitamini Almak Sizi Tedavi Etmez!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1988
C. Kayacılar, et al. “Antioksidanlar ile İlgili Yanılgılar: Hastayken C Vitamini Almak Sizi Tedavi Etmez!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Feb. 2014, https://evrimagaci.org/s/1988.
Kayacılar, Can. Bakırcı, Çağrı Mert. “Antioksidanlar ile İlgili Yanılgılar: Hastayken C Vitamini Almak Sizi Tedavi Etmez!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 22, 2014. https://evrimagaci.org/s/1988.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close