Şeker Nedir? Şeker Bağışıklığımızı Baskılar Mı?
Çin'in Wuhan kentinde başlayıp kısa sürede bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile birlikte immün sistemin önemi her geçen gün uzmanlar tarafından bir kez daha çiziliyor. İmmün sistememiz ile beslenmemiz çok kuvvetli bir bağ olduğu biliniyor. İmmün sistemine olan etkileri ile diğer vitaminlerden bir adım öne çıkan vitaminler ile ilgili yazımıza şuradan ulaşabilirsiniz. Bugünkü yazımızda ise insan beslenmesinde büyük bir yer kaplayan şekerlerin immün sistemine etkilerini inceleyeceğiz.
''Şeker'' Kelimesi ile Ne Kastedilmektedir?
Her ne kadar gündelik hayatta ''şeker'' kelimesi ile şeker pancarı ya da şeker kamışı bitkilerinden elde edilen tatlandırıcı madde kastedilse de, kimyasal olarak şeker kavramı çok daha geniş bir anlama sahiptir. Kimyasal bir terim olarak şeker, Cn(H2O)n genel formülüne uyan bütün karbonhidratlar için kullanılmaktadır. Karbonhidrat olma koşulunun sadece karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarını içermek olduğu düşünüldüğünde, aslında insanların günlük diyetlerinde şekere sandıklarından daha çok yer verdikleri söylenebilir.
Şeker diye tanımlanan maddeler;
- monosakkarit (tek bileşikten oluşan)
- disakkarit (iki şeker bileşiğinin birleşmesi ile oluşan)
- polisakkarit (genellikle 200 ile 2500 arasında monosakkaritin birleşmesi ile oluşan)
olmak üzere 3 ana grupta incelenebilir. 3 çeşit monosakkarit şeker molekülü vardır; glikoz, fruktoz ve galaktoz. Bu moleküllerden ikisinin birleşmesi ile de disakkaritler oluşur; laktoz (glikoz + galaktoz), sükroz (glikoz + fruktoz), maltoz (glikoz + glikoz). Başlıca polisakkaritlere ise glikojen, nişasta ve selüloz örnek gösterilebilir.
Şeker, İmmün Sistemimizi Baskılar Mı?
İnsanlar arsında şeker tüketiminin immün sistemi baskıladığına dair yaygın bir inanış vardır. Bu inanışın bilimsel gerçeklere dayanan bir kısmı olduğu bilinse de, ''şeker immün sistemi baskılar.'' gibi kesin ve net bir yargı bildiren bir cümlenin genel geçer bir doğru olduğunu söylemek yanlıştır. Çünkü immün sistemimizi etkileyen başka birçok faktör vardır. Bu faktörler arasında günlük diyetimiz, uyuma süremiz, egzersiz seviyemiz, stres düzeyimiz, hatta soluduğumuz hava bile sayılabilir.
Şekerin immün sistemimizi baskılayabilme olasılığını yaratan bir diğer faktör ise aldığımız şekerin miktarı ve işlenmiş olma durumudur. İşlenmiş gıda ve şeker içeriği yüksek bir diyetin immün sistemi baskılayabildiği çalışmalar tarafından gösterilmiştir. Bu çalışmalardan birisi 1973 yılında The American Journal of Clinical Nutrition'da (Amerikan Klinik Beslenme Dergisi) yayınlanan şu çalışmadır. Çalışmada yüksek dozda şekerli gıda tüketiminin, immün sistemimizde görevli olan ve ''nötrofil'' olarak adlandırılan beyaz kan hücrelerini geçici bir süreliğine baskıladığı gösterilmiştir. Çalışmaya katılan insanlardan şeker tüketiminden sonra alınan kan örnekleri araştırmacılar tarafından mikroskop altında incelenmiş ve yine nötrofillerin bakterilere karşı daha az agresif olduğu görülmüştür.
İşlenmemiş doğal şeker ise meyvelerde ve sebzelerde bulunduğu için çeşitli antioksidanlar ve vitaminlerle beraber alınır. Bu yüzden işlenmemiş şekerleri tüketmek işlenmiş şekerlere göre daha az immünosupresif (bağışıklık baskılayıcı) etki gösterirler. Bu konuda yapılan 83 çalışmanın sonuçları göstermektedir ki, meyve ve sebzelerden zengin bir diyet sürdürmek immün fonksiyonları güçlendirmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 4
- 4
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Biotics Research. Does Sugar Weaken The Immune System?. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Biotics Research | Arşiv Bağlantısı
- M. Reinagel. Does Sugar Really Suppress The Immune System?. (1 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Quick and Dirty Tips | Arşiv Bağlantısı
- H. S. Lau, et al. (1973). Role Of Sugars In Human Neutrophilic Phagocytosis. The American Journal of Clinical Nutrition, sf: 1180-1184. | Arşiv Bağlantısı
- WebMD. 6 Immune System Busters & Boosters. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:08:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8370
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.