Evren kabaca, %74 karanlık enerji, %22 karanlık madde ve yaklaşık %4 bilinen, gözlemlenebilen maddeden oluşuyor.
Küçük bir hesapla karanlık madde, bilinen maddenin neredeyse 5,5 katı. Kendi galaksimizden yola çıkarsak, karanlık madde, bilinen maddenin 5,5 katı kadar daha fazla kütle çekim kuvveti yaratıyor (örneğin; Güneş Sistemi galaksi etrafındaki yörünge hızına göre, galaksi dışına savrulması lazım. Ama öyle olmuyor, bilinen maddeden çok daha fazlası bize çekim kuvveti uyguluyor ve biz de bu hızda savrulmadan dönebiliyoruz)
Hal böyle olunca, bilim dünyası kütle çekim etkisi yaratan maddenin peşine düştü. Adaylardan biri de kahverengi cücelerdi. Yeterli ışığı olmaması tespitini zorlaştırır ( bu cüceleri, yıldız-gaz devi gezegeni arasında bir yerlerde kalmış gök cisimleri gibi düşünebilirsiniz). Ama son dönemde yapılan çalışmalar, bu cücelerden bilinenden çok daha fazla olduğu yönündedir.
Fakat galakside, 5,5 kat daha fazla madde olmasına açıklık getirmesi olanaksız. Açıklık getirebilmesi için, bizim sistemimizde veya yakınlarımızda 20-30 civarı cüce olması gerekirdi.
Bu durum, olsa olsa kahverengi cüceleri MACHO adaylarından birisi yapabilir (MACHO “Massive Compact Halo Objects”, “Büyük kütleli yoğun halo cisimleri”).[1]
Kaynaklar
- S. Bilir. Karanlık Madde İçin Kanıt. (10 Ocak 2008). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Uzay ve Astronomi | Arşiv Bağlantısı