İnsanın evrimleştiği gerçeği %100 kanıtlanmış bir gerçek ve hiçbir zaman değişmeyecek.
İnsanın evriminin detayları ise her zaman daha fazlasını öğrenebileceğimiz bir konu (bu, bilimin her alanı için böyle). Dolayısıyla bunda bir % vermek mümkün değil. Ancak bazı değişmeyecek parçalarını kesin olarak biliyoruz: Örneğin bu noktadan sonra hiçbir kanıt ortaya çıkamaz ki, insanın en yakın akrabalarının maymunlar ve primatlar değil de aslında (mesela) deniz anemonları veya kaplanlar olduğunu göstersin.
Öte yandan insanın en yakın akrabası olan şempanzeler ve bonobolarla ortak atasının yaşadığı tarih ve nitelikleri bir miktar değişebilir. İşte 6 milyon yıl önce değil de 8 milyon yıl önce ayrıştıkları ortaya çıkabilir. Orrorin tugenensis türü değil de şu anda bilmediğimiz bambaşka bir tür olduğu ortaya çıkabilir. Ama o durumda bile, bu ortak atanın insanın soy hattına ve şempanzelerin soy hattına dair ortak özellikler taşımak zorunda olduğu kesindir.
Benzer şekilde, insanın Neandertaller, Denisovalılar ve benzeri yakın (soyu tükenmiş) akrabalarıyla olan ilişkilerinin detayları, ilk nerede karşılaştıkları, ne düzeyde çiftleştikleri, birbirleriyle nasıl etkileştikleri neredeyse kesin olarak zaman içinde yeni veriyle değişecek detaylardır.
Yani bilim içinde kesin olarak bildiğimiz şeyler de var, genel hatlarının değişmeyeceğini bildiğimiz şeyler de var, detayları değişme potansiyeli olan şeyler de var, neredeyse kesin olarak değişecek (o düzeyde preliminer olan) şeyler de var.
İnsan evriminin kanıtlarıyla ilgili tek bir kaynak bulmak istiyorsanız, konu hakkındaki ders kitaplarını okumanız gerekiyor. Bilim, tekil kaynaklar üzerinden işleyen bir şey değil. Tekil araştırmaları merak ediyorsanız, Google Scholar gibi akademik arama motorlarına "human evolution evidence" gibi anahtar sözcükler yazıp çıkan makalelere bakabilirsiniz. Özellikle de "review" diye tabir edilen meta-analizler, bu konudaki çok sayıda makaleyi bir arada derleyen çalışmalar olacaktır.[1] Keza bu konuda saygın bilim iletişimcilerinin veya akademisyenlerin yazdığı kitaplar da var.
Ayrıca evrimin genel kanıtları, insan evriminin de genel kanıtlarını oluşturuyor. Bu konular hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Şunu da söyleyeyim: Biri "X'in evrimine kanıt" arayışı içindeyse, henüz evrimi (daha önemlisi bilimi) anlamamış olma ihtimali çok ama çok yüksek. Eğer kendinizi evrimi düzgün tarif edebilecek, bilimin nasıl çalıştığını anlatabilecek, bilimde kanıt nedir, gözlem nedir, teori nedir, bunların arasındaki farkları anlatabilecek noktada görmüyorsanız, muhtemelen "insan evrimine kanıt" arayışınız da çok ham bir çaba demektir. Daha temelden başlamanız daha faydalı olabilir; zira gördüğünüz kanıtı nasıl değerlendirmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, yüzlerce kanıt sıralansa ne olacak?
Kaynaklar
- B. WOOD, et al. (2003). Human Evolution: Taxonomy And Paleobiology. Wiley, sf: 19-60. doi: 10.1046/j.1469-7580.2000.19710019.x. | Arşiv Bağlantısı