Bilindiği gibi, karanlık maddeyi ne görebiliyoruz ne de tespit edebiliyoruz. Sadece kütleçekimsel etkisini gözlemleyebiliyoruz.
Galaksilerin olağandışı merkezkaç hareketi, bize oralarda bir yerlerde kütlesi olan bir şeylerin olduğunu düşündürüyor. Kısacası, galaksilerin dönüşünü etkileyen, görünmez bir kütle var.
Bir çok bilim adamı, uzun süre bu kütleyi aradı ama bir şey bulamadı. Astrofizikçi Kim Griest, eksik kütlenin, galaksilerin en dış halkasının ötesinde, karanlık olduğu için görülemeyen ama toplam kütleye etki ettiği için, galaksinin merkezkaç hareketini bozan MACHO isimli gök cisimlerinin var olduğu teorisini ortaya attı.
MACHO aslında bir kısaltma, Massive Compact Halo Object, Türkçeye çevirirsek, Devasa Yoğun (Sıkı) Görünmez Cisim diyebiliriz.
2002 yılından sonra, MACHO'lara aday gök cisimleri teleskoplar ile aranmaya başladı. Bu cisimler bir yıldız gibi ışık yaymayacaklar ama büyük kütleleri olacaktı. Adaylar arasında, Kahverengi cüceler, sönmüş kırmızı cüceler, izole karadelikler ve nötron yıldızları gibi gökcisimleri vardı.
Sonuçta, kütleçekimsel mercekleme yöntemi ile aranan MACHO adayları arasında, kahverengi cücelerin kayıp kütleyi karşılayacak kadar fazla olmadığı ortaya çıktı.
Araştırmalar izole karadeliklere yöneldi. Çünkü etrafında birikim diski olmayan bir karadelik tamamen fark edilmezdir ve galaksilerin etrafında bu karadeliklerden yeterince varsa, karanlık madde diye bahsettiğimiz eksik kütle onlara ait olabil[1]ir ve karanlık madde gizemi de çözülmüş olur.
Not: Sanırım bu araştırmadan da bir şey çıkmadı veya hala devam ediyor, çünkü konu ile ilgili pek bir veri yok.
Kaynaklar
- NASA. Machos (Massive Compact Halo Objects). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2023. Alındığı Yer: NASA Science | Arşiv Bağlantısı