Bunlar, onlarca bilim dalından gelen milyonlarca kanıt ile "bildiğimiz" konular. (Evet, teoriler içinde "bildiğimiz" şeyler de vardır.) Değişebilecek olan kısım, hangi kuyruksuz maymun türünün atamız, hangi türün kuzenimiz olduğu, hangi mekanizmalar ile nerede ve nasıl evrimleştikleri gibi ayrıntı konular olacaktır.
Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Ailenizle onlarca bilim dalının yardımı ile detaylı olacak yüzlerce bağımsız veri hattından gelen kanıtlara dayanarak test yaptırıyorsunuz ve hepsinde akrabalık ortaya çıkıyor. Buna rağmen "Hayır, bunlar bunu göstermez. Babam da gökten düştü ben de gökten düştüm ama analiz yapınca akraba gibi çıkıyor. Bir gün bunların hepsi çürüyecek, değişecek." demezsiniz.
Türler arası özellikler için de aynısı geçerli. Özellikler tam da evrim doğru ise ve gerçekten akraba isek olması gerektiği gibi çıkıyor ve akrabalığı ortaya koyuyor. Hatta ailenizden daha kesin bir şekilde. Yüzlerce değil, milyonlarca kanıt var. O milyonlarca kanıtta elbette "Ne zaman, hangi mekanizmalar, hangi atalar" gibi ayrıntılarda değişiklik olabilir. Ama milyonlarca kanıttan elde edilip ailenize yönelik testlerden belki milyon kat daha "iyi/kesin" bildiğimiz bir durumun değişmesi için bütün bilimin çöpe atılması gerek.
İstediğiniz kanıtlardan bazılarını kaynaklara ekliyorum.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. İnsan Evrimi: İnsanlar Nasıl Evrimleşti? İnsanların Ataları Kimlerdi? İnsanın Evriminde Hangi Türler Var?. (30 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 10 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.60. | Arşiv Bağlantısı
- U. Derin. Şempanze Ve İnsanın Evrimsel Benzerliği. (30 Mart 2022). Alındığı Tarih: 10 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı