Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Doğru bir Nefes çalışması ile kilo vermek mümkün mu?

2,381 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Enerji metabolizmasından bağımsız bir yağ oranı artışı ya da azalması tanımı günümüzde artık yapılmamaktadır. Uzun süredir bu tanım kalori miktarı üzerinden yapılıyordu, ancak enerji metabolizmasını anlama çabalarımız sonucunda, metabolizmaya giren enerji kaynağının niteliğinin belirleyici olduğunu anlamış olduk. Hangi grup kaynakların nasıl enerjiye çevrildiğini moleküler seviyede neredeyse tamamen anlamış gibiyiz. En azından besin grupları için artık açıklama yapılabiliyor.

-Neden kaynağın niteliği, kalori miktarından önemli?

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin, kuru yemişten gelen kalori ile, un dan gelen kalori miktarından bağımsız olarak farklı metabolize olacaktır. Un ürününden gelen kalori az da olsa hücre bunu birinci planda enerji kaynağı kabul etmeyecek (aksi takdirde serbest oksijen radikali hasarından dolayı ömrü kısalacak ya da ölecektir), depo etmeyi tercih edecektir. Ayrıca bu tarz kaynakların yüzde olarak çok az bir kısmı enerjiye dönüşebilmekte, kuru yemiş gibi doğal kaynakların çok yüksek bir kısmı enerji olarak kullanılmakta, harcanabilmekte.

Bunun yanında iyi kaynaklar oksijen ile yakılarak yüksek miktarda ATP -adenzn trifsft- üretilir. Niteliksiz kaynaklar ise sitoplazmada oksijensiz, çok yüksek miktarda metabolik atık üretilerek, az enerji üretilir. Bu nedenle bitki ve yağ kaynakları dışındaki niteliksiz kaynaklardan yoğun beslenen kişiler dirençsiz, yorgun, hızlı acıkan kişilere dönüşür.

Tüm Reklamları Kapat

Oksijen miktarının artması her yönüyle vücut için inanılmaz iyi sonuçlar üretir. Metabolizmada yüksek enerjinin üretilmesi için oksijenin artaması doğru nefesin yanında egzersizi de gerektirmektedir. Sadece doğru nefesle alınacak mesafe, egzersizle desteklenirse bu oldukça ilerletecektir kişiyi.

Ancak bütün bunların yanında, kiloda temel olan şey, doğru kaynakları tercih etmenin yanında, sirkadiyen ritme uygun beslenmektir. Yani akşam yemeğini yok etmek. Bizim genetik fabrika ayarlarımızda akşam beslenme, sürekli her öğün yiyebilmek gibi lüksler asla bulunmamaktadır.

Gece sindirimin bitmiş, artık onarım süreci başlamış olması gerekir. Bunun için uykudan 4-5 saat önce katı yiyecek alınamaz. Ayrıca beyaz yağ hücreleri, enerjiye dönüşmeye karşı dirençli hücrelerdir. Hem vücudun asidik metabolik artıklarının tamponlayıcısı görevlerinden dolayı eritilmek istenmezler vücut tarafından, hem de hücre olarak dirençlilerdir. Bu yüzden gece açlığı olmadan bu kitlelerin doğal olarak eritilmesi, çoğu zaman yoğun spor, bir şey yememe vs hatalı yöntemler nedeniyle hızlı yaşlılığa neden olmakta. Bu yüzden doğru nefes, doğru kaynak ve doğru zaman üçlüsünü bir araya getirmek zorundayız, hem metabolizmanın doğal ayarlarına yaklaşalım, hem de yıpranma yaşlanma hızını azaltalım.

Bilimsel zemin olmadan verilen kilo verme yöntemleri, diyetler vs, bireyin bilime olan uzaklığının cezalandırıcıları gibi geliyor bana.....

Ben teşekkür ederim Yavuz Çatı

Konun butun detaylarına girmek mümkün olmuyor bu nedenle sormana sevindim.

Genetik ayarlarımız gereği sirkadiyen ritme göre işler metabolizma. Güneş battıktan sonra sindirimin bitip rejenerasyon süreci başlamalı fabrika ayarlarina gore. Olmasi gereken bu.

Bel ve çevresindeki yağ kitlesi, metabolik asidik artıkların kana karışmaması için tamponlandigi bölgeler olduğu için vucut bu yağları korumak ister.

Tüm Reklamları Kapat

Bir cok sporcunun kasları gelismistir ancak bel ve cevresinde belli miktarda simit şeklinde yag kalir cogu kiside. Bu da hem aksam yemek, hem de yanlis beslenme nedenli. Ayrica iç organ yağlanması icin de olasilik artmis demektir.

Vucutta bu yağlar sindirimde besin olmadığı, aç kalinan donemde yakilabilir. Yani en son ihtimalde gozden çıkarılabiliyor bu yağlar.

Magara doneminde insan surekli olarak açlık ile yuzlesiyordu. Gunumuzde aralikli aclik oruçlarının ömür uzattığı yeni yeni anlaşılıyor. Cunku genetik yapi boyle gelisti. O zamanlar duzenli olarak ac kalirken simdi bir aksam açlığını bile sorun edecek simarikliga gelmisiz. Evet aç kalmamiz gerekiyor aksam. Bu onemli.

Besinlerin enerjiye cevrilmesinde ETS denen bir sistem var mitekondrilerde. Besinler gruplarina gore 5 ayri istasyondan molekuler seviyede gecerek elektronlari zar dışına itilir. Proton ile elektron arasinda kalan yuk farki ATP olarak kullanılır. Iste bu istasyonlardan karbonhidratların girdigi istasyon aksam DARALIR. Ozellikle karbonhidrat seker asla istemez biyoloji gunes battiktan sonra. Alinmissa doğrudan depo olacaktir ki bir an once yenilenme islemine geçilsin.

Tüm Reklamları Kapat

Kisi bu asidik yük olan yağları aşırı spor ya da hic yememe gibi yontemlerle asmaya calisirsa hizli yaslanir.

Surekli tok olma bizim icin uygun degil. Gunluk olarak aksam 6-7 den sonra ac kalmaliyiz. Sabah ise istediğimiz kadar yiyebiliriz. Hatta karbonidratlar bile sabah daha iyi yakılır.

Modern yasam fabrika ayarlarimiza uygun degil. Bunu kabul etmek zorundayız

Bunun icin de fabrika ayarlarımızı ogrenmek zorundayiz

897 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hüseyin Açar
Fizik Öğrencisi

Öncelikle iyi günler,

sorunuzda yer alan kilo vermek ile ilgili konuşmak gerekirse;

Tüm Reklamları Kapat

kilo vermek vücuttaki gereksiz ( fazla) yağları sağlıklı bir şekilde vücutta atmak olarak adlandırabiliriz. Bunu da yaparken temel amaç, sağlığı her zaman korumaktır. Yapılan araştırmaların genelinde alınan kalori yakılan kaloriden düşük olduğunda insan vücudu yağ yakmaya başlar.

Eğer doğru bir nefes çalışmasıyla kalori yakabiliyorsanız örneğin bisiklete binmeyip, koşmayıp, pilates yapmayıp ,yüzmeyip ve sağlıklı beslenmeyip sadece doğru nefes egzersizleriyle kilo vermeye çalışıyorsanız. Tavuk yumurtasında inek çıkmasını bekliyorsunuz demektir. Amaç harcanılan kaloriyi artırmak olsun her zaman.

Bilimden gidilmeyen yolun sonu, karanlıktır. İyi günler.

199 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Halil Sayım
Halil Sayım
4,482 UP
[Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.]

Bilimsel olarak mümkün olmaması için bi sebep yok. Ama bahsi geçen "doğru" nefes çalışması elbette hiç kolay olmayacaktır. Aksine daha bile yorucu olabilir.

Öncelikle şunu kavrayalım: Kilo kaybetmek için alınan enerjiden fazlasını yakmalıyız.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer kullanılan kastaki kas hücresi miktarı fazlaysa kalori daha fazla harcanır. Örneğin "Quadriceps" Denilen ve adından da anlaşıldığı gibi 4 baştan oluşan bacak kasımız en çok enerji harcayan kaslarımızdan biridir. Bir kas kaba tabirle yorulduğunda o kası kullanarak çok da fazla enerji harcayamazsınız. Bu yüzden vücudun çoğunu kullandığımız aktiviteler (örn: yüzme) daha çok enerji harcarlar. Aynı anda birçok kasa enerji harcatmış oluruz.

Temel mantığı anlamışsınızdır umarım, şimdi nefes egzersizine geçelim. Nefes alma işlemi diyafram kasımızla gerçekleşir ve diyafram kendi başına çok da enerji harcayan bir kas değildir. Bu yüzden diyafram ile aynı sonucu elde etmek için diyaframı çok yormanız gerekir. Diyelim başardınız, buna rağmen bu yöntem aşırı mantıksız olacak çünkü hem çok yorulacaksınız hem de aynı enerjiyi sarf ederek kaslarınızı güçlendirme şansınızı da kaybetmiş olacaksınız.

İyi günler...

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close