Alfa-gal Sendromu Nedir? Bir Kene, Nasıl Olur da İnsanlarda Kırmızı Et Alerjisine Neden Olur?
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
- Türkçe Adı Alfa-gal Sendromu (Kırmızı Et Alerjisi)
- İngilizce Adı Alpha-gal Syndrome
- OrphaNet
- Diğer İsimleri Alfa-gal Alerjisi, Memeli Eti Alerjisi
Alfa-gal Sendromu, memeli eti (özellikle de kırmızı et) tüketimi hâlinde, etin yenmesinden 3-8 saat sonra semptomları beliren bir alerjidir.[1] Bu alerji, özellikle de Kuzey Amerika'da görülen ve Lone Star Kenesi olarak bilinen Amblyomma americanum ve Avustralya'da görülen ve felç kenesi olarak bilinen Ixodes holocyclus tarafından ısırılan insanlarda gelişir.[2]
Alfa-gal Sendromu, ilk olarak 2002 yılında raporlanmış, resmî olaraksa ilk kez 2007 yılında tanımlanmıştır.[3], [4], [5] Dolayısıyla tıp dünyasında hâlen oldukça az tanınan ve hakkında kısmen az miktarda araştırma bulunan bir sendromdur.[6]
Anti-gal antikoru, spesifik olarak Gal(alfa)1-3Gal(beta)1-4GlcNAc-R molekülü (kısaca "alfa-galaktosil epitopu") ile etkileşir.[7] Yapılan çalışmalar, kene ısırığı sonrası vücuda kan yoluyla giren alfa-gal şekerinin, anti-gal isimli bir antikorun üretimini tetiklemesi sonucu alerjik reaksiyonun belirdiğini göstermektedir.
Alfa-gal şekerine karşı üretilen imminoglobülin M (IgM), immünoglobülin G (IgG) ve immünoglobülin E (IgE) antikorları farklı sonuçlara neden olur.[8], [9] Sendromla ilişkili alerjilerin ana sorumlusu, IgE antikorlarıdır. Kenenin ısırığı sırasında verilen Th2-tetikleyici unsurların vücut tepkisini IgE'den yana değiştirdiği ve Alfa-Gal Sendromu'nu pekiştirdiği düşünülmektedir - ki bu nedenle sadece memeli eti tüketmek sendroma neden olmaz; kene tarafından ısırılma gereklidir.[10] Ayrıca IgM antikoru, bir diğer memeli hayvandan gelen eti "yabancı madde" olarak algılar ve reddeder. Bu durum, sadece alerjik reaksiyonlar için bir problem olmakla kalmaz, aynı zamanda hayvandan insana ksenotransplantasyon deneylerinde de zorluk çıkarır.[11]
Bakterilerde üretilen alfa-galaktosidaz enziminin alfa-gal moleküllerini elimine edebildiği keşfedilmiştir ve bu, gelecekteki organ nakillerinin önünü açabilir.[12] Öte yandan alfa-gal reaksiyonu, aşılarda adjuvant üretiminde faydalı bir araç olarak kullanılabilmektedir.[13], [14]
Belirti ve Semptomlar
Et tüketimi sonrası görülen alerji; vücutta kızarıklık, kurdeşen, mide bulantısı, kusma, nefes darlığı, tansiyonda düşme, baş dönmesi, baygınlık hâli, güçlü mide ağrısı ve hatta anafilaktik şok ve ölüme neden olabilir. Alfa-Gal Sendromu'ndan mustarip kişilerin %60 kadarında anafilaktik reaksiyonlar, %30-40 kadarında solunum yolu semptomları görülmektedir.[15], [16], [17], [18], [19]
Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri
Sendromu tetikleyen ana unsur, söz konusu kenenin ısırığıyla birlikte vücuda kan yoluyla giren galaktoz-α-1,3-galaktoz (kısaca "alfa-gal") olarak bilinen disakkarit bir şekerdir.[6] Alfa-gal şekeri, özellikle de memeli hayvanların hücrelerinde, dokularında ve vücut sıvılarında bulunan glikolipit ve glikoproteinlerinde bulunur.[20][21][22][23][24][25] Memeli olmayan havyanlarda da kimi zaman alfa-gal şekerine rastlanabilir: Kobra yılanlarının zehrinde, bazı teleost balıkların yumurtalarında ve amfibilerde bu şekeri bulmak mümkündür.[26][27][28][29] Ek olarak; bazı bakterilerde, protozoalarda, omurgasız hayvanlarda, özellikle de Aspergillus cinsi mantarlarda ve kırmızı alglerde bulunabilmektedir.[30][31][32] Hatta çeşitli virüslerin zarf glikoproteinlerinde ve insanlarda hastalık yapıcı patojenlerde de alfa-gal şekerine rastlanır.[20]
Bu şeker, Eski Dünya Maymunları ve kuyruksuz maymunlar (ve dolayısıyla insanlar) hariç bütün memeli hayvanlarda mevcuttur.[33] Birbiriyle kardeş gruplar olan Eski Dünya Maymunları ve kuyruksuz maymunlarda bu şekerin üretilememe nedeninin, bu grupların ortak atasının GGTA-1 geninde meydana gelen silinme tipi bir mutasyon olduğu düşünülmektedir. Bu mutasyon bütün torunlara (ve dolayısıyla insanlara) miras kalmıştı ve bu nedenle bu hayvanlarda alfa-gal şekeri üretilememektedir.
Teşhis Yöntemleri
Vakaların %90'ından fazlasında teşhis, primat-olmayan memeli eti tüketme konusunda eskiden sorun yaşamazken, sonradan bu tür bir sorunun baş gösterdiğinin bildirilmesiyle (yani hasta geçmişiyle) tanılanır. Ayrıca yapılacak basit bir kan testiyle alfa-gal şekerine karşı üretilen IgE antikorlarının 0.1 IU/mL değerini aşıp aşmadığı kontrol edilir.[34], [35] Diğer alerji türlerinde yaygın olarak görülen deri sürtme testine pek başvurulmaz, çünkü bu yolla yapılan testler Alfa-gal Sendromu için sıklıkla hatalı negatif sonuçlar vermektedir.[34], [35]
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Henüz Alfa-gal Sendromu'nun kesin bir tedavisi bulunmamaktadır; ancak bu yönde çalışmalar yapılmaktadır. Bugüne kadar alerji duyarsızlığı geliştirilebilen sadece 2 vaka olmuştur.[36] Benzer şekilde, alfa-gal şekeri içermeyen domuz ürünleri gibi besin maddeleri de üretilmeye başlanmıştır ve böylece gelecekte bu sendromdan mustarip kişilerin daha kolay beslenebilmesi hedeflenmektedir.[37]
Bu nedenle hastalık yönetimi, hastanın alerjiyi tetikleyen unsurlardan uzak durmasıyla sağlanmaktadır. Alfa-gal Sendromu olanların aşağıdaki etlerden uzak durması gerekmektedir:
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
- Biftek, domuz, kuzu ,bizon, keçi, at, tavşan, sincap, kanguru, antilop, bufalo, deve, gine domuzu, yarasa ve balina da dâhil, neredeyse bütün memeli hayvan etleri,
- Bu memeli hayvanların karaciğer, akciğer, kalp, bağırsak, böbrek gibi organları,
- Memeli bağırsağından yapılan sucuk ve kokoreç gibi ürünler (buna tavuk ve hindi kokoreç de dahil),
- Kuyrukyağı, donyağı ve içyağ gibi memeli yağları,
- Kemikler ve kemik iliği,
- Testisler,
- Memeli kolajeni
- Memeli etinyle yapılmış çorbalar ve salçalar,
- Et ekstraktları,
- Memeli kanı (örneğin kan sosisi gibi ürünler),
- Memeli hayvanların vücudundan elde edilen tendon, beyin, sinir, deri, vb. bütün yapılar,
- Süt ve dondurma gibi süt ürünleri.
- Jelatin ve jelatinli diğer ürünler,
- Memeli eti veya parçalarıyla temas etmiş diğer ürünler,
- Memeli ürünlerinden elde edilen ilaçlar, aşılar, vb. Alfa-gal içermeyen ilaçlar üretilmeye başlanmıştır.[38]
Hastanın hangi ürüne ne düzeyde tepki gösterdiği, hastadan hastaya değişebilmektedir; dolayısıyla sendromdan mustarip herkesin gün içinde dikkat etmesi gereken ürünler farklılık gösterecektir. Birçok kişide söz konusu keneler tarafından tekrar ısırılmaması ve alerjinin uzun süreler boyunca tetiklenmemesi hâlinde Alfa-gal Sendromu belirtilerinin zamanla azaldığı, alerjik tepkilerin şiddetinin düştüğü ve hatta nihayetinde tamamen ortadan kalkabildiği bilinmektedir. Bu süreçte kene ile temas edilebilecek mekânlardan da uzak durulmalıdır.
Müddet Tahminleri (Prognoz)
Alfa-gal Sendromu ile ilişkili alerjik reaksiyonları diğer alerjilerden ayıran en büyük faktör, birçok yiyecek alerjisinin sadece birkaç dakika içinde etki etmesidir. Kırmızı et alerjisi ise etkisini, etken faktör olan kırmızı memeli etinin tüketilmesinden 3-8 saat sonra gösterir.
Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)
Kene popülasyonlarının giderek artması ve iklim değişimine bağlı olarak yaşam alanlarının genişlemesi dolayısıyla Alfa-gal Sendromu'na yakalanan insanların sayısı da giderek artmaktadır ve gelecekte de artmaya devam etmesi beklenmektedir.[2], [39], [40], [41], [42] Örneğin sadece ABD içinde 2009'da 12 vaka tespit edilmişken, 2019'da 34.000 vaka tespit edilmiştir.[43], [44]
Kenelerin yaygın bulunduğu bölgelerde yaşayan insanların %15-35 arası çoktan Alfa-Gal Sendromu'na yakalanmış hâldedir.[34] Henüz Alfa-gal Sendromu gelişmemiş kişilerde bile bu şekere maruz kalmanın kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığı düşünülmektedir.[45], [46] ABD'nin güneydoğusundaki eyaletlerde yaşayan insanların %3 kadarının anafilaktik şok düzeyinde Alfa-Gel Sendromu semptomları yaşadığı görülmektedir.[34], [47] Öyle ki, bu bölgelerde yaşayan kişilerin anafilaktik şok geçirme riskinin ana nedeni Alfa-Gal Sendromu olmuştur.[48], [49]
Kırsal alanda daha fazla zaman geçiren ormancılar, avcılar, oduncular ve özellikle de doğa sporlarına ilgi duyan kişiler arasında risk daha yüksektir.[41], [34], [50]
Önlem Yöntemleri
Alfa-gal şekeriyle ilgili büyük bir problem, diğer hayvanlarda bulunan ve tüketilmesi halinde insanlarda hastalıklara neden olabilen protein yapılı moleküllerin aksine, normal pişirme sıcaklıklarında denatüre olmaması ve etkisini sürdürmesidir.[21] Dolayısıyla eti pişirmek, alfa-gal şekerine karşı herhangi bir koruma sağlamamaktadır.
Hastalığa neden olduğu düşünülen kenelerin yaşadığı yerlerde bulunulacağı zamanlarda, kıyafetleri ve yürüyüş ekipmanlarını %0.5 permetrin içerikli ürünlerle sıvamak, kenelerin vücuda gelmesini ve dolayısıyla ısırıkları önleyebilir.[51] Ayrıca bir kene tarafından ısırılan kişilerin, kenenin profesyonel bir şekilde çıkarıldığından emin olması gerekmektedir.[52]
Etimoloji
Hastalığın adı, vücudun alerjik tepki gösterdiği galaktoz-α-1,3-galaktoz şekerinin kısa adı olan "alfa-gal" molekülünden gelmektedir. İsimdeki "alfa" sözcüğü döngüsel bir molekül üzerinde oksijen atomunun yerine, "gal" sözcüğü ise bir tür şeker olan "galaktoz" şekerine işaret etmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 7
- 7
- 5
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- ^ Alpha-Gal Information. What Is Alpha-Gal Syndrome (Ags)?. (18 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: Alpha-Gal Information | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b S. P. Commins, et al. (2011). The Relevance Of Tick Bites To The Production Of Ige Antibodies To The Mammalian Oligosaccharide Galactose-Α-1,3-Galactose. Journal of Allergy and Clinical Immunology, sf: 1286-1293.e6. doi: 10.1016/j.jaci.2011.02.019. | Arşiv Bağlantısı
- ^ NIAID. Niaid Scientists Link Cases Of Unexplained Anaphylaxis To Red Meat Allergy. (28 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: NIH | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. Velasquez-Manoff. What The Mystery Of The Tick-Borne Meat Allergy Could Reveal. (24 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. McKenna. What Is Behind The Spread Of A Mysterious Allergy To Meat?. (11 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. P. Commins, et al. (2009). Delayed Anaphylaxis, Angioedema, Or Urticaria After Consumption Of Red Meat In Patients With Ige Antibodies Specific For Galactose-Α-1,3-Galactose. Journal of Allergy and Clinical Immunology, sf: 426-433.e2. doi: 10.1016/j.jaci.2008.10.052. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. S. Farivar, et al. (2003). Mechanisms Of Galα1-3Galβ1-4Glcnac-R (Αgal) Expression On Porcine Valve Endothelial Cells. The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, sf: 306-314. doi: 10.1067/mtc.2003.76. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. A. Macher, et al. (2008). The Galα1,3Galβ1,4Glcnac-R (Α-Gal) Epitope: A Carbohydrate Of Unique Evolution And Clinical Relevance. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects, sf: 75-88. doi: 10.1016/j.bbagen.2007.11.003. | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. Williams. Just One Bite: Ticks And Allergies On The North Shore. (26 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: The Sydney Morning Herald | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Iwasaki. Why Does A Bite Trigger The Syndrome But Not Eating The Meat Itself?. (9 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: Twitter | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. J. Cowan, et al. (2003). Renal Xenografts From Triple-Transgenic Pigs Are Not Hyperacutely Rejected But Cause Coagulopathy In Non-Immunosuppressed Baboons. Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health), sf: 2504-2515. doi: 10.1097/00007890-200006270-00008. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Q. P. Liu, et al. (2008). Identification Of A Gh110 Subfamily Of Α1,3-Galactosidases: Novel Enzymes For Removal Of The Α3Gal Xenotransplantation Antigen *. Journal of Biological Chemistry, sf: 8545-8554. doi: 10.1074/jbc.M709020200. | Arşiv Bağlantısı
- ^ U. Galili. (2013). Anti-Gal: An Abundant Human Natural Antibody Of Multiple Pathogeneses And Clinical Benefits. Immunology, sf: 1-11. doi: 10.1111/imm.12110. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. B. Mandell, et al. (2009). The Αgal Hyperacute® Technology: Enhancing Immunogenicity Of Antiviral Vaccines By Exploiting The Natural Αgal-Mediated Zoonotic Blockade. Zoonoses and Public Health, sf: 391-406. doi: 10.1111/j.1863-2378.2008.01191.x. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Fischer, et al. (2016). Clinical Spectrum Of Α-Gal Syndrome: From Immediate-Type To Delayed Immediate-Type Reactions To Mammalian Innards And Meat. Allergo Journal International, sf: 55-62. doi: 10.1007/s40629-016-0099-z. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. V. Nunen. (2014). Galactose-Alpha-1,3-Galactose, Mammalian Meat And Anaphylaxis: A World-Wide Phenomenon?. Current Treatment Options in Allergy, sf: 262-277. doi: 10.1007/s40521-014-0022-0. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. A. V. Nunen. (2018). Tick-Induced Allergies: Mammalian Meat Allergy And Tick Anaphylaxis. Medical Journal of Australia, sf: 316-321. doi: 10.5694/mja17.00591. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Kolektif. (2007). Ascia 2007 Allergic Disease Posters. Internal Medicine Journal, sf: A128-A135. doi: 10.1111/j.1445-5994.2007.01551.x. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. A. V. Nunen, et al. (2009). An Association Between Tick Bite Reactions And Red Meat Allergy In Humans. The Medical Journal of Australia, sf: 510-511. | Arşiv Bağlantısı
- U. Galili, et al. (2012). Α–Gal And Anti–Gal. ISBN: 9781461547716. Yayınevi: Springer Science & Business Media.
- ^ D. Apostolovic, et al. (2014). Immunoproteomics Of Processed Beef Proteins Reveal Novel Galactose-Α-1,3-Galactose-Containing Allergens. Allergy, sf: 1308-1315. doi: 10.1111/all.12462. | Arşiv Bağlantısı
- H. Takahashi, et al. (2014). Laminin Γ-1 And Collagen Α-1 (Vi) Chain Are Galactose-Α-1,3-Galactose–Bound Allergens In Beef. Allergy, sf: 199-207. doi: 10.1111/all.12302. | Arşiv Bağlantısı
- C. Hilger, et al. (2016). Two Galactose-Α-1,3-Galactose Carrying Peptidases From Pork Kidney Mediate Anaphylactogenic Responses In Delayed Meat Allergy. Allergy, sf: 711-719. doi: 10.1111/all.12835. | Arşiv Bağlantısı
- O. I. Iweala, et al. (2020). Glycolipid-Mediated Basophil Activation In Alpha-Gal Allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, sf: 450-452. doi: 10.1016/j.jaci.2020.02.006. | Arşiv Bağlantısı
- O. Iweala, et al. (2017). Serum Ige Specific For Alpha-Gal Sugar Moiety Can Bind Glycolipid. Journal of Allergy and Clinical Immunology, sf: AB88. doi: 10.1016/j.jaci.2016.12.237. | Arşiv Bağlantısı
- D. C. Gowda, et al. (2001). N-Linked Oligosaccharides Of Cobra Venom Factor Contain Novel Α(1-3)Galactosylated Lex Structures. Glycobiology, sf: 195-208. doi: 10.1093/glycob/11.3.195. | Arşiv Bağlantısı
- M. Fujiwara, et al. (2019). Immediate Anaphylaxis Due To Beef Intestine Following Tick Bites. Allergology International, sf: 127-129. doi: 10.1016/j.alit.2018.08.002. | Arşiv Bağlantısı
- T. Taguchi, et al. (1995). A Precise Structural Analysis Of A Fertilization-Associated Carbohydrate-Rich Glycopeptide Isolated From The Fertilized Eggs Of Euryhaline Killi Fish (Fundulus Heteroclitus). Novel Penta-Antennary N-Glycan Chains With A Bisecting N-Acetylglucosaminyl Residue. Glycobiology, sf: 611-624. doi: 10.1093/glycob/5.6.611. | Arşiv Bağlantısı
- Y. Shao, et al. (2012). The Expression And Distribution Of Α-Gal Gene In Various Species Ocular Surface Tissue. International Journal of Opthalmology, sf: 543-548. doi: 10.3980/j.issn.2222-3959.2012.05.01. | Arşiv Bağlantısı
- A. Hodžić, et al. (2020). Infection With Toxocara Canis Inhibits The Production Of Ige Antibodies To Α-Gal In Humans: Towards A Conceptual Framework Of The Hygiene Hypothesis?. Vaccines, sf: 167. doi: 10.3390/vaccines8020167. | Arşiv Bağlantısı
- S. Kim. (2021). Encyclopedia Of Marine Biotechnology. ISBN: 9781119143765.
- J. K. Tobacman. (2015). The Common Food Additive Carrageenan And The Alpha-Gal Epitope. Journal of Allergy and Clinical Immunology. | Arşiv Bağlantısı
- ^ U. Galili, et al. (1987). Evolutionary Relationship Between The Natural Anti-Gal Antibody And The Gal Alpha 1----3Gal Epitope In Primates. Proceedings of the National Academy of Sciences, sf: 1369-1373. doi: 10.1073/pnas.84.5.1369. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b c d e S. P. Commins. (2020). Diagnosis & Management Of Alpha-Gal Syndrome: Lessons From 2,500 Patients. Expert Review of Clinical Immunology, sf: 667-677. doi: 10.1080/1744666X.2020.1782745. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b T. A. E. Platts-Mills, et al. (2020). Diagnosis And Management Of Patients With The Α-Gal Syndrome. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, sf: 15-23.e1. doi: 10.1016/j.jaip.2019.09.017. | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Unal, et al. (2017). Successful Beef Desensitization In 2 Adult Patients With A Delayed-Type Reaction To Red Meat. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, sf: 502-503. doi: 10.1016/j.jaip.2016.12.008. | Arşiv Bağlantısı
- ^ E. Dolgin. (2021). First Gm Pigs For Allergies. Could Xenotransplants Be Next?. Springer Science and Business Media LLC, sf: 397-400. doi: 10.1038/s41587-021-00885-9. | Arşiv Bağlantısı
- ^ U.S. Food and Drug Administration. Fda Approves First-Of-Its-Kind Intentional Genomic Alteration In Line Of Domestic Pigs For Both Human Food, Potential Therapeutic Uses. (14 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: U.S. Food and Drug Administration | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. D. Monzón, et al. (2016). Population And Evolutionary Genomics Of Amblyomma Americanum, An Expanding Arthropod Disease Vector. Genome Biology and Evolution, sf: 1351-1360. doi: 10.1093/gbe/evw080. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. K. Raghavan, et al. (2019). Current And Future Distribution Of The Lone Star Tick, Amblyomma Americanum (L.) (Acari: Ixodidae) In North America. PLOS ONE, sf: e0209082. doi: 10.1371/journal.pone.0209082. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b A. Cabezas-Cruz, et al. (2019). Environmental And Molecular Drivers Of The Α-Gal Syndrome. Frontiers in Immunology. doi: 10.3389/fimmu.2019.01210. | Arşiv Bağlantısı
- ^ G. Crispell, et al. (2019). Discovery Of Alpha-Gal-Containing Antigens In North American Tick Species Believed To Induce Red Meat Allergy. Frontiers in Immunology. doi: 10.3389/fimmu.2019.01056. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. M. Wilson, et al. (2019). Red Meat Allergy In Children And Adults. Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health), sf: 229-235. doi: 10.1097/ACI.0000000000000523. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. M. Binder, et al. (2021). Diagnostic Testing For Galactose-Alpha-1,3-Galactose, United States, 2010 To 2018. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, sf: 411-416.e1. doi: 10.1016/j.anai.2020.12.019. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. M. Wilson, et al. (2018). Ige To The Mammalian Oligosaccharide Galactose-Α-1,3-Galactose Is Associated With Increased Atheroma Volume And Plaques With Unstable Characteristics—Brief Report. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, sf: 1665-1669. doi: 10.1161/ATVBAHA.118.311222. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. M. Wilson, et al. (2019). Ige, Α-Gal And Atherosclerosis. Impact Journals, LLC, sf: 1900-1902. doi: 10.18632/aging.101894. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Bianchi, et al. (2020). Alpha-Gal Syndrome: Implications For Cardiovascular Disease. Global Cardiology Science and Practice. doi: 10.21542/gcsp.2019.20. | Arşiv Bağlantısı
- ^ CBS News. More People Developing Red Meat Allergy From Tick Bites. (2 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: CBS News | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Pattanaik, et al. (2018). The Changing Face Of Anaphylaxis In Adults And Adolescents. Elsevier BV, sf: 594-597. doi: 10.1016/j.anai.2018.07.017. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Fischer, et al. (2017). Prevalence Of Type I Sensitization To Alpha-Gal In Forest Service Employees And Hunters. Allergy, sf: 1540-1547. doi: 10.1111/all.13156. | Arşiv Bağlantısı
- ^ CDC. Preventing Tick Bites On People. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: Centers for Disease Control and Prevention | Arşiv Bağlantısı
- ^ Tiara. Tick Induced Allergies Research & Awareness. (18 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2021. Alındığı Yer: Tiara | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:43:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11165
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.