Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Midilli
Üye 17 Eylül 2023
1

Maymunun DNA'sı tek sarmal, insanın DNA'sı çift sarmal mıdır? Bu durum benzerliği çürütür mü?

Din hocamla tartışırken insan ve maymunlar hakkında bir benzerlik olduğu söyledim ve insanın maymunla akraba olduğunu söyledim ve o bana şöyle dedi "maymunların DNA'sı tek sarmal'dır ama insanların ki çift sarmal bunlar birbirine dönüşemez yani maymunla insanın benzerliği yok" dedi siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz dedikleri yanlış mı?
667 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik 17 Eylül 2023

Hocanız, "Maymunların kromozomu 2 boğumlu, insanların kromozomu 3 boğumludur. Bu yüzden maymundan insan olmaz." diye uyduran ve hatasını burada anlattığımız Erbakan'ın sözlerinden yeni bir uydurma çıkarmış gibi görünüyor. Öncelikle insan zaten bir kuyruksuz maymun türüdür ve 43 milyon yıl öncesine kadarki bütün atalarımız maymundur. Yani insanın maymun ataları vardır. İnsan ile insanın en yakın akrabası olan şempanze gibi diğer maymun türü arasındaki benzerlik %98 civarıdır. Farklı çalışmalarda bile insanın en yakın akrabasının şempanzeler olduğu görülebilir.

DNA'nın yapısı çift sarmaldır ve bu insanda da diğer maymun türlerinde de böyledir. Diğer maymunlar ile insan arasındaki akrabalığı kromozomlardaki kaynaşmanın incelenmesinden tutun bunların benzerliğine kadar görebiliyoruz.

Hocanız belli ki bazı hassasiyetleri gereği maymunlar ile akrabalığını ve evrimi kabullenmek istemiyor ve konuştuğu konuyu bilmeden sırf akrabalığı inkar etmek için uydurma bilgiler sunuyor. Dikkate bile almayınız.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Aydan Məşədibəyova
Evrim araştırmaları yapan bir öğrenci 17 Eylül 2023

İnsan bildiğimiz maymundan evrimleşmemiştir, veya maymunun DNA'sı insanınkine dönüşmemiştir. Her ikisi ortak bir atadan gelmekte olup, insan zaten şu anda da "Kuyruksuz maymun"dur. Yani öğretmeninizin anlattığı şey doğru ise bile, insanın evrimini çürütmemektedir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 17 Eylül 2023

Ben de şu bilgiyi vereyim: Bilinen canlı türlerinin hiçbirisinde tek sarmal ya da tek zincirli DNA yoktur. Bir DNA molekülü, sarmal benzeri bir şekilde bükülmüş bir merdiveni andıracak şekilde birbirinin etrafına dolanan iki bağlantılı iplikten oluşur. Her iplikçik, alternatif şeker (deoksiriboz) ve fosfat gruplarından oluşan bir omurgaya sahiptir. Her şekere dört bazdan biri eklenir: adenin (A), sitozin (C), guanin (G) veya timin (T). İki iplik, bazlar arasındaki kimyasal bağlarla bağlanır: adenin timinle, sitozin ise guaninle bağlanır. 1950'lerde DNA'nın çift sarmal yapısının keşfi belki de 20. yüzyılın en önemli biyolojik başarısıydı. Her biri diğer ipliğin yapımı için şablon sağlayan iki tamamlayıcı DNA ipliğini içeren bu dikkat çekici derecede akıllı yapıya ilişkin bilgi, DNA'nın nasıl tüm canlı sistemlerin bilgi molekülü olarak hizmet edebildiğine dair önemli bir anlayış sağladı.[1]

Kaynaklar

  1. Eric Green. Double Helix. Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: National Human Genome Research Institute | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close