Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Exe.karadutlu_Ekmek 35
Üye 10 Kasım 2022 3 Cevap
2

İnsan evrimi ve maymunlarla akrabalığı, %100 kanıtlanmış mıdır yoksa yalnızca güçlü bir teori midir? Bununla ilgili kanıtları bırakabilir misiniz?

1,368 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 11 Kasım 2022

Farkımız ne?

Biyolojik olarak farkımız ne? Devede kulak...Kanıtlanmış...

Genetik olarak farkımız ne? Devede kulak...Kanıtlanmış...

Tüm Reklamları Kapat

Kültürel olarak farkımız ne? Dil mi? Buna iletişim desek farkımız kalmaz. Sosyal olmak mı? Buna kolektif yaşam desek farkımız kalmaz. Akıl mı? Biraz ilerideyiz hepsi bu. Hatta yayılma hız ve oranlarını, egemen oluşlarını baz alırsak ot'tanda geriyiz. Neyse ki artık dik duruşumuz kangurulardan sonra zikredilmiyor.

Geriye ne kaldı? Kültür dediğimiz birikim ki mecburuz. O olmadan bu cılız halimiz ile tepede olamazdık.Başka? Ahlak mı? Toplumdan topluma değişen, hatta aynı toplum içinde zamanla değişen ve insanlığın hiç bir zaman bir bütün olarak ortaklaşmadığı, ortaklaşmayacağı bir yanılsama...

Genetik bir laboratuvara kısa bir ziyaret, basit bir emar cihazı, tomografi ve hatta röntgen bu sorunu kökünden çözer diye düşünüyorum. Charles Darwin "usta"nın kitabı okunsa da fena olmaz. Pahalı değil.

[1]

Kaynaklar

  1. Charles Darwin. Türlerin Kökeni. ISBN: 9786051715308. Yayınevi: Alfa Yayınları. sf: 504.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 10 Kasım 2022

İnsanın evrimleştiği gerçeği %100 kanıtlanmış bir gerçek ve hiçbir zaman değişmeyecek.

İnsanın evriminin detayları ise her zaman daha fazlasını öğrenebileceğimiz bir konu (bu, bilimin her alanı için böyle). Dolayısıyla bunda bir % vermek mümkün değil. Ancak bazı değişmeyecek parçalarını kesin olarak biliyoruz: Örneğin bu noktadan sonra hiçbir kanıt ortaya çıkamaz ki, insanın en yakın akrabalarının maymunlar ve primatlar değil de aslında (mesela) deniz anemonları veya kaplanlar olduğunu göstersin.

Öte yandan insanın en yakın akrabası olan şempanzeler ve bonobolarla ortak atasının yaşadığı tarih ve nitelikleri bir miktar değişebilir. İşte 6 milyon yıl önce değil de 8 milyon yıl önce ayrıştıkları ortaya çıkabilir. Orrorin tugenensis türü değil de şu anda bilmediğimiz bambaşka bir tür olduğu ortaya çıkabilir. Ama o durumda bile, bu ortak atanın insanın soy hattına ve şempanzelerin soy hattına dair ortak özellikler taşımak zorunda olduğu kesindir.

Tüm Reklamları Kapat

Benzer şekilde, insanın Neandertaller, Denisovalılar ve benzeri yakın (soyu tükenmiş) akrabalarıyla olan ilişkilerinin detayları, ilk nerede karşılaştıkları, ne düzeyde çiftleştikleri, birbirleriyle nasıl etkileştikleri neredeyse kesin olarak zaman içinde yeni veriyle değişecek detaylardır.

Yani bilim içinde kesin olarak bildiğimiz şeyler de var, genel hatlarının değişmeyeceğini bildiğimiz şeyler de var, detayları değişme potansiyeli olan şeyler de var, neredeyse kesin olarak değişecek (o düzeyde preliminer olan) şeyler de var.

İnsan evriminin kanıtlarıyla ilgili tek bir kaynak bulmak istiyorsanız, konu hakkındaki ders kitaplarını okumanız gerekiyor. Bilim, tekil kaynaklar üzerinden işleyen bir şey değil. Tekil araştırmaları merak ediyorsanız, Google Scholar gibi akademik arama motorlarına "human evolution evidence" gibi anahtar sözcükler yazıp çıkan makalelere bakabilirsiniz. Özellikle de "review" diye tabir edilen meta-analizler, bu konudaki çok sayıda makaleyi bir arada derleyen çalışmalar olacaktır.[1] Keza bu konuda saygın bilim iletişimcilerinin veya akademisyenlerin yazdığı kitaplar da var.

Ayrıca evrimin genel kanıtları, insan evriminin de genel kanıtlarını oluşturuyor. Bu konular hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Şunu da söyleyeyim: Biri "X'in evrimine kanıt" arayışı içindeyse, henüz evrimi (daha önemlisi bilimi) anlamamış olma ihtimali çok ama çok yüksek. Eğer kendinizi evrimi düzgün tarif edebilecek, bilimin nasıl çalıştığını anlatabilecek, bilimde kanıt nedir, gözlem nedir, teori nedir, bunların arasındaki farkları anlatabilecek noktada görmüyorsanız, muhtemelen "insan evrimine kanıt" arayışınız da çok ham bir çaba demektir. Daha temelden başlamanız daha faydalı olabilir; zira gördüğünüz kanıtı nasıl değerlendirmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, yüzlerce kanıt sıralansa ne olacak?

Kaynaklar

  1. B. WOOD, et al. (2003). Human Evolution: Taxonomy And Paleobiology. Wiley, sf: 19-60. doi: 10.1046/j.1469-7580.2000.19710019.x. | Arşiv Bağlantısı
19
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 10 Kasım 2022

Bunlar, onlarca bilim dalından gelen milyonlarca kanıt ile "bildiğimiz" konular. (Evet, teoriler içinde "bildiğimiz" şeyler de vardır.) Değişebilecek olan kısım, hangi kuyruksuz maymun türünün atamız, hangi türün kuzenimiz olduğu, hangi mekanizmalar ile nerede ve nasıl evrimleştikleri gibi ayrıntı konular olacaktır.

Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Ailenizle onlarca bilim dalının yardımı ile detaylı olacak yüzlerce bağımsız veri hattından gelen kanıtlara dayanarak test yaptırıyorsunuz ve hepsinde akrabalık ortaya çıkıyor. Buna rağmen "Hayır, bunlar bunu göstermez. Babam da gökten düştü ben de gökten düştüm ama analiz yapınca akraba gibi çıkıyor. Bir gün bunların hepsi çürüyecek, değişecek." demezsiniz.

Türler arası özellikler için de aynısı geçerli. Özellikler tam da evrim doğru ise ve gerçekten akraba isek olması gerektiği gibi çıkıyor ve akrabalığı ortaya koyuyor. Hatta ailenizden daha kesin bir şekilde. Yüzlerce değil, milyonlarca kanıt var. O milyonlarca kanıtta elbette "Ne zaman, hangi mekanizmalar, hangi atalar" gibi ayrıntılarda değişiklik olabilir. Ama milyonlarca kanıttan elde edilip ailenize yönelik testlerden belki milyon kat daha "iyi/kesin" bildiğimiz bir durumun değişmesi için bütün bilimin çöpe atılması gerek.

Tüm Reklamları Kapat

İstediğiniz kanıtlardan bazılarını kaynaklara ekliyorum.

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. İnsan Evrimi: İnsanlar Nasıl Evrimleşti? İnsanların Ataları Kimlerdi? İnsanın Evriminde Hangi Türler Var?. (30 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 10 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.60. | Arşiv Bağlantısı
  2. U. Derin. Şempanze Ve İnsanın Evrimsel Benzerliği. (30 Mart 2022). Alındığı Tarih: 10 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close